Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,14.09.08

Един военнослужещ е загинал при експлозия в Югоизточна Турция
14 септември 2008 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски военнослужещ е загинал при експлозия в югоизточната част на Турция, предаде АФП.
При взрива са ранени двама войници. Експлозията е избухнала в района на Шърнак, близо до границата с Ирак.
Предполага се, че взривното устройство е било поставено от активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Сергей Станишев е в Одрин за церемонията по освещаването на възстановената църква “Свети Константин и Елена”
14 септември 2008 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Одрин. Премиерът на България Сергей Станишев пристигна в Одрин за церемонията по освещаването на възстановената църква “Свети Константин и Елена”, предаде Анадолската агенция. Българският премиер и министърът на културата и туризма на Турция Ертугрул Гюнай ще участват в церемонията по откриването на православния храм след неговото възстановяване и ще засадят дръвчета в градината на църквата, отбелязва агенцията.

Началникът на Генералния щаб на САЩ адмирал Майк Мълън е първият чуждестранен гост на генерал Илкер Башбуг
14 септември 2008 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Първият чуждестранен гост на новоназначения началник на Генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг е от САЩ, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. 16 дни след встъпването на поста си генерал Башбуг ще приеме утре началника на Генералния щаб на САЩ адмирал Майк Мълън. Това е и първото посещение на Мълън в Турция като заемащ този пост. След срещата си в Истанбул с премиера Реджеп Тайип Ердоган и срещата си с генерал Башбуг Мълън ще бъде приет в Анкара и от президента Абдуллах Гюл. Най-високопоставеният американски военен и турските представители ще обсъдят редица двустранни и международни въпроси като ситуацията в Афганистан, Ирак, Грузия и Иран.

Турски войник загина, а двама са ранени при експлозия на мина в турската провинция Шърнак
14 септември 2008 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Един турски войник е загинал, а двама служители на силите за сигурност са ранени в резултат на експлозия на мина, заложена от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в околия Бейтюшеббап, провинция Шърнак, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според информация в интернет сайта на Генералния щаб на Турция силите за сигурност са организирали вчера операция в околия Бейтюшеббап за прочистване на земята за заложени мини. При претърсването са били открити 4 мини, освен тази, която е избухнала, и са били обезвредени. При претърсващата операция силите за сигурност са открили и скривалища с храна и други провизии на терористите от ПКК. Скривалище с храна и вещи за бита е било открито и в околия Хани, провинция Диарбекир, се посочва във вестника.

"Миллиет": Полицията във Варна задържа син на бивш министър, ръководил група за трафик на хора и проституция
14 септември 2008 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Варна/Анкара. Българската полиция разби голяма престъпна група, занимаваща се с трафик на хора и проституция в най-големия черноморски град Варна, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Лидер на групата е бил Веселин Данов - син на бившия министър и бивш председател на Конституционния съд Христо Данов. Веселин Данов е бил член и на Общинския съвет във Варна. В мотивите на прокуратурата за задържането се посочва, че Веселин Данов е склонявал млади момичета към проституиране с чужди туристи и е извличал финансови печалби от това.
Турският вестник припомня, че бащата на Веселин Данов Христо Данов е бил министър на вътрешните работи в правителството на Димитър Попов в началото на 90-те години, а през 2000 година е бил председател на Конституционния съд. Христо Данов почина през 2003 година.

Премиерите на Турция и Испания ще присъстват в Истанбул на ритуална вечеря за празника Рамазан
14 септември 2008 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Мадрид. Премиерите на Турция и Испания Реджеп Тайип Ердоган и Жозе Луис Родригес Сапатеро, които са съпредседатели на инициативата за съюз между цивилизациите, ще присъстват утре в Истанбул на голяма ритуална вечеря по случай религиозния празник Рамазан, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Ердоган и Запатеро подеха през 2005 година инициативата за диалог между цивилизациите в отговор на нарасналата ислямофобия в САЩ и други европейски страни след атентатите в Ню Йорк през 2001 година. Във вечерята ще участват близо 2500 души. Заедно с това Запатеро и Ердоган ще имат среща, на която ще обсъдят двустранните отношения, ще открият учебната година в университета “Бахчешехир” и ще разгледат изложба на испанския художник сюрреалист Салвадор Дали.

Турция-тройката на ЕС ще обсъждат в Брюксел реформения процес в Турция
14 септември 2008 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Реформеният процес в Турция ще бъде тема на срещата Турция-тройката на ЕС на ниво министри, която ще се състои утре в Брюксел, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Турската делегация ще бъде ръководена от министъра на външните работи Али Бабаджан. Срещата се организира след приключването на изготвянето на националната програма за реформи за присъединяване към ЕС. Освен реформения процес, участниците в срещата ще обсъдят и ситуацията в Грузия и други регионални проблеми. Заседанието в Брюксел ще бъде ръководено от френския външен министър Бернар Кушнер. На него ще участват министърът на външните работи на Чехия Карел Шварценберг, еврокомисарят по разширяването Оли Рен и представители на Европейската комисия. Очаква се Али Бабаджан да даде информация на Тройката на ЕС за действията по турската инициатива за създаване на Кавказки пакт за стабилност и сътрудничество, за пробива в отношенията между Турция и Армения, пише вестникът.

Турският пианист и композитор Фазъл Сай получава наградата за 2008 година на музикалния фестивал в Бремен
14 септември 2008 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Бремен/Истанбул. Световноизвестният турски пианист и композитор Фазъл Сай получава наградата за 2008 година на музикалния фестивал в Бремен, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. През месец декември Фазъл Сай ще предложи на своите почитатели нов албум със собствени композиции, озаглавен “Хиляда и една нощ в харема”, които ще бъдат издадени от френска и японска музикални компании. Сай ще получи наградата на специална церемония на 20 септември. Престижната награда на Бременския музикален фестивал е била давана на изтъкнати музиканти като Николаус Карнънкърт, Джон Елиът Гардинер, Марк Минковски. Според мотивите на журито произведенията, които представя Фазъл Сай на музикалния фестивал в Бремен от години насам, са не само произведения от миналите времена, а композиции, които хвърлят мост към съвременните музикални тенденции.

Автобус с руски туристи е катастрофирал в Турция
14 септември 2008 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Анталия. Автобус с руски туристи е катастрофирал в турския курорт Анталия, предаде ИТАР-ТАСС. Инцидентът е станал вчера вечерта. Трима души са настанени в болница в критично състояние.
В автобуса е имало 36 души. Руските туристи са се връщали в Анталия след екскурзия в Памукале. Самите пътници разказват, че по време на инцидента автобусът се е движел с нормална скорост.

“Хюриет”: 20 килограма хероин са заловени на българо-турската граница
14 септември 2008 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. 20 килограма хероин са били заловени на българо-турската граница, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Вестникът цитира информация на Дирекцията на митниците в България, според която наркотикът е бил заловен при претърсването на автомобил на български гражданин, идващ от Турция. Пазарната цена на заловения наркотик е близо 900 000 евро. Шофьорът на автомобила - 41-годишна жена е била задържана, пише вестникът.

Срутила се къща заради проливен дъжд уби двама души и рани други двама в провинция Газиантеп
14 септември 2008 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. Двама души загинаха, а двама бяха ранени заради срутване на къщи в резултат на проливния дъжд в околия Огузели, провинция Газиантеп, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Тази сутрин в село Докузйол заради проливен дъжд са се срутили две къщи. Според първоначални данни са загинали двама обитатели на домовете, а други двама са били ранени. Те са били отведени в болница. Продължава разчистването на отломките, пише вестникът.

15-километрова опашка от ТИР-ове чака на граничния пункт Капъкуле за излизане от Турция
14 септември 2008 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Одрин. 15-километрова опашка от ТИР-ове се образува на граничния пункт Капъкуле, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Близо 600 ТИР-а чакат на граничния пункт Капъкуле за излизане от Турция. Според информация на турските гранични служители причина за километричната опашка е, че ТИР-овете трябва да отнесат изнасяната продукция на фирмите в съответните страни в понеделник. Една от причината за забавянето на обработката на ТИР-овете е смяната на дежурните смени на българския пункт Капитан Андреево.

Някои се опитват да предизвикат политически хаос, каза турският премиер
14 септември 2008 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Манталитетът, който години наред е водел до периодично изпадане на Турция в безпътица и нерешимост на проблемите, днес вземайки на своя страна медиите, се опитва да породи политически хаос и политическо разстройство в страната, заяви премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция. В словото си на конгреса на околийската организация на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в район Бейоглу, Истанбул, Eрдоган каза, че при положение, че е напълно видимо къде се е намирала Турция и къде е дошла при управлението на ПСР, има хора, които искат да прикрият това. Той посочи, че от онези, които не гледат в една посока с народа, не може да се очаква да споделят неговите желания и надежди. Ердоган визираше атаките на медийната групировка на Айдън Доган срещу премиера, правителството и управляващата партия. Той изтъкна, че Айдън Доган и неговият кръг целят създаването на политически безредици. Във връзка със скандала “Морски фар” турският премиер посочи, че никога той и партията му не са били на страната на неправилните действия и ако има виновни, това трябва да бъде доказано от съда, а не да се отправят недоказани обвинения чрез вестниците. Той атакува, че Айдън Доган е имал тайни срещи и кореспонденции с управляващите в изминалите времена и в медиите, които е притежавал, е представял нещата от своята едностранна позиция и интерес. Според Ердоган сегашните атаки на Доган са породени от това, че не е могъл да упражни натиск върху днешните управляващи с оглед свои финансови интереси.

Абдуллах Гюл официално покани президента на Армения в Турция
14 септември 2008 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл благодари на ръководителите на Армения и Азербайджан за оказаното му гостоприемство по време на посещенията в тези страни. В писмо до арменския президент Серж Саркисян Гюл изрази увереност, че проведените в Ереван срещи са били полезни и покани арменския си колега в Турция за мача на националните отбори по футбол между двете страни, който ще се проведе през 2009 г., предаде агенция Регнум. В писмото си до азербайджанския ръководител Илхам Алиев турският президент подчерта, че позициите на двете страни съвпадат както по двустранните, така и по регионалните въпроси.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP