Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Борбата за власт в Турция

Борбата за власт в Турция се изостря. Във вторник бяха арестувани над 20 критици на правителството. Днес продължава да се разглежда делото за евентуална забрана на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Това нажежава още повече атмосферата, както информира от Истанбул нашият кореспондент Гунар Кьоне:

Турският парламент

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Турският парламент

Кой стои зад арестуването на известни опозиционери и критици на правителството? Този въпрос разпалва духовете в Турция. Над 20 души бяха арестувани въз основа на обвинението, че искали със сила да свалят правителството. Лицата, срещу които се отправя това обвинение, между тях четирима генерали и един журналист, принадлежали към ултранационалистична мрежа, която била отговорна за атентатите срещу един италиански свещеник и арменския журналист Хрант Динк. Властите заявиха, че скоро щели да представят доказателства за своите твърдения.

Опозицията говори за методи като при Хитлер и Сталин

Делото е по обвинение, че партията има анти-светски характер и ако това се докаже тя ще бъде забранена

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Делото е по обвинение, че партията има анти-светски характер и ако това се докаже тя ще бъде забранена

тъй като някои от арестуваните са известни критици на правителството. Те обръщат внимание на това, че вълната от арестите започнала точно, когато върховната прокуратура изнасяше пледоарията си в процеса за забрана на правителствената Партия на справедливостта и развитието. Армейското ръководство, за което се предполага, че стои зад внесената жалба за забрана на тази партия, не взима становище по събитията. Когато обаче в медиите се спекулираше дали генералният щаб е бил предварително информиран за арестите особено на бившите висши офицери, един явно раздразнен Илкер Башбуг, заместник-началник на турските въоръжени сили, излезе пред пресата с декларацията : ”Публикуваните през последните дни в пресата спекулации за някаква връзка между мен и министър-председателя на 24 юни и сегашните арести са абсолютно безпочвени", каза Башбуг.

"Това са съзаклятнически думи и онези, които разпространяват такива теории трябва да се запитат дали по този начин не помагат на онези, които искат да навредят на турските въоръжени сили", заяви Башбуг като подчерта, че сега


Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Турция е в тежко време

и че всички са призовани да запазят самообладание и да се държат отговорно.

Някои наблюдатели преценяват това изявление като указание, че търпението на генералите скоро може да свърши.

Inform,03.07.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP