Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,01.09.08

С 27,59 % се е увеличил експортът на Турция през август 2008 година в сравнение с юли

01 септември 2008 | 20:04 | Агенция "Фокус"

Анкара. Експортът на Турция през август 2008 година се е увеличил с 27,59 % в сравнение с този през месец юли, сочи статистическа информация на Съвета на износителите в Турция, предаде Анадолската агенция. Според изнесените данни износът през изтеклия месец възлиза на 10 милиарда и 934 688 000 долара. За осемте месеца на 2008 година износът е нараснал с 35,28 % и е достигнал 90 303 313 000 долара. 87, 41 % от износа съставляват промишлените стоки, 9,41 % земеделските стоки, а 3,18 % е на минодобивната промишленост. От промишления износ най-голям дял заемат изделията от стомана и желязо – 23,32%, отбелязва агенцията.

Турският министър на енергетиката ще бсъди енергийни проекти с Туркменистан и Казахстан

01 септември 2008 | 19:36 | Агенция "Фокус"

Анкара/Ашхабад. Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция заминава днес за Туркменистан за обсъждане на проектите за транспортиране на енергийни източници от Централна Азия към европейските пазари, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Турският министър ще бъде придружаван от високопоставени служители в областта на енергетиката. След Туркменистан турската делегация ще посети и Казахстан. Турските представители ще обсъдят с представителите на Туркменистан проекта “Набуко”, на който Турция отдава голямо значение и иска да бъдат направени бързи крачки от страна на Туркменистан за реализирането му. Проектът “Набуко” предвижда транспортирането на 30 милиарда кубически метра природен газ от Туркменистан и Иран през Турция към Европа. В Казахстан турската енергийна делегация ще обсъди въпроса за износ на петрол от Казахстан чрез петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан.
Турция иска източниците на природен газ и петрол да бъдат използвани не само от страните притежателки на залежите, а и от останалите страни, отбелязва телевизията.

Али Бабаджан ще участва в срещата на Съвета за сътрудничество между Турция и страните от Персийския залив

01 септември 2008 | 18:57 | Агенция "Фокус"

Анкара. Министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан заминава утре за град Джеда, Саудитска Арабия, за участие в срещата на външните министри от Съвета за сътрудничество между Турция и страните от Персийския залив, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Бабаджан ще подпише споразумението за сътрудничество между Турция и страните от Залива, което ще бъде обсъдено на срещата. Планирано е на нея да бъдат обсъдени още събитията в Палестинската автономия и Ливан, проблемите между арабските страни и Израел, както и политическите проблеми в други страни от региона.

Турското правителство отхвърли налагането на реципрочни мерки срещу вноса на руски стоки в Турция

01 септември 2008 | 18:35 | Агенция "Фокус"

Анкара. Турското правителство не прие предложението на турския министър Кюршад Тюзмен за прилагане на аналогични мерки срещу вноса на руски стоки в Турция като мярка срещу задържането на турските тирове на руските митническо-гранични пунктове, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. След заседание на турския кабинет вицепремиерът и говорител Джемил Чичек каза в изявление, че Русия е много важна страна за Турция и тя иска да продължи да развива връзките си с нея на най-високо равнище и като съседка, и като икономически партньор. Чичек посочи, че се търсят решения за търговската криза между Русия и Турция от последните седмици и разговорите с руската страна продължават. “Този въпрос ще бъде поставен на срещата между външния министър Али Бабаджан и руския му колега Сергей Лавров в Анкара утре. Ние искаме отношенията да продължат нормално”, каза турският вицепремиер.

Няма да извлечем особено големи резултати от реципрочни мерки срещу руските стоки, смята турски бизнесмен

01 септември 2008 | 17:59 | Агенция "Фокус"

Москва/Анкара. Председателят на турско-руския бизнес съвет Тургут Гюр заяви, че Турция няма да извлече особено ползотворен резултат от прилагането на реципрочни мерки срещу руските стоки, влизащи в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Гюр, който коментира състоянието на търговската война между Русия и Турция, посочи, че причина за закъснението на турските ТИР-ове е, че на митниците руските власти подлагат на преброяване 100 % от внасяните стоки и така се губят както пазари, но се търпят и финансови загуби. Според него аналогичното противодействие на турското правителство срещу руските стоки няма да има кой знае какви положителни последици. Според отговора на руската страна тези мерки са наложени с оглед борбата срещу сивата икономика и загубите от данъчни постъпления на руската държава. Според Гюр трябва да се покаже на руските представители дали вписаната в документите цена съответства на реалната, каквито са мотивите на руските митнически власти за задържането на стоките. Той посочи, че задържането от руските власти на границите се прилага основно към стоките от текстилната промишленост и строителните материали. Председателят на турско-руския бизнес съвет изрази надежда въпросът да бъде обсъден утре на срещата на външните министри Али Бабаджан и Сергей Лавров, пише вестникът.

Едно посещение на президента Абдуллах Гюл в Армения ще е историческа грешка, каза Девлет Бахчели

01 септември 2008 | 17:22 | Агенция "Фокус"

Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение /ПНД/ в Турция Девлет Бахчели заяви, че една визита на президента Абдуллах Гюл в Армения ще бъде една историческа небрежност и историческо нехайство, предаде Анадолската агенция. Бахчели посочи, че приготовленията за визита на Абдуллах Гюл в Ереван във връзка с поканата на президента Серж Саркисян за мача на турския и армменския национален отбор са в напреднала фаза. Той каза, че да се поддава на външния натиск и да скланя глава пред арменските лобита в Турция ще бъде грешка за президента Гюл и ще накърни достойнството и честта на Турция. Според турския опозиционен лидер известна е подкрепата на Армения за тероризма на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и връзките й с нея. Според него Армения с твърденията си за “геноцид над арменците” при управлението на султан Абдулхамид II води кампания в международен план за очерняне на турския народ с най-тежки престъпления.

Турският премиер ще участва в четиристранни преговори в Дамаск

01 септември 2008 | 17:11 | Агенция "Фокус"

Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще вземе участие в четиристранни преговори в Дамаск под ръководството на сирийския президент Башар Асад, предаде АФП. Това обяви днес турското правителство.
В четиристранната среща на високо равнище ще участват сирийският президент Башар Асад, турският премиер Ердоган, френският президент Никола Саркози и емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа, уточни турският вицепремиер Джемил Чичек по време на правителствена среща.

Анкара и Измир водят “водни войни”

01 септември 2008 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Водните войни между Анкара и Измир, започнати от кмета на Голяма община Анкара Мелих Гьокче, все повече се задълбочават, пише днес турският вестник “Хюриет”. След като Мелих Гьокче поиска да бъде извършен анализ на питейната вода в Измир, сега на сцената се появява кметът на Измир Азиз Коджаоглу Според него питейната вода в Анкара е много по-лоша от тази в Измир, което е станало известно от направените по негово указание анализи на водата в различни анкарски квартали.

Агенция “Фокус” припомня:

Преди близо два месеца и половина кметът на Анкара Мелих Гьокче заяви, че арсеник над допустимите норми има в питейната вода в Измир и с това започна остра дискусия за чистотата на питейната вода в двата най-големи след Истанбул турски града. Въпросът има и политически измерения, тъй като кметът на Анкара е от управляващата Партия на справедливостта и развитието, а сегашният кмет на Измир заема мястото на избрания с листата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Ахмет Прищина, починал преди четири години.

ПКК получава тежки удари и е изолирана, заяви премиерът на Турция
01 септември 2008 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Анкара.Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган посочва, че Терористичната организация ПКК получава тежки удари от въздушните и сухопътните операции, провеждани от турските въоръжени сили, а в резултат на предприеманите социално-културни, икономически и психологически мерки с всеки изминал ден все повече се изолира вътре в страната и зад граница. Това, съобщава Анадолската агенция, посочва премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в съболезнователна телеграма до началника на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг. Телеграмата е по повод въоръжената престрелка с терористи на 30 август в околия Йедису на провинция Бингьол, при която бяха убити четирима и ранени други четирима турски военнослужещи.

При ритмично финансиране желязната църква “Свети Стефан” може да се възстанови напълно
01 септември 2008 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. При ритмично финансиране желязната църква “Свети Стефан” в Истанбул може да се възстанови напълно. "Необходими са още ремонти, за да възвърне желязната църква някогашния си блясък", заяви на пресконференция по повод 110-годишнината от основаването на храма арх. Васил Китов, член на фондация “Български православен храм “Св. Стефан” в Цариград”, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Според арх. Китов - в момента храмът не е застрашен от рухване, защото преди няколко години е била извършена консолидация на основите, поради свличане на земна маса в района на брега на Златния рог, където се намира храмът. В този етап участие е взела и Истанбулската община, поради това, че храмът се намира в списъка с културно-историческите паметници на Турция и освен това - църквата е била обявена чрез конкурс за най-кирасивия източно-православен храм.
Необходими са обаче цялостно възстановяване на структурата, тъй като има пропуквания в чугунените детайли на конструкцията и силна корозия, както и възстановяване на интериора. Всички ремонтни дейности обаче могат да бъдатс извършени в рамките на година и половина-две. Това, според Китов, е кратък срок, предвид сложната архитектурна конструкция. Проектните дейности по следващото обновяване са възложени на турски архитекти, а във финансирането участват както община Истанбул, така и Дирекция “Вероизповедания” с председател проф. Иван Желев, член на фондацията. Дирекция “Вероизповедания” е отпуснхала 650 хил. долара на храма. Българската православна църква участва като изпраща свещеници, които да отслужват литургии по време на големи християнски празници. Според арх. Китов - възможно е след приключването на ремонта, храмът да бъде обявен за паметник на културата от ЮНЕСКО и да мине под негова закрила.
110-годишнината на Желязната църква ще бъде отбелязана с концерт във Военния клуб на 8 септември, с изпълнения на ортодоксална и народна музика и празнична литургия, която ще бъде отслужена в храм-паметника “Свети Александър Невски”.
Филипа ТОДЕВА

“Сабах”: Митинг в Турция в подкрепа на Абхазия и Южна Осетия
01 септември 2008 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. След обявяването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия турски граждани от кавказки произход, живеещи постоянно в Турция, организираха поход в подкрепа на мира и независимостта, пише вестник “Сабах”. Вчера сутринта абхазци и черкези, тръгнали от Истанбул и от Анкара, се събраха в околия Дюздже на провинция Болу, но там не им беше дадено разрешение да дадат пресконференция. По този повод демонстрантите се събраха пред сградата на културното дружество на Северен Кавказ в село Арап чифлий, където председателят на федерацията на кавказките дружества Джихан Джандемир заяви, че в Турция “се изживява радостта от обявената независимост от Абхазия и Южна Осетия”, посочва всекидневникът.

Десет души бяха ранени при преобръщане на пътнически автобус в Турция
01 септември 2008 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Кайсери. Десет души са били ранени тази сутрин при преобръщане на пътнически автобус в провинция Кайсери, Централна Турция, предава Анадолската агенция. Инцидентът е станал на 128-я километър от пътя Кайсери-Малатия в района на околия Пънарбашъ. Камион с неизвестна регистрация и засякъл автобуса и той се е преобърнал в канавката. След инцидента въпросният камион, причинил тежкото ПТП, е избягал и в момента се издирва. Ранените, сред които и водачът на автобуса, са настанени на лечение в болница, без опасност за живота.

Анадолска агенция: Турция изпълнява безпристрастно в продължение на 72 години договора от Монтрьо
01 септември 2008 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на външните работи оповести, че Турция спазва стриктно и безпристрастно в продължение на 72 години международния договор от Монтрьо, регламентиращ процедурата и тонажа на преминаващите през Проливната зона /Босфора, Мраморно море и Дарданелите/, предава Анадолската агенция. В специално съобщение на министерството се посочва, че “проявилите се напоследък твърдения за погрешни от предвидените в договора от Монтрьо изчисления на тонажа на преминаващите през Проливаната зона кораби, не отговарят на истината”. “Както е изтъквано в предишни наши изявления, страната ни спазва стриктно и безпристрастно в продължение на 72 години международния договор от Монтрьо, подписан на 20 юли 1936 г. Това изпълнение на договора е получило общото признание на международната сцена”, се подчертава в специалното съобщение на турското външно министерство.

Анадолска агенция: 118 нелегални имигранти бяха заловени в Турция

01 септември 2008 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. В края на миналата седмица на различни места в Турция са били заловени 118 нелегални имигранти и 8 турски граждани, които са били във връзка с тях, предава Анадолската агенция. Това е станало по време на проведени операции вътре в сраната и по протежение на границите с други държави.
При извършени проверки в провинциите Измир, Чанаккале, Одрин и Ван са били заловени 47 чужди граждани от Сомалия, Иран, Бирма, Афганистан, Пакистан, Палестинската автономия, Мароко и Ирак и свързани с тях 3 турски граждани.
На турско-гръцката граница са били заловени 44 нелегални имигранти от Палестинската автономия, Афганистан, Иран, Мавритания и Сомалия, които са се опитвали да преминат нелегално от Турция в Гърция. При друга операция са били задържани 17 чужди граждани от Палестинската автономия и от Ирак, които също са се опитвали да преминат незаконно турско-гръцката граница, както и 5 турски граждани, които са били във връзка с тях.
Задържа е и един грузинец, който е влязъл нелегално от Грузия в Турция, както и 9 чужденци, граждани на Афганистан, Иран и Азербайджан, влезли нелегално от Иран в Турция.

“Заман”: Турски политик призова да бъдат признати Абхазия и Южна Осетия
01 септември 2008 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник-генералният председател на опозиционната Партия Велик съюз /ПВС/ Ахмет Шанверди призова Турция да признае Абхазия и Южна Осетия, които едностранно обявиха своята независимост от Грузия, пише днес вестник “Заман”. В специална писмена декларация Ахмет Шанверди излага позицията на ПВС, че от международно-правна гледна точка обстановката в Кавказ не се различава от тази в Кипър или в Косово. Освен това ПСВ е на мнение, че между народностите, населяващи района, и турската нация има изградени дълбоки исторически и културни връзки и че тези народи са роднини с турския народ. В ПВС считат също, че прекъсването на дипломатическите връзки на Грузия с Русия и искането на чужда помощ няма да осигурят установяването на мира в района.

Турски печат: Все още не е ясно дали Абдуллах Гюл ще посети Ереван
01 септември 2008 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Евентуалното неофициално посещение на турския президент Абдуллах Гюл в Ереван на 6 септември, за да наблюдава футболна среща между националните отбори на Турция и на Армения, е централна тема на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” цитира позицията на Абдуллах Гюл, че все още не е взел решение по въпроса, която се различава от категоричното становище на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че се надява това посещение да бъде успешно. Ердоган добавя, че турският президент ще бъде придружаван от министъра на външните работи Али Бабаджан.
Вестник “Хюриет” пише, че Абдуллах Гюл е дал първите сигнали за евентуалната си визита в Ереван по време на участие в панихида по повод 40 дни от смъртта на президента на турската футболна федерация Хасан Доган. В тесен кръг от министри и депутати от управляващата партия Абдуллах Гюл е подчертал, че “от гледна точка на добрите връзки между двете страни иска да отиде на мача, но ще направи оценка на въпроса от всички страни”.
Вестник “Милиет” цитира позицията по въпроса на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал, че турският президент трябва да се въздържа от действия, които могат да нанесат вреда на отношенията на Турция с Азербайджан.
Вестник “Сабах” обръща внимание на думите на лидера на НРП Дениз Байкал, че вместо в Ереван, лично той би предпочел да отиде на футболен мач в Баку. Лидерът на НРП използва случая да предупреди и правителството да не предприема действия, който ще навредят на Азербайджан и които могат да предизвикат сериозни проблеми общо в целия проблемен район.

Анадолска агенция: Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан
01 септември 2008 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. От днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, предава Анадолската агенция. Първият ифтар /специално ритуално мюсюлманско ядене след залез слънце през Рамазана/ започва в 19.30 часа в Анкара; в 19.46 часа в Истанбул и в 19.51 часа в Измир. Във връзка с отбелязването на празника дирекцията по вероизповеданията е предприела специални мерки и по време на целия свещен месец и празника няма да бъде разрушаван отпуск на религиозните служители в джамиите, извън случаите на крайна необходимост.
Последният оруч /специални религиозни пости през светлата част от денонощието през целия месец Рамазан/ е на 29 септември /понеделник/, а на 30 септември /вторник/ започва самият празник Рамазан.

Четирима военни бяха убити при престрелка в провинция Бингьол, Турция
01 септември 2008 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Бингьол. При престрелка в провинция Бингьол, Югоизточна Турция, са били убити четирима военни, а други четирима военни са ранени, предава Анадолската агенция. В съобщение в Iнтернет страницата на Генералния щаб се посочва, че това е станало на 30 август към 00.35 часа, когато група терористи са открили стрелба с дългоцевни оръжия срещу силите за сигурност в околия Йедису. Силите за сигурност са отговорили на огъня и терористите са избягали. При престрелката са били обезвредени двама терористи, посочва агенцията.

АНКА: Месут Йълмаз се подготвя за решителни политически действия през месец септември
01 септември 2008 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият премиер на Турция Месут Йълмаз се подготвя за решителни политически действия през месец септември за създаване на ново политическо формирование, предава информационната агенция АНКА. Става въпрос за създаване на нова политическа партия по “японския модел за либералнодемократична структура”, която не изкисква силен лидер, а се базира на широка обществена подкрепа. Очаква се дейността по създаването на партията да бъде оповестена на обществеността или на пресконференция или със специална декларация. Счита се, че в новото политическо формирование ще влязат редица известни имена от старите дясноцентристки и лявоцентристки турски партии.

Агенция “Фокус” припомня:

Бившият турски пример Месут Йълмаз влезе в парламента като независим депутат на последните общи избори на 22 юли 2007 година. През юни тази година Месут Йълмаз заяви, че “политиката не търпи празноти” и даде сигнали, че извършва подготовка за формиране на нова политическа структура, която “да не е лидерска, да се опира на широка обществена подкрепа и да е консенсусна”, но да бъде алтернатива на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

ДХА: Семейство беше заловено с 30 килограма хероин в Турция
01 септември 2008 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Семейство мъж и жена са били заловени в околия Юксекова на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция с 30 килограма хероин, които са се опитвали да пренесат в Истанбул, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Наркотикът е бил укрит под задните седалки на лек автомобил с истанбулска регистрация. Намерени са общо 67 пакети от по 250 и 500 грама хероин. След първоначалния разпит Нуреттин К. /на 33 години/ и съпругата му Хамдийе К. /на 28 години/ са изправени пред съда и вкарани в затвора.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP