Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Въоръжени откриха стрелба пред американското консулство в Истанбул, 6 загинали

Николай Атанасов

4 терористи атакували турските полицаи, охраняващи мисията, убити са 3 от нападателите и 3 полицаи

Американското консулство в Истанбул.

Група въоръжени нападатели откриха огън по охранителния пост на централния портал пред американското консулство в Инстанбул, като при завързалата се престрелка са убити 3 от заподозрените терористи и 3 турски полицаи, съобщи кметът на града Муамер Гюлер (Muammer Guler), цитиран от USA Today.

Турските спецслужби за борба се тероризма са започнали разследване на инцидента и установяват самоличноста на нападателите, открили стрелба по охранителите на дипломатическата мисия около 11,00 ч. местно време, уточнява BBC News.

Гюлер съобщи, че по време на продължилата около 15 минути престрелка, един от служителите на органите на реда е починал на място, а други двама от ранените офицеи са починали в близката болница “Истиние” (Istinye) в едноименния квартал на града, в който е разположено консулството.

4-та нападатели пристигнали пред мисията с автомобил, като трима от тях слезли от колата и открили огън, а последният успял да избяга след смъртта на другарите му. В престрелката са ранени още 2 полицаи и поне 1 цивилен гражданин, шофьор тна камион. Кметът на Истанбул посочи, че все още не е ясно коя от действащите в страната екстремистки групировки стои зад нападението, посочва Bloomberg.

Говорителката на американското консулство посочи, че при стрелбата няма пострадали американски дипломати или служители в мисията. Турската полиция е отцепила района на нападението.

В Истанбул оперират кюрдски и ислямистки екстремистки групи, които се осъщетвявали подолбни атаки в миналото. На 15 и 20 ноември 2003 г., терористи, свързани с “Ал Кайда”, успяха да взривят коли-бомби съответно в стените на синагогите “Бет Исраел” и “Неве Шалом”, британското консулство и централата на британската банка HSBC Bank AS, убивайки над 60 души.

САЩ преместиха консулството си от Централен Истанбул на хълма в едно от градските преградия заради потенциалната терористична заплаха още преди тези атентати. Комплексът е изолиран от високи стени и периметъра му се намира под постоянна, строга полицейска охрана.

Inform,09.07.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP