Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Започна свещеният месец Рамазан

01 09 2008

ramazan1.jpgСвещеният за мюсюлманите месец Рамазан започна в понеделник. Рамазанът е деветият месец в мюсюлманския календар. В България той се чества от близо 800 000 души, които изповядват исляма.

Висши религиозни съвети в Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Бахрейн и в Обединените арабски емирства обявиха, че тъй като полумесецът на новолунието не е бил наблюдаван след падането на нощта в събота, то тогава неделята ще бъде последния, 30-и ден от настоящия месец Шабан, който предшества свещения за мюсюлманите Рамазан.

ramazan.jpgС това становище се съгласиха и религиозните власти в Сирия, Йемен, Египет и палестинските територии. Либийските религиозни власти оповестиха, че тъй като над Либия е забелязан полумесецът, там Рамазанът е започнал малко по-рано.

По традиция мюсюлманите наблюдават внимателно небето, за да видят полумесеца при новолуние и тогава обявяват началото на свещения месец, отбелязва Ройтерс.

Рамазанът е деветият месец в мюсюлманския календар. През него от сутрин до вечер мюсюлманите спазват строг пост, като се въздържат от ядене, пиене, пушене и сексуални отношения.

Рамазанът е един от петте стълба на исляма. Останалите са проповядването на вярата, молитвите, поклоничеството и даването на милостиня, припомня Франс прес.

Рамазанът тази година завари много от животновъдите мюсюлмани по време на протестни действия. Хората искат увеличение да държавните субсидии, както и редовното изплащане на предвидените помощи. Днес техни колеги и събратя по съдба християни ги поздравиха за Рамазан.

От Frognews.bg също честитим големия празик на всички мюсюлмани.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP