Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-09.10.08

Оръжие откриха дежурещи екипи в провинция Сакария, Северозападна Турция
09 октомври 2008 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Сакария. Ръчна бомба и патрони за различни оръжия са били намерени край магистрала в околия Акязъ, провинция Сакария, Северозападна Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. При дейността си по почистването и грижата за пътищата дежурни екипи са открили оръжие край моста до село Вакъфкьой, околия Акязъ. По случая е започнало разследване, посочва телевизията.

Турция трябва да вземе мерките, които се взеха в други страни срещу глобалната криза, каза Сюлейман Демирел
09 октомври 2008 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Измир. Турция трябва да вземе мерките, които взеха другите страни в света срещу глобалната финансова и икономическа криза. Това каза бившият турски президент Сюлейман Демирел на лекцията си при откриването на новата учебна година в Икономическия университет в Измир, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Демирел представи причините за световната криза и предложи мерки срещу въздействието й върху Турция. “Всеки търси решения според своeто положение, но никой не казва, че кризата няма да ги засегне”, каза бившият турски президент на откритата лекция, на която присъстваха ректорът на университета проф. Атилла Сезгин, председателят на търговската палата в Измир Неджип Калкан, ректори на други университети в Измир, представители на военния и бизнес елит, много преподаватели и студенти. Според Демирел с включването на Китай, Русия, Индия и Бразилия в световната икономика глобализацията се е засилила и укрепнала още повече и вече няма стени. Страните действат заедно и кризата в САЩ има отражение върху целия свят. “В света правителствата се намесват с мерки на борсовите пазари и банките вземат решения за намаляване на основния лихвен процент. Турция не може да остане настрани и да не предприеме същото”, добави бившият държавен глава. Той изтъкна, че страната има 75 милиарда дефицит в търговския баланс, а в момента дава най-високата лихва в света, което не може да продължава. “С развитието на световната икономика износът ни ще се намали и не можем да си затваряме очите за това. Кризата не е далече от нас, но не е и вечна, трябва да концентрираме усилията си върху финансовите и икономически проблеми”, подчерта той. Във връзка с появилите се искания за въвеждане на извънредно положение в Югоизточен Анадол Демирел каза, че не вярва това да се изпълни. “Държавата трябва да се бори в рамките на правото и закона с тероризма и силите за сигурност трябва да спрат проливането на кръв чрез законови методи”, е позицията на Демирел по въпроса за борбата срещу тероризма.

Нападенията на ПКК целят да парират подобряването на отношенията с Турция, каза Нечирван Барзани
09 октомври 2008 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Премиерът на местното кюрдско самоуправление в Северен Ирак Нечирван Барзани заяви, че нападенията на Кюрдската работническа партия /ПКК/ целят да развалят отношенията с Турция и да обезсилят стъпките, които се предприемат в последно време за подобряване на тези отношения, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Барзани посочи, че ще противодействат доколкото е възможно на използването на територията на Северен Ирак за нападения срещу съседна страна. По въпроса за удължения срок на разрешението за трансгранична операция в Северен Ирак той каза, че турските трансгранични операции няма да дадат искания резултат и борбата трябва да се води с други методи.

Бивш турски вицепремиер разкритикува правителството за безсилието му в борбата срещу тероризма
09 октомври 2008 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Движението за обновление Абдуллатиф Шенер отправи остри критики към правителството по въпроса за борбата срещу тероризма, пише електронното издание “Хабертюрк”. Шенер припомни, че и преди нападението срещу граничната застава Актютюн от района са идвали известия за смъртни случаи, но не са били взети мерки. Той посочи, че броят на терористичните нападения за малко повече от година са показали безсилието и нехайството на правителството в борбата срещу тероризма. Бившият турски вицепремиер изтъкна, че заради политиката на караници и сблъсъци, която следва Партията на справедливостта и развитието, в Турция има затруднения в тази борба. Според Шенер Турция трябва да се откаже от правенето на политика, опираща се на ненавистта и омразата и институциите трябва да функционират хармонично. “Има известни противоречия между правителството и турските въоръжени сили в борбата срещу тероризма. Командващите на военните сили трябва да имат пълномощие да решават дали да се провежда или не “горещо преследване”, добави той.

Над 10 килограма наркотици заловиха в дом в провинция Трабзон, Северна Турция
09 октомври 2008 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Трабзон. Над 10 килограма наркотици са били заловени в частен дом в околия Шалпазаръ, провинция Трабзон, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. По предварително получено сведение жандармерийски екипи в околия Шалпазаръ са организирали акция по обискиране на дома на Кязъм Байрактар. При претърсването на къщата те са открили 10 килограма и 650 грама наркотици и 150 корена индийски коноп в градината. Кязъм Байрактар е избягал и в момента се издирва от полицията, пише вестникът.

Полицията в Диарбекир издирва организатора на вчерашния терористичен акт срещу полицейския автобус
09 октомври 2008 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Полицията продължава издирването на Мехмет Шах Йилдениз, организатор на нападението срещу полицейския автобус в Диарбекир вчера, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Йилдениз се е включил в терористичната организация преди 10 години и е получил подготовка в лагери на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак. Той е лицето, което е планирало акцията срещу полицейския автобус като предварително преди няколко дни е дошъл на мястото на нападението, за да разучи как то може да бъде осъществено най-лесно, без да бъдат забелязани лицата на нападателите. Той е дошъл с още трима терористи. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай заяви, че се работи по издирването на организатора на акцията и пълното изясняване на случая, пише вестникът.

Трима терористи са задържани в град Диарбекир за нападението срещу полицейски автобус
09 октомври 2008 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Полицията в Диарбекир задържа трима от четиримата издирвани терористи, които организираха вчера нападение срещу полицейски автобус, който е преминавал през Диарбекир, предава Анадолската агенция. При терористичния акт вчера късно следобeд загинаха петима полицаи и бяха ранени други 18. Задържаните нападатели се разпитват в дирекцията на полицията.

Си Ен Ен Тюрк: Генералният щаб защити командващия ВВС
09 октомври 2008 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб защити командващия ВВС армейски генерал Айдоган Бабаоглу след отправените нападки срещу него в някои медии, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Турски медии тиражираха съобщения, че по време и след терористичното нападение на ПКК на 3 октомври срещу граничната застава Актютюн, при което бяха убити 17 и бяха ранени 20 турски военнослужещи, генералът се е намирал в Анталия, където е играел голф. В официално съобщение на Генералния щаб се посочва, че до вечерта на 4 октомври командващият ВВС не е разполагал с информация за терористичния акт и за дадените жертви от турската армия. Самите публикации в медиите се окачествяват като тенденциозни и уронващи престижа на турската армия.

Реджеп Тайип Ердоган: Ще създадем и буферна зона в Северен Ирак, ако се наложи
09 октомври 2008 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган каза, че предложението на опозицията за създаване на буферна зона в Северен Ирак срещу проникването на терористи в Турция ще бъде обсъдено съвместно с представители на въоръжените сили, предаде Анадолската агенция.
“Това е едно предложение, едно искане. Ще го обсъдим съвместно с представителите на нашите въоръжени сили. Ако наистина се налага, ще направим стъпки и в това отношение”, каза турският премиер.

Не е преустановен обменът на разузнавателна информация между Турция и САЩ, каза американският посланик
09 октомври 2008 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посланикът на САЩ в Анкара Рос Уилсън опроверга информациите, че е бил викан в турското външно министерство във връзка с терористичното нападение от ПКК срещу граничната застава Актютюн на 3 октомври, при което бяха убити 17 и ранени 20 турски военнослужещи, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Рос Уилсън посочи, че е бил в министерството за редовна рутинна среща с първия заместник-министър на външните работи Ертугрул Апакан. Американският посланик опроверга и съобщенията, че е преустановен обменът на разузнавателна информация между Турция и САЩ и посочи, че в това отношения няма никакви проблеми между двете страни. На въпрос как не е било установено преминаването на терористите, Рос Уилсън каза, че не иска да прави коментари по технически подробности, но изрази дълбоко съжаление по повод нападението срещу граничната застава.

Конституционният съд на Турция ще оповести следващата седмица мотивите по делата срещу ПСР и за забрадките
09 октомври 2008 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Конституционния съд Хашим Кълъч заяви, че мотивите на висшите магистрати по решенията по делата за закриване на управляващата партия и за свободното носене на мюсюлмански забрадки в турските университети ще бъдат оповестени в края на следващата седмица, пише днес вестник . В края на тази седмица ще бъде готова черновата и ще започне нейното четене и редактиране. Ако това приключи до края на следващата седмица, каквато е предварителната програма, мотивите ще бъдат изпратени за публикуване в “Държавен вестник”, е казал Калъч.

Агенция “Фокус” припомня:

Въпросът за носенето на мюсюлмански забрадки в турските университети и държавни институции бе в центъра на политическия живот на Турция през тази година. Правителството на премиера Реджеп Таийп Ердоган стана инициатор за премахване на съществуващата забрана за забрадките. Президентът Абдуллах Гюл подписа през февруари 2008 г. приетите от парламента конституционните промени, които разрешават носене на забрадки в университетите. Промените срещнаха съпротива сред академичните среди в страната, както и от страна на политически партии. През юни т. г. Конституционният съд отмени решението на парламента с мотива, че законът за промените е в противоречие със светския характер на конституцията. Позицията на правителството и на управляващата партия за забрадките бе сред основните мотиви на главния прокурор на Турция да започне дело за закриване на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган заради действията й срещу светските устои на държавата. В края на юли т.г. Конституционният съд реши да не забранява проислямската ПСР, но й наложи финансови санкции - лишаване от половината от размера на държавната субсидия за тази година.

Анадолска агенция: В Анталия са заловени 170 000 наркотични хапчета
09 октомври 2008 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Анталия. Полицията в Анталия проведе най-голямата операция за годината за залавяне на наркотични хапчета, предава Анадолската агенция. В специално оборудван тайник в автомобил, влязъл в Турция от Холандия, са открити 170 000 наркотични хапчета, преди да бъдат реализирани на пазара. Операцията е осъществена след проследяване, продължило един месец и половина. Задържани са турски гражданин, който се е изселил и живее в Германия и е собственик на автомобила, и един холандски гражданин. Турският гражданин преди това също е бил задържан и осъждан за търговия с наркотици и е лежал 6 години в затвора.

Кмет на община в Турция е осъден заради анекдот за Ататюрк
09 октомври 2008 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Кметът на община Мимарсинан Джума Бозгейик беше осъден на една година и 3 месеца затвор от трети състав на наказателния съд в истанбулския район Бююкчекмедже заради това, че си е позволил да разкаже анекдот за Мустафа Кемал Ататюрк, пише днес вестник “Хюриет”.
По време на пътуване до Солун през 2007 г. кметът си направил шега с “кафето с много захар”, което навремето пиел Ататюрк. Това било достатъчно основание за прокуратурата да повдигне обвинение срещу него съгласно член 1 от закона за престъпленията, извършвани срещу Ататюрк, с искане за наказание затвор от 1 до 3 години.

“Хюриет”: Започва нов период в проислямистката Партия на благополучието
09 октомври 2008 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателството на Партията на благополучието /продължение на закритата проислямистка Партия на благоденствието на бившия премиер Неджметтин Ербакан – бел. на “Фокус”/ издигна кандидатурата на проф. Нуман Куртулуш за нов лидер на партията, пише днес вестник “Хюриет”. В момента Куртулуш е заместник генерален председател на партията. На третия редовен конгрес на партията, който ще се състои на 26 октомври, Куртулуш ще се яви като единствен кандидат за лидерското място. На конгреса ще присъства и Неджметтин Ербакан, който е и лидер на линията на проислямистките среди “Мили гьорюш /“Национален възглед”/. Смята се, че 49- годишният Куртулуш е едно от важните имена в “Мили гьорюш”.

Анадолска агенция: Траурна церемония в Диарбекир за загиналите полицаи при вчерашния терористичен акт
09 октомври 2008 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. В Диарбекир се провежда траурна церемония за дадените жертви от полицията при вчерашното терористично нападение на полицейски служебен автобус, предава Анадолската агенция. Тленните останки на четирима полицаи и един помощник шофьор бяха докарани от централната морга във Висшето полицейско училище “Али Гаффар”. На траурната церемония присъстват министърът на вътрешните работи Бешир Аталай, министърът на земеделието Мехди Екер, генералният директор на генералната дирекция на сигурността Каган Кьоксал, валията на Диарбекир Хюсеин Авни Мутлу. В словото си Бешир Аталай посочи, че “някои сили са обезпокоени от израстването и възхода на Турция и се стремят да въвлекат страната в обстановка на братоубийствено противопоставяне”.

Терористичното нападение в Диарбекир е извършено от двама души, каза министърът на вътрешните работи
09 октомври 2008 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Двама души са извършили терористичното нападение в Диарбекир вчера, при което бяха убити петима и бяха ранени 18 души, пише електронното издание на вестник “Заман”. Изданието цитира министъра на вътрешните работи Бешир Аталай, който посети заедно с министъра на земеделието Мехди Екер настанените на лечение в болница ранени при вчерашния атентат. От 18-те ранени при атентата срещу служебен полицейски автобус, 13 души вече са изписани. Петима остават на лечение, като състоянието им е добро.

“Сабах”: Никой не може да наруши общественото спокойствие в Турция, каза председателят на парламента
09 октомври 2008 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламента Кьоксал Топтан изпрати съболезнователно писмо до министъра на вътрешните работи Бешир Аталай във връзка с терористичното нападение в Диарбекир на полицейски служебен автобус, при което бяха убити петима и бяха ранени 19 души, пише днес вестник “Сабах”. Председателят на турския парламента остро осъжда този терористичен акт и подчертава, че никой не е в състояние да наруши общественото спокойствие в страната.

“Заман”: Дискутира се повторно въвеждане на извънредно положение в Югоизточна Турция
09 октомври 2008 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. . Турция снощи отново беше разтърсена от пристигащите от Диарбекир трагични информации за поредното кърваво терористично нападение, пише днес вестник “Заман”. Терористи са подложили на кръстосан огън полицейски служебен автобус, при което са били убити петима души, от които четирима са полицаи. Подлото нападение е извършено в навечерието на заседанието на Висшия съвет за борба с тероризма, насрочено за днес, на фона на дискусиите за повторното въвеждане на извънредно положение в някои турски провинции в района на Югоизточен Анадол. Това веднага прави впечатление и провокира въпроса дали именно тази е целта на терористите, се посочва в публикацията във вестник “Заман”.

Едрият бизнес в Турция е силно обезпокоен от глобалната финансова криза
09 октомври 2008 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ г-жа Арзухан Доган Ялчънкая заяви, че едрият турски бизнес е силно обезпокоен от световната финансова криза, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Председателят на ТЮСИАД подчерта, че въпросът следва да бъде разгледан с необходимата сериозност, защото в момента в целия свят тече промяна на установяваните с години парадигми.
ТЮСИАД организира утре конференция, на която с широко участие на представители на деловите среди ще бъдат разисквани отражението на кризата в Турция и мерките, които трябва да се вземат, посочва телевизията.

Централната банка на Турция отново ще се намесва на валутните пазари в страната
09 октомври 2008 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. От днес Централната банка на Турция ще поднови посредническата си мисия по регулиране на валутните наличности на валутните и на ефективните пазари в страната, предава Анадолската агенция. В съобщение на Централната банка се посочва, че с осъществяваните операции по ликвидността банката се стреми със собствени средства да преодолее затрудненията на финансовите пазари в страната. Успоредно с това, при сегашната неизвестност, провокирана от глобална финансова криза, се отчита вероятността от възникване на причини за увеличаване на изтичането на валутни средства и намаляване на валутната ликвидност. Именно поради това до премахване на неизвестността на международните финансови пазари Централната банка на Турция ще продължи да се намесва на междубанковия валутен пазар с цел обезпечаване на валутната ликвидност, пише турската агенция.

Анадолска агенция: Изготвен е портрет на двама от нападателите на полицейски автобус в Диарбекир
09 октомври 2008 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Диарбекир.По описание на очевидци е изготвен портрет на двама от нападателите срещу полицейски служебен автобус в Диарбекир вчера, когато бяха убити петима души, съобщава Анадолската агенция. При нападението бяха убити петима полицаи и бяха ранени други 19 души. Атентатът е извършен на 10-я километър от пътя Диарбекир-Силван вчера в 17.25 ч. Автобусът е превозвал персонал от Висшето полицейско училище след работния ден и е бил подложен на кръстосан огън с тежко оръжие от все още неизвестни нападатели, които са хвърлили и ръчни бомби. На място е намерена една неексплодирала ръчна бомба. Силите за сигурност са предприели широкомащабна операция за залавяне на извършителите в кварталите Азиззие и Джумхуриет и общо в целия град. При операцията се използват и два полицейски хеликоптери.

Президентът на Турция приключва посещението си във Финландия
09 октомври 2008 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Президентът на Турция Абдуллах Гюл, който е на двудевно офциално посещение във Финландия, ще бъде днес в град Юваскула, където ще участва в годишната конференция, организирана от Марти Ахтисаари. Вчера Абдуллах Гюл имаше срещи с президента на Финландия Таря Халонен, с премиера Мати Ванханен, с председателя на парламента Саули Нинистьо и с бившия президент на Финландия и председател на независимата комисия за Турция Марти Ахтисаари. Турският президент участва също и в откриването на финландско-турски бизнес форум и посети Татарско-турския център.
В Хелзинки Гюл ще участва още в мероприятията в рамките на провеждащия се месец на турската култура.
По-късно днес турският президент заминава от Финландия на тридневно официално посещение в Естония.

Турски печат: Разрешението за трансгранични операции в Северен Ирак е продължено с една година
09 октомври 2008 | 09:27 | Агенция "Фокус" Devam

Днес ще заседава Висшият съвет за борба с тероризма на Турция
09 октомври 2008 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес в Анкара ще се проведе заседание на Висшия съвет за борба с тероризма под председателството на премира Реджеп Тайип Ердоган. Предвидено е да бъде обсъдена идеята за създаване на тампонен район срещу терористите в Северен Ирак, заедно с всички актуални аспекти на борбата срещу тероризма. Заседанието започва в 13:30 ч. в централната сграда на Министерския съвет.

Ще участват вицепремиерът и държавен министър Джемил Чичек, министърът на външните работи Али Бабаджан, министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл, министърът на вътрешните работи Бешир Аталай, министърът на правосъдието Мехмет Али Шахин, началникът на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг, командващият сухопътните войски армейски генерал Ъшък Кошанер, командващият жандармерийските войски армейски генерал Атила Ъшък, заместник-началникът на Генералния щаб армейски генерал Хасан Ъгсъз, генералният директор на Генерална дирекция сигурност Каган Кьоксал, началникът на Националната разузнавателна организация /МИТ/ Емре Танер, главният секретар на Министерския съвет Ефкан Ала, както и други ръководители на ведомства, имащи отношение към борбата с тероризма.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP