Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,14.07.08

86 души бяха обвинени в тероризъм в Турция (ОБЗОР)
14 юли 2008 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В Турция днес бе повдигнато обвинение срещу 86 души заради връзките им с терористичната организация „Ергенекон”, планирала държавен преврат в страната. 48 от обвиняемите са задържани, а 38 са на свобода. Обвинителният акт бе изготвен след едногодишно разследване за заговор, чиято цел е дестабилизация на Турция и създаване на условия за държавен преврат срещу правителството на умерения ислямист Реджеп Тайип Ердоган.
Републиканският прокурор на Истанбул Айкут Дженгиз Енгин днес представи обвинителния акт, който се състои от 2 455 страници. Представянето премина при голям интерес и на него присъстваха както турски журналисти, така и представители на чуждестранни медии. Обвиненията са за създаване и ръководене на терористична организация; членуване във въоръжена терористична група; намерение за сваляне на турското правителство чрез насилие; проповядване на омраза и ненавист сред населението; притежание на оръжие. Според обвинителния акт организацията “Ергенекон” е поддържала връзки с организациите “Хизбулла” и ислямистката организация Фронт на бойците на Великия ислямски изток, които са свързани с редица кървави атентати.
Според турския наказателен закон обвиняемите трябва да бъдат съдени за всяко от обвиненията за терористична дейност.
Смята се, че организацията “Ергенекон”, чието име идва от турската митология и е символ на устрема, стои зад поредица убийства, сред които на арменския журналист Хрант Динк в Истанбул миналата година, на италианския католически свещеник Андреа Санторо през 2006 г. в Трабзон;подклаждала е реакции срещу кюрдите, а също е планирала ликвидирането на писателя нобелист Орхан Памук.
Организацията “Ергенекон” вярва, че съществуващият в Турция режим е “автентичен и истински” и не подлежи на промяна. Считат, че е необходимо да се компрометират и неутрализират “вътрешните врагове” и дори че тяхното ликвидиране е “неизбежно”. Отдават значение на интелектуалците. Акцентират върху привличането на медиите и на неправителствените организации. Убедени са в необходимостта от създаването на т.нар. “фиктивни терористични групи” и на фиктивни фирми.
Разследването, започнало сред откриването на 27 ръчни бомби, калъпи тротил и капсул-детонатори в едно геджеконду /незаконни жилища от подръчни материали/ в истанбулския квартал Юмрание, в азиатската част на града, прераства в разследване на терористичната организация “Ергенекон”.


Изтребители Ф-16 бомбардираха бази на ПКК близо до турско-иракската граница
14 юли 2008 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Сухопътна операция срещу терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ започна турската армия в граничната с Ирак област на околия Юксекова, провинция Хаккяри, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Районът на Доски, Мейдан белек, Кандилли, долината Кадъкьой цяла нощ беше бомбардиран от военни самолети. След въздушните атаки е била предприета и сухопътна операция с използването на артилерия. В широкомащабната въздушна и сухопътна операция са участвали 500 войници и много горски пазачи. При претърсването на района в базите на бунтовниците е било открито многобройно оръжие и взривни материали. Операцията продължава, пише вестникът.

На 16 юли докладчикът по делото срещу ПСР в Турция ще внесе доклада си в Конституционния съд
14 юли 2008 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Докладчикът по делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция Осман Джан ще представи на 16 юли, сряда, в Конституционния съд доклада си по делото, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. След като Джан представи доклада си, той ще бъде раздаден от председателя на съда Хашим Кълъч на всички членове. След като се запознаят с него, ще бъде насрочена дата за решение по делото, пише вестникът.

Частни фирми ще поддържат и управляват финансово музеите в Турция
14 юли 2008 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на културата и туризма в Турция ще предостави на частни фирми поддържането и финансовото управление на музеите, пише турският вестник “Заман”. Частните фирми ще събират входните такси в музеите. Тази стъпка следва предоставянето на дейността на кафетата и магазинчетата за сувенири край музеите на частни фирми. Подготвяният проект предвижда специалистите и археолозите, които работят в музеите, да останат на работа там, но работодателят да може да уволнява и назначава служители.

Най-после Иран назначи свой посланик в Анкара
14 юли 2008 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Иран назначи официално свой посланик в Анкара, предаде Анадолската агенция. След като в края на 2006 година изтече срокът на предишния посланик Фируз Девлетабади, почти две години отношенията между Турция и Иран бяха на равнище непризнато официално. Най-после Техеран реши да аташира свой посланик в турската столица. Името, за което се иска агреман, е главния консул на Иран в Истанбул Бахман Хюсеин Пур. Ако Анкара отговори положително на новото назначение, президентът Абдуллах Гюл трябва да даде рандеву на новия посланик.

Започна съдебното дело срещу обвинените по случая “Ергенекон” в Турция
14 юли 2008 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Съдебното дело срещу обвиняемите по случая “Ергенекон” в Турция беше открито, след като прокурорът на Републиканската прокуратура в Истанбул представи днес обвинителния акт, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. 86 души, 48 от които са задържани, а 38 са оставени на свобода, са обвинени в тероризъм. Те са обвинени за нападения на Държавния съвет и на вестник “Джумхуриет”. След излагането на обвинението от прокурора бе дадена пресконференция за медиите, която премина с епизодични пререкания между журналистите. Прокурорът Енгин посочи, че досъдебното производство се е проточило заради подготовката на обемното обвинение, което се състои от 2 455 страници. Той изтъкна, че разследването още продължава. Обвиненията са създаване и ръководене на терористична организация; членуване във въоръжена терористична група; намерение за сваляне на турското правителство чрез използване на насилие; подтикване с оръжие на турския народ срещу правителството; проповядване на омраза и ненавист сред населението; притежание на оръжие. Прокурорът посочи, че според турския наказателен закон обвиняемите трябва да бъдат съдени за всяко от обвиненията за терористична дейност. Той изтъкна, че конфиденциалността на разследването е отворила път за неверни интерпретации в медиите и спекулации, които ще бъдат опровергани когато документите по делото бъдат публикувани.

Турция и Израел търсят формула за включването на САЩ в преговорите между Израел и Сирия
14 юли 2008 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Турция и Израел търсят формула за включването на САЩ в преговорите между Израел и Сирия, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според източници близки до турския премиер Реджеп Тайип Ердоган Турция прави опит да внуши на президента Джордж Буш да изпрати представител за преговорите. Това стана ясно и на срещата Ердоган-Олмерт на форума на Средиземноморския съюз в Париж. Олмерт е изразил пред Ердоган, че намеренията му за мирните преговори са сериозни. Очаква се представител на САЩ да посети Турция към края на юли във връзка с преговорите между Израел и Сирия.

“Милиет”: Абдуллатиф Шенер активизира дейността си по създаване на нова партия
14 юли 2008 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият вицепремиер на Турция Абдуллатиф Шенер активизира дейността си по създаване на нова партия, пише турският вестник “Милиет”. Шенер, който подаде оставка от Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ и обяви, че започва създаването на нова партия, посети Коня, а в сряда ще бъде в Денизли, след което ще посети Орду, Гиресун и Ван. Наред със започналото организиране на новата партия, политици и академични специалисти изготвят правилника, програмата и устава й. Наред с политическата дейност Шенер ще се издигне и в академичната си кариера като стане от доцент професор. Той ще представи и книгата си за финансовите бюджети в Османската империя, пише вестникът.

Агенция “Фокус” припомня, че Абдуллатиф Шенер е бил държавен министър и вицепремиер в правителството на Абдуллах Гюл и първото правителствот на Реджеп Тайип Ердоган. Преди това е бил министър на финансите в правителството на Неджеметтин Ербакан и Тансу Чилер, депутат от Партията на благоденствието, Партията на добродетелта и Партията на справедливостта и развитието. Роден е в провинция Сивас през 1954 година. Завършил е политически науки в Анкарския университет, след което е защитил докторат. Преподавал е и е бил завеждащ катедри в редица университети.

АФП: Турски прокурор повдигна обвинения срещу 86 души в организиране на държавен преврат
14 юли 2008 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски прокурор произнесе днес обвинения срещу 86 души, включително влиятелни обществени фигури, заподозрени в организиране на държавен преврат, предаде АФП.
2455-страничното обвинение включва създаване на “въоръжена терористична организация” и използване на сила за сваляне на правителството.

“Милиет”: 14 души са задържани в Маниса, Измир и други градове за склоняване към проституция и трафик на хора
14 юли 2008 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Маниса. 14 души са били задържани при операция на полицията в Маниса с кодовото име “Късрак – 45” за принуждаване на жени да работят в публични домове и за трафик на хора, пише турският вестник “Милиет”. Престъпната група е отвличала деца и е заплашвала майките им, принуждавала ги е да подписват документ и да работят в публични домове в различни градове. При обиска в домовете и работните места на групата са открити три пистолета марка “Глок”, 4 килограма накротици, 128 патрона, фалшиви шофьорски документи, ДВД камера, ДВД-та, лаптоп. Според предварително получено сведение отдела за борба с трафика и организираната престъпност към полицията в Маниса е започнала следене на жената А. В., работеща в публичен дом в Айвалък, и на нейния приятел. След събиране на достатъчно доказателства полицейски екипи в Измир, Маниса, Истанбул, Айдън, Чанаккале, Адана, Анкара и Балъкесир са организирали едновременни операции, при които са задължали 14 души. Задържаните са обвинени за отвличане и трафик на хора, въоръжени убийства, отправяне на заплахи, трафик на оръжие и подкупване на служители. След разпита днес те са предадени на съда, пише вестникът.

“Милиет”: Връзки с “Хизбулла” и “Ислямски фронт на Големия Изток” е поддържала “Ергенекон” според обвинението
14 юли 2008 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Организацията “Ергенекон” е поддържала връзки с организациите “Хизбулла” и “Ислямски фронт на Големия Изток” /İbda-C/, които са свързани с редица кървави атентати, се посочва в обвинителния акт по случая “Ергенекон”, пише турският вестник “Милиет”. В обвинителния акт, който се произнася в съда в Истанбул днес, наред с отношението на организацията към терористични действия като нападението срещу Държавния съвет и убийството на журналиста Хрант Динк, се отделя място на връзките на организацията с външни структури, като се лансира твърдението за връзки с “Хизбулла” и “İbda-C”, посочва вестникът.

“Заман”: В съда в Истанбул започна произнасянето на обвинителния акт срещу организацията “Ергенекон”
14 юли 2008 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В 11 часа в съдебната палата в Истанбул започна произнасянето на обвинителния акт срещу терористичната организация “Ергенекон” от републиканския прокурор на Истанбул Айкут Дженгиз Енгин, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Тя е обвинена в подготовката на четвърти военен преврат в Турция. Територията пред съда в Истанбул е пълна отрано сутринта с репортерски коли на печатни и електронни медии, които искат да проследят на живо събитието. Към него проявяват голям интерес и представители на чуждестранните медии. Разследването се води от година и месец насам, след като ръчни бомби и взривни вещества бяха открити в истанбулския квартал Умранийе.

“Заман”: Шестима заподозрени за атентата срещу консулството на САЩ в Истанбул са предадени на съда
14 юли 2008 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Шестима заподозрени за подготовката и извършването на атентата срещу консулството на САЩ в Истанбул на 9 юли бяха предадени на съда, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Шестимата задържани ще бъдат разпитани в прокуратурата. В резултат на операцията на отдела за борба с тероризма към полицията в Истанбул досега са задържани 12 души. След разпит вчера за един от задържаните вече е разпоредена мярка за неотклонение, пише вестникът.

“Сабах”: Готов е докладът на парламентарната комисия, разследваща убийството на журналиста Хрант Динк
14 юли 2008 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Комисията в турския парламент, сформирана за разследването на убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк, приключи своята работа, пише турският вестник “Сабах”. В доклада, обхващащ 200 страници, са включени протоколи на разговорите със служители на полицията и жандармерията в Истанбул и Трабзон и интервюта с представители на семейството на Динк. В доклада се привлича вниманието върху липсата на връзка между полицейските и жандармерийските служби в Истанбул и Трабзон, които провеждат разследването, пише вестникът.

“Хюриет”: САЩ изразиха желание за нормализиране на отношенията между Турция и Армения
14 юли 2008 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Високопоставени представители на САЩ изразиха желание Турция и Армения да нормализират отношенията си, пише турският вестник “Хюриет”. САЩ желаят президентът Абдуллах Гюл да даде положителен отговор на поканата на президента на Армения Серж Саркисян да наблюдават футболния мач Турция-Армения за Световната купа в Ереван заедно. Според американските дипломати това ще бъде едно “отваряне” между двете страни. САЩ силно искат двете съседни държави да са в добри отношения, “да си говорят”, защото това ще се отрази благоприятно на стабилността на региона, пише вестникът.

Ен Ти Ви: Турският премиер Ердоган разговаря с Никола Саркози за членството на Турция в ЕС
14 юли 2008 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който е в Париж за участие в срещата на Средиземноморския съюз, разговаря с френския президент Никола Саркози за отношенията между Турция и ЕС, близкоизточния мирен процес и делото за забрана на Партията на справедловистта и развитието, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. В разговора си със Саркози Ердоган представи очакванията си за пълноправно членство на Турция в ЕС и изрази надежда, че в периода на френското председателство преговорите ще продължат нормално. Ердоган покани президента Никола Саркози да посети Турция и изтъкна, че ще бъде щастлив от една визита на френския президент в страната му. В рамките на форума в Париж Ердоган се срещна и с израелския премиер Ехуд Олмерт и президента на Сирия Башар Асад.

Си Ен Ен Тюрк: Един турски офицер загина при сблъсък с група на ПКК в Югоизточна Турция
14 юли 2008 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Един турски офицер е загинал тази нощ при сблъсък между силите за сигурност и терористи от сепаратистката организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ в околия Силопи, провинция Шърнак в Югоизточна Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Група терористи от ПКК е открила тази нощ огън срещу дежурещите сили за сигурност в околия Силопи. При стрелбата е бил ранен 27-годишният офицер Онур Бакбак. Той е бил отведен веднага в болница, но е починал от раната. Острите сблъсъци между силите за сигурност и терористите продължават. В района са изпратени хеликоптери за ликвидиране на групата на ПКК. Също така при възникналите сблъсъци в околия Оваджък на провинция Тунджели и в околия Бейтюшшебап в провинция Шърнак са били убити 5 терористи от ПКК, посочва телевизията.

Мярка за задържане е наложена на обвиняем за терористичния акт срещу посолството на САЩ в Истанбул

14 юли 2008 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. На единия от тримата задържани за терористичното нападение срещу посолството на САЩ в Истанбул на 9 юли е наложена мярка за задържане, предаде Анадолската агенция. Тримата задържани онзи ден Сервет Ч., Дурсун П. и Решат А. бяха предадени на съда за тежки престъпления след разпита от страна на прокуратурата в Бешикташ в Истанбул. Дурсун П. е задържан с обвинение за членуване в терористична организация, а другите двама са освободени, посочва агенцията.

Турски печат: Днес Истанбулската прокуратура представя обвинителния акт по случая “Ергенекон”
14 юли 2008 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Водеща тема на турските всекидневници днес е разследването по аферата “Ергенекон”, която занимава органите на реда и съдебните органи, както и публичното пространство в Турция почти от година насам. Вестник “Радикал” в публикация под заглавие “Планът на Еруйгур за четвърти военен преврат” пише, че днес ще бъде оповестен обвинителният акт срещу “Ергенекон” от Републиканския прокурор на Истанбул Айкут Дженгис Енгин. В обвинителния акт се твърди, че организацията е подготвяла четвърти военен преврат в Турция. Досега по случая са задържани 58 души, като обвинените са 85. Днес те ще бъдат предадени на наказателния съд за тежки престъпления.
Вестник “Заман” също в публикация, озаглавена “Обвинителният акт срещу “Ергенекон” става известен” пише, че е приключило разследването по делото “Ергенекон”, което започна със залавянето на 27 ръчни бомби в едно незаконно построено жилище в квартал Умранийе в Истанбул. Вестникът посочва, че в обвинителния акт се цитират показания на 20 тайни обвиняеми. Според показанията на един от обвиняемите било е планирано на един от националистическите митинги в защита на републиката през 2007 година да бъде атакуван парламентът от въоръжена група с калпаци. В обвинението се посочва, че според събраните свидетелски показания е бил подготвян военен преврат като свързаните с “Ергенекон” са следвали примера на преврата от 27 май 1960 година.
Обширно интервю с политоложката и журналистката Нурай Мерт за случая “Ергенекон” помества вестник “Милиет”. Мерт изразява надежда обвинителния акт, който ще бъде представен, да бъде обективен и да отговаря на всички универсални изисквания и да се базира на разума и рационалността.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP