Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,05.07.08

Турската армия е ликвидирала двама кюрдски терористи
05 юли 2008 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската армия съобщи днес, че е ликвидирала двама кюрдски терористи в югоизточната част на страната в петък, предаде Ройтерс.
Според информацията войници са конфискували оръжие, екипировка и документи, принадлежащи на Кюрдската работническа партия (ПКК) в провинция Хаккяри.

Четирима души в Турция бяха обвинени в опит за държавен преврат
05 юли 2008 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски съд постанови днес временно задържане на четирима души, сред които председателя на търговската палата в Анкара и пенсиониран полковник, по подозрения за организиране на преврат срещу правителството, съобщава АФП. Обвиненията срещу заподозрените все още не са уточнени ясно пред медиите.
Четиримата обвиняеми са били арестувани и сложени под домашен арест във вторник, когато са арестувани и 17 други заподозрени във връзки с квалифицираната от властите като терористична организация “Ергенекон”. Целта на организацията е била да премахне правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), чийто членове са считани от влиятелните просветски среди в турската армия за прекалено религиозни.
Разпитите по случая съвпаднаха с началото на прокурорските пледоарии в Конституционния съд този вторник, който разглежда законността на ПСР.

Али Бабаджан ще представлява Турция на срещата на високо равнище на Д-8
05 юли 2008 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Куала Лампур/Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан ще представлява Турция на срещата на високо равнище на организацията на развиващите се страни Д-8 на 8 юли в столицата на Малайзия Куала Лампур, предава Анадолската агенция. Форумът ще се председателства от домакина, премиера на Малайзия Абдуллах Бадави. Освен Турция в срещата участват с държавни и правителствени ръководители и министри на външните работи Иран, Египет, Пакистан, Индонезия, Бангладеш, Нигерия и домакинът Малайзия. Преди срещата на високо равнище Али Бабаджан ще участва на 6 юли в 11-та среща на Комитета на министрите на организацията Д-8. Очаква се Али Бабаджан има и редица двустранни срещи в Куала Лампур.

Агенция “Фокус” припомня:

Сътрудничеството между страните от организацията Д-8 започва на 22 октомври 1996 година, когато в Истанбул по покана на Турция се състоя “Конференция за сътрудничество във възстановяването” с участието на представители на Иран, Пакистан, Бангладеш, Малайзия, Индонезия, Египет и Нигерия. По това време премиер на Турция е Неджметтин Ербакан, лидер на забранената по-късно проислямистка Партия на благоденствието. Целта на Д-8 е да създава нови възможности в търговските връзки между тези осем страни, които разполагат с огромен икономически потенциал, различни източници, значително по брой население и огромна територия; да разнообразява тези възможности; да засили тяхното участие в световните механизми за вземане на решения; да осигури по-добри жизнени условия за населението; да развие икономическото сътрудничество по конкретни проекти; да засили позициите на развиващите страни в световната икономика.


Турската полиция задържа 33 нелегални имигранти в град Измир
05 юли 2008 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Измир. Полицейски патрулиращи екипи са задържали 33 нелегални имигранти в квартал Ескиизмир на град Измир, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. “Чужденците, между които има едно дете, са граждани на Сомалия, Палестинската автономия и Еритрея. Те били натоварени в два микробуса. Единият от шофьорите успял да избяга, а другият е заловен. Нелегалните имигранти са носели пакети със спасителни жилетки, което потвърждава, че целта им е била да стигнат до някой гръцки остров в Егейско море.

В Турция 930 000 служители са синдикални членове
05 юли 2008 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция от общо над 1 691 000 служители над 930 000 са синдикални членове, предава информационната агенция АНКА. По данни на министерството на труда 55,01% от служителите в обществената сфера членуват в синдикатите, а през последните четири години се наблюдава тенденция към нарастване. Най-много членове има синдикатът Каму-Сен – близо 358 000, следван от Мемур-Сен с над 314 000 членове и КЕСК - над 223 000.

“Радикал”: В Турция всеки ден се изхвърлят на боклука по 6,1 милиона хляба
05 юли 2008 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Хлябът е най-разхищаваната стока от хранителните продукти и всеки ден в Турция на боклука се изхвърлят по 6,1 милиона хляба, пише днес вестник “Радикал”. Министърът на земеделието Мехди Екер заяви, че на ден в Турция се произвеждат по 123 милиона хляба по 200 грама, от които около 116 милиона хляба се консумират. Хвърляните ежедневно на боклука по около 6,1 милиона хляба от икономическа гледна точка означават разхищение на 450-500 хиляди тона пшеница годишно. Стойността им е около 225 милиона турски лири, а ако се вземат под внимание и разходите на другите етапи от производството на хляба,числото достига 900 милиона турски лири /около 900 милиона лева/, посочва всекидневникът.

Турският министър на енергетиката участва в среща на високо равнище в Хърватия
05 юли 2008 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Дубровник. Министърът на енергетиката на Турция Хилми Гюлер участва в двудневната среща на високо равнище в Хърватия, посветена на сигурността, развитието и просперитета, съобщават турските медии.
Представители на НАТО и на страни от ЕС обсъждат в Дубровник въпроси, свързани с енергетиката и най-новия развой в икономиката, се казва в съобщение на турското министерство на енергетиката. Предвижда се Хилми Гюлер да направи изказване, посветено на енергийната стратегия на Европа, през втория ден на форума.
Срещата започна на 4 юли.

Абдуллах Гюл ще се срещне с Дмитрий Медведев в Казахстан
05 юли 2008 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Астана. Пристигналият снощи в Астана турски президент Абдуллах Гюл тази сутрин започна контактите си със среща с турски бизнесмени, развиващи дейност в Казахстан, предава електронното издание на турския вестник “Заман”. Визитата на Абдуллах Гюл е по покана на президента на Казахстан за участие в тържествата по повод 10-та годишнина от провъзгласяването на Астана за столица на страната. Програмата предвижда двустранни срещи на Абдуллах Гюл с президентите на Грузия и на Русия Михаил Саакашвили и Дмитрий Медведев. Срещата с Медведев ще бъде тази вечер в турския хотел Окан и ще бъде първата среща на Абдуллах Гюл с новия руски президент. Очаква се да бъдат разгледани двустранните отношения и регионални въпроси.

Анадолска агенция: Стратегическо партньорство между Франция и България
05 юли 2008 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Париж/София/Анкара. Президентът на Франция Никола Саркози и българският премиер Сергей Станишев подписаха споразумение за стратегическо партньорство, предава турската Анадолска агенция. Българският премиер Станишев заяви, че това споразумение предвижда задълбочаване на военното сътрудничеството по-специално в областта на ВМС и обхваща една пътна карта на двустранните връзки във всички области - отбрана, политика, в рамките на ЕС на ниво черноморски страни, срани от района на Кавказ и страни от средиземноморския район.
В изявления на Елисейския дворец се потвърждава, че Саркози и Станишев са се договорили България да купи от Франция две корвети за нуждите на ВМС. Уточнява се, че освен доставката на тези две корвети, има обещание за продажбата от Франция на България на други две корвети, посочва агенцията.

“Сабах”: Управляващата партия в Турция публикува пълния текст на защитата си пред Конституционния съд
05 юли 2008 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието публикува в интернет пълния текст на устната си защита пред Конституционния съд по делото за нейното закриване, пише днес турският вестник “Сабах”. В прочетената от вицепремиера Джемил Чичек защита се подчертава, че “закриването на политическа партия е равнозначно на налагането на смъртно наказание”, а конкретно “закриването на ПСР противоречи на конституцията”. Пред висшите магистрати Джемил Чичек е посочил, че “ако вземат решение за закриване на ПСР, ще нарушат принципа за “демократичната държава”, залегнал в основите на конституцията”. В текста от 177 страници 380 пъти се повтаря думата “светска ориентация” и се съдържат редица близки постановки от защитата на забранената преди това Партия на благоденствието на бившия пример Неджметин Ербакан, посочва всекидневникът.

“Радикал”: Абдуллах Гюл също се намеси по аферата “Ергенекон”
05 юли 2008 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл също взе отношение и се намеси по аферата “Ергенекон”, пише днес турският вестник “Радикал”. В специално изявление Абдуллах Гюл подчерта, че не трябва да се допуска уронване на престижа и авторитета на институциите в страната. “По този въпрос провеждам разговори, някои от които можете да проследете, а други не стават известни на широката публика”, посочи турският президент.

Агенция “Фокус” припомня:

Известената в Турция първоначално като скандална, а в последствие и окачествявана като терористична организация “Ергенекон” се състои от четири отделни командвания, подчинени директно на нейния председател и две цивилни структури. Именно тези цивилни структури, назовавани като “лоби”, осигуряват връзките и организационното изграждане на подходящи неправителствени организации.
Смята се, че организацията “Ергенекон”, чието име идва от турската митология и е символ на устрема, стои зад поредица убийства, сред които на арменския журналист Хрант Динк в Истанбул, на италианския католически свещеник Андреа Санторо през 2006 г. в Трабзон;подклаждала е реакции срещу кюрдите, а също е планирала ликвидирането на писателя нобелист Орхан Памук.
Организацията “Ергенекон” вярва, че съществуващият в Турция режим е “автентичен и истински” и не подлежи на промяна. Считат, че е необходимо да се компрометират и неутрализират “вътрешните врагове” и дори че тяхното ликвидиране е “неизбежно”. Отдават значение на интелектуалците. Акцентират върху привличането на медиите и на неправителствените организации. Убедени са в необходимостта от създаването на т.нар. “фиктивни терористични групи” и на фиктивни фирми.
Разследването, започнало сред откриването на 27 ръчни бомби, калъпи тротил и капсул-детонатори в едно геджеконду /незаконни жилища от подръчни материали/ в истанбулския квартал Юмрание, в азиатската част на града, прераства в разследване на терористичната организация “Ергенекон”.
До най-новите шокиращи арести досега в рамките на аферата “Ергенекон” са задържани общо 49 души. Сред тях са о.з. бригаден генерал от жандармерията Вели Кючюк /считан за един от ръководителите/; лидерът на Работническата партия Догу Перинчек; различни интелектуалци; бивши и настоящи военни и полицейски служители.
По искане на републиканската прокуратура в Истанбул на 1 юли 2008 г. сутринта са арестувани армейски генерал Хуршит Толон, председателят на Търговската палата в Анкара Синан Айгюн, председателят на дружеството за Ататюркова мисъл и мироглед армейски генерал Шенер Еруйгур и представителят на вестник “Джумхуриет”за Анкара Мустафа Балбай, а също главният редактор на вестник “Терджуман” Уфук Бююкчелеби.

“Хюриет”: Турската жандармерия залови нелегални имигранти на границата с Иран

05 юли 2008 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Ван. Екипи на турската жандармерията са заловили 18 нелегални имигранти в граничната с Иран околия Геваш на провинция Ван, Източна Турция, пише вестник “Хюриет”. Това е станало при рутинна проверка на пътя. Чужденците са били превозвани в микробус. Арестуван е водачът на микробуса – турски гражданин, а след приключване на законовите процедури чужденците ще бъдат експулсирани зад граница.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP