Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция въведе такса за български камиони

Георги Иванов, Свиленград

Фотограф: Анелия Николова

Турция изпълни заканата си и въведе днес такса за преминаване на български камиони. В първите часове на деня тировете влизаха свободно през ГКПП Капъкуле, без да плащат нищо до ранния следобед. След 14.30 ч. обаче турските гранични власти заставиха близо 20 шофьори да платят за вход по 83 евро.

Размерът на таксата за преминаване през територията на Турция е равен на таксата, въведена по-рано от България спрямо турските камиони. Много български компании за международни превози се надяваха мярката да бъде отложена заради започналия от неделя рамазан байрам.

Още преди месец генералният директор на турската агенция "Пътища" Талят Айдън предупреди, че от 1 септември Анкара ще обложи преминаващите през Турция български камиони. Той уточни, че тези действия ще бъдат в отговор на въведената от 1 юли такса за преминаване през територията на българската страна. Българската такса е 83 евро за товарни камиони с три и повече оси и 58 евро за камиони с две оси. Айдън не посочи конкретен размер на турската такса. По-късно в турския печат се появиха съобщения за евентуални 22 евроцента на километър, независимо от вида на превозното средство.

В крайна сметка реакцията на турската страна се оказа реципрочна на мерките, предприети едностранно от България по-рано. Транспортните компании още отсега калкулират оскъпяване на превозите между двете страни. Това несъмнено ще повиши в една или друга степен цената на стоките,които се внасят от Турция.

Inform,01.09.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP