Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,16.09.08

Прокюрдската ПДО внесе искане за парламентарно разследване на пожарите в Източен и Югоизточен Анадол
16 септември 2008 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ внесе в парламента искане за парламентарно разследване на пожарите в Източен и Югоизточен Анадол, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Предложението, внесено от депутатката от ПДО от Диарбекир Гюлтан Къшанак и други депутати, иска да се разследват причините за пожарите, начина на започването им, изгасянето им и щетите, нанесени от тях. В него се призовава да се установи доколко адекватно са действали противопожарните екипи и останалите сили, участващи в изгасянето на пожарите. Според депутатите, стоящи зад внесеното искане, редица от пожарите в областите на Диарбекир, Сиирт, Шърнак, Батман, Мардин, Бингьол, Елязъг и Хаккяри са били предизвикани от силите за сигурност или са възникнали в резултат на военните операции.

Местен политик от ПСР в Тунджели е бил отвлечен от терористи от ПКК
16 септември 2008 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Тунджели. 37-годишният член на Изпълнителния съвет на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Тунджели и бизнесмен Али Ашкън е бил отвлечен от терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Отвличането е станало вчера вечерта, когато Ашкън е отишъл до пясъчната кариера до града, на която е бил собственик. Докато се намирал тук, той е бил отвлечен от двама членове на ПКК, които са го заплашили с оръжие. Ашкън е женен и баща на две деца. Семейството е известило полицията за отвличането и е поискало помощ от полицията и жандармерията в Тунджели за неговото освобождаване. Започнала е операция с подкрепа от въздуха в района на село Гюлеч, където се предполага, че е отведен отвлеченият Ашкън. Специални жандармерийски части следват дирите на терористите от ПКК, но все още не е установена връзка с отвлечения местен политик и бизнесмен.

“Милиет”: САЩ демонстрират сила в Черно море
16 септември 2008 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Със зачестилото преминаване на техни бойни кораби през Проливната зона САЩ извършават демонстрация на сила в района Черно море, пише днес вестник “Милиет”. Това е мнението на неназован представител на турското правителство. Според него, става въпрос за подчертано символични действия, а с изпращането на хуманитарни помощи за Грузия именно с военни кораби се дява ясен сигнал, че Вашингтон стои твърдо зад Тбилиси. Това обаче поставя в деликатна ситуация Турция по въпроса за поддържането на необходимия баланс в региона, въпреки че Анкара стриктно спазва договора от Монтрьо за статута на Проливната зона, посочва вестникът.

“Сабах”: Американската армия провежда учение в Черно море
16 септември 2008 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Американската армия започва днес военноморско учение в района на Черно море, пише вестник “Сабах”. Ученето е под кодовото наименование “Кекъл Стоун” и в него заедно със САЩ участват Украйна, Унгария, Литва, Румъния, Латвия и Швеция. Военноморското учение ще продължи осем дни и от американската армия са ангажирани 1 300 военнослужещи.
Полковник Флорин Жипа от румънската армия заяви, че в учението с по един кораб участват Румъния, Украйна и САЩ, като американският кораб ще бъде разрушителят “Макфол” В учението ще бъде включена румънската гранична полиция и сухопътни части, включително и от разузнавателни служби.

“Заман”: До момента Анталия е посетена от над 7 милиона туристи
16 септември 2008 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Анталия. До момента броят на туристите, посетили турския морски курорт Анталия надминава 7 милиона души, пише вестник “Заман”. В сравнение с миналата година, на месечна база броят на туристите се е увеличил с 13%, а на годишна база – с 19% и до сега техният брой е над 7,135 милиона души. Само през периода 12-14 септември през външния терминал на летище Анталия са влезли над 143 хиляди туристи, а през първите две седмици на септември броят на пристигналите в Анталия туристи възлиза на близо 600 хиляди души. Особено впечатление прави увеличеният брой туристи в Анталия през втората половина на годината, посочва всекидневникът.

“Милиет”: Армения смекчи позицията си към Турция и Азербайджан
16 септември 2008 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Външни източници посочват, че кризата в Кавказ е оказала влияние за “смекчаване” на напрежението между Азербайджан, Армения и Турция и че Ереван вече гледа положително на турското предложение за създаване на смесена историческа комисия за изследване на трагичните събития от 1915 година, пише днес вестник “Милиет”. Вече е окончателно потвърдено и провеждането на тристранна среща на високо ранните в Ню Йорк на министрите на външните работи на трите страни – Али Бабаджан, Елмар Мемедяров и Едуард Налбандиян.


“Хюриет”: Прокюрдската партия в Турция ще направи устната си защита по заведеното срещу нея дело за закриване
16 септември 2008 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ ще направи днес устната си защита по заведеното срещу нея дело за закриване, пише вестник “Хюриет”. Устната защита срещу повдигнатите срещу ПДО обвинения от главния прокурор на Върховна касационна прокуратура Абдуррахман Ялчънкая ще бе извършена лично от лидера на партията Ахмет Тюрк. Пред висшите магистрати той ще разясни гледната точка на партията по кюрдския въпрос, възгледите й против използване и защо ПДО не окачествява Кюрдската работническа партия /ПКК/ като терористична организация. Очаква се устната защитата да продължи 3-4 часа и Ахмет Тюрк да предостави допълнително 370 страници към писмената защита на ПДО.

“Милиет”: Гръцки катери са навлизали в турски териториални води
16 септември 2008 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Три гръцки катери на бреговата сигурност са нарушавали турските териториални води в Егейско море, пише днес вестник “Милиет”. В официално съобщение на турския Генерален щаб се казва, че вчера в периода 07:49-10:35 часа един гръцки катер е навлязъл в турски териториални води в района на Дидим – нос Текагач, друг катер също вчера в периода 08:50-11:50 часа – в района на скалистия остров Кардак, а онзи ден в 06:55 часа гръцки катер е извършвал подстрекателски действия спрямо кораб от състава на турските ВМС. За нарушенията е информирано турското МВнР, за да предприеме необходимите постъпки по дипломатичен път.

“Заман”: Ереван се подготвя за историческа крачка – създаването на съвместна историческа комисия с Турция
16 септември 2008 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Армения Серж Саркисян посрещна топло в Ереван турския президент Абдуллах Гюл и това е сигнал, че започва един нов период, направена е още една историческа стъпка в отношенията между двете страни, пише днес вестник “Заман”. Счита се, че вече Ереван гледа по-положително на предложението на Анкара за създаване на съвместна историческа комисия, която да изследва трагичните събития по време на Османската империя през 1915 година. На дневен ред е и създаването на комисии за развитие на икономическите, културните и дипломатическите отношения. Според дипломатически източници Анкара ще активизира и усилията за разрешаване на проблема с Нагорни Карабах след президентските избори в Азербайджан на 15 октомври, отбелязва вестникът.

“Хюриет”: Отношението на опозиционните партии към Националната програма за ЕС е лош сигнал, каза Али Бабаджан

16 септември 2008 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан оцени като “лош сигнал” отношението на опозиционните партии към Националната програма на страната за ЕС, пише днес вестник “Хюриет”. Али Бабаджан има предвид отказа на лидерите на основната опозиционна Народнорепубликанска партия и на Партията на националистическото действие Дениз Байкал и Девлет Бахчели да се срещнат с него за да ги информира за новата програма. По този повод Али Бабаджан изразява надежда, че опозиционните партии няма да следват линията сляпо да отказват до местните избори през пролетта на следващата година всякакви предложения, направени от управляващата партия.

Турски печат: Турция ще даде стратегическа сила на ЕС
16 септември 2008 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Визитата в Истанбул на премиера на Испания Жозе Луис Родригес Запатеро, посещението в Анкара на председателя на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Майкъл Мълън, скандалът между премиера Реджеп Тайип Ердоган и медийната групировка на Айдън Доган, след изтеклата информация в негови медии, че дружеството “Морски фар” в Германия неправомерно и незаконно е финансирало управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, са сред централите теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Милиет” извежда на централно място изказването на испанския премиер Запатеро при откриването на новата академична година в университета Бахчешехир в Истанбул: “Ако Европа иска да бъде актьор, чийто глас се чува в съвременния свят, една Турция в ЕС ще й даде главната роля и стратегическата сила, за които в някои положения днес съюзът се оказва лишен от тях”.
Вестник “Радикал” информира за дадените уверения от гостуващия в Анкара председател на Комитета на началник щабовете на американската армия генерал Майкъл Мълън, че ще продължи съвместната борба с тероризма и споделянето на разузнавателна информация между САЩ и Турция.
Вестник “Сабах” обръща внимание на думите на американския генерал, че подкрепата на САЩ в борбата срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ ще продължава, докато турската страна отправя молба за такава подкрепа, както и на неговата загриженост за обстановката в северноиракския град Киркук.
Вестник “Заман” поставя акцент върху друг аспект от визитата на американския генерал в Анкара. На дадена от него пресконференция в американското посолство е бил засегнат и въпросът за зачестилото преминаване през Проливната зона на бойни кораби на САЩ. В тази връзка генерал Майкъл Мълън декларира, че САЩ нямат планове и искания за ревизия на договора от Монтрьо за статута на Проливната зона /Босфора, Мраморно море и Дарданелите/.
Вестник “Хюриет” информира за декларация на Комитета за Турция на Международния институт за пресата (IPI) във връзка с отправяните заплахи от турския премиер Ердоган след избухналия скандал между него и медийната групировка на Айдън Доган. В декларацията се подчертава, че “становището на Ердоган към журналистите – независимо дали са негови привърженици, или не го подкрепят, е сериозна заплаха срещу свободата на пресата”.

Анадолска агенция: Четирима загинаха, а 14 бяха ранени при преобръщане на микробус
16 септември 2008 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Мардин. При преобръщането на микробус със селскостопански работници в провинция Мардин, Югоизточна Турция, са загинали четирима души и са ранени 14 души, от които шестима - тежко, предава Анадолската агенция. Работниците са били наети за сезонна работа за бране в градините с лешници и са се завръщали от югоизточната провинция Шърнак за западната провинция Адапазаръ. Преобръщането на микробуса е станало поради спукана гума на пътя Мардин-Нусайбин.

Анадолска агенция: 101 души бяха спасени от потъналия ферибот в Бандърма
16 септември 2008 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Балъкесир. . Валията на Балъкесир Селяхаттин Хатипоглу заяви, че от потъналия на 14 септември към 23.15 часа край пристанище Бандърма в Мраморно море фериботен кораб от типа Ро-Ро са спасени екипажът от 27 души, 63 шофьори и 11 техни помощници, за изчезнали се водят 4 души, а един човек е починал, предава Анадолската агенция. Валията посочва, че продължават спасителните работи на многобройните спасителни екипи във връзка с потъналия ферибот “Хаят Н”, който се намира на 20 метра под водата. В неизвестност се водят трима шофьори и един техен помощник.
Междувременно прокуратурата е започната пълно разследване във връзка с потъналия ферибот. Арестувани са капитанът и тримата негови помощници, посочва агенцията.

ЕФЕ: Испанският премиер се срещна с турския си колега в Истанбул
16 септември 2008 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро е на посещение в Турция по покана на турския си колега Реджеп Таийп Ердоган, предаде испанската агенция ЕФЕ.
Двамата премиери проведоха работно заседание, по време на което се споразумяха да активизират двустранните отношения, като провеждат по-често срещи на върха, в които да бъдат включени и Италия, Франция, Португалия и страните от Магреб.
Снощи Сапатеро взе участие в церемонията “Ифтар”, която е вечеря, бележеща края на дневния пост от Рамадан. За официалната вечеря пристигна и германския канцлер Ангела Меркел.
Сапатеро посети в Истанбул изложбата, посветена на Салвадор Дали, “Един сюреалист в Истанбул”.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP