Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,03.09.08

Един ден Турция ще бъде изцяло интегрирана с Европа, смята Орхан Памук
03 септември 2008 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Един ден Турция ще бъде изцяло интегрирана с Европа, заяви нобеловият лауреат за литература Орхан Памук, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. В интервю за германската агенция ДПА Памук посочи, че положението в страната не е особено по-добро от преди две години, но въпреки това европейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство. Памук посочи, че преговорният процес мeжду ЕС и Турция е отслабнал и една от причините е, че крайните националисти блокират този процес, а се е увеличило и числото на противниците на присъединяванвето на Турция към ЕС в Европа. Нобеловият лауреат каза, че въпреки заплахите за живота му и делата срещу него той не би живял никъде другаде освен в Истанбул.

Общественият транспорт за първия учебен ден в Истанбул ще бъде безплатен
03 септември 2008 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Общественият транспорт на първия учебен ден в Истанбул ще бъде безплатен, реши Истанбулската голяма община, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Кметът на Истанбул Кадир Топбаш и общинското ръководство набелязаха мерки за започването на новата учебна година. За да няма проблеми в транспортния трафик в Истанбул на 8 септември, когато 3 милиона ученици в града започват учебната година, сервизните автобуси и минибуси, които ще превозват ученици, ще имат точно определени места за събиране на ученици. Според мерките онези родители, които са записали децата си за пътуване до училище с автобуси и минибуси, наети от училището, не трябва да водят децата си с личните си коли на първия учебен ден. На 8, 9 и 10 септември автобусите и минибусите, наети от училищата за превозване на ученици, ще могат да паркират безплатно на паркингите. През тези дни общественият транспорт ще бъде безплатен между 06 и 10 часа и 16 и 20 часа. По основните пътни артерии и кръстовища ще има засилено присъствие на полицаи и жандармерия; камионите за извозване на отпадъци ще работят само нощем и ще бъдат пуснати допълнително фериботи между европейския и азиатския бряг на Истанбул, предвижда решението на истанбулската община.

Посещението на задържани генерали по случая “Ергенекон” от страна на ТВС зарадва опозиционната НРП
03 септември 2008 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. “Официалното” посещение от страна на турските въоръжени сили /ТВС/ на задържани пенсионирани генерали по случая “Ергенекон” предизвика реакции в политическите среди в Анкара, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Тази “визита” в затвора особено зарадва опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/. Бригаден генерал Галип Менди – началник на гарнизона в Коджаели посети от името на Генералния щаб задържаните генерали Хуршит Толон и Шенер Еруйгур. Според вестника това посещение е паднало като бомба в публичното пространство. Според заместник-председателя на НРП Онур Оймен не е известно за какво престъпление са съдени двамата генерали. Той заяви, че в нормални демократични държави не може да се случи висши военни да бъдат задържани в затвора за недоказани престъпления.

Отдаваме важно значение на целостта на Босна и Херцеговина, каза Абдуллах Гюл
03 септември 2008 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Анкара/Сараево. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че Турция държи на политическото единство, териториалната цялост и суверенитета на Босна и Херцеговина и полага усилия на дипломатическата сцена за тяхното запазване, предаде Анадолската агенция. Абдуллах Гюл прие днес председателя на президентския съвет на Босна и Херцеговина Харис Силайджич и членовете на съвета Небойша Радманович и Зелико Комшич, които са на посещение в Турция. На съвместна пресконференция след срещата Гюл изтъкна, че връзките между Турция и Босна и Херцеговина се развиват в добра насока и след края на войната. Гюл посочи, че двете страни имат обща история и културна близост и Турция като член на Съвета за прилагане на мирното споразумение в Дейтън изразява задоволство от подписването на споразумение за стабилност и сътрудничество между Босна и Херцеговина и ЕС през юни 2008 година и засилването на диалога с НАТО.
От своя страна Харис Силайджич също подчерта, че отношенията между двете страни са много добри. На въпрос за сблъсъка между Русия и Грузия Силайджич отговори, че този проблем не е бил разискван в официалния дневен ред на президентския съвет, но членовете му споделят единно виждане и искат въпросът да се реши в рамките на международното право и да не се пролива човешка кръв. Той даде за пример Босна и Херцеговина, където от векове наред живеят представители на различни етнически и религиозни общности в разбирателство и толерантност помежду си като се изключат някои периоди.

Турският премиер Ердоган прие новия началник на Генералния щаб на Турция генерал Илкер Башбуг
03 септември 2008 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Генералния щаб на Турция армейски генерал Илкер Башбуг се срещна днес с премиера Реджеп Тайип Ердоган, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Срещата е в рамките на срещите на новия началник на Генералния щаб с турските държавни ръководители. След като встъпи на тази длъжност на 28 август генерал Башбуг се срещна с президента Абдуллах Гюл и председателя на парламента Кьоксал Топтан, пише вестникът.

Истанбулски съд изпрати в затвора 32 наркодилъри

03 септември 2008 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Съдът за тежки престъпления в истанбулския район Бешикташ вкара в затвора 32 души от престъпна група за разпространение на наркотици, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. На 28 август жандармерията в провинция Коджаели задържа общо 60 души при едновременни операции в Истанбул, Сакария, Невшехир и Балъкесир. Съдът освободи останалите 28 задържани, но те също ще бъдат подведени под съдебна отговорност по обвинение за създаване на престъпна група с цел търговия с наркотици.

Адуллах Гюл и Джордж Буш са засегнали турско-арменските отношения в телефонен разговор
03 септември 2008 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. В телефонeн разговор на турския президент Абдуллах Гюл с президента на САЩ Джордж Буш са били обсъдени и турско-арменските отношения. Както предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк, това е съобщил говорителят на Съвета за национална сигурност при американския президент. Гордън Джондроу е казал, че “двамата лидери са разговаряли за подкрепата, която оказват на усилията за напредък в турско-арменските отношения”.

Близо 1400 нелегални кариери за въглища са разрушени в турската провинция Зонгулдаг
03 септември 2008 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Зонгулдаг. Зонгулдаг. Екипи на Комитета на каменни въглища на Турция са унищожили от 2005 година досега 1386 нелегални кариери за добив на въглища в провинция Зонгулдаг, Северозападна Турция, пише днес вестник “Хюриет”. От нелегалните производители са иззети и унищожени общо 16 810 калъпа с динамит и 5 129 капсул-детонатора.

Агенция “Фокус” припомня:

Районът на Зонгулдаг е център на турската въгледобива промишленост. Добивът на въглища в района започва mрез 1848 година. Значителна част от въглищата са на открито, което улеснява незаконния добив. Работи се без предохранителни мерки, поради което често има наранявания и смъртни случаи.

Командващите ВМС на Турция и на Русия са се срещнали на борда на турска бойна фрегата
03 септември 2008 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Командващият ВМС на Турция армейски адмирал Метин Атач се е срещнал с командващия ВМС на Русия армейски адмирал Владимир Висоцки, предава Анадолската агенция. В съобщение в официални интернет сайт на Генералния щаб се посочва, че срещата се е състояла на 1 септември в периода 10.30 – 13.30 ч. на борда на турската бойна фрегата Кемалрейс, която е плавала в международни води в Черно море. Двамата командващи са разменили мнения за последните събития в района и по въпроси, засягащи военноморските сили на двете страни.

Продължава заплахата от етническия сепаратистки тероризъм, предупреждава турски генерал
03 септември 2008 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Командващият сухопътните войски на Турция армейски генерал Ъшък Кошанер предупреди, че в страната продължава заплахата от етнически сепаратистки тероризъм, предава Анадолската агенция. Етническият сепаратистки тероризъм е насочен срещу целостта и националното единство на Турция и се възползва от възможностите, които предлага глобализацията, посочва генералът в обръщение към обединенията, съединенията и частите от състава на сухопътните войски. Обръщението е публикувано в официалния интернет сайт на военното училище на сухопътните войски, след като на 27 август Ъшък Кошанер стана новият командващ сухопътните войски на Турция.

“Радикал”: Командващият ВВС потвърди твърденията за разследване във връзка с изтичане на информация
03 септември 2008 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Бурса. Командващият ВВС армейски генерал Айдоган Бабаоглу потвърди твърденията, че се води разследване във връзка с изтичането на информация от турските военновъздушни сили във връзка с дейността на нелегалната организация “Ергенекон”, поставила си за цел свалянето от власт на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, пише днес вестник “Радикал”.
“Първо, все още не е известно каква е точно тази организация “Ергенекон”. Нека да кажа само следното: въпросът с изтичането на информация от ВВС е поставен на дневен ред далече преди да възникне случаят с “Ергенекон”, каза генералът по време на тържественото откриване на учебната година във военния лицей на ВВС Ъшъклар в град Бурса.

Агенция “Фокус” припомня:
Известната в Турция първоначално като скандална, а впоследствие окачествявана и като терористична организация “Ергенекон” се състои от четири отделни командвания, подчинени директно на нейния председател и две цивилни структури. Именно тези цивилни структури, назовавани като “лоби”, осигуряват връзките и организационното изграждане на подходящи неправителствени организации. Организацията “Ергенекон” вярва, че съществуващият в Турция режим е “автентичен и истински” и не подлежи на промяна; смята, че е необходимо да се компрометират и неутрализират “вътрешните врагове” и дори, че тяхното ликвидиране е “неизбежно”; отдава значение на интелектуалците; акцентира върху привличането на медиите и на неправителствените организации; убедена е в необходимостта от създаването на т.нар. фиктивни терористични групи и на фиктивни фирми.
Смята се, че организацията “Ергенекон”, чието име идва от турската митология и е символ на устрема, стои зад поредица убийства, между които на арменския журналист Хрант Динк в Истанбул през 2007 г., на италианския католически свещеник Андреа Сантаро през 2006 г. в Трабзон; подклаждала е реакции срещу кюрдите, а също е планирала ликвидирането на писателя нобелист Орхан Памук.
През юли започна съдебен процес срещу заподозрените за членство в организацията “Ергенекон”, между които са и двама запасни армейски генерали. Обвиненията към тях са за подготовка на дейности, насочени към насилственото сваляне от власт на управляващата ПСР.

“Сабах”: Заместник-генерален председател на управляващата партия подаде оставка заради подозрения за корупция
03 септември 2008 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник- генералният председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Шабан Дишли беше принуден да подаде оставка заради твърденията, че е получил подкуп в размер на 1 милион долара, пише вестник “Сабах”. Това стана на вчерашното заседание на Централния изпълнителен комитет на ПСР, ръководено от премиера Реджеп Таийп Ердоган. На Шабан Дишли е бил припомнен принципът “Или политиката, или търговията” и му е била поискана оставката, посочва всекидневникът.

Двама турски войници загинаха при нападение на кюрдски бунтовници в Източна Турция
03 септември 2008 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама турски войници са загинали, а девет са били ранени при засада, устроена от кюрдски бунтовници срещу военен конвой в източната част на Турция, предаде АФП, като се позова на официални източници.
Според информацията става въпрос за бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК). Веднага след нападението е започнала операция по издирването на нападателите, отбелязва агенцията.

“Хюриет”: Червеният полумесец ще раздаде помощи на 50 хиляди семейства по време на свещения месец Рамазан
03 септември 2008 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Червеният полумесец на Турция ще раздаде помощи на 50 хиляди семейства по време на свещения месец Рамазан, а всеки ден през този месец осигурява топла храна на 15 хиляди души, пише днес вестник “Хюриет”. За целта Червеният полумесец е инициирал и дарителка кампания. Желаещите могат да се включат в нея със сумата от 55 турски лири /около 60 лева/. С тази сума може да се осигури специално празнично меню за едно четиричленно семейство, което да посрещне нуждите му в продължение на един месец.

“Радикал”: Разследване срещу 7 служители на полицията в Истанбул за участие в канал за проституция
03 септември 2008 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Започнало е разследване срещу 7 служители на полицията в Истанбул по подозрение за връзки с престъпна групировка за организиране на проституция в града, пише днес вестник “Радикал”. Валията на Истанбул Муаммер Гюлер оповести, че в 4 хотела в града е била проведена операция, при която са задържани общо 94 души. От тях 53 са били проститутки, а останалите са сводници, като 10 от тях са организирали и ръководели цялата дейност на престъпната групировка. Има сериозни подозрения, че са замесени и 7 полици и срещу тях в момента се води разследване; възможно е да са били въвлечени и други полицаи и това в момента се изяснява, посочва валията на Истанбул.

“Хюриет”: Външнотърговският дефицит на Турция с Русия се е увеличил с 55,4%
03 септември 2008 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. През първите седем месеца на годината външнотърговският дефицит на Турция в търговията с Русия се е увеличил с 55,4% в сравнение със същия период през 2007 година, пише днес вестник “Хюриет”. Това стана на фона на кризата с продължителното изчакване на превозващите стоки за износ турски ТИР-ове на митническите пунктове в Русия и на постоянното засилване на зависимостта на Турция от руския природен газ. Същевременно увеличаването на дефицита във външнотърговския оборот с Русия съставлява 35% от общото нарастване на турския външнотърговски дефицит.
През периода януари-юли износът на Турция е общо за 81,397 милиарда долара, а вносът – за 126,380 милиарда долара. От общия външнотърговски дефицит в размер на 44,983 милиарда долара, 15,653 милиарда долара, или 34,8% са резултат от търговията с Русия.

Си Ен Ен Тюрк: Широкомащабна операция срещу терористите, убили двама и ранили деветима войници в Бингьол, Турция
03 септември 2008 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Бингьол. Военен автомобил от състава на жандармерийски участък в околия Кигъ на провинция Бингьол, Югоизточна Турция, е бил подложен снощи на обстрел от терористи от ПКК, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Това е станало по време на ифтара /ритуално мюсюлманско ядене след залез слънце през целия свещен месец Рамазан – бел. на “Фокус”/, когото военните са излезли от казармения район за извършване на патрулна дейност. При престрелката са били убити двама и ранени други деветима войници. Ранените са настанени на лечение във военната болница в Елязъг.
Терористите са успели да избягат. От полунощ в района се провежда широкомащабна операция с въздушна подкрепа за обезвреждане на терористите.

Двама турски войници загинаха, а девет други бяха ранени при нападение на ПКК в Турция
03 септември 2008 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Двама турски военнослужещи загинаха, а девет други бяха ранени днес сутринта при сблъсък на турската армия с кюрдски екстремисти от ПКК в Източна Турция, предаде АФП.
Сблъсъкът се случил, когато група активисти на ПКК нападнали кола на турската жандармерия във вилает Бингьол.

Турски печат: Абдуллах Гюл се готви да пътува до Ереван
03 септември 2008 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Подготовката на неофициално посещение на турския президент Абдуллах Гюл в Ереван на 6 септември за да наблюдава футболната среща между националните отбори на Турция и на Армения е централна тема на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” информира, че президентът на Турция Абдуллах Гюл е приел поканата и се подготвя да пътува до Ереван на 6 септември. По този начин благодарение на футболния мач все пак ще бъдат осъществени официални контакти на ниво президент с Армения, с която Турция не е установила дипломатически отношения, посочва всекидневникът. Абдуллах Гюл ще разговаря с арменския президент Серж Саркисян за пакта за стабилност в района – инициатива, предложена от Турция, както и за проблема в Нагорни Карабах.
Публикацията по темата във вестник “Хюриет” е по-умерена и се прави заключение, че Абдуллах Гюл извършва подготовка като че ли е взел решение все пак да отиде в Ереван. Отбелязва се, че са ускорени дейностите по евентуалното посещение в Ереван в президентството и в министерството на външните работи. Окончателното решение ще бъзе взето след визитата, която днес предприема в Ереван първият заместник министър на външните работи посланик Юнал Чевикьоз.
Вестник “Милиет” обръща внимание на предупрежденията на Партията на националистическото действие /ПНД/ към Абдуллах Гюл да не ходи в Ереван. Депутатът от ПНД Атила Кая обяснява на футболен език в открито писмо до турския президент, че ще “изпадне в засада”, ако посети Армения.
Вестник “Заман” информира за важните послания на ангажираните във футбола. Цитират се думите на селекционера на турския национален отбор по футбол Фатих Терим, че отиват в Ереван за да играят футболен мач, е на не война.
Вестник “Сабах” съобщава за протоколната визита на вежливост на новоназначения началник на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг при председателя на парламента Кьоксал Топтан. Срещата е продължила 65 минути и била насаме.

Министърът на енергетиката на Турция е на посещение в Туркменистан
03 септември 2008 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Ашхабад. Продължава посещението на министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер в Туркменистан, съобщават медиите. Програмата предвижда срещи с представители на сектора за петрол и природен газ на Туркменистан, както и с президента на страната Гурбангули Бердимухамедов.

Продължава посещението на Али Бабаджан в Саудитска Арабия
03 септември 2008 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Джеда. Продължава посещението на министъра на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан, съобщават медиите. Визитата на Али Бабаджан в Саудитска Арабия е за участие в първото заседание на ниво външни министри във формат “Стратегически диалог на високо равнище” между Турция и Съвета за сътрудничество в Персийския залив /ССПС/. ССПЗ е създаден през 1981 година и включва Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Оман, Кувейт и Катар. Целта му е разширяване на сътрудничеството между шестте страни в политическата, икономическата, социалната и културната област.

ДХА: Земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер в Югоизточна Турция
03 септември 2008 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Адъяман. Земетресение с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер е регистрирано тази сутрин в провинция Адъяман, Югоизточна Турция, съобщава агенция ДХА. Епицентърът на земния трус е бил в околия Самсат. Съобщава се, че в района продължават вторичните трусове. Много жители в съседния голям турски град Урфа – център на едноименната провинция, са изпаднали в паника, напуснали са домовете си и са изпълнили паркове и градинки. За сега не се съобщава за жертви и разрушения. Специално в град Урфа екипи на силите за сигурност вече са започнали проверка за евентуално засегнати сгради от земетресението.

Анадолска агенция: Боен кораб на САЩ премина през Проливната зона и навлезе в Черно море
03 септември 2008 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Американският боен кораб “Патфайндър” премина през Проливната зона /Босфора, Мраморно море и Дарданелите/ и навлезе в Черно море, предава Анадолската агенция. Вчера сутринта американският боен кораб е навлязъл в Мраморно море от Дарданелите и към 18.30 часа е достигнал до Босфора. Съпровождан от катери на бреговата охрана на Турция американският боен кораб е преминал през Босфора и към 20.00 часа е влязъл в Черно море.

Земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер разтърси югоизточната част на Турция
03 септември 2008 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер разтърси провинция Адъяман в югоизточната част на Турция, съобщи сеизмичната служба на Босфорския университет, предаде РИА Новости.
По предварителни данни, жертви няма, но редица жилищни домове са повредени от земния трус.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP