Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турски генерали готвели убийството на Орхан Памук

В Анкара се разразява борба за власт

Мария Манчева

Турската полиция е задържала двама бивши влиятелни генерали, за които се предполага, че са били част от организирана група, планирала убийството на Нобеловия лауреат за литература Орхан Памук, съобщи в. “Индипендънт”.
Бившият шеф на полицията Шенер Еруйгур и бившият командващ Първа армия Хуршит Толон се оказаха сред 25-те души, арестувани в понеделник сутринта в рамките на разследване на крайнонационалистическата организация “Ергенекон”, която е заподозряна в подготовката на въоръжен антиправителствен преврат. Предполага се, че заговорът е включвал убийството на видни интелектуалци, кюрдски политици и дори военни, като целта е била да се дестабилизира турското общество и да се стигне до военна интервенция.
Арестите бяха извършени малко преди началото на делото срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието и свидетелстват за разразяващата се борба за власт в югоизточната ни съседка. Главният прокурор на страната заведе дело срещу партията на Реджеп Таийп Ердоган, обвинявайки го, че цели да установи ислямски ред в страната и заплашва светските устои на държавността.
Редакторът на либералния всекидневник Исмет Беркан сравни готвения план с гражданското вълнение през 60-те години на миналия век, което бе последвано от три пълномащабни преврата. “Това е класически сценарий”, заяви Беркан.
Разследващата журналистка Белма Акчура пък е загрижена за начина, по който се води разследването по случая “Ергенекон”. “Повече от година след започването му никой не е наясно в какво са обвинени задържаните”, казва журналистката. Според нея проислямското правителство използва "Ергенекон" като коз в своята собствена борба за оцеляване.
Първите арести по делото "Ергенекон" бяха извършени в началото на тази година. Тогава в турската преса се появиха твърдения, че организацията е свързана с убийството на турския журналист от арменски произход Хрант Динк, бомбените атаки срещу в. "Джумхюриет" и убийството на католическия свещеник Андреа Санторо в Трабзон.

Inform,юли 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP