Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,12.10.08

Задържаните за терористичната акция срещу полицейски автобус в Диарбекир ще бъдат предаден утре на съда
12 октомври 2008 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Срокът за задържане на арестуваните по разследването за терористичното нападение срещу автобус с полицаи в Диарбекир бе удължен, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен. Утре задържаните ще бъдат предадени на съда. С двама от деветимата задържани беше направена практическа възстановка на случая на булевард “Сейрантепе”. Основният виновник за атентата Мехмет Шах Йилдениз, който според разследването е планирал терористичната акция, все още се издирва от полицията.

Турският премиер присъства на свързването на последния тунел по проекта “Мармарай”
12 октомври 2008 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган присъства на церемонията по съединяването на последния тунел по проекта “Мармарай”, пише турският вестник “Хюриет”. На церемонията в район Юскюдар заедно с министъра на транспорта Бинали Йълдъръм Ердоган извървя 1400 метра от тунел 11. В изказването си по време на церемонията Ердоган изтъкна, че проектът “Мармарай”, който свързва чрез железница азиатския и европейския бряг на Истанбул, е 148-годишна мечта на Истанбул, е един исторически миг в историята на Европа и Азия, във връзката между двата континента. Според турския премиер така се реализира един сън за изграждане на железопътен път, който свързва двата континента по пътя на коприната. Той изтъкна, че с приключването на железницата Баку-Тбилиси-Карс ще бъдат свързани Лондон и Пекин. Проектът трябва да бъде приключен през 2012 година, пише вестникът.

Истанбул с подводна железница до октомври 2011 г.



Турският премиер Ердоган се срещна с посланика на САЩ Рос Уилсън и Оли Рен
12 октомври 2008 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна вчера с посланика на САЩ Рос Уилсън в работния си кабинет в двореца Долмабахче в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. На срещата Ердоган и Уилсън са обсъдили сътрудничеството в борбата срещу тероризма. Уилсън изрази съболезнования от името на президента Джордж Буш за загиналите при последния терористичен акт. Турският премиер прие вчера и еврокомисаря по разширяването Оли Рен и валията на Истанбул Муаммер, който го информира по случая с осуетения терористичен акт от жена камикадзе в район Шишли, пише вестникът.

Али Бабаджан заминава за Ню Йорк във връзка с избора на непостоянни членки на Съвета за сигурност към ООН
12 октомври 2008 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Анкара/Ню Йорк. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан заминава за Ню Йорк във връзка с провеждането на избора на непостоянни членки на Съвета за сигурност към ООН на 17 октомври, четвъртък, предава Анадолската агенция. Преди избора в четвъртък Бабаджан ще има срещи с дипломатически представители на различни страни в търсене на подкрепа за кандидатурата на Турция за непостоянна членка на Съвета за сигурност. Визитата на турския външен министър в САЩ ще продължи седмица, посочва агенцията.

Турция лобира за място в Съвета за сигурност
12 октомври 2008 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър заяви, че страната му заслужава да получи място в Съвета за сигурност на ООН, предвид нарастващото влияние на Анкара в международните въпроси, пише днес израелският вестник “Йедиот Ахронот”.
Али Бабаджан каза това пред журналисти днес, преди да отпътува за Ню Йорк, където ще се състои последен кръг на лобирането за място в Съвета, за което ще се гласува на 17 октомври.

Турция е вторият стратегически партньор на ЕС през последните години, каза шведският външен министър
12 октомври 2008 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция е вторият по значение стратегически партньор на Европейския съюз през последните няколко години след САЩ, заяви шведският външен министър Карл Билд, пише турският вестник “Милиет”. Конференция, посветена на връзките между Турция и ЕС се състоя в университета Богазиджи в Истанбул с участието на еврокомисаря по разширяването Оли Рен, министъра на външните работи на Швеция Карл Билд, специалния представител на Никола Саркози за Турция Пиер Лелуш и външния министър Али Бабаджан. Форумът беше организиран от британското консулство в Истанбул, Фондацията за социални и икономически отношения и Центъра за европейски реформи. Специалният представител на Саркози за Турция Пиер Лелуш посочи в изказването си, че никога не е споделял позициите на Саркози за членството на Турция в ЕС. Лелуш каза, че е необходимо внимателно и по-мило отношение към Турция, тъй като нейната адаптация към ЕС е в полза на интересите на Франция. От своя страна на вечеря след конференцията шведският министър Карл Билд изтъкна, че в последно време Турция е много активна по въпросите и политиките, които са от общ интерес за нея и за ЕС. Той добави, че кюрдският въпрос е най-важният проблем за Турция и разширяването на универсалните права и свободи ще позволи за решаването му. Турският външен министър пък от своя страна обърна внимание на тероризма на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и каза, че очакват по-активна подкрепа от европейските си партньори в тази връзка.

Турция обяви търг за изграждане на ракетна система със среден радиус на действие и средна височина
12 октомври 2008 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското министерство на отбраната обяви търг за изграждане на ракетна система за отбрана със среден радиус на действие и средна и ниска височина, пише турският вестник “Заман”. Снабдяването с ракетните системи цели привеждането на нивото на отбрана на Турция на най-съвременно технологично ниво. Търгът предвижда оборудване с 18 ракетни системи с ниска височина и дейност за обучение за работа с тях. Според проекта те трябва да бъдат закупени или да се предложи проект за съвместното им разработване и производство с турската страна. Документи за търга се приемат до 31 октомври. Проектът ще бъде финансиран от министерството на отбраната на Турция, пише вестникът.

Руският патриарх беше посрещнат в Истанбул от турското външно министерство като скъп и важен гост

12 октомври 2008 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Патриархът на Русия е в Истанбул за първи път от 89 години насам за православна среща на високо равнище, пише турският вестник “Сабах”. Представители на 17 православни патриаршии се събраха в Истанбул по покана на вселенския патриарх Вартоломей за среща на представители на православните църкви в чест на годината на Свети Павел. Най-скъпият и важен от гостите е руският патриарх Алексий II. Алексий II е първият руски патриарх, който посещава Истанбул от 89 години насам. Той беше посрещнат на летището в Истанбул вчера от представители на турското външно министерство като ВИП-гост. От летището с ескорт от 5 коли Алексий II пристигна в сградата на Вселенската патриаршия. Тук той имаше срещи с главите на православните църкви в САЩ и Франция и с главния секретар на Вселенската патриаршия. Вечерта руският патриарх участва в закрита за медиите “Панортодоксална среща на високо равнище” и в конференция за Свети Павел в рамките на годината, посветена на един от първите мисионери на християнството, пише вестникът.

Срещите със северноиракските кюрдски власти в борбата срещу ПКК са нормални, каза Абдуллах Гюл
12 октомври 2008 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Срещите на Турция със северноиракските кюрдски власти във връзка с борбата срещу тероризма са нормални, заяви президентът на Турция Абдуллах Гюл, предаде Анадолската агенция. При завръщането си от естонската столица Талин Абдуллах Гюл беше запитан как възприема идеята за директни преговори със северноиракските кюрдски власти за борба срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/. Той посочи, че подобно нещо е нормално, наред с контактите с останалите представители на Ирак. “Знаете, че Турция има специален представител за Ирак. Той се среща както с всички групи, така и с всички лидери там. Северен Ирак има специален статут според конституцията на Ирак. В планинските части има гнезда на терористите и е естествено нещо да се срещаме с местните власти в борбата срещу тях. От тероризма вече започнаха да страдат и северноиракските власти”, добави Гюл.

Турските военновъздушни сили бомбардираха 31 цели на ПКК в Северен Ирак
12 октомври 2008 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. 31 цели на Кюрдската работническа партия /ПКК/ са бомбардирали турските военновъздушни сили в района Хакурк в Северен Ирак, съобщи Генералният щаб на Турция, предаде Анадолската агенция. В изявлението на турския генерален щаб се посочва, че онзи ден и предната нощ турски самолети са обстрелвали с масиран огън лагери на ПКК в Северен Ирак. В изявлението се посочва, че не са нанесени поражения на цивилното население и на граждански обекти.

Членка на ПКК е задържана в Истанбул при опит за извършване на терористичен бомбен атентат
12 октомври 2008 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул. При подготовка за извършване на терористичен атентат в истанбулския район Шишли е била задържана членка на Кюрдската работническа партия /ПКК/, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Задържаната терористка е носила в чантата си 10 килограма взривно вещество.
Според изнесената информация жена на възраст 30-35 години е била подложена на следене от полицията. При слизане от автобус на спирката Окмейдан в Истанбул тя е започнала да бяга, след като е забелязала, че е следена. При бягството си е хвърлила чантата си край пътя. Тя е била задържана от екипи за борба срещу тероризма. При разпита в полицията е било установено, че жената е с фалшива самоличност и е носила на себе си пояс с 8 килограма и 800 грама експлозив, 15 детонатори и един ръчен бутон. Според валията на Истанбул Муаммер Гюлер задържаната е била жива бомба. Гюлер посочи, че е по предварителна информация е била член на ПКК и е дошла от районите на Югоизточна Турция.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP