Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Обвинения

Разкриха заговор срещу турското правителство

14.07.2008, 15:57


Топ турски прокурор повдигна обвинения срещу 86 души за подготвянето на мащабен заговор, съобщи БиБиСи.

Сред тях са видни журналисти, военни, бизнесмени.

Според обвинението всички те са участвали в организацията на заговор, чиято цел е била свалянето на правителството. Задържаните са обвинени и за това, че са в основата на мрежа, която е трябвало да провокира обществен смут и антиправителствени прояви.

По думите на прокурора като част от заговора е била подготвяна и терористична групировка.

Заподозрените са задържани в рамките на разследването на националистическата организация Ергенекон, което започна, след като миналата година полицията откри експлозиви в къща в Истанбул.

Те бяха намерени в жилището на бивш офицер.

Inform

*
86 обвинени за подготовка на преврат в Турция

14.07.2008 13:47

Властите в Турция предявиха днес обвинения на 86 заподозрени в подготовката на държавен преврат, съобщава BBC News. Имената на обвиняемите не се съобщават. По-рано излезе информация, че в рамките на разследване по това дело са били задържани повече от 20 души. Срещу 10, в това число генералите в оставка Хурсит Толон и Сенер Еруигур, са предявени обвинения в организиране на въоръжена групировка. На 1 юли турските власти съобщиха за това, че са успели да предотвратят опит за държавен преврат, готвен от тайната организация "Ергенекон" (Ergenekon). Според редица турски анализатори, в "Ергенекон" влизат високопоставени чиновници, военни и сътрудници на спецслужбите, които дълго време са управлявали държавата и са се превърнали в затворена каста. Както се съобщава, в хода на проведения полицейски рейд, са били задържани редица военни, бизнесмени и журналисти. По данни на полицията, на 7 юли заговорниците са имали намерение да организират масови вълнения и протести на защитниците на светската държава, провокирайки след това стълкновения с полицията и възползвайки се от кризата да свалят правителството на Реджеп Тайип Ердоган. Поддръжниците на обвиняемите смятат, че арестите са били проведени по политически причини. В деня на арестите Конституционният съд започна разглеждането на иск за забрана на дясната турска Партия на справедливостта и развитието (АКР). Прокуратурата, в частност, иска да се отстранят премиерът Реджеп Ердоган и президентът на страната Абдулах Гюл, които са членове на АКР и се занимават с политическа дейност от пет години. Снимка: EPA/STR/BGNES

Inform
*
Турски прокурор повдигна обвинения срещу членове терористична групировка

Турски прокурор съобщи, че е повдигнал обвинения срещу десетки лица заради участие в терористична групировка, която имала за цел да свали насила правителството, предаде Ройтерс.


Прокурорът Айкут Енгин внесъл обвинителния акт в съд в Истанбул след месеци на спекулации за готвен преврат, които увеличиха политическото напрежение в Турция.

„В обвинителния акт са включени престъпления като създаване на въоръжена терористична групировка и опит за насилствено сваляне на правителството“, съобщи прокурорът на пресконференция в Истанбул.

В обвинителния акт, който се състои от около 2500 страници, са включени 86 души, от които 48 вече са в ареста. Сред тях е и лидерът на малка националистическа партия, издателят на националистически вестник и бивши офицери.

Inform,14.07.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP