Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,10.07.08

Нападението срещу генералното консулство на САЩ в Истанбул може да е “самоубийствен атентат”, заяви министър
10 юли 2008 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Нападението срещу генералното консулство на САЩ в Истанбул може би е било “самоубийствен атентат”. Това е заявил вътрешният министър на Турция, съобщават турските медии.
Вчера срещу сградата на консулството имаше въоръжени нападение. При него загинаха шестима души, трима от които полицаи. Днес турската полиция задържа четирима души.

Турски шофьор на камион е загинал от избухване на мина в Северен Ирак
10 юли 2008 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски шофьор на камион е загинал при избухване на мина в провинция Мосул в Ирак, съобщава телевизия Си Ен Ен Тюрк. Автомобилът пътувал в колона от турски камиони с ремаркета.

Похитителите на германските туристи в Турция искат Берлин да преразгледа политиката си спрямо ПКК
10 юли 2008 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдските бунтовници отказват да освободят отвлечените в планината Агръ трима германски туристи, докато властите в Берлин не преразгледат политиката си по отношение на Кюрдската работническа партия ПКК. Това се казва в съобщение на сепаратистите, разпространено днес от прокюрдската агенция Фират.
Германските граждани са били част от група от 13 алпинисти, изкачвали планината в Турция. Започната е операция по освобождаването им, но до момента турските власти не са оповестили информация за резултатите от нея, предаде РИА Новости.

Задържаха четирима души във връзка с нападението срещу американското консулство в Истанбул
10 юли 2008 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската полиция задържа четирима души във връзка с вчерашното нападение срещу американското консулство в Истанбул, каза за Анадолската агенция турският министър на вътрешните работи Бешир Аталай, предаде АФП.
Арестите били осъществени в рамките на усилията за разкриване на връзките на тримата убити нападатели, които откриха огън срещу полицейски пост пред дипломатическата мисия в Истанбул, заяви Аталай.
Трима полицаи бяха убити в резултат на терористичната атака.
Трима от задържаните са били арестувани в Истанбул, а четвъртият в друг град, чието име не се съобщава, обясни министърът.
Досега се знаеше само, че полицията издирва шофьора на автомобила, с който тримата нападатели са пристигнали пред сградата на консулството, който успял да избяга след нападението.

На всеки спечелени 100 долара Турция харчи по 129 долара
10 юли 2008 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. През първите пет месеца на годината на всеки 100 долара валутни приходи, осигурени от износ, туризъм, превоз на стоки, хора и товари, предприемаческа дейност зад граница и др., Турция е изразходвала по 129 долара от валутните си резерви, по-голямата част от които – за внос, пише вестник “Хюриет”. Общият приход на валута може да осигури заплащането само kd 90,1% от вноса и да посрещне едва 77,6% от извършените разходи на валута.
През периода януари-май 2008 година Турция e осигурила общо 74,639 милиарда долара валутни приходи, от които 60,796 милиарда долара – чрез износ, а е изразходвала валута в размер на 96,180 милиарда долара, от които 82,832 милиарда долара - за внос.

АФП: Кюрдски бунтовници потвърдиха информацията за отвличането на трима германски алпинисти
10 юли 2008 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдски бунтовници потвърдиха информацията, че са отвлекли трима германски алпинисти, които са осъществявали планински преход в Източна Турция, предаде АФП, позовавайки се на съобщение от прокюрдската агенция Фират. Бунтовниците съобщават, че германските граждани, които бяха отвлечени в сряда, са в добро здраве.
Те обаче заплашват, че няма да освободят заложниците, ако Берлин не прекрати действията си срещу тяхната групировка и нейните поддръжници, се казва в съобщение на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК), публикувано на електронната страница на Фират. “Германските туристи няма да бъдат освободени, докато Германия не обяви, че прекратява враждебните си действия срещу кюрдите и ПКК”, се казва в съобщението.

От Националната геофизическа обсерватория на САЩ потвърдиха за земетресението в Турция
10 юли 2008 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Рестън, Вирджиния. От Националната геофизическа обсерватория на САЩ потвърдиха информацията за земетресението, което разтърси западната част на Турция. Според американските сеизмолози магнитудът на труса е бил 4,4 по скалата на Рихтер, въпреки че турските медии съобщават за 4,9. Епицентърът му се намира на 10 км под земната повърхност, на разстояние 115 км запад-югозапад от Бурса и на 435 км западно от столицата Анкара.

Си Ен Ен Тюрк: Делото за Мехмет Агар е изпратено в съда за тежки престъпления
10 юли 2008 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Делото за бившия лидер на Партията на верния път Мехмет Агар /също и бивш генерален директор по сигурността и бивш министър на вътрешните работи – бел. на “Фокус”/ е изпратено от 8-о наказателно отделение на Върховния касационен съд /ВКС/ на съда за тежки престъпления в Анкара, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Обвиненията срещу Мехмет Агар са за “създаване на организация с цел извършване на престъпление ”в рамките на разследването на аферата “Сусурлук” - за срастване на организираната престъпност с държавни структури.
Първоначално първо отделение на Върховния административен съд /ВАС/ взе решение срещу Мехмет Агар да бъде предявено обвинение по член 220 от Наказателния кодекс, визиращ именно “създаване на организация с цел извършване на престъпление ”. Делото обаче е препратено на ВКС, тъй като по това време Агар имат статута на “валия”. ВКС от своя страна преценява, че по време на извършеното според обвинението престъпление Агар е имал статут на “директор по сигурността”, взима решение, че не е компетентен по случая и изпраща делото в съда за тежки престъпления, посочва телевизията.

Агенция “Фокус” припомня:

На 3 ноември 1996 г. близо до градчето Сусурлук , Северозападна Турция, при автомобилна катастрофа загинаха бившият заместник-директор на истанбулската полиция Хюсеин Коджадаг, лидерът на ултранационалистическата организация Сивите вълци Абдуллах Чатлъ и неговата приятелка Гонча Уз. Тежко бе ранен депутатът от Партията на верния път Седат Буджак. Направени бяха скандални разкрития, че Чатлъ, беглец от правосъдието с присъда за трафик на наркотици и убийство, е бил сътрудник на полицията. У него бяха открити дипломатически акредитивни писма, предоставени му от турските власти, разрешително за оръжие, одобрено от правителството, шест фалшиви карти за самоличност с различни имена, оръжия и заглушители, наркотик и хиляди щатски долари.

Великобритания предупреди гражданите си да внимават при пътуванията си до Турция
10 юли 2008 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Великобритания предупреди своите граждани да бъдат внимателни при пътуванията до Турция, предава Анадолската агенция. Предупреждението е поместено на официалния сайт на британското външно министерство след отвличането от ПКК на трима германски граждани, изкачили се в планината Агръ в Източна Турция. Съветът към британските граждани е да не предприемат пътуване до планината Агръ, ако това не е особено наложително. В предупреждението се припомня и нападението през 2003 г. срещу британското генерално консулство и клона на британската банка HSBC в Истанбул и се посочва, че никога не трябва да се забравя, че всяко място може да бъде цел на глобалния тероризъм.

“Сабах”: Обвиняеми по аферата “Ергенекон” се ожениха в затвора
10 юли 2008 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Текирдаг. Двама обвиняеми по аферата“Ергенекон” се ожениха в затвора тип Ф в турския град Текирдаг, пише днес вестник “Сабах”. Това са арестуваният в рамките на разследването на аферата “Ергенекон” о.з. капитан Зекерия Йозтюрк и пуснатата на свобода, но обвиняема по делото журналистка от вестник “Акшам” Гюлер Кьомюрджю. Вчера сутринта Гюлер Кьомюрджю пристигна с личния си автомобил в затвора и беше допусната вътре през страничната врата. Двамата младоженци прекараха заедно два часа, като церемонията по сключването на граждански брак беше извършена от служител по гражданското състояние от общината, а свидетели бяха служители от охраната на затвора. Това е вторият брак и за двамата и те ще могат да се виждат четири пъти месечно – три пъти в закрито помещение и един път – в открито помещение, посочва всекидневникът.

Турската армия предприе операция по издирване на отвлечените германски алпинисти
10 юли 2008 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Официален представител на турските власти съобщи, че части на армията са предприели операция по издирване на тримата германски алпинисти, които бяха отвлечени от бунтовници на Кюрдската работническа партия (ПКК), предадоха световните агенции. Германските алпинисти, които са били част от екип от 13 души бяха похитени от базовия им лагер в провинция Агръ в Източна Турция, отбелязват агенциите.

РИА Новости: Земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер разтърси Турция
10 юли 2008 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Земетресение с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер разтърси северозападната турска провинция Балъкесир, предаде РИА Новости, позовавайки се на сеизмичния институт към Босфорския университет. Епицентърът на земетресението е бил регистриран в 10:49 часа в района на Гьонен, се казва в съобщението. Няма данни за пострадали в резултат на подземния трус.
Телевизия НТВ съобщава, че земетресението е било усетено на обширна територия, включително и в Истанбул.

"Радикал": Пилот в турска авиокомпания намали броя на пътниците в самолета заради личното им тегло
10 юли 2008 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Сиирт.Особено високите температури започнаха да оказват негативно въздействие и върху полетите на гражданската авиация, пише днес турският вестник “Радикал”. Вчера е било преценено, че самолет, пътуващ по линията Сиирт-Истанбул, няма да може да качи на борда всички записани пътници поради особено нагорещената писта на летището в Сиирт, Югоизточна Турция. От чекираните 70 пътници в самолета на частната авиокомпания “Атлас джет” по настояване на пилота били допуснати само 34 пътници – без багаж и след като било премерено личното тегло на всеки отделен пътник. Това е предизвикало острите протести на останалите на летището пътници, но пилотът бил непреклонен и самолетът излетял с тежащите общо 2 380 килограма подбрани 34 пътници, посочва всекидневникът.

"Хюриет": Земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер разтърси Северозападна Турция
10 юли 2008 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Земетресение с магнитуд 4,9 с епицентър Балъкесир, Северозападна Турция, бе регистрирано днес, съобщават турски телевизионни канали, цитирани от електронното издание на вестник "Хюриет".
Трусът е усетен в Истанбул, Ялова и близките градове.
По данни на сеизмичната обсерватория Кандили в Истанбул земетресението е станало в 10.49 ч и епицентърът е в района Гьонен - Тютюнджю.

РФИ: Издирват четвъртия нападател срещу американското консулство в Истанбул
10 юли 2008 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Все още никой не е поел отговорност за стрелбата край американското консулство в Истанбул, при който бяха убити шест души. Разследващите работят върху ислямистката следа зад нападението. Жером Бастион, РФИ, предава от Истанбул:

"Четвъртият нападател, който избяга с автомобил продължава да се издирва, а министърът на вътрешните работи заяви, че залавянето му няма да се забави. Вероятно има той би могъл да помогне за установяване на мотивите, които стоят зад нападението определено от САЩ като “терористично”. Двама души вече бяха задържани, но не е известно дали имат връзка с престрелката. Всичко, което е известно за момента е, че тримата убити нападатели са с турци. Те са имали проблеми с правосъдието, а един от тях е бил свързан с въоръжената ислямистка групировка “Ислямски фронт на големия Изток”, която стои зад няколко атентат в миналото. Единият от нападателите е бил известно време в Афганистан, така че не е нужно повече, за да се появи ислямистката следа и отново се заговори за атентатите от 2003 г.. Експертите по въпросите на тероризма обаче са по-скоро предпазливи и не смеят да обявят и най-малката хипотеза. Полицията също не споменава никакво име на организация, на този етап от разследването."

“Радикал”: Германия не разбира делото за закриване на управляващата партия в Турция
10 юли 2008 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посланикът на Германия в Анкара Екарт Кунц заяви, че страната му не разбира воденото дело за закриване на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, пише днес турският вестник “Радикал”. Дипломатът обяснява, че не вижда смисъла и значението на закриването на една партия, дошла на власт с подкрепата на 47% от избирателите. “Надявам се, че всички органи и институции в Турция осъзнават своите отговорности във връзка с европейските норми и ценности”, посочва Екарт Кунц.

“Заман”: Изявленията на бившия началник на Генералния щаб обясняват много неща, смята Бюлент Арънч
10 юли 2008 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият председател на парламента Бюлент Арънч заяви, че изявленията на бившия началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Хилми Йозкок по темата за планирането на военни преврати в Турция през последните няколко години обясняват много неща, пише днес вестник “Заман”. В интервю за телевизионния канал НТВ Бюлент Арънч подчерта, че намира за особено важни последните изявления на Хилми Йозкок и че те са особено “показателни”. По отношение на аферата “Ергенекон” Бюлент Арънч е на мнение, че ако Турция е правова държава, операцията срещу терористичната организация, замисляща преврати, ще облекчи обществото.

Агенция “Фокус” припомня:

Хилми Йозкок отговори на журналистически въпроси за скандалните разкрития от миналата година в списание “Нокта” за наличието на т.нар. "записки за преврати" на бившия командващ ВМС о.з. армейски адмирал Йозден Йорнек. В публикациите в списанието и в други медии се твърди, че именно Хилми Йозкок е спрял тези опити за преврати. Сега бившият началник на Генералния щаб многозначително заявява, че не може нито да потвърди, нито да отрече тези информации.

„Либерасион”: Кървава престрелка пред американското консулство в Истанбул
10 юли 2008 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Париж. Шестима души – трима нападатели и трима турски полицаи загинаха вчера при престрелка пред американското консулство в Истанбул, пише в. „Либерасион” . „Принципно, всяко въоръжено нападение срещу дипломатическо представителство е терористичен акт”, цитира изданието американския посланик в Турция, Рос Уилсън.
Според високопоставени магистрати нападението е било извършено от група мъже, на възраст 25-30 години. Турският президент Абдуллах Гюл осъди „терористичното нападение” и обеща, че страната му ще се бори „до край” с тези, които са го организирали. Според валията на Истанбул Муамер Гюлер, всички убити нападатели са турски граждани. Полицай, цивилен и шофьор на полицейска кола са ранени.
До момента нито една групировка не е поела отговорност за атаката.

“Заман”: Терористичният акт в Истанбул е “особено символичен”, смята турски анализатор
10 юли 2008 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският геополитически анализатор Седат Лачинер смята, че нападението на американското генерално консулство в Истанбул е “особено символичен акт”, чиято цел е да сплаши Америка, а успоредно с това – и самата Турция, пише днес вестник “Заман”. Лачинер посочва, че генералното консулство на САЩ в Истанбул представлява американското присъствие в Близкия изток, а “Ал Кайда” определя Америка като най-голям враг на мюсюлманите. Самото нападение срещу охраняващите дипломатическото представителство турски полицаи анализаторът оценява като предупреждение към Турция, която е осъществила редица мащабни операции срещу “Ал Кайда”.

“Сабах”, Турция: Визитата на премиера в Ирак е потвърдена в последния момент
10 юли 2008 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Анкара/Багдад. Започващата днес визита на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Ирак е била потвърдена в последния момент, пише вестник “Сабах”. Ердоган отива в Багдад с внушителна делегация. На заседание във вторник е била обсъждана вероятността посещението да бъде отложено по съображения за сигурност и дори на дневен ред е бил поставен въпросът за връщането на охраната, изпратена преди това в Багдад. Програмата на Ердоган включва само разговори с представители на централното правителство в Багдад и не се предвидени никакви контакти с представители на кюрдското автономно управление в Северен Ирак.

“Сабах”: Съдът освободи от затвора кмета на Одрин
10 юли 2008 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Одрин. Съдът освободи от затвора кмета на Одрин Хамди Седефчи и още седем обвиняеми по аферата “Араста” за “опорочаване на общинска тръжна процедура, даване и получаване на подкупи от служители в обществената сфера”, пише днес турският вестник “Сабах”. Общо 23 души са обвиняеми по делото, като осем от тях бяха арестувани и вкарани в затвора. Решението на съда е петима от освободените от затвора, включително кметът на Одрин, да платят гаранция по 100 000 турски лири /около 100 000 лева/, а останалите трима са пуснати на свобода без заплащане на гаранция.

Премиерът на Турция започва посещение в Ирак
10 юли 2008 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Багдад/Анкара. Вицепрезидентът на Ирак Тарик Хашими /на снимката/ заяви, че започващото днес посещение на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Багдад ще бъде повратна точка в двустранните отношения, предава Анадолската агенция. В рамките на визитата ще бъде подписана спогодба за стратегическо сътрудничество между Турция и Ирак, която ще обхваща политическата, икономическата, културната, енергийната област, сектора на сигурността, както и борбата срещу терористичната дейност по границата между двете страни. В спогодбата ще бъде отделено специално място на борбата срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/, посочва агенцията.

Турски печат: Засилва се вероятността “Ал Кайда” да стои зад терористично нападение в Истанбул
10 юли 2008 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Въоръженото нападение на сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул е централна тема на всички днешни турски всекидневници.
Вестник “Радикал” обръща внимание на засилващата се вероятност зад дръзкото нападение в истанбулския квартал Истиние да стои “Ал Кайда”. Служителите на силите за сигурност са успели да установят чрез самоличността на нападателите, че става въпрос за терористичната ислямистка организация Фронт на бойците на Великия ислямски изток, която в Турция действа заедно с “Ал Кайда”. Отговорността за нападението през 2003 година на британското генерално консулство на Великобритания в Истанбул беше поета именно от тандема Фронта на бойците на Великия ислямски изток – “Ал Кайда”, припомня вестникът.
“Сабах” пише още по-директно, че нападението е организирано от афганистанската група, свързана с “Ал Кайда” и припомня, че името на групата нашумя след терористичните нападения в Испания. Веднага след вчерашния терористичен акт турската полиция е предприела операции – арести и обиски на пет различни адреса в Истанбул. “Милиет” пише, че първите следи водят към “Ал Кайда”, като полицията оценява информациите, че нападението на дипломатическото представителство на САЩ в Истанбул е извършено от групите “Селефи”, които споделят общи идеи с “Ал Кайда”.
Вестник “Хюриет” акцентира на оценката на американския посланик в Турция Рос Уилсън, че нападението е “един очевиден терористичен акт”. Американският посланик изказва благодарност за действията на турската полиция и иска допълнителни мерки за сигурност на дипломатическите представителства на САЩ в Турция. “Заман” пише, че двама от убитите нападатели са се оказали рецидивисти по криминални престъпления и са регистрирани в полицията. Това е съобщено лично от министъра на вътрешните работи Бешир Аталай.

Си Ен Ен Тюрк: Нападателите на консулството на САЩ в Истанбул може да са членували в “Ал Кайда”
10 юли 2008 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Установена е самоличността на убитите нападатели на сградата на генералното консулство на САЩ в Истанбул и ма сериозни съмнения, че те са членували в терористичната рганизация “Ал Кайда”, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. При вчерашния терористичен акт загинаха трима служители на силите за сигурност.
Двама от нападателите са родом от провинция Битлис, Югоизточна Турция, а единият е от провинция Ъгдър, Източна Турция. Нападението е извършено от общо четирима души на възраст 25-30 години, като единият е успял да избяга, посочва телевизията.

Абдуллах Гюл ще се срещне с бившия началник на турския Генералния щаб
10 юли 2008 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще разговаря днес с бившия началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Хилми Йозкок, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Двамата ще обядват заедно в президентския дворец Чанкая. Абдуллах Гюл обясни, че срещата му с Хилми Йозкок е в рамките на “личните контакти с личности от различни слоеве на обществото”.
Името на Хилми Йозкок отново нашумя след вчерашното му интервю във вестник “Милиет” и по-специално от отговорите на въпросите за скандалните разкрития от миналата година за наличието на т.нар.
"записки за преврати" на бившия командващ ВМС о.з. армейски адмирал Йозден Йорнек. Първоначално тези записки бяха публикувани в списание "Нокта" и там се твърдеше, че именно Хилми Йозкок е спрял тези опити
за преврати. Сега бившият началник на Генералния щаб заявява, че не може нито да потвърди, нито да отрече тези информации.

"Гардиън”: Атака срещу американското консулство в Истанбул


10 юли 2008 | 04:32 | Агенция "Фокус"

Истанбул. САЩ засилиха мерките за сигурност в районите около дипломатическите си мисии в Турция, след като в сряда шестима души загинаха при въоръжено нападение срещу американското консулство в Истанбул. Трима полицейски служители бяха убити, а други двама бяха ранени, след като въоръжени нападатели откриха стрелба срещу главния вход на строго охраняваното консулство. Последва престрелка, при която бяха убити трима от нападателите, а един успя да избяга.
Американският посланик в Турция Рос Уилсън определи случилото се като терористична атака. Според турските служби за сигурност най-вероятно зад атаката стои международната терористична мрежа „Ал Кайда”, пише британският вестник „Гардиън”.
Никой от служителите на консулството не е пострадал при нападението. Самата сграда се намира зад петметрова стена. Преди няколко години консулството беше преместено в нова сграда от съображения за сигурност.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP