Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус,01.07.08

Главният прокурор на Турция поиска управляващата партия да бъде закрита
01 юли 2008 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ иска да установи шериатски ред и е налице открита и непосредствена заплаха в този смисъл. Това заяви днес главният прокурор на Турция Абдуррахман Ялчънкая пред съда, където представи устно искането за закриване на ПСР, съобщава Анадолската агенция. В изложението, продължило над 90 минути, Ялчънкая е посочил, че критериите на Венецианската комисия не може да бъдат приложени по отношение на делото срещу ПСР. Според европейските критерии една политическа партия може да бъде закрита само ако подкрепя насилието, отбелязва вестник “Хюриет”.
Главният прокурор е посочил също, че оправдаването на лидера на секта Фетуллах Гюлен не трябва да има никакво отражение върху делото. “Оправдаването на Гюлен не променя факта, че той е лидер на религозна секта” е изтъкнал Ялчънкая. Обвиненията срещу управляващата партия по думите на главния прокурор няма да отпаднат и след като бе анулиран законът, който отменяше забраната за носене на мюсюлмански забрадки в университетите в Турция. Напротив, e казал обвинителят, анулирането на закона с аргумента, че нарушава светските устои, подсилва обвиненията срещу ПСР.
Ялчънкая, както съобщава Анадолската агенция, е прочел аргументите си от писмен документ, който ще бъде включен в официалната стенограма и ще бъде изпратен на ПСР.

24 достигна броят на задържаните днес в Анкара и Истанбул по аферата “Ергенекон”
01 юли 2008 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Анкара/Истанбул. 24 достигна броят на задържаните днес в Анкара и Истанбул по аферата “Ергенекон”, предава турската агенция АНКА. С разтърсваща новина започна първият юлски ден в турската столица. Арести на важни фигури бяха осъществени в деня, когато главният прокурор Ялчънкая предстоеше да изложи позицията си по делото срещу ПСР. Главният прокурор на Истанбулската републиканска прокуратура Дженгиз Ергин обаче заяви във връзка със задържането, че той няма информация за предприетите акции и изрази недоволство, че не е бил информиран предварително за действията, предприети от полицията.

За час и 50 минути Абдуррахман Ялчънкая изложи аргументите си за забраната на ПСР в Турция
01 юли 2008 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Час и 50 минути продължи устното излагане на аргументите по искането за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция, което направи главният прокурор на Републиканската касационна прокуратура Абдуррахман Ялчънкая пред Конституционния съд, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Ялчънкая пристигна в сградата на Конституционния съд в 10 часа, влизайки през задния вход и си тръгна в 11,30 пак от задния вход. От своя страна на 3 юли ПСР трябва да представи своята устна защита. Тя ще бъде изложена от вицепремиера Джемил Чичек и заместник-председателя на парламентарната група на ПСР Бекир Боздаа, пише вестникът.

Над 67 млрд. долара е износът на Турция за първото полугодие
01 юли 2008 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Износът на Турция през първите шест месеца на тази година възлиза на 67,1 милиарди долара, предава информационната агенция АНКА. Това е увеличение с 36,07% в сравнение с първите шест месеца на 2007 година. Турският износ само през юни е в размер на 12,1 милиарда долара, което е с 34,88% повече отколкото през юни миналата година. През последните 12 месеца турският износ възлиза общо на 123,8 милиарда долара, което е увеличение с 29,93% в сравнение с предходните 12 месеца.

Двама български граждани са осъдени в Истанбул на 10 години затвор за трафик на дрога
01 юли 2008 | 14:11 | Агенция "Фокус"
София/Истанбул. Българските граждани Албена Левтерова Димитрова и Боян Владимиров Тревнев, задържани на 20 април 2007 година на гара Сиркеджи в Истанбул с 10 килограма хероин, бяха осъдени на 10 години затвор и на по 15 хиляди турски лири парична глоба, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. След решението по делото Димитрова заяви, че не е извършила никакво престъпление и иска да бъде освободена. Тя настоява, че не знае как наркотикът, намерен в чантата на годеника й, е попаднал там. “Ние сме невинни”, твърди осъдената българска гражданка.

Турция подписа споразумение за привилегирована търговия със страните от МЕРКОСУР
01 юли 2008 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес/Анкара. Турция направи първите крачки към разширяване на търговията с Южна Америка, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. МЕРКОСУР, което е най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка, подписа споразумение за привилегирована търговия с Турция. Със споразумението, което бе подписано в Аржентина, където е седалището на организацията, турските външнотърговски представители целят да отворят пазара на Южна Америка за Турция. Планира се да се подпомогне увеличаването на двустранния търговски оборот и стоковото разнообразие в търговията. За 2006 година Турция има износ за страните от МЕРКОСУР 171 милиона долара, а през 2007 година е 304 милиона долара, а вносът е съответно 1,3 милиарда долара през 2006 година и 1,6 през 2007 година.

Арестите по аферата “Ергенекон” в Турция стигнаха и до град Трабзон
01 юли 2008 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Трабзон. Арестите по нашумялата в Турция афера в рамките на разследването срещу терористичната организация “Ергенекон” стигнаха и до град Трабзон, информира електронното издание на вестник “Заман”. Броят на арестуваните от вчера по аферата “Ергенекон” в Анкара, Истанбул и Трабзон вече достигна 25 души, посочва изданието.

Турската организация “Ергенекон” (Справка, Агенция “Фокус”)
01 юли 2008 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Известената в Турция първоначално като скандална, а в последствие и окачествявана като терористична организация “Ергенекон” се състои от четири отделни командвания, подчинени директно на нейния председател и две цивилни структури. Именно тези цивилни структури, назовавани като “лоби”, осигуряват връзките и организационното изграждане на подходящи неправителствени организации.
Смята се, че организацията “Ергенекон”, чието име идва от турската митология и е символ на устрема, стои зад поредица убийства, сред които на арменския журналист Хрант Динк в Истанбул, на италианския католически свещеник Андреа Санторо през 2006 г. в Трабзон;подклаждала е реакции срещу кюрдите, а също е планирала ликвидирането на писателя нобелист Орхан Памук.
Организацията “Ергенекон” вярва, че съществуващият в Турция режим е “автентичен и истински” и не подлежи на промяна. Считат, че е необходимо да се компрометират и неутрализират “вътрешните врагове” и дори че тяхното ликвидиране е “неизбежно”. Отдават значение на интелектуалците. Акцентират върху привличането на медиите и на неправителствените организации. Убедени са в необходимостта от създаването на т.нар. “фиктивни терористични групи” и на фиктивни фирми.
Разследването, започнало сред откриването на 27 ръчни бомби, калъпи тротил и капсул-детонатори в едно геджеконду /незаконни жилища от подръчни материали/ в истанбулския квартал Юмрание, в азиатската част на града, прераства в разследване на терористичната организация “Ергенекон”.
До най-новите шокиращи арести досега в рамките на аферата “Ергенекон” са задържани общо 49 души. Сред тях са о.з. бригаден генерал от жандармерията Вели Кючюк /считан за един от ръководителите/; лидерът на Работническата партия Догу Перинчек; различни интелектуалци; бивши и настоящи военни и полицейски служители.
По искане на републиканската прокуратура в Истанбул на 1 юли 2008 г. сутринта са арестувани армейски генерал Хуршит Толон, председателят на Търговската палата в Анкара Синан Айгюн, председателят на дружеството за Ататюркова мисъл и мироглед армейски генерал Шенер Еруйгур и представителят на вестник “Джумхуриет”за Анкара Мустафа Балбай, а също главният редактор на вестник “Терджуман” Уфук Бююкчелеби.

Четин Нихоглу: Ако не се премахне таксата за турски ТИР-ове в България, ще блокираме влизането на български камиони в Турция
01 юли 2008 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Турски превозвачи започнаха в 12 часа протест на турско-българската граница. Това каза за Агенция "Фокус" Четин Нихоглу, лидер на организация на турски превозвачи. По думите му - причината за протеста на тираджиите е “несправедливото третиране”. “България иска от всеки турски ТИР, който преминава през българска територия, 273 долара такса. Това правилно ли е? Превозвачите не искат това. Аз три пъти идвах в България. Говорих с българските организации на превозвачите. Те също не са съгласни да има такси. И българските, и турските превозвачи са срещу тези такси. Но те се въвеждат само под натиска на една фирма. Ние няма да позволим тази несправедливост”, каза Четин Нихоглу.
Лидерът на организацията на тираджиите посочи, че протестът им ще продължи, докато бъде изпълнено искането таксата да бъде премахната. Ако българската страна обаче не изпълни искането, ще блокираме влизането на български ТИР-ове в Турция, предупреди Нихоглу. “Дали сме срок от 20 дни. Ако не се постигне споразумение, ще възпрепятстваме влизането на български тирове”, каза той.

През юли няма да се увеличава цената на природния газ в Турция
01 юли 2008 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавното предприятие за тръбопроводи и пренос на петрол БОТАШ няма да увеличава цената на природния газ в Турция през месец юли, съобщава електронното издание на вестник “Хюриет”. За последен път цената на природния газ в Турция беше увеличена на 1 юни – със 7,3% за битови нужди и с 8,3% за промишлеността.
БОТАШ определя цените на природния газ в Турция като взема за база средните цени за последните 3 и 6 месеца на суровия петрол в страната, от която се доставя природният газ.

Единайсет души са ранени при преобръщане на трактор в турската провинция Самсун
01 юли 2008 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Самсун. Единайсет души са били ранени при преобръщане на трактор в канавката на пътя в околия Везиркьопрю на провинция Самсун, Северна Турция, предава Анадолската агенция. Пострадали са шофьорът на трактора и пътуващите в ремаркето 10 души. Ранените са настанени на лечение в държавната болница във Везиркьопрю. Състоянието на двама от тях е сериозно и са преместени в държавната болница в Самсун.

В рамките на аферата “Ергенекон” е арестуван и главният редактор на вестник “Терджуман”
01 юли 2008 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. В рамките на разследването по нашумялата афера “Ергенекон” е арестуван и главният редактор на вестник “Терджуман” Уфук Бююкчелеби, предава електронното издание на вестник “Хюриет”.
Засега не се съобщават повече подробности за начина и мотивите за арестуването на Уфук Бююкчелеби.

АФП: Бивши генерали, журналист бяха задържани при полицейско разследване в Турция
01 юли 2008 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската полиция задържа седем души, сред които двама генерали от запаса и известен журналист в рамките на разследване на тайна антиправителствена мрежа, съобщават медиите в Турция, предаде АФП.
Органите на реда арестуваха Хуршит Толон и Шенер Еруйгур – двама бивши генерали, известни за опозицията си срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието, чиито корени са в ислямизма – в ранните часове на деня, съобщи Анадолската агенция.
Мустафа Балбай, представител в Анкара на светския и антиправителствени ежедневник “Джумхуриет” и председателят на Търговската палата в Анкара Синан Айгюн, също бяха откарани в ареста след рейдове в домовете им, се казва в материала.
Полицията претърси офисите на “Джумхуриет” и на Айгюн, съобщи телевизия Ен Ти Ви. Според репортажа на телевизията, самоличността на други трима задържани не е известна.

“Заман”: Доклад за състоянието на правата на човека в Турция за 2007 година ще бъде представен утре
01 юли 2008 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателството по правата на човека към Министерския съвет на Турция ще представи утре първия си доклад “Доклад за състоянието на правата на човека в Турция 2007”, пише турският вестник “Заман”. Това е първият доклад, подготвен от председателството след неговото създаване. На заседанието, което започва в 10 часа, ще присъстват представители на неправителствени организации, обществени институции и чужди мисии.

“Милиет”: Турското министерство на правосъдието ще проучва разрешението за подслушване
01 юли 2008 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на правосъдието на Турция ще може да представи искане в Касационния съд за разваляне на решението на 11-ти съд за тежки престъпления в Анкара за даване на разрешение за подслушване и следене на полицията и Националната разузнавателна организация с аргумент за борба срещу тероризма, пише турският вестник “Милиет”. Работническата партия, която попадна под ударите на разрешението за подслушване и следене на територията на цяла Турция, постави това искане към министъра на правосъдието Мехмет Али Шахин. Министерството на правосъдието поиска досието по случая за разглеждане. Ако бъде установено, че разрешението за подслушване противоречи на закона, ще бъде изпратено искане до Касационната прокуратура за прекратяване на действието му.

АНКА: Новите шокови арести разтърсиха дневния ред на Анкара
01 юли 2008 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Рутинният дневен ред на Анкара беше разтърсен от шокови арести, предаде турската агенция АНКА. Във връзка с новите арести по “Ергенекон” парламентарните групи на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, Партията на националистическото движение /ПНД/, Партията на демократичното общество /ПДО/ и Народнорепубликанската партия /НРП/ се събират на спешни заседания, на които ще се разискват последните политически събития в страната.

Си Ен Ен Тюрк: Нови ключови фигури са арестувани по аферата “Ергенекон”
01 юли 2008 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Армейски генерал Хуршит Толон, председателят на Търговската палата в Анкара Синан Айгюн, председателят на дружеството за Ататюркова мисъл и мироглед армейски генерал Шенер Еруйгур и представителят на вестник “Джумхуриет” за Анкара Мустафа Балбай са арестувани в рамките на разследването “Ергенекон”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Задържането е станало тази сутрин по искане на Републиканската прокуратура в Истанбул. Полицията e предприела претърсване на редакциите на вестник “Джумхуриет” и Търговската палата в Анкара. Във връзка с ареста журналистът от вестник “Джумхуриет” Али Сирмен заяви, че днес всеки, който е за светска, демократична, правова държава и срещу това Турция да стане ислямска република е под заплаха, посочва телевизията.

Турски печат: Вътрешно не мога да приема контролирането, каза Дениз Байкал за позицията на СИ
01 юли 2008 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Различни събития от напрегнатия политически живот на Турция приковават вниманието на турските вестници днес. Вестник “Милиет” в публикация със заглавие “Изключването на НРП е извън дневния ред” пише, че след като НРП взе решение да не участва в конгреса на Социалистическия интернационал в Атина, Турция се представлява от Партията на демократичното общество. Вестникът посочва, че критикуването и евентуалното изключване на НРП на конгреса на СИ вчера не е било поставено на дневен ред. Било е взето само решение лидерът й Дениз Байкал да не бъде кандидат за постове в СИ за новия мандат.
Вестник “Сабах” в публикация, озаглавена “Не те предупреждават НРП, ние предупреждаваме тях” се помества отговорът на Дениз Байкал на позицията на някои партии в СИ.
Вестник “Заман” помества телевизионното обръщение на премиера Реджеп Тайип Ердоган към нацията, направено вчера. Обръщението е заснето в студиото на елитна гимназия по телекомуникации “Анадолу”. Според Ердоган решението му да бъде там предаването символизира и значението, което отдава правителството и ПСР на образованието.
Вестник “Радикал” също коментира темата за отказа на НРП да участва в конгреса на СИ в Атина. В публикация, озаглавена “НРП я няма в Атина, няма я и в Сивас” пише, че след отказа си да участва в конгреса в Атина лидерът на НРП Дениз Байкал няма да участва и в отбелязването на годишнината от събитията в Сивас през 1992 година, когато турски алевийски интелектуалци бяха запалени в хотел “Мадъмак”.
Вестник “Хюриет” в публикация под заглавие “Не мога да възприема вътре в себе си насочването и следенето” цитира отговора на Дениз Байкал, че дори някакво решение на комисията по етика към СИ да бъде взето, то няма да има контролиращ характер. “Вътрешно не мога да приема контролиране”, казва Байкал, цитиран от вестника.

“Сабах”: Дори решение за забрана на ПСР няма да спре преговорите с ЕС, каза външният министър на Люксембург

01 юли 2008 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн заяви, че дори решение на Конституционния съд за забрана на Партията на справедливостта и развитието няма да спре преговорите за членство в ЕС, тъй като ЕС е поел ангажимент, пише турският вестник “Сабах”. Вчера в рамките на визитата си в Анкара външният министър на Люксембург се срещна с министъра на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан. На съвместната пресконференция след срещата Аселборн заяви, че в 21 век трябва да се зачита духът на Венецианската комисия, но каквото и да е решението на Конституционния съд преговорите няма да бъдат прекратени. Той изтъкна, че е задължение на политиците да оставят на синовете и внуците си една Турция, обърнала лице към ЕС.

Анадолска агенция: Главният прокурор Ялчънкая ще представи днес устно позицията си по делото срещу ПСР
01 юли 2008 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главният прокурор на Републиканската касационна прокуратура на Турция Абдуррахман Ялчънкая ще изложи днес устно позицията си по искането за забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, предава Анадолската агенция. Ялчънкая трябва да започне устното представяне на становището си пред Конституционния съд в 10 часа. ПСР ще изложи устната си защита на 3 юли, след което докладчик ще започне събиране на доказателства по делото. След представянето им председателят на Конституционния съд Хашим Кълъч ще определи дата за разглеждането му.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP