Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,04.09.08

Задържаният лидер на Работническата партия Догу Перинчек беше разпитан по старо дело
04 септември 2008 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Задържаният по делото срещу организацията “Ергенекон” председател на Работническата партия Догу Перинчек e бил разпитан днес по друго продължаващо дело, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Догу Перинчек, който се намира в затвора от тип Ф в Текирдаг, е бил доведен в 11 часа при засилени мерки за сигурност в прокуратурата за разпит. Разпитът е продължил 1 час и е бил свързан с дело, водено в Истанбул.

Вероятността от голямо земетресение в Истанбул между 2010-2014 година е голяма, смятат турски експерти
04 септември 2008 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вероятността да стане голямо земетресение в Истанбул между 2010-2014 година е голяма, смятат турски експерти, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. При отбелязването на 140-годишнината от основаването на Изследователския институт за земетресения при астрономическата обсерватория към университета Богазиджи проф. Ахмет Мете Ъшъкара каза, че според изследване за възможни земетръсни модели всеки момент в Истанбул може да стане земетресение, но тази вероятност е особено голяма в периода 2010-2014 година. Проф. Ъшъкара посочи, че науката разполага с изследователски методи, които могат да установят къде и с каква сила може да стане едно земетресение, но не могат да определят неговото време. Той посочи, че Турция е на предни позиции в изследването на земетресенията, но изрази съжаление, че не получава подкрепа от държавата, а работи с европейски фондове. Преподавателят от Минно-геоложкия факултет на Истанбулския технически университет проф. Наджи Гьорюр каза, че продължават проучванията за изграждане на подземни наблюдателни станции за газ и други природни течности в разломите на Мраморно море наред с проучването на разместването на земните пластове. Според японския експерт по земетресенията проф. Юзо Исикава изследователите в Турция правят много сериозни изследвания, но не може да се определи кога може да стане земетресение в Мраморно море, посочва телевизията.

Турция ще увеличи доставките на газ от Азербайджан до 2 пъти
04 септември 2008 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция през зимните месеци ще увеличи вноса на природен газ от Азербайджан. Турската компания “Боташ” планира да увеличи ежедневния обем на природния газ, внасян от Азербайджан, от 8 млн. на 12-15 милиона кубометра, опасявайки се от разпространяване на напрежението по руските митници и върху вноса на газ, предаде агенция Регнум.
Посочва се, че ако отново бъдат преустановени доставките на газ от Иран и ако руският “Газпром” се откаже от допълнителни доставки, тогава нуждите на Турция ще се покриват от азербайджански природен газ и наличните количества в газохранилищата. В момента руската компания “Газпром” осигурява 60% от нуждите на Турция от природен газ.

Съветът за регулиране на енергийния пазар в Турция одобри 34-процентно общо увеличение на електроенергията
04 септември 2008 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът за регулиране на енергийния пазар одобри искането на електроразпределителната компания в Турция /ТЕТАШ/ за общо увеличение от 34 % на цената на електроенергията, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според искането на съвета увеличението трябва да влезе в сила от 1 октомври. От Съвета за регулиране на енергийния пазар посочиха, че са обсъдили новите тарифи на тока на днешното си заседание и са намерили за основателни мотивите на ТЕТАШ за нова цена на електроенергията. Според изчисленията одобрението на тарифата на ТЕТАШ ще повлияе върху крайния потребител с по-висока цена между 10 и 15 %.

Визитата на Абдуллах Гюл в Армения се прави заради искане от САЩ, смята депутат от опозиционната НРП
04 септември 2008 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Членът на ръководството на Народнорепубликанската партия /НРП/ и депутат от Истанбул Мустафа Йозюрек заяви визитата на президента Абдуллах Гюл в Ереван се прави заради искане от САЩ, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Йозюрек посочи, че Турция и Армения имат редица проблеми помежду си и от страна на Армения няма никакво омекване и една визита на президента ще подрони престижа и позицията на Турция. Той припомни изказване на Абдуллах Гюл в парламента преди 15 години при обсъждане на оставката на Сюлейман Демирел за връзките с Армения. Депутатът от НРП попита защо Партията на справедливостта и развитието не изпраща своите депутати щом президентът ще направи тази визита.

Турският премиер Ердоган одобри решението на Абдуллах Гюл да посети Армения
04 септември 2008 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Анкара/Ереван. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган одобри решението на президента Абдуллах Гюл да посети Ереван по покана на арменския президент Серж Саркисян за футболната среща между националните отбори на Турция и Армения, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Ердоган каза, че е засегнал този въпрос и с президента на Азербайджан Илхам Алиев при визитата си неотдавна и не вижда място за някакви притеснения. “Ако се бяга от масата, нищо не може да бъде постигнато, вие седнете на масата, пък който иска да бяга от нея”, каза турският премиер и допълни, че все пак спортът и политиката са отделни неща и не трябва един футболен мач да бъде натоварван с политическа мисия, но това е възможност за диалог. Той каза, че в споровете за тази визита Нагорни Карабах се поставя като един от щекотливите въпроси, но Турция отдавна призовава този въпрос да бъде решен справедливо и преговорният процес от Минск за Нагорни Карабах да бъде приключен, пише вестникът.

И двете страни заеха конструктивна позиция на срещата, каза премиерът Ердоган
04 септември 2008 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Дамаск/Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в започналия процес за установяване на мир между Сирия и Израел и двете страни са имали съзидателна и конструктивна позиция, предаде Анадолската агенция. На пресконференция след близкоизточната среща на върха, която се състоя под мотото “Диалог за стабилност” в Двореца на народа в Дамаск, премиерът Ердоган, френският президент Никола Саркози и емирът на Катар Шейх Хамад бин Халифаал Тани отговориха на въпроси по разисквания проблем. Ердоган посочи, че сирийският президент Башар Асад е заел консртуктивна позиция. “Позицията на Израел също е конструктивна до този момент и ние се надяваме тя да продължи да бъде такава”, подчерта Ердоган. Той изрази надежда, че и премиерът, който ще дойде в Израел след Ехуд Олмерт, ще гледа позитивно на процеса за установяване на мир. Турският премиер каза, че една инициатива за мир, която се е паднала да бъде осъществена от Турция, не трябва да завърши с неуспех и такъв мирен процес, било и с посреднически преговори, трябваше да започне отдавна. Башар Асад благодари на Турция за посредничеството в преговорите с Израел. Той изрази също подкрепа за инициативата на Турция за изграждане на Кавказка платформа за стабилност и мир.

Турският премиер Ердоган и Никола Саркози влязоха разговаряйки в залата за близкоизточната среща в Дамаск
04 септември 2008 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган беше посрещнат от президента на Сирия Башар Асад в Двореца на народа в Дамаск в рамките на четиристранната близкоизточна среща на върха, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. След посрещането си Ердоган влезе в залата, където се състоя срещата, разговаряйки с френския президент Никола Саркози. За участието си в срещата Ердоган е съпровождан от министъра на външните работи Али Бабаджан и главния си външнополитически съветник Ахмет Давудоглу. Във встъпителното си слово сирийският президент Башар Асад каза, че са дали на турската страна предложение от 6 точки, засягащо мирния процес между Сирия и Израел и определянето на границите и очакват отговор от израелска страна. Френският президент Никола Саркози заяви, че са благодарни на посредничеството на Турция за непреките мирните преговори между Сирия и Израел. Той посочи, че тази дейност трябва да приключи с преговори и Франция е готова да окаже политическа, дипломатическа, военна и икономическа подкрепа, пише вестникът.

Близо 3 млн. ученици в Истанбул започват следващата седмица редовните учебни занятия
04 септември 2008 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Близо три милиона ученици започват през следващата седмица редовните учебни занятия в Истанбул, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. За предотвратяване на очакваните проблеми с трафика общината на Истанбул е взела някои превантивни мерки. През първите дни на новото учебна година на 8, 9 и 10 септември в определени часове градският транспорт ще бъде безплатен. Става въпрос за градските автобуси, пътническите кораби, морските комети, метрото и надземното метро сутрин в интервала 6 –10 ч и след обяд от 16 до 20 ч.
През учебната 2007-2008 г. 11 554 ученически автобуса са превозвали общо 190 359 ученици до 1 310 училища в Истанбул. През учебната 2008-2009 г. ще започнат занятия общо в 5 000 училища, но все още не е известно колко специализирани училищни автобуси ще бъдат използвани.
През учебната 2007-2008 г. в Истанбул е имало общо около 2,5 милиона ученици. През учебната 2008-2009 г. се очаква техният брой да се увеличи с 20% и да достигне близо 3 милиона.

Анадолска агенция: През август инфлацията в Турция е намаляла

04 септември 2008 | 13:48 | Агенция "Фокус"

Анкара. Комитетът за статистика на Турция оповести данните за инфлацията в страната през август – Цените на дребно в Турция през август са намалели с 0,24%, а цените на производител – с 2,34%, предава Анадолската агенция.
При база цените през 2003 година, към края на август т.г. потребителските цени на годишна основа са се увеличили с 11,77%, а цените на производител – 14,67%. В периода януари-август 2008 година потребителските цени са се увеличили с 6,35%, а цените на производител – с 12,49%. Към края на август средната годишна инфлация за предходния 12-месечен период по цени на дребно е 9,43%, по цени на производител – 10,68%.

Премиерът на Турция смята, че затворените запасни генерали са били посетени с хуманитарна цел от действащ генерал

04 септември 2008 | 13:33 | Агенция "Фокус"

Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че по негова преценка посещението на действащ корпусен генерал от турската армия на намиращите се в затвора заради аферата “Ергенекон” двама запасни армейски генерали е било направено с хуманитарна цел, пише днес вестник “Сабах”.
На вчерашната протоколна визита на новия началник на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг при премиера Ердоган е бил засегнат и въпросът за аферата “Ергенекон”. След тази среща Ердоган се задоволи да отбележи, че оценява въпросното посещение в затвора като продиктувано от хуманитарни съображения и напомни, че съдебният процес по случая продължава и е погрешно да се правят каквито и да е коментари за него, отбелязва изданието.

Агенция “Фокус” припомня:
През юли започна съдебен процес срещу заподозрените за членство в организацията “Ергенекон”, между които са и двама запасни армейски генерали – Шенер Еруйгур /бивш командващ жандармерийските войски/ и Хушрит Толон /бивш командващ Първа турска армия/. Обвиненията към тях са за подготовка на дейности, насочени към насилственото сваляне от власт на управляващата ПСР.

АФП: Турският президент ще предприеме историческа визита в Армения

04 септември 2008 | 13:04 | Агенция "Фокус"

Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл на 6 септември ще стане първият турски държавен глава, който ще посети Армения, но неговият опит да намали враждебността между двете страни разгневи турските националисти, коментира АФП.
Гюл ще посети Ереван, за да гледа футболен мач между двете страни, които не поддържат дипломатически отношения и остават дълбоко разделени във връзка с международната арменска кампания за признаване на масовите убийства на арменци в Османската империя за “геноцид”.
“Визитата за футболния мач може да създаде нов климат на приятелство в региона”, обяви турското президентство.

“Милиет”: Ердоган направи дарение за партията си, поиска разписка за това
04 септември 2008 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Таийп Ердоган направи дарение в размер на 20 000 турски лири /около 20 000 лева/ за своята Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и поиска разписка за това от заместник генералния председател на партията Бюлент Гедикли, който отговаря за финансовите въпроси, пише днес вестник “Милиет”. С това Ердоган показа по своеобразен начин чувствителността си по въпроса за борбата срещу корупцията, след като на заседание на Централна изпълнителен комитет /ЦИК/ на ПСР на 2 септември заместник председателят на партията Шабан Дишли беше принуден да подаде оставка заради слуховете, че е взел подкуп в размер на 1 милион долара.

Агенция “Фокус” припомня:

На заседанието на ЦИК на ПСР на 2 септември се дискутира и въпросът за стартиране на кампания за набиране на помощи за партията, след като Конституционният съд постанови връщане на половината от получената от нея за тази година държавна субсидия. Целта е да се съберат дарения в размер на 22,8 милиона турски лири, а първото дарение в тази кампания в размер на 20 000 турски лири направи именно премиерът Ердоган.

“Милиет”: Армения гледа благосклонно на турското предложение за създаване на пакт на стабилност в Кавказ
04 септември 2008 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Ереван/Анкара. Президентът на Армения Серж Саркисян е заявил, че гледа положително на турското предложение за създаване на пакт на стабилност в Кавказ, пише днес вестник “Милиет”. В Ереван Саркисян е приел първия заместник министър на външните работи на Турция посланик Юнал Чевикьоз, който ръководи посетилата вчера Армения делегация от турското МВнР. Пред него Саркисян е декларирал, че “Армения винаги е следяла внимателно и е подкрепяла усилията за задълбочаване на сътрудничеството в района и за засилване на сигурността, стабилността и доверието.”. Посланик Чевикьоз оценява посещението си в Ереван като “стимулиращо установяването на взаимни връзки между двете страни”.

“Сабах”: Бойни самолети Ф-16 от Диарбекир бяха вдигнати във въздуха заради лагерите на ПКК
04 септември 2008 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Бойни самолети Ф-16 от 8-ма авиобаза от състава на Втора тактическа авиосила в Диарбекир бяха вдигнати във въздуха заради лагерите на ПКК, пише днес вестник “Сабах”. По този начин продължават започналите преди няколко дни операции след зачестилите набези на терористи от ПКК.
Вчера сутринта се наблюдава повишена летателна активност на 8-ма авиобаза, като 4 самолета Ф-16 излетяха в посока към иракската граница. Същевременно по обяд оживена летателна дейност имаше и в провинция Хаккяри. 4 бойни самолета преминаха през провинция Хаккяри също в посока към иракската граница. След известно време самолетите се върнаха обратно от същата посока, посочва всекидневникът.

“Радикал”: Прокуратурата в Диарбекир поиска затвор от 20 години за двама младежи, свалили турското знаме
04 септември 2008 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Прокуратурата в Диарбекир поиска налагането на наказание затвор от 20 години за двама младежи, свалили по време на протестен митинг турското знаме, пише днес вестник “Радикал”. Става въпрос за 20 годишният И.Ч и 18 годишният Р.С., които са угасвали в протеста на група граждани на 14 юли тази година в парка Кошуйолу, афектирани от съобщенията, че лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан е бил остриган в затвора. При премиването покрай начално училище двамата младежи са свалили намиращото се в двора турско знаме. Обвиненията към тя са за “принизяване на символите на хегемонията на държавата чрез извършване на пропаганда в името на терористична организация, членуване в терористичната организация и извършване на престъпление в името на тази организация”.

“Хюриет”: Задава се ново увеличение на цените на тока в Турция
04 септември 2008 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Задава се трето увеличение през тази година на цената на електричеството в Турция, след като за последно през месец юли правителството направи увеличение на тока с 21%, пише днес вестник “Заман”. Националната турска електроснабдителна компания ТЕТАШ е поискала увеличение на цената на тока от 1 октомври с 34% и днес Съветът за регулиране на енергийния пазар ще разгледа това искане. Ако искането бъде прието за основателно, се очаква увеличението на цената на тока за гражданите да бъде в размер на 10-15%.

Турски печат: Отивам на мача в Ереван, каза най-накрая Абдуллах Гюл
04 септември 2008 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Решението на турския президент Абдуллах Гюл да отиде в Ереван на 6 септември за да наблюдава футболната среща между националните отбори на Турция и на Армения и посещението на действащ корпусен генерал на намиращите се в затвора заради аферата “Ергенекон” двама запасни армейски генерали са сред централните теми на днешните турски всекидневници.
Турският президент Абдуллах Гюл каза, че приема поканата на президента Армения Серж Саркисян и отива в Ереван за да наблюдава футболния мач между националните отбори на Армения и на Турция на 6 септември, пише вестник <Β>“Хюриет”. По този начин Абдуллах Гюл най-накрая оповести решението, което се очакваше с огромно нетърпение колкото вътре в Турция, толкова и от цялата международна общественост, подчертава всекидневникът. За вземането на това решение определяща роля са изиграли положителните резултати от посещението в Ереван на делегация на турското външно министерство, водена от първия заместник министър посланик Юнал Чевикьоз.
Вестник <Β>“Милиет” обръща внимание, че въпреки значителните критики вътре в страната срещу визита на Абдуллах Гюл в Армения, турският президент е пиел поканата на арменския президент Серж Саркисян и на 6 септември ще посети Ереван за да наблюдава футболния мач между националните отбори на двете страни.
“Историческо посещение в Ереван”, е заглавието по темата във вестник <Β>“Сабах”. Посочва се, че снощи Абдуллах Гюл е оповестил решението си за визитата в Армения, която от дълго време е централна тема на оживени дискусии в Турция.
Вниманието на вестник <Β>“Радикал” е привлечено от посещението на началника на вилаетския гарнизон в Коджаели корпусен генерал Галип Менди на намиращите се в затвора заради аферата “Ергенекон” запасни армейски генерали Шенер Еруйгур /бивш командващ жандармерийските войски/ и Хушрит Толон /бивш командващ Първа турска армия/. Подчертава се, че за пръв път действащ офицер от турските въоръжени сили посещава двамата арестувани запасни генерали и с това се демонстрира внимание и грижа за тяхното положение.
Вестник <Β>“Заман” информира за протоколното посещение на вежливост на новия началник на Генералния щаб армейско генерал Илкер Башбуг при премиера Реджеп Таийп Ердоган. Протоколната визита е продължила един час и 10 минути и е била закрита за представители на медиите.

Анадолска агенция: САЩ са доволни от решението на Абдуллах Гюл да посети Армения
04 септември 2008 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. САЩ са доволни от решението на турския президент Абдуллах Гюл да посети Армения, предава Анадолската агенция. Говорителят на Държавния департамент на САЩ за Европа Марк Тонер заяви, че “американската страна възприема със задоволство решението на Абдуллах Гюл да пътува до Ереван и го приветства за проявената смелост да направи стъпки, насочени към заздравяването на мира и просперитета в района”. “Надяваме се, че тази историческа среща ще подпомогне пълното нормализиране на турско-арменските отношения”, подчертава говорителят на Държавния департамент.

Агенция “Фокус” припомня:

Президентът на Армения Серж Саркисян покани турския президент Абдуллах Гюл да присъства на футболния мач в Ереван между националните отбори на Армения и на Турция, които са в една квалификационна група за световното първенство по футбол през 2010 година. В официално съобщение на пресслужбата на турското президентство вчера късно след обяд се посочва, че Абдуллах Гюл е приел отправената покана и ще посети Армения на 6 септември, когато се играе мачът.

Анадолска агенция: Абдуллах Гюл ще посети Ереван
04 септември 2008 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Анкара/Ереван. Турският президент Абдуллах Гюл е приел поканата на арменския президент Серж Саркисян и ще присъства на футболния мач между националните отбори на Армения и Турция, който ще се играе на 6 септември в Ереван, предава Анадолската агенция. В официално съобщение на пресслужбата на президентството се казва, че “освен спортна проява, футболният мач предоставя една важна възможност и президентът Абдуллах Гюл е приел поканата именно с разбирането, че е необходимо в най-добра степен да се използва тази възможност, за да се допринесе за създаване на нова обстановка на приятелство в района”.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция е на посещение в Казахстан
04 септември 2008 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Астана. Започва посещение на министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер в Казахстан. Целта на посещението е участие в енергиен форум в столицата на Казахстан. Турският министър пристига в Казахстан директно от Ашхабад, където се срещна с представители на сектора за петрол и природен газ на Туркменистан и беше приет от президента на страната Гурбангули Бердимухамедов.

Министърът на промишлеността и търговията на Чешката република е на посещение в Турция
04 септември 2008 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължава посещението на министъра на промишлеността и търговията на Чешката република Мартин Риман в Турция, съобщават медиите. Програмата предвижда срещи с турския вицепремиер и държавен министър Назъм Екрен и участие в четвъртата сесия на смесената икономическа комисия между Турция и Чешката република.

Премиерът на Турция е на официално посещение в Сирия
04 септември 2008 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Започва еднодневно официално посещение на премиера на Турция Реджеп Таийп Ердоган в Сирия, съобщават медиите. Визитата е по покана на сирийския президент Башар Асад. В Дамаск Ердоган ще участва в четиристранна среща на най-високо равнище във формат Сирия, Франция, Кувейт и Турция, на която ще бъде обсъдено последното развитие на обстановката в Близкия изток.
Домакин на срещата е сирийският президент Башар Асад в качеството си на ротационен председател на Арабската лига. Освен Ердоган, участват френският президент Никола Саркози заради ротационеното председателство на Франция на ЕС и емирът на Кувейт Шейх Хамад бин Халифе ел Тани в качеството му на ротационен председател на Съвета за сътрудничество в Персийския залив.
След четиристранния форум Ердоган ще участва в ифтар /специално религиозно ядене след залез слънце по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан – бел. на “Фокус”/ и по-късно вечерта ще се завърне в Турция.

Анадолска агенция: Американски боен кораб навлезе в Черно море
04 септември 2008 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Американският боен кораб “Маунт Уитни” премина през Босфора и навлезе в Черно море, предава Анадолската агенция. Вчера сутринта американският боен кораб, който е с дължина 189 метра и водоизместимост 18 400 бруто регистър тона, навлезе в Мраморно море откъм пролива Дарданели и достигна до пролива Босфор. Съпровождан от катер на турската брегова охрана и от хеликоптер американският боен кораб приключи преминавалото през Босфора и към 18.40 часа навлезе в Черно море, посочва агенцията.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP