Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

В Истанбул

Шест трупа пред US мисия

Въоръжени атакуваха консулството, стрелят по гардовете 8 минути



Телата на убитите пред консулството не бяха вдигнати поне половин час. Полицията отцепи района веднага след атентата

ФОТО АП

Истанбул

Нахиде Дениз

Кървав атентат стресна Истанбул. Докато US Държавния секретар Кондолиза Райс беше в София, въоръжени атакуваха американското консулство в града на Босфора. При завързалата се престрелка загинаха шестима души. Трима от тях са полицаи. Турският прокурор Айкут Дженгиз Енгин е категоричен, че става дума за терористичен атентат. Нападението срещу американската мисия беше извършено точно в 11 часа преди обед. Според очевидец, който чакал за виза, стрелбата срещу охраната на консулството била открита от движеща се кола, съобщи телевизия НТВ. В автомобила имало трима или четирима души на около 30 години. Гардовете отвърнали на стрелбата им. Престрелката продължила около 7-8 мин. Според очевидеца нападателите били брадати и облечени с бели ризи. Трима от тях били убити, но четвъртият успял да избяга със сив "Фрод Фокус". Той обаче е хванат малко по-късно, след като полицията го проследила с хеликоптер.
Според областния управител на Истанбул Муаммер Гюлер има двама ранени, които били настанени в болница. Атаката е била осъществена с пушки помпи и пистолети. Областният управител заяви, че не може да каже засега кой стои зад нападението. Според турската осведомителна агенция Доган те вероятно са от "Ал Кайда" или от турската Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С) - забранена лява групировка, която се стреми да свали турското правителство и да го смени с марксистки режим, предаде ИТАР-ТАСС. Интересното е, че нападението съвпадна с визитата на Кондолиза Райс в България, най-близката съседка на Турция. Дали е случайно или не, все още не е ясно. Но е факт. Истанбул тези дни буквално е наводнен от полиция. Тук се провежда 26-ата международна конференция по борба срещу наркотрафика. Представители на полицейски служби от над 90 държави са тук, включително и от американската Агенция по наркотрафика - ДЕА. В конференцията участват представители и на службата за борба срещу организираната престъпност към МВР. Тези обстоятелства говорят, че терористичният акт е бил планиран внимателно.

Вести

Кюрди отвлякоха трима немци
ПКК отвлече трима германски алпинисти в района на планината Арарат в Източна Турция, предаде АФП. Тримата немци били част от група от 13 алпинисти. Те са били отвлечени, докато изкачвали планината Арарат в окръг Агръ. Петима въоръжени сепаратисти от кюрдската организация влезли в лагера на катерачите, разположен на 3200 метра надморска височина и пленили трима от тях. Турската жандармерия е започнала операция по освобождаването на заложниците. ПКК е призната за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС. Планината Арарат се намира близо до границата с Иран и Армения и е най-високата планина на югоизточните ни комшии.

Още:

Сградата е най-строго охранявана в града

Американското генерално консулство е много голям комплекс. То се намира на стратегическо място на брега на Босфора в квартала Истинйе. Сградата е истинска цитадела. Комплексът е нов, открит е преди няколко години. Твърди се, че е най-добре охраняваното място в Истанбул.
*
Атентат уби и британски дипломат

Истанбул още помни трите брутални бомбени атентата през 2003 г. Тогава загина и британският консул Роджър Гай Шорт, който преди това беше посланик у нас от 1994 до 1998 г. Терористичната мрежа на Усама бин Ладен "Ал Кайда" пое отговорност за атаките, при които бяха избити 58 души в интервал от 5 дни.
На 15 ноември 2003 г. в квартал Бейоглу в Истанбул избухват експлозии пред синагогите "Неве Шалом" и "Бет Израел". Убити са повече от 23-ма души, а ранените са над 300. Трагедията става в празничния за евреите ден Шабат, в 9,30 сутринта. Терористичните актове са извършени с коли бомби, които избухват почти едновременно. На 20 ноември взрив избухва пред централния офис на британската банка HSBC в квартал Левент. Няколко минути по-късно е взривена кола бомба пред британското консулство. Сградата е почти разрушена. Загиват 61 души, а повече от 600 са ранени. Отговорността за атаките поема и турската ислямистката групировка "Ислямски фронт на бойците на Великия изток".

Inform,10.07.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP