Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,11.07.08

Турската полиция разпитва десет души във връзка с нападението срещу американското консулство11 юли 2008 16:33 Агенция "Фокус"Истанбул. Турската полиция е задържала десет души във връзка с въоръженото нападение срещу американското консулство в Истанбул, при което загинаха шестима души, предаде АФП.“За момента са задържани десет души”, съобщи валията на Истанбул Муаммер Гюлер. Единият от тях е предполагаемият шофьор на колата, използвана при атаката на 9 юли.

В турската провинция Сиир са задържани 10 нелегални имигранти от Иран
11 юли 2008 13:15 Агенция "Фокус"
Сиирт.Десет нелегални имигранти от Иран са задържани в провинция Сиирт, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Те са влезли нелегално от Иран в Турция в източната провинция Ван и са наели две таксита, за да могат да преминат също нелегално в Сирия, през провинциите Сиирт и Шърнак. Задържани са от силите за сигурност на излизане от околия Ерух на провинция Сиирт и предстои да бъдат предадени на отдел “Чужденци” на дирекцията по сигурността във Ван, за да бъдат експулсирани от страната.

Турското разузнаване е разкрило схемата на организацията “Ергенекон” още преди пет години
11 юли 2008 12:53 Агенция "Фокус"
Анкара. Националната разузнавателна организация /МИТ/ е разкрила схемата на терористичната организация “Ергенекон” още преди пет години и име по име е информирала за това премиера Реджеп Тайип Ердоган, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. В схемата на “престъпната групировка “Ергенекон” в рамките на държавата” фигурират имената на един лидер на политическа партия, както и на политици, журналисти и бизнесмени. Тя е била изпратена на Министерския съвет като строго секретен документ още през 2003 г. с искане да се предприеме разследване. Това се твърди в днешна публикация във вестник “Тараф”, подписана от Ясемин Чонгар.
Пет години по-късно – на 2 юли 2008 г. този строго секретен документ е изпратен от Министерския съвет на водещите разследването по аферата “Ергенекон”, чийто обвинителен акт се очаква да бъде оповестен днес.
Специално се изтъква и ролята на сегашния началник на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът за арестуването на двамата армейски генерали, макар и вече запасни. Твърди се, че Яшар Бююканът е казал: “Ако се наложи, при разследването може да достигнете и до мен”.

“Хюриет”: Турски превозвачи протестираха срещу България
11 юли 2008 12:23 Агенция "Фокус"
Анкара.Турски превозвачи, дошли в столицата Анкара от 11 града, протестираха срещу въведените от България такси за преминаване на турски ТИР-ове, като поставиха “черен венец” пред българското посолство, предава електронното издание на вестник “Хюриет”. Протестиращите, организирани от Дружеството на международните превозвачи /УНД/, първоначално са планирали да влязат на две места вътре в града със своите ТИР-ове, след като са получили необходимото разрешение за това, но са изразили разочарованието си, че “техните протести не са намерили желания отзвук”.
Председателят на УНД Тамер Динчшахин e заявил по този повод, че са информирали турското министерство на транспорта за протестната инициатива, но не са получили никаква подкрепа, посочва изданието.
Събралите се в Анкара собственици и представители на транспортни фирми, представляващи група от около 200 души, са пристигнали пред българското посолство с 4 автобуса. Там са дали пресконференция, на която председателят на УНД е подчертал, че заедно с членството си в ЕС България едностранно е нарушила спогодбата си с Турция за международните превози и е започнала да създава различни пречки и да налага квоти на турските превозвачи. Последен пример за това били въведените от 28 юни 2008 г. такси за преминаване на турски ТИР-ове в размер на 271 долара. Тамер Динчшахин е определил това като правна несправедливост и е декларирал, че протестите на турските превозвачи ще продължат, пише турското издание.

Текущият дефицит на Турция може да достигне 50 млрд. долара
11 юли 2008 12:20 Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър Мехмет Шимшек заяви, че дефицитът по текущата сметка на Турция може да достигне 50 милиарда долара, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Като основна причина за това министърът посочи нарастващите цени на петрола на международните пазари. Шимшек припомни, че през последните 12 месеца вносът на Турция на енергийни източници е възлязъл на 41,5 милиарда долара.Той отбеляза също, че политическата нестабилност в страната, започнала през месец март, се е отразила негативно върху размера на лихвите в Турция в много по-голяма степен, отколкото в други държави. Това според Мехмет Шимшек представлява допълнителна финансова тежест в размер на 19-20 млрд. долара.

Десет терористи от ПКК са убити в Югоизточна Турция
11 юли 2008 12:14 Агенция "Фокус"
Шърнак. Десет терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ на били убити при престрелка между силите за сигурност и терористи в района на провинция Шърнак, Югоизточна Турция, пише електронното издание на вестник “Заман”. При престрелката е загинал и един от т.нар. селски пазачи. След престрелката турската армия е засилила операциите в района, посочва изданието.

“Сабах”: Искане да бъде освободен партиен лидер, задържан по аферата “Ергенекон”
11 юли 2008 12:03 Агенция "Фокус"
Истанбул. Искане да бъде освободен лидерът на турската Работническа партия Догу Перинчек, арестуван и вкаран в затвора в рамките на разследването по аферата “Ергенекон”, отправиха група журналисти, пише днес турският вестник “Сабах”.
Главният редактор на частния телевизионен Национален канал Ферит Илсевер, членове на редакцията на телевизията, главният редактор на списание “Айдънлък” и трима адвокати са депозирали съответната официална молба в съдебната палата в истанбулския район Бешикташ.

Агенция “Фокус” припомня:

Известената в Турция първоначално като скандална, а в последствие и окачествявана като терористична организация “Ергенекон” се състои от четири отделни командвания, подчинени директно на нейния председател и две цивилни структури. Именно тези цивилни структури, назовавани като “лоби”, осигуряват връзките и организационното изграждане на подходящи неправителствени организации.
Смята се, че организацията “Ергенекон”, чието име идва от турската митология и е символ на устрема, стои зад поредица убийства, сред които на арменския журналист Хрант Динк в Истанбул, на италианския католически свещеник Андреа Санторо през 2006 г. в Трабзон;подклаждала е реакции срещу кюрдите, а също е планирала ликвидирането на писателя нобелист Орхан Памук.
Организацията “Ергенекон” вярва, че съществуващият в Турция режим е “автентичен и истински” и не подлежи на промяна. Считат, че е необходимо да се компрометират и неутрализират “вътрешните врагове” и дори че тяхното ликвидиране е “неизбежно”. Отдават значение на интелектуалците. Акцентират върху привличането на медиите и на неправителствените организации. Убедени са в необходимостта от създаването на т.нар. “фиктивни терористични групи” и на фиктивни фирми.
Разследването, започнало сред откриването на 27 ръчни бомби, калъпи тротил и капсул-детонатори в едно геджеконду /незаконни жилища от подръчни материали/ в истанбулския квартал Юмрание, в азиатската част на града, прераства в разследване на терористичната организация “Ергенекон”.
До най-новите шокиращи арести досега в рамките на аферата “Ергенекон” са задържани общо 49 души. Сред тях са о.з. бригаден генерал от жандармерията Вели Кючюк /считан за един от ръководителите/; лидерът на Работническата партия Догу Перинчек; различни интелектуалци; бивши и настоящи военни и полицейски служители.
По искане на републиканската прокуратура в Истанбул на 1 юли 2008 г. сутринта са арестувани армейски генерал Хуршит Толон, председателят на Търговската палата в Анкара Синан Айгюн, председателят на дружеството за Ататюркова мисъл и мироглед армейски генерал Шенер Еруйгур и представителят на вестник “Джумхуриет”за Анкара Мустафа Балбай, а също главният редактор на вестник “Терджуман” Уфук Бююкчелеби.

“Хюриет”, Турция: Бивш вицепремиер ускорява дейностите си по създаване на нова партия
11 юли 2008 11:56 Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият вицепремиер в предишното правителство на Реджеп Тайип Ердоган – Абдюллатиф Шенер, който не се кандидатира за депутат на миналогодишните общи избори, но продължава да е член на Централния изпълнителен комитет на управляващата Партия на справедливостта /ПСР/ и развитието, ускорява дейността си по създаване на нова политическа партия, пише днес вестник “Хюриет”. Шенер вече е наел офис в Анкарския квартал Балгат, където се координират действията по създаване на партията и търси подходяща сграда за централа на бъдещата най-вероятно алтернативна на ПСР политическа формация.

Турското външно министерство осъди терористичните нападения в град Мосул
11 юли 2008 11:51 Агенция "Фокус"
Анкара. Турското външно министерство остро осъди терористичните нападения в град Мосул, Северен Ирак, при които бяха убити двама турски граждани, пише вестник “Заман”. В официалната декларация на министерството се подчертава, че загиналите при нагли терористични актове в четвъртък и сряда двама турски граждани са се намирали в Ирак, за да подпомогнат възстановяването на страната в потвърждение на дългогодишните исторически връзки между двете страни и народи.

“Заман”: 10 580 операции срещу разпространение на наркотици са осъществени в Турция през 2006 г.
11 юли 2008 11:48 Агенция "Фокус"
Истанбул. През 2006 г. в Турция са проведени 10 580 операции срещу разпространение на наркотици и при тях са задържани общо 21 783 души, пише вестник “Заман”. Тези данни са обявени от министъра на вътрешните работи Бешир Аталай на състоялата се в Истанбул 26-та международна конференция за борба с наркотиците. През 2006 г. в Турция са задържани общо 23 817 кг наркотици и 8 816 кг хероин, морфин, кокаин и различни наркотични таблетки. През 2007 г. са проведени 13 649 операции срещу пренасянето, разпространението и търговията с дрога и са задържани общо 28 657 души.

Си Ен Ен Тюрк: Турски шофьори на ТИР-ове протестират в Анкара срещу таксите за преминаване през България
11 юли 2008 11:25 Агенция "Фокус"
Анкара. Турски шофьори на ТИР-ове, членуващи в Дружеството на международните превозвачи /УНД/, протестират в Анкара срещу въведените от българското правителство на 28 юни 2008 година такси за преминаване на турски ТИР-ове през територията на България, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Те са дошли на гишетата на магистралата в Анкара с ТИР-овете си от 11 различни центрове на страната като Истанбул, Трабзон, Мардин, Хатай, Газиантеп, Мерсин, Измир, Кайсери, Коня, Болу, както и от самата Анкара. Там се е образувала опашка от ТИР-ове, дълга 5 километра. Оттам шофьорите са се качили на автобуси и са пристигнали на автогарата Селямоглу, където се събират и по-късно ще отидат до българското посолство, за да протестират и да поставят “черен венец”, посочва телевизията.

Си Ен Ен Тюрк: Срещу бившия началник на Генералния щаб е бил планиран атентат
11 юли 2008 10:59 Агенция "Фокус"
Анкара. Появи се твърдение за опит за атентат срещу бившия началник на Генералния щаб на турската армия о.з. армейски генерал Хилми Йозкок, който заемаше висшата военна длъжност в страната до август 2006 година, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Твърди се, че атентатът срещу Хилми Йозкок е бил планиран през 2004 година, но е бил осуетен след като ЦРУ е предупредило Анкара, посочва телевизията.

“Сабах”: Шестима военнослужещи са ранени при избухване на мина в провинция Хаккяри
11 юли 2008 10:34 Агенция "Фокус"
Хаккяри. Шестима военнослужещи, включително един т.нар. “селски пазач”, са били ранени при избухване на мина, заложена от ПКК на път в Югоизточна Турция, пише днес вестник “Сабах”. Експлозията е станала при преминаване на военен автомобил в околия Шемдинли на провинция Хаккяри. Ранените са настанени на лечение във военната болница в Хаккяри, а двама, чието положение е по-сериозно, са преместени във военната болница във Ван. След взрива в района е започнала широкомащабна операция на турската армия.

”Йедиот Ахронот”: В Южна Турция са убити 10 кюрдски екстремисти
11 юли 2008 10:09 Агенция "Фокус"
Анкара. Турски военнослужещи са убили 10 кюрдски екстремисти при сражение в южната част на страната. Официално потвърждение от страна на турските власти относно информацията няма, предаде ”Йедиот Ахронот”. Сражението е станало докато турските военни провеждали операция по издирването на отвлечените от екстремисти по-рано през седмицата трима германски туристи.

8,5 кг наркотици са заловени във влак в югоизточната турска провинция Елязъг
11 юли 2008 10:00 Агенция "Фокус"
Елязъг. Екипи на жандармерията са заловили в експресния влак “Юг”, движещ се по линията Диарбекир-Истанбул, 8,5 килограма наркотици, предава Анадолската агенция. Това е станало при преминаването на експреса през околия Сивридже на провинция Елязъг, Югоизточна Турция. Дрогата била открита при претърсване на багажа на две жени - майка /55 г./ дъщеря /31 г./ Двете са задържани.

ДХА: Запечатан е строежът на новата митническа сграда на ГКПП Капъкуле
11 юли 2008 09:39 Агенция "Фокус"
Одрин. Запечатан е строежът на новата сграда на митническата администрация на ГКПП Капъкуле на турско-българската граница, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Строителството се се извършва по схемата “Построяване-използване-предаване” от Съюза на турските палати и борси със срок на концесията по този модел от 30 години. Изграждането на обекта започна на 8 април 2008 г. на тържествена церемония в присъствието на вицепремиера Хаяти Язаджъ. Вчера екипи от архитектурния отдел на одринската община запечатаха строежа заради липсата на надлежно издадено разрешение за строителните работи. Оказало се, че такова разрешение има само за 1000 квадратни метра, а строежът се простира на площ от 341 000 квадратни метра. До получаване на разрешение за останалите 340 000 квадратни метра строежът ще остане запечатан, посочва агенцията.

Ликвидирането на ПКК е най-важната задача на двете страни, каза премиерът на Турция в Багдад
11 юли 2008 09:08 Агенция "Фокус"
Багдад/Анкара.Премиерът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви по време на еднодневната си визита в Багдад, че ликвидирането на Кюрдската работническа партия /ПКК/ е “една от най-важните, най-сериозните задачи на двете страни, предава Анадолската агенция. Ердоган разговаря в Багдаo с иракския премиер Нури ал Малики и беше приет от вицепрезидента Тарик Хашими и от президента Джалал Талабани.
На срещата си с Нури ал Малики Ердоган е изразил съжаление за закъсняването на визитата си в Багдад и е декларирал готовността на Турция да направи всичко, което зависи от нея, за бързото възстановяване на Ирак.
Нури ал Малики е обърнал внимание, че визитата на Ердоган е първото посещение на турски премиер в Ирак през последните 18 години и е отбелязал, че тази визита е много важно послание не само за неговата страна, а и за целия район, посочва агенцията.

Турски печат: Терористичното нападение в Истанбул започна да мирише на аферата “Ергенекон”
11 юли 2008 08:56 Агенция "Фокус"
Анкара. Въоръженото нападение на сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул, разследването по аферата “Ергенекон”, срещата на президента Абдуллах Гюл с бившия началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Хилми Йозкок, еднодневната визита на премиера Реджеп Таийп Ердоган в Ирак, са сред централните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” обръща внимание, че въоръженото нападение на сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул започва да мирише на аферата “Ергенекон”. Това е мнението на неназован представител на министерството на правосъдието, който следи отблизо аферата “Ергенекон” и е запознат и с разследванията на терористични актове на “Ал Кайда”. Посочват се конкретно пет главни причини за подобна оценка. Първо, нападателите не са “специалисти”. Второ, нападението не съответства на “типа” действия на “Ал Кайда”. Трето, извършителите са заклети националисти и крадци. Четвърто, името само на един от нападателките е замесено в предишни действия на терористичната ислямистка организация Фронт на бойците на Великия ислямски изток, която е във връзка с “Ал Кайда”. Обаче при операция в източната турска провинция Агръ в къща, принадлежаща на “Хизбулла”, са били открити бомби, чиито серийни номера са същите като серийните номера на ръчните бомби, открити в истанбулския район Юмрание през миналата година, с което фактически започна разследването по аферата “Ергенекон”. Това означава, че организацията “Ергенекон” може да използва привърженици на “Хизбулла”, крайни националисти и дори членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/ за подобни терористични актове. Пето, всичко това увеличава вероятността нападението на американското генерално консулство да е било извършено от организацията “Ергенекон”, като целта е да се отклони вниманието от разследването срещу нея.
Вестник “Милиет” информира, че арестуваните по аферата “Ергенекон” висши турски запасни генерали са поставени в килии в отделение № 2 на затвора с “повишена сигурност”, където лежат задържаните лидери на ПКК и на мафията.
Вестник “Хюриет” информира за изненадващата среща на президента Абдуллах Гюл с бившия началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Хилми Йозкок. На въпрос на журналисти дали смята да даде показания във връзка с нашумелите т.нар. “записки за преврати” , бившият военен № 1 на Турция отговаря многозначително: “Не мога да кълцам лук над месото в касапския магазин. Така са ме учили по-големите от мен. Когато му дойде времето и ако въпросът бъде поставен, тогава ще видим.”.
“Заман” отбелязва, че веднага след Хилми Йозкок президентът Абдуллах Гюл е приел началника на Националната разузнавателна организация /МИТ/ Емре Танер. Това веднага е предизвикало разнопосочни коментари в Анкара, но от президентския дворец Чанкая уточняват, че става въпрос за рутинните седмични срещи на Абдуллах Гюл с премиер, началник на Генералния щаб и началник на МИТ, които по традиция се провеждат всеки четвъртък. Вчера обаче премиерът Реджеп Таийп Ердоган е бил на посещение в Ирак, а началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът е имал друга програма и за ова Абдуллах Гюл се е срещнал само с началника на МИТ.
“Радикал” обръща внимание на думите на премиера Ердоган по време на неговата еднодневна визита в Багдад, че една от най-важните, най-сериозните задачи съвместно на Турция и на Ирак е да се ликвидира Кюрдската работническа пария /ПКК/.

8,5 кг наркотици са заловени във влак в югоизточната турска провинция Елязъг

11 юли 2008 08:13 Агенция "Фокус"
Елязъг. Екипи на жандармерията са заловили в експресния влак “Юг”, движещ се по линията Диарбекир-Истанбул, 8,5 кг наркотици, предава Анадолската агенция. Това е станало при преминаването на експреса през околия Сивридже на провинция Елязъг, Югоизточна Турция. При извършеното претърсване дрогата е била открита в багажа на майка на 55 години и нейната дъщеря на 31 години. Двете жени са задържани, води се разследване на случая.

Анадолска агенция: Четирима души са задържани във връзка с нападението над генералното консулство на САЩ в Истанбул
11 юли 2008 07:49 Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай заяви, че са задържани четирима души във връзка с нападението на генералното консулство на САЩ в Истанбул, предава Анадолската агенция. От тях трима са арестувани в Истанбул, а един е задържан извън Истанбул е и докаран в полицията в града. След преглед на видеоматериалите и запознаване с получените досега сведения, министърът е на мнение, че става въпрос за “самоубийствен атентат”.
Междувременно в истанбулския квартал Кючюкчекмедже е намерен сив на цвят автомобил Форд Фиеста с регистрационни номера 34 VS 7592 /истанбулска регистрация/ и се изяснява дали той има отношение към терористичния акт, посочва агенцията.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP