Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Орхан Памук открива Панаира на книгата във Франкфурт

Людмила Габровска

Орхан Памук ще участва в официалното откриване на Панаира на книгата, тъй като Турция е почетен гост на тазгодишното издание.

7000 издатели от 100 държави ще участват в най-големия международен Панаир на книгата във Франкфурт, който се открива днес и ще продължи до 19 октомври. Събитието привлича всяка година повече от четвърт милион посетители, а от 1949 г., когато е поставено началото му, са представени стотици хиляди заглавия. Днес няма друго книжно изложение с толкова голям мащаб. Затова и много от българските издателства са изпратили свои представители в Германия. На панаира се сключват близо 80% от всички договори в света за авторски права, а сред гостите са 1000 писатели и 10 000 журналисти.
С интерес се очаква и посещението на двама Нобелови лауреати за литература - Гюнтер Грас и Орхан Памук, който ще участва в тържественото откриване заедно с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и президента на Турция Абдуллах Гюл. Изборът не е случаен, тъй като почетен гост на форума тази година е Турция. Мнозина очакват и пристигането на новия носител на Нобел Льо Клезио, но той все още не е потвърдил своето присъствие.
Срещу билет от 12 евро посетителите ще могат да избират между 400 000 заглавия - една трета от всички издания в света. Неслучайно центърът на това културно пиршество е във Франкфурт - в съседния град Майнц Гутенберг създал първата печатна книга през XV век.
Един от акцентите на тазгодишния панаир са издания, посветени на промените в света през последните 19 години - времето, което разруши желязната завеса, но създаде бариера от много други религиозни и социални предразсъдъци. На тази тема е посветен и романът "Кулата" от Уве Телкман, който вчера бе отличен с германската награда за литература.
Специален гост ще бъде бразилският писател Паулу Коелю, който ще дискутира своя проект "Експерименталната вещица" - начина, по който масовата култура промива мозъците и създава клишета. "Много често интернет, вместо да разширява светогледа, го стеснява - казва Коелю, - защото създава псевдокумири, които променят мисленето на младите в негативна посока. Така вместо усет към красивото повечето хора развиват страст към комерсиалното." Всъщност това не е първото гостуване на писателя на Франкфуртския панаир - през 2003 г. той постави рекорд, давайки автографи върху свои издания на 56 езика.

monitor,15.10.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP