Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,15.09.08

9 % е достигнала безработицата в Турция в сравнение с преди една година
15 септември 2008 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. 9 % е достигнала безработицата в Турция в сравнение с преди една година, предава турската агенция АНКА. В сравнение със същия период на миналата година безработицата е нараснала с 0,2 %, т.е. с 96 000 души и е достигнала 2 237 000 души. В градовете безработицата се е увеличила с 0,4 % и е достигнала равнище 11,5 %, а в селата е отбелязала нарастване с 0,3 % и е достигнала 5,2 %. Безработицата в секторите извън земеделието е достигнала 11,7 %, като при мъжете е 10,3 %, а при жените - 17,3 %, посочва агенцията.

Испанският премиер Сапатеро пристигна в Истанбул по покана на турския премиер Ердоган за ритуалната вечеря за Рамазан
15 септември 2008 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Мадрид. Премиерът на Испания Жозе Луис Родригес Сапатеро пристигна в Истанбул по покана на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за участие в ритуалната вечеря /ифтар/, давана от Ердоган за месец Рамазан, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Сапатеро беше посрещнат от държавния министър Мехмет Айдън, от валията на Истанбул Муаммер Гюлер и други държавни лица на летището “Ататюрк” в Истанбул. Дипломатическите източници съобщиха, че испанският премиер ще участва в ритуалната вечеря като израз на инициативата за диалог между цивилизациите, подета от Ердоган и Сапатеро. Двамата премиери ще обсъдят при срещите си проекта за диалог между цивилизациите, ситуацията в Грузия, преговорния процес между Турция и ЕС и двустранните отношения между Турция и Испания. Десният печат в Испания коментира визитата на Сапатеро в Истанбул и критикува участието му в ритуалната вечеря по покана на Ердоган. Критиките посочват, че Сапатеро неотдавна е поискал официалните държавни погребални церемонии да не се провеждат според изискванията на католицизма, тъй като Испания е светска държава, и да се премахне изучаването на религия в училищата, а сега заема друга позиция спрямо друга религия.

Много е необходима една широка промяна на конституцията, каза Али Бабаджан пред медии в Брюксел
15 септември 2008 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан заяви, че е задължително необходима една широка промяна на конституцията, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Пред телевизионния канал 24 в Брюксел Али Бабаджан посочи, че съществуващата конституция отразява обстановката след военния преврат от 12 септември 1980 година и колкото и в процеса на реформите към ЕС тя да е променена почти една трета, не съответства сто процента на Копенхагенските критерии. “Промяната на конституцията в Турция е необходима и това трябва да стане след широк диалог”, каза той. Външният министър на Турция посочи, че в този момент 32 законопроекта са изцяло готови и изпратени в парламента за разглеждане. Бабаджан обърна внимание, че и Националната програма за реформи към ЕС съдържа над 130 законодателни промени и 340 вторични промени. Той посочи, че обсъждането на Националната програма се планира да приключи до първия работен законодателен ден на парламента, който е на 7 октомври. Бабаджан каза, че Турция има готовност при всяко европейско председателство да отваря преговорни глави и технически е подготвена за това, което признават и от Европейската комисия. Той изрази обаче съмнение дали между членовете на комисията няма някакво споразумение това да бъде възпрепятствано. 

От Демократическата партия в Турция приканиха 84-годишния Сюлейман Демирел да се завърне към активната политика
15 септември 2008 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Платформата на демократите в Демократическата партия в Турция поиска оставката на председателя Сюлейман Сойлу и прикани 84-годишния бивш президент и премиер Сюлейман Демирел да се завърне към активната политика, пише турският вестник “Радикал”. В Демократическата партия в Турция ври и кипи. В декларация, оповестена тези дни, Платформата на демократите призовава Сойлу да подаде оставка поради неспособност да ръководи партията и да въздигне демократичните идеи и ценности в страната. Декларацията на Платформата на демократите е насочена основно към старата Демократическата партия, Партията на справедливостта и Партията на верния път. В нея се приканват всички бивши лидери, произлизащи от редиците на старата Демократическа партия, всички нейни бивши депутати и активни партийни функционери да се заемат с възраждането на демократическата мисия в Турция. В нея се посочва, че в периоди когато демократическата мисия е отслабена в страната настават бедност, недоимък и хаос. Според авторите на документа Турция и сега се намира в бедност и безизходица и се управлява от едно неспособно, потънало в злоупотреби и корупция правителство. 

“Сабах”: Българският премиер Сергей Станишев откри реставрираната в Одрин църква “Свети Константин и Елена”
15 септември 2008 | 16:12 | Агенция "Фокус"
София/Одрин. Премиерът на България Сергей Станишев откри на специална церемония реставрираната в Одрин българска църква “Свети Константин и Елена”, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. От името на премиера Реджеп Тайип Ердоган като домакин Станишев беше придружаван от министъра на културата и туризма Ертугрул Гюнай. Българският премиер посети и джамията Селимийе в Одрин и за да стане свидетел на акустиката на джамията, той изслуша езана, който беше изпълнен от религиозен служител. Заедно с Ертугрул Гюнай Станишев засади бор в градината на църквата и пожела това дърво да бъде символ на мира и приятелството, пише вестникът.

Петима терористи от ПКК са убити в провинция Шърнак при масирана операция на турски военни части
15 септември 2008 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Петима терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били убити в околия Бейтюшеббап, провинция Шърнак, при продължаващата вече седмица масирана операция на турските сили, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. След ракетното нападение на група терористи от ПКК срещу жандармерийски участък в околия Бейтюшеббап, провинция Шърнак, 1500 турски войници обградиха планината Като и района й за задържане на терористите. При операцията с подкрепа от въздуха са били унищожени 5 скривалища на ПКК и обезвредени много взривни материали. Според изнесената информация при масираната операция в планината Като, продължаваща вече шести ден с подкрепа от въздуха, са били убити и петима терористи от ПКК.

Генерал Илкер Башбуг се срещна с началника на Генералния щаб на САЩ адмирал Майкъл Мълън
15 септември 2008 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг прие днес началника на Генералния щаб на САЩ адмирал Майкъл Мълън, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Адмирал Мълън пристигна в сградата на Генералния щаб в 10.45 часа и я напусна в 15.15 часа. Срещата на най-високопоставения американски военен и началника на турския генерален щаб беше закрита за журналисти. Адмирал Мълън беше първият чуждестранен гост на генерал Башбуг след назначаването му за началник на Генералния щаб на Турция. 

Неправителствени организации протестираха срещу забраната на прокюрдската ПДО в Турция
15 септември 2008 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Различни неправителствени организации протестираха днес пред Конституционния съд срещу забраната на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Протестът беше организиран от жените от неправителствените сдружения. Протестиращите жени се събраха в обедните часове пред сградата на Конституционния съд и посочиха в изявлението си, че забраната на ПДО не е решение на проблемите. В изказване по повод искането на съда за забрана на ПДО представителката на Координационния съвет Ейлем Карабулут от Социалдемократическата партия посочи, че ПДО е партия, която подкрепя участието на жените в политиката, която иска и призовава мир, бори се за мир. Карабулут изтъкна, че в Турция няма война между кюрди и турци, но някои искат да ударят брадва на братството между хората и да предизвикат вътрешна война. Протестиращите призоваха за истинска демокрация в Турция. 

Али Бабаджан се срещна в Брюксел с върховния представител на ЕС по общата външна политика Хавиер Солана15 септември 2008 14:54 Агенция "Фокус"Брюксел/Анкара. Министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан се срещна с върховния представител на ЕС по общата външна политика и сигурността Хавиер Солана, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Бабаджан има среща също и с външния министър на Чешката република, която ще поеме ротационното председателство на ЕС от Франция, Карел Шварценберг. В рамките на контактите на Бабаджан в Брюксел днес е планирано той да се срещне и с министъра на външните работи на Франция Бернар Кушнер, с Ученото общество на Европейската комисия /ЕК/ и с Вивиан Рединг, отговаряща за връзки с медиите в ЕК. Министър Али Бабаджан представлява Турция на срещата тройката на ЕС-Турция, който ще се състои тази вечер, пише вестникът.

Анадолската агенция: Турция може да претърпи загуби от 1 млрд.долара в търговията си с Русия15 септември 2008 13:30 Агенция "Фокус"Анкара. Държавният министър Кюршад Тюзмен заяви, че се очаква до края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който приключва на 30 септември, Турция да претърпи загуби в търговията си с Русия в размер на 1 милиард долара, предава Анадолската агенция. Според него, това се дължи на налаганите от руска страна ограничения и затруднения за турския износ. Освен това турският министър посочва, че извършваните изявления, които разкриват фирмени тайни като количества и цени на доставяните в Русия стоки, нанасят сериозна вреда на турските износители и подбиват техните позиции в други страни, поради което категорично са неприемливи.

Жена в Турция почина след ухапване от кърлеж15 септември 2008 13:28 Агенция "Фокус"Малатия. В провинция Малатия, Централна Турция има нова жертва от ухапване от кърлеж, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. В болнично заведение в града е починала 32 годишна жена от Кримска-Конго хеморагична треска /ККХТ/. Тя е постъпила на лечение с висока температура след като е била ухапана кърлеж, посочва агенцията.

“Заман”: 30 000 души от Турция може да не успеят да отидат на поклонение в Саудитска Арабия15 септември 2008 13:24 Агенция "Фокус"Анкара. Възможно е 30 000 души от Турция да не могат да отидат на поклонение в Мекка, ако Саудитска Арабия отговори отрицателно на турското искане за отпускане на допълнителен контингент, пише днес вестник “Заман”. Всяко година Саудитска Арабия отпуска на Турция допълнителен контингент от 30 000 души, но тази година има сериозен проблем, защото Рияд посочва като претекст за евентуалния си отказ срутванията в района на Мекка. На 2 септември по време на участието си в конференцията на ОИК в Саудитска Арабия външният министър Али Бабаджан разговаря за допълнителния контингент, но не получи положителен резултат. През следващите дни директорът на дирекцията по вероизповеданията Али Бардакоглу също ще посети Саудитска Арабия с тази цел, посочва вестникът.

Анадолска агенция: Четирима души от потъналия турски ферибот все още са в неизвестност
15 септември 2008 13:14 Агенция "Фокус"
Истанбул. Четирима души от потъналия снощи към 23.15 часа турски ферибот в района на пристанище Бандърма в Мраморно море все още се водят за изчезнали, предава Анадолската агенция. Според информацията първите сигнали за бедствието са получени снощи към 23.32 часа. На борда на ферибота са се намирали 73 камиони, от които шест - с ремаркета, два автомобила, 67 шофьори и 27 души екипаж. Първи на мястото на инцидента са пристигнали два шлепа от пристанището, които са спасили 66 души от кораба и са намерили един човек починал. От спасените 34 души са настанени на лечение в болници, като положението на един от тях е сериозно. Целият екипаж от 27 души е спасен. Ако се приеме, че на ферибота не е имало пътници без билети, броят на намиращите се в неизвестност за сега е четирима души. Предполага се, че те са останали на потъналия кораб, още повече, че повечето от пасажерите са били заспали в автомобилите си по време на потъването.

“Заман”: Гръцките власти са изхвърлили в Егейско море 38 нелегални имигранти15 септември 2008 13:06 Агенция "Фокус"Чанаккале. Турски рибари са спасили 38 нелегални имигранти, натоварени на надуваеми лодки и борещи се да оцелеят в турски териториални води в Егейско море, срещу селището Кючюккую в околия Айваджък на провинция Чанаккале, пише вестник “Заман”. След това нелегалните имигранти - граждани на Палестинската автономия, Афганистан, Мавритания и Сомалия, са били закарани с общински автобус до командването на жандармерията в Айваджък. В показанията си чужденците твърдят, че гръцките власти са ги изхвърлили в морето и с това са ги обрекли на сигурна смърт, отбелязва вестникът.

“Заман”: Български преводач получи над 3 годни затвор за контрабанда на хероин15 септември 2008 12:36 Агенция "Фокус"Истанбул. Българският преводач Елис Амди Илдириз и двама негови съдружници получиха присъди от по 3 години един месец и 15 дни затвор по обвинение за “извършване на търговия с наркотици”, пише вестник “Заман”. На заседанието в 11-ти състав на съда за тежки престъпления в Истанбул задно с Илдириз присъстваха и неговите двама съучастници – Туран Рамис Ахмед и Симеон Севдалинов. Според обвинението тримата са пренесли от Турция в Европа 11 килограма хероин, който са докарали от Мали и Гвинея. Пред съда Илдириз се е разкаял, посочил е, че е бил въвлечен в контрабандата и е поискал да се възползва от закона за дълбокото разкаяние и да бъде освободен. Другите двама обвиняеми също са поискали да бързат оправдани и освободени.

“Хюриет”: Наближава крайният срок на обявения търг за първата турска АЕЦ15 септември 2008 12:23 Агенция "Фокус"Анкара. Турция е на последната права по въпроса за изграждане на първата в страната АЕЦ, пише днес вестник “Хюриет”. Работата по въпросите на ядрената енергетика в страната продължава над 40 години, като до сега на три пъти безрезултатно са завършвали обявяваните търгове. Срокът на последния четвърти търг е 24 септември. Заедно с турски фирми се състезават фирми и от Канада, Япония, Франция, Белгия, Русия, Южна Корея, Китай и Германия. Офертите на фирмите ще бъдат приемани до 14.00 часа, а от 14.30 часа ще започне отварянето на запечатаните пликове. Ако не постъпят предложения, срокът за провеждане на търга може да се удължи, посочва вестникът.

АФП: Още един от пасажерите на потъналия турски ферибот беше открит
15 септември 2008 12:10 Агенция "Фокус"
Анкара. Още един от пасажерите на потъналия турски ферибот беше открит. Спасителните екипи съобщиха, че са се свързали с него по мобилния му телефон, предаде АФП.Продължава издирването на останалите четирима души, които са в неизвестност след снощния трагичен инцидент.

“Милиет”: Митинг по повод годишнината от последния военен преврат в Турция15 септември 2008 12:04 Агенция "Фокус"Истанбул. По повод годишнината от последния военен преврат в Турция на 12 септември 1980 година вчера се проведе митинг в истанбулския квартал Кадъкьой, пише вестник “Милиет”. В митинга, организиран с подкрепата на неправителствени организации и синдикални централи под лозунга “Да бъдат съдени всички превратаджии – от 12 септември 1980 година до членовете на организацията “Ергенекон”” , участваха над 5 000 души. Полицията не разреши в зоната на митинга да бъде внесен плакат на едно от участващите дружества и демонстрантите нападнаха с камъни полицаите, като раниха трима от тях. След намесата на организационния комитет обстановката беше успокоена и беше прочетена декларация, в която се настоява в името на мира и демокрацията всички превратаджии да бъдат изправени пред съда, отбелязва вестникът.

“Радикал”: Турция има проблеми и с покриването на критериите от Маастрихт15 септември 2008 11:48 Агенция "Фокус"Анкара. Турция има сериозни проблеми и с покриването на критериите от Маастрихт, които са показатели за хармонизиране на страната с икономиката на ЕС, пише днес вестник “Радикал”. Безпокойство будят нивата на инфлацията и на лихвените проценти. Въпреки че новото на инфлацията е спаднало от двуцифреното число 10,1% през 2004 година на 8,8%, това е доста над средното ниво на инфлацията в страните от ЕС в размер на 2,8%. Лихвеният процент по дългосрочни финансови операции в Турция е 18,3%, което също е много над средното равнище от 5,3%, прието като критерии за страните от ЕС.
АФП:Петима пасажери на потъналия турски ферибот са все още са в неизвестност

15 септември 2008 11:09 Агенция "Фокус"

Анкара. Петима пасажери на потъналия късно снощи турски ферибот са все още са в неизвестност, предаде АФП.
До този момент 89 души са спасени, а един от пасажерите е починал. Спасителните екипи все още издирват останалите пет души, които са били на борда.
Все още не са известни причините за трагичния инцидент, но според свидетелски показания, фериботът е започнал да се накланя наляво веднага след като е отплавал от пристанището в Бандирма.

ДЖИХАН: 67 души от потъналия кораб в Мраморно море са били спасени

15 септември 2008 09:13 Агенция "Фокус"

Балъкесир. Валията на Балъкесир Селяхаттин Хатипоглу заяви, че 67 души от потъналия кораб в Мраморно море са били спасени. Фериботния кораб “Хаят Н” потъна край пристанище Бандърма в Мраморно море, предава информационната агенция ДЖИХАН. От спасените един човек е починал в болницата.По данни на пристанищната администрация в Бандърма, корабът “Хаят Н” е бил с дължина 118 метра и на борда му е имало над 100 души.

Турски печат: Била ли е управляващата партия незаконно финансирана?15 септември 2008 09:00 Агенция "Фокус"Анкара. Централна тема на днешните турски всекидневници продължава да е постоянно набиращият скорост скандал между премиера Реджеп Тайип Ердоган и медийната групировка на Айдън Доган, след изтеклата информация в негови медии, че дружеството “Морски фар” в Германия неправомерно и незаконно е финансирало управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.Вестник “Хюриет” пише, че наближава краят на воденото дело за корупция в съд във Франкфурт срещу дружеството “Морски фар”, което е събирало дарения и ги е изпращало на незаконен начин в Турция. Днес делото ще продължи с връчване на доклада на главния комисар на финансовата полиция и ако не настъпи някакво изненадващо развитие, до края на седмицата съдът ще приключи делото и ще оповести взетото решение, се посочва в публикацията.“Ердоган продължава да е изнервен във връзка с твърденията за дружеството “Морски фар”, е заглавието по темата във вестник “Радикал”. Обръща се внимание, че в петък турският премиер се е зарекъл повече да не застяга тази тема, но вчера в изказване пред актива на управляващата ПСР в истанбулския район Шишли отново е продължил с обиди, заплахи и шантаж към медийната групировка на Айдън Доган.Вестник “Милиет” също констатира, че цел на нападките на Ердоган отново е медийната групировка на Айдън Доган. След като Айдън Доган отговори на неговите твърдения от онзи ден, вчера Ердоган отново отправи обвинения лично към нето и към неговите медии, подчертава всекидневникът.Вестник “Сабах” обръща внимание на отказа на Ердоган на предложението на Айдън Доган да участват съвместно в телевизионен диспут. Турският премиер оценява това предложение като опит за спечелване на рейтинг – лично за Доган и за неговите медии.Вестник “Заман” констатира, че в петък Ердоган е отделил 45 минути от изказването си на Айдън Доган, а вчера се е ограничил да говори по темата 15 минути, но отново е оправил остри обвинения към него.

На посещение в Турция пристига премиерът на Испания


15 септември 2008 08:58 Агенция "Фокус"

Истанбул. На посещение в Турция пристига премиерът на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро, съобщават медиите. Заедно с турския премиер Реджеп Таийп Ердоган Сапатеро ще присъства на ифтар /специално религиозно ядене след залез слънце по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан/. Двамата премиери са съпредседатели на инициативата за Алианса на цивилизациите, стартирала през 2005 година.

Анадолска агенция: Продължават спасителните дейности в района на потъналия в фериботен кораб


15 септември 2008 08:17 Агенция "Фокус"

Бандърма. Продължават спасителните дейностислед потъването късно снощи на фериботен кораб от типа Ро-Ро в района на пристанище Бандърма в Мраморно море, предава Анадолската агенция. Участват четири катера и един кораб с кран от бреговата охрана, един хеликоптер от ВМС, две плавателни средства и петима подводничари от гражданската защита в Балъкесир, един екип от гражданската защита в Бурса.

“Милиет”: Един човек е загинал, 24 души са ранени и 34 се водят за изчезнали при потъване на кораб в Мраморно море

15 септември 2008 07:46 Агенция "Фокус"

Балъкесир. В Мраморно море снощи към 23.30 часа е потънал кораб от типа Ро-Ро, натоварен с превозни средства от пристанище Бандърма за Истанбул, предава електронното издание на вестник “Милиет”. Загинал е един човек, спасени са 67 души, от които 24 ранени, a за изчезнали се водят 34 души. Общо на кораба е имало над 100 души пътници и екипаж. Трагедията е станала на 300 метра от брега. Корабът е бил натоварен със 73 камиона и 2 автобуса и се счита, че причина за потъването му е неправилното разпределение на товара. Спасителните дейности се водят от екипи на бреговата охрана от Бандърма и екипи за търсене и спасяване от Бурса.
Вчера потъна и друг кораб в Мраморно море – сухотоварния кораб “Димитрос П.”, плаващ под панамски флаг. Това стана при товарене на желязо в пристанище Дериндже в провинция Коджаели поради неправилно товарене, ранени бяха четирима моряци, посочва изданието.

Около 30 души остават в неизвестност след потъването на турски пътнически ферибот в Мраморно море


15 септември 2008 04:26 Агенция "Фокус"

Анкара. Един човек е починал и около 30 остават в неизвестност след като пътнически ферибот с повече от 100 души на борда потъна край северозападните брегове на Турция, предаде АФП.
Корабът с дължина 118 метра е потънал малко след напускането на град Бандърма към Истанбул. Загиналият е починал след като е бил откаран в болница, 28 души са с различни наранявания. По последни данни на ферибота е имало 96 души, като засега в неизвестност остават 26 от тях.

Pic:ntvmsnbc

Най-малко един човек е загинал при потъването на пътнически ферибот край бреговете на Турция

15 септември 2008 01:16 Агенция "Фокус"

Анкара. Най-малко един човек е загинал при потъването на пътнически ферибот край бреговете на Турция, предаде АФП. Корабът е потънал на около 300 метра от брега малко след отплаването си от град Бандърма към Истанбул.
Капитанът на кораба е изразил мнение, че причина за инцидента е неправилно разпределение на товара на ферибота. Според думите му всички членове на екипажа са спасени.
Някои от шофьорите в превозваните автомобили са били заспали, когато корабът е потънал, твърдят турските медии.

АФП: Пътнически ферибот потъна край бреговете на Турция

15 септември 2008 00:57 Агенция "Фокус"

Анкара. Пътнически ферибот, превозващ около 150 души и 75 автомобила е потънал тази нощ скоро след отплаването си от турския град Бандърма за Истанбул, предаде АФП.
Екипи за гражданска отбрана и местни рибари са мобилизирани, за да спасят пътниците на ферибота, които са скочили във водата преки корабът да потъне на около 300 метра от брега.
Според думите на капитана на ферибота, който вече е спасен, потъналият кораб е превозвал около 150 души, 73 камиона и два автомобила.



Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP