Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Отвлечени германски алпинисти

ПКК поиска от Германия да окаже натиск върху Турция

Пет дни след отвличането на трима германски алпинисти в Турция забранената Кюрдска работническа партия ПКК поиска от германското правителство да окаже натиск върху Турция заради военните операции срещу бунтовници на ПКК в източните части на страната. Едва след като Турция преустанови тези операции, ръководството на ПКК ще положи усилия за освобождаването на отвлечените германски туристи, се казва в съобщение на организацията. До този момент федералното правителство отказва да се съобразява с исканията на ПКК. В Париж германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви: "Засега нямаме нова информация, но мога да ви уверя, че кризисният щаб във външно министерство прави всичко възможно за скорошното и преди всичко безусловно освобождаване на заложниците", подчерта Щайнмайер.

Inform
*
Кюрдските сепаратисти искат примирие, за да освободят германците

ПКК настоява Берлин да промени политиката си спрямо нея

Кюрдската работническа партия /ПКК/ даде да се разбере вчера, че ще освободи отвлечените миналата седмица в планината Арарат трима германски алпинисти, ако Турция прекрати военните операции срещу бунтовниците й, съобщи Франс прес.
„ПКК е готова да пусне германските заложници при условие, че Турция спре военните си нападения в района, където алпинистите бяха задържани и освобждаването им се извърши под егидата на международна организация като Червения кръст", заяви пред агенцията говорителят на кюрдската организация Создар Авеста. По думите му германците са в добро здраве, а причина за отвличането им е политиката на Германия по отношение на кюрдите.
За да освободят алпинистите, турски военни части започнаха операция около планината Арарат, която бе обявена за забранена зона до второ нареждане. В неделя кюрдските сепаратисти заявиха, че ако Германия иска нейните граждани да бъдат пуснати на свобода, Берлин трябва да промени репресивната си политика спрямо бунтовниците на ПКК и техните симпатизанти на нейна територия, където живеят около 600 000 кюрди. В последно време Берлин засили сътрудничеството с турското правителство в усилията си да спре дейността на ПКК в Германия. Миналия месец германският министър на вътрешните работи Волфганг Шойбле забрани кюрдската телевизия Рой ТВ, която излъчва от Дания, тъй като тя се възприема като инструмент на организацията, която се смята за терористична в Турция, САЩ и страните от ЕС.
В миналото ПКК често прибягваше до отвличане на туристи, войници и полицаи, но в последно време изостави тази практика. Турското правителство твърди, че по границата с Ирак се крият 2000 бунтовници. От 1984 г. Кюрдските сепаратисти се борят за автономия на района в Югоизточна Турция, а до момента в конфликта са загинали над 37 000 души.

Inform,юли 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP