Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция: управляващите ислямисти в сблъсък със съда



Жени с тениски в националното знаме на Турция манифестират срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието. През тази седмица премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще отговаря на обвинения в ислямизъм. Снимка: Ройтерс

Управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР), обвинена в заговор за основаване на ислямска държава, тази седмица е изправена пред борба за оцеляване в съдебен процес, който може да доведе до предсрочни парламентарни избори. Днес главният прокурор на Касационния съд ще направи първото си устно изявление пред Конституционния съд. Два дни по-късно устната си защита пред препълнения със светски съдии съд, ще направи и партията с ислямистки корени.

Прокурорът иска партията да бъде закрита заради обвинения в противосветска дейност, а на 71 водещи политически фигури, в т.ч. премиера Реджеп Тайип Ердоган и президента Абдуллах Гюл, да бъде наложена забрана да членуват в партия за период от пет години. Процесът задълбочи политическата и икономическа несигурност, стопи милиарди долари на турската фондова борса и направи колебливи чуждестранните инвеститори за капиталовложенията в бързо развиващата се кандидатка за членство в Европейския съюз.

Повечето политически анализатори очакват партията да бъде забранена и някои от членовете й, включително Ердоган, да бъдат осъдени да не принадлежат към никоя партия през следващите пет години. Представители на ПСР смятат, че е малко вероятно съдебното решение да бъде произнесено преди август. “Ако партията бъде закрита, ще имаме предсрочни избори, каза Волфганго Пиколи, анализатор в консултантската организация Евразия груп. Всички партии се готвят за това. Ако решението дойде през август или септември, през ноември може да имаме избори”.

Някои политолози казват, че все още съдиите може да решат да наложат тежки глоби, тъй като съдът е непредвидим, а в миналото е бил обвиняван, че базира решенията си на политически, а не на юридически основания. ПСР твърди, че обвиненията срещу нея са политически мотивирани и нямат юридически основания, както и че процесът е обида за демокрацията. Европейският съюз критикува делото, а евентуално решение срещу партията може да навреди на присъединителния процес на Турция.

Въпреки че Турция е преобладаващо мюсюлманска държава, тя е основана като светска република през 1923 година от Мустафа Кемал Ататюрк и влиятелният елит, съставен от военни, съдебни и академични представители, възприема себе си като пазител на секуларизма. Съдебният процес започна след решение на правителството да вдигне забраната срещу носенето на ислямски забрадки в университетите от турските студентки. Впоследствие Конституционният съд постанови, че поправката е неконституционна и противоречи на светската система, един от основните принципи на съвременна Турция.

Ако ПСР бъде закрита, може да се очаква депутатите й да формират нова политическа партия. Решението дали да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори може да зависи от това, срещу колко депутати от ПСР ще бъде наложена забрана.
Според критиците истинската цел на секуларистите е да отстранят от политиката Ердоган, който в миналото изтърпя присъда затвор като радикален ислямист. “Целта е Ердоган да бъде укротен и да му бъде навредено политически, така че да не може да управлява добре, каза Ибрахим Калън, директор на анкарския мозъчен тръст СЕТА. На секуларистите им убягва основното, защото цялата система ще бъде нарушена от едно решение на съда за закриване, а поляризацията в Турция ще се задълбочи още повече”, допълни той.

Ако бъде наложена забрана на Ердоган, той може и да успее да се върне в парламента като независим депутат според законите за изборите. ПСР отказа коментар за перспективата от предсрочни избори. Анализаторите обаче посочват решението на Ердоган да отмени лятната ваканция на парламента, пътуванията му из страната и повишените разходи като фактори, които може да означават подготовка за предсрочни избори.

Проучване на общественото мнение, публикувано от либералния в. “Миллиет”, показа, че подкрепата за ПСР е 43,3 процента, а през лятото на миналата година, когато партията спечели изборите, тя беше 47 процента. Това предполага, че евентуална нова партия, съставена от ПСР, би могла да спечели изборите.

Някои политици предупредиха за възможно вълнение, ако ПСР бъде закрита. Турските интелектуалци обаче омаловажават вероятността за вълнения и казват, че обществеността е употребявана, за да бъдат отстранявани от власт кабинети - най-новият подобен случай е от 1997 година, когато армията свали правителство, смятано за ислямистко.

По БТА

Inform,юли 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP