Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини-08.07.08

Турският курорт Анталия е най-привлекателен за германски и руски туристи08 юли 2008 12:50 Агенция "Фокус"Анталия. От всички туристи, посетили турския курорт Анталия през първата половина на тази година, най-много са германците – 28,11%, следвани от руснаците – 25,96%, пише днес вестник “Хюриет”. На трето място са туристите от Холандия – 5,65%, а на четвърто - от Украйна - 5,43% от всички туристи. Общо през първите 6 месеца на 2008 г. Анталия е посетена от над 3,540 милиона туристи от над 100 страни, между които и близо 182 000 турски гурбетчии.

Правителството на Турция носи отговорност за смъртните случаи от ухапвания от кърлежи, смята опозиционен депутат08 юли 2008 12:44 Агенция "Фокус"Анкара. Депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Али Арслан отправи парламентарно питане към министъра на здравеопазването Реджеп Акдаг във връзка със зачестилите случаи на заразяване на граждани от Кримска-Конго хеморагична треска /ККХТ/ след ухапване от кърлежи, предава информационната агенция АНКА. Депутатът от НРП смята, че цялата отговорност за зачестилите смъртни случаи в Турция слез заразяване с ККХТ носи правителството, а самият министър Акдаг се стреми да избяга от тази отговорност като несправедливо обвинява медиите. Формулировката на въпроса на турския депутат е: “Смятате ли, че правителството е останало безпомощно да възпрепятства разпространението на болестта ККХТ?”.

Специална парламентарна комисия започва разследване на твърденията за подслушване в Турция08 юли 2008 12:10 Агенция "Фокус"Анкара. От днес започва работа специално създадената парламентарна комисия за разследване на твърденията за незаконно подслушване Турция, пише вестник “Заман”. Случаят влезе в дневния ред на обществото след оплакването на генералния секретар на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Йондер Сав, че е подслушан разговорът му с валията на централно подчинение Али Сериндаг и беше окачествен като “пример за черен хумор”. Днес комисията ще изслуша Йондер Сав и Али Сериндаг, както и представителя за Анкара на вестник “Вакит”, в който беше изнесено съдържанието на водения между тях разговор в централата на НРП. Очаква се пред комисията да се яви и председателят на телекомуникациите Фетхи Шимшек.

Голям горски пожар бушува в турската провинция Мерсин08 юли 2008 12:04 Агенция "Фокус"Мерсин. Все още не е овладян големият горски пожар в района на околия Гюлнар на провинция Мерсин, предава Анадолската агенция. Това съобщи валията на Мерсин Хюсеин Аксой, който прекъсна отпуската си и спешно се върна в провинцията. Пожарът избухна вчера към 11 ч и под въздействие на силния вятър бързо се разпространи. По досегашните данни са загинали двама души, а 40 ранени са настанени на лечение в различни болници, без опасност за живота. В някои части на района няма покритие на мобилните телефони, което затруднява координацията на дейностите и получаването на достоверни данни за ситуацията, посочва агенцията.

Европейският съд по правата на човека ще оповести решението си за избирателния праг в Турция08 юли 2008 12:01 Агенция "Фокус"Страсбург/Анкара. Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/ ще оповести днес последното си решение по делото за прилагания в Турция 10-процентов избирателен праг, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На 30 януари 2007 г.съдът се произнесе, че този праг не представлява нарушение на човешките права. Решенето обаче беше оспорено и отнесено до висшата инстанция на ЕСПЧ, която има характера на касационен съд. Адвокатът на турската държава защитава позицията, че “високият избирателен праг е необходим за политическата стабилност”, а адвокатът на ищците пледира, че “избирателният праг поражда проблеми за представителството и легитимността от гледна точка на широката демокрация”, посочва агенцията.

Анадолска агенция: Арестуваните турски генерали са изпратени в затвор тип Ф08 юли 2008 11:31 Агенция "Фокус"Коджаели/Истанбул. Арестуваните в рамките на разследването на аферата “Ергенекон” двама запасни армейски генерали – Шенер Еруйгур и Хушрит Толон, както и председателят на Анкарската търговска палата Синан Айгюн, са преместени и вкарани в затвора тип Ф в околия Кандъра на провинция Коджаели, Северозападна Турция, предава Анадолската агенция. Тримата са транспортирани снощи със специален затворнически автомобил от затвора в истанбулския квартал Метрис, където първоначално бяха вкарани след като дежурен съд ги арестува. Затворът в Кандъра е с първа степен на сигурност и в него вече се намира запасният бригаден генерал от жандармерията Вели Кючюк, който бе арестуван по-рано във връзка с намерените в истанбулския квартал Юмрание през миналата година бомби.

Агенция “Фокус” припомня, че от края на ‘90-те години Турция започна да въвежда промени в устройството на затворите си и по подобие на тези в САЩ възприе типа Ф – килии, предназначени за един до трима души вместо големи помещения за десетки затворници.

Нараства промишленото производство на Турция08 юли 2008 11:06 Агенция "Фокус"Анкара. Промишленото производство на Турция през месец май тази година е нараснало с 2,4% в сравнение с май 2007 година, пише днес вестник “Хюриет”. Увеличението о през месец май 2007 година е било с 5,0% в сравнение със същия месец на предходната година.По основни сектори на производството увеличението е 1,9% в произвеждащата индустрия, 6,6% - в сектора на електропроизводство, природен газ и водоснабдяване; 2,6% - в миннодобивната индустрия. През май 2007 година увеличението в тези сектори е било съответно 5,1%, 9% и 18%, в сравнение със същия месец на 2006 година.

ДЖИХАН: Джемил Чичек не придава значение на информации за създаване на нова партия в Турция08 юли 2008 10:59 Агенция "Фокус"Анкара. Вицепремиерът Джемил Чичек не придава значение на информациите за създаване на нова партия, алтернативна на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, предава информационната агенция ДЖИХАН. Става въпрос за изявленията за създаване на нова политическа формация на бившия вицепремиер на Турция и настоящ член на Централния изпълнителен комитет /ЦИК/ на ПСР Абдюллатиф Шенер, който не се кандидатира за депутат на последните общи избори на 22 юли 2007 година и предпочете академичната кариера. На въпрос дали подобно поведение на член на ЦИК на ПСР е морално и етично, Джемил Чичек само възкликна: “Има ли такова нещо?”, посочва агенцията.

“Заман”: Премиерът на Турция се помоли в гробниците на Тургут Йозал и Аднан Мендерес08 юли 2008 10:51 Агенция "Фокус"Истанбул. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган присъства на погребението на председателя на турската футболна федерация Хасан Доган в Истанбул и след това посети и се помоли в гробниците на бившия президент Тургут Йозал и на бившия премиер Аднан Мендерес, пише днес вестник “Заман”.

Агенция “Фокус” припомня:

Тургут Йозал е осмият президент на Турция - от 1989 г. до смъртта си през 1993 г. Погребан е в Истанбул, близо до гробницата на Аднан Мендерес, който е свален от премиерския пост с военен преврат през 1960 г. и е осъден на смърт. Обесен е през 1961 г. в затвора Имралъ в Мраморно море, а през 1990 г. тленните му останки са пренесени в Истанбул.

Полицията в Истанбул задържа 56 нелегални имигранти08 юли 2008 10:33 Агенция "Фокус"Истанбул. Полицията е задържала 56 нелегални имигранти в истанбулския квартал Еюп при акция в дърводелска работилница, предава Анадолската агенция. Задържаните са граждани на Пакистан и са предадени на отдел “Чужденци” на дирекцията на полицията в Истанбул, за да бъдат експулсирани от страната. Полицията продължава издирването на собственика на дърводелската работилница и свързаните с него лица, които имат отношение към задържаните нелегални имигранти, посочва агенцията.

“Радикал”: Турция ще има 10 000 долара национален доход на човек от населението към края на 2008 г.08 юли 2008 10:29 Агенция "Фокус"Ню Йорк/Анкара. Националният доход на човек от населението в Турция ще достигне 10 700 долара към края на година според прогнозите на МВФ, пише днес вестник “Радикал”. Така Турция ще се нареди на 55-о място в света и ще бъде една от 57-те страни, в които националният доход на човек от населението е над 10 000 долара. По този показател сред европейските страни Турция е на 31-о място. За сравнение, Гърция има 32 421 долара национален доход на глава от населението и по този показател се нарежда на 27-о място в света, посочва всекидневникът.

“Хюриет”: Председателят на адвокатската колегия на Турция отново се обяви против личността на премиера08 юли 2008 10:24 Агенция "Фокус"Анкара. Председателят на адвокатската колегия на Турция Йоздемир Йозкок отново се обяви против личността и образованието на премиера Реджеп Тайип Ердоган, пише вестник “Хюриет”. Това стана след като на Йоздемир Йозкок му бе припомнено казаното от него преди 4 години, че на Турция не подхожда един премиер, който е завършил религиозно училище от типа на т.нар. имам хатип. “Отново казвам същото - на Турция през 2008 година подхожда не премиер, който е випускник на имам хатип, а премиер, който например е човек на науката, или професор”, отговаря председателят на адвокатската колегия на Турция.


Си Ен Ен Тюрк: ЮНЕСКО даде отсрочка на Истанбул до 2009 г.08 юли 2008 09:38 Агенция "Фокус"Квебек/Истанбул. Комисията за опазване на чудесата на света на ЮНЕСКО даде отсрочка на Истанбул до 2009 година да отстрани пропуските си, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На заседанието на комисията в канадския град Квебек на дневен ред е бил поставен въпросът Истанбул да бъде изваден от списъка на защитените обекти на световното наследство. Разгледан е бил докладът на делегация на ЮНЕСКО, посетила Истанбул преди два месеца, като е било решение да се даде отсрочка от една година, през която да бъдат отстранени констатираните пропуски.

Агенция “Фокус” припомня:

Истанбул е включен в списъка на световното културно наследство през 1985 година със своите исторически паметници и културно присъствие. На заседанието на Комисията за опазване на чудесата на света на ЮНЕСКО преди две години във Вилнюс е разгледано положението на Истанбул в рамките на обсъждане на състоянието на градове и обекти, които да бъдат включени или да бъдат извадени от списъка на защитените обекти на световното наследство. Тогава на Истанбул са предложени серия от задължителни мерки и за тяхното изпълнение е даден краен срок за изпълнение до 2008 година.

“Милиет”: Необходимо е сътрудничество в борбата с тероризма, каза Яшар Бююканът08 юли 2008 09:21 Агенция "Фокус"Анталия. Началникът на Генералния щаб на Турция армейски генерал Яшар Бююканът заяви на провеждащата се в Анталия втора среща на началниците на Генералните щабове на балканските страни, че е необходимо сътрудничество в борбата с тероризма, пише днес вестник “Милиет”. “Рисковете и заплахите са асиметрични, многопосочни и непредвидими. Шансовете всяка отделна страна самостоятелно да се справи с тях са изключително малки”, подчерта турският генерал. Яшар Бююканът посочи също, че успоредно с регионалното сътрудничество балканските страни имат нужда и от глобалната солидарност, която трябва да бъде не само на думи, а по същество.

Tурски печат: Съдбата на аферата “Ергенекон” е свързана с делото за закриване на ПСР08 юли 2008 09:16 Агенция "Фокус"Анкара. Ходът на разследването по аферата “Ергенекон”, както и поредното съдебно заседание по делото за убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк са главни теми на всички днешни турски всекидневници.Вестник “Радикал” извежда на централно място оценката на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал, че съдбата на аферата “Ергенекон” е свързана преди всичко с решението, което висшите магистрати ще вземат по делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. Лидерът на НРП посочва, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е започнал да търси начин за разправа още след намирането на бомбите в истанбулска квартал Юмрание преди повече от една година и прави заключението, че досега нито едно съдебно дело не е било така политизирано. По отношение на делото срещу ПСР Дениз Байкал е на мнение, че ако партията бъде закрита, Турция вече ще бъде една “нова Турция”; ако съдът отхвърли обвиненията, ПСР няма да има нужда от промяна и автоматично ще отпадне необходимостта от търсене на разплата с политическите опоненти.“Хюриет” обръща внимание на силните възражения на вдовицата на бизнесмена Куддуси Оккър, че той е бил касиерът на организацията “Ергенекон”. Куддуси Оккър почина преди два дни в университетската болница в Одрин след като в качеството на обвиняем по аферата “Ергенекон” престоя повече от една година в затвора, където се разболя от рак. Съпругата му посочва, че той е починал в дългове, а самата тя е била принудена да живее при свои роднини, за да не плаща наем за жилище.“Заман” информира за появили се твърдения за замислян трети план за преврат под кодовото наименование “Елдивен” /”Ръкавици”/. Според публикация във вестник “Тараф”, след нашумелите опити за преврат “Айъшъгъ” и “Саръкъз” сега става известно и за трети план за преврат “Елдивен”. Документите за него били намерени в офиса на арестувания запасен армейски генерал Шенер Еруйгур. Планът включвал пет етапа, като подробно били изложени действията за манипулиране на обществото. Основното било да се разцепи и обезличи управляващата ПСР, след което да се променят законът за политическите партии и избирателният закон, както и стратегията за образованието, националната сигурност и външната политика.Вестник “Милиет” съобщава за опроверженията на бившия командващ ВМС о.з. армейски адмирал Йозден Йорнек, че няма нищо общо с нашумелите “записки за преврати”. Става въпрос за първоначално публикуваните в списание “Нокта” записки за планирани два преврата от военните под кодовите наименования “Айъшъгъ” и “Саръкъз”, за които се твърди, че принадлежат на запасния адмирал.“Сабах” информира за проведеното първо открито за медиите и обществеността съдебно заседание по делото за убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк. Това е станало възможно след като на 28 юни заподозреният за убийството Огюн Самаст е навършил пълнолетие. Между него и другия заподозрян като поръчител на убийството – Ясин Хаял в съдебната зала възникнало пререкание и противоречиви показания. При влизането си в съдебната зала Ясин Хаял извикал “Поздравявам Мухсин Язаджъоглу /лидер на националистическата Партия “Велик съюз”, чиито членове също бяха замесени косвено в подготовката на терористичния акт – бел. на “Фокус”/”, се отбелязва в публикацията на всекидневника.

22 нелегални имигранти са заловени в турската провинция Айдън08 юли 2008 08:40 Агенция "Фокус"Айдън. Екипи на турската брегова охрана са заловили в околия Текагач на провинция Айдън, Югозападна Турция, 22 нелегални имигранти, предава Анадолската агенция. Става въпрос за 22 граждани на Палестинската автономия, които са се опитвали да преминат по незаконни пътища до гръцкия остров Самос в Егейско море. Задържаните чужденци са предадени на отдел “Чужденци” на дирекцията по сигурността в Айдън, за да бъдат експулсирани зад граница.


Анадолска агенция: Нова жертва на ухапване от кърлеж в Турция
08 юли 2008 08:14 Агенция "Фокус"
Анкара. Още един човек е починал след заразяване с вируса на Кримска-Конго хеморагична треска /ККХТ/ след ухапване от кърлеж, предава Анадолската агенция. Това е станало вчера в болницата към медицинския факултет на университета “19 май” в Анкара. Починалият е на 74 години и е от околия Гюмюшхаджъкьой на провинция Амасия, Централна Турция.

“Индипендънт”: Големият въпрос: Защо напрежението се увеличава в Турция и превръща ли се страната в ислямска?
08 юли 2008 04:05 Агенция "Фокус"
Анкара. За радикалните поддръжници на светския режим в Турция, има война между защитниците на Кемализма – микстура от авторитарен секуларизъм, държавно планиране и контрол и национализъм, която все още е турската официална идеология – и правителството, което иска да наложи исляма в страната, пише днес британският вестник “Индипендънт”.
Правителството на Партия на справедливостта и развитието настоява, че борбата се води между демократите и защитниците на едно остаряло авторитарно политическо виждане. Циниците виждат битка между две страни, приличащи си по манията си да контролират държавния апарат и тяхното кавалерско отношение към демокрацията.
От март насам, осем месеца след като спечели победата по времена парламентарните избори с 47% от гласовете, Партия на справедливостта и развитието е изправена пред разпускане по обвинения в дейности срещу светския режим в страната. Обвинението, което започна делото призова на 71 членове на партията, сред които са премиера и президента, да бъде забранено да участват в политическия живот на страната.
Напрежението ескалира още повече, когато полицията – за първи път в историята на Турция – арестува двама пенсионирани генерали по обвинение в планирането на държавен преврат.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP