Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,03.07.08

“Хюриет”: Ескплозии в склад за муниции разтърсиха българската столица
03 юли 2008 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. Серия от мощни експлозии разтресоха днес армейски склад, съхраняващ 1 500 тона остарели муниции край София, като разтърсиха жилищни блокове и предизвикаха паника сред хиляди хора, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет” като цитира българските власти и очевидци.
Взривовете продължиха няколко часа, но по-късно министърът на отбраната Николай Цонев каза след спешно заседание на кабинета, че експлозиите намаляват. Изданието цитира и вътрешния министър Михаил Миков, който е казал, че няма сведения за пострадали или жертви до момента.
Заплахата отмина. Опасността от 20 тона тротил, съхранявани там, премина, тъй като той е изгорял, е казал Цонев. Експлозиите намаляват. Няма причина хората да се страхуват от опасно замърсяване на въздуха, е добавил министърът на отбраната.
Властите призоваха близо двата милиона жители на София да запазят спокойствие. Измерванията показаха, че няма вредни емисии във въздуха, а представители на Гражданската отбрана изключиха всякаква необходимост за масова евакуация на града. Международното летище в София обаче временно бе затворено и пристигащите самолети бяха отклоняване към Пловдив.
България, която е член на НАТО, трябва да унищожи между 80 и 100 хиляди тона остарели муниции от съветската епоха, казват служители, пише турският вестник.

Всяка година в Турция има по 200 жертви при престъпления по морални и етични подбуди
03 юли 2008 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дирекцията по спазването на човешките права към Министерския съвет на Турция оповести доклада си за състоянието на човешките права в страната през 2007 година, пише днес вестник ”Сабах”.Всяка година в Турция има повече от 200 жертви при различни престъпления по морални и етични подбуди. Докато през 2003 година техният брой е бил 159 души, през 2006 година се увеличава на 233 души, а през 2007 година е 231 души. Общо през последните пет години жертвите при различни престъпления по морални и етични подбуди са над 1 100 души.
В доклада се посочва също, че на първите три места в оплакванията на гражданите са здравните права и правата на болните; лошото отношение от страна на служители в държавни и общински органи, както и нарушаването на правата за собственост.

“Заман”: Партията на Дениз Байкал се готви да напусне Социалистическия интернационал
03 юли 2008 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Народнорепубликанската партия /НРП/ - главната опозиционна формация в Турция, се готви за контраатака след отправените към нея сериозни критики от европейските социалдемократи, пише днес турският вестник “Заман”. Тези критики станаха причина за решението на НРП да не участва в конгреса на Социалистическия интернационал, който завърши вчера в Атина. Лидерът на партията Дениз Байкал е дал указания да се сформира комисия, която да преразгледа връзките на НРП с европейската левица.
Така поради отсъствието на НРП партията на премиера на Северен Кипър Ферди Сабит Сойер остана самичка в Социалистическия интернационал, отбелязва турският всекидневник.

Турската жандармерия задържа 33 нелегални имигранти в провинция Ван
03 юли 2008 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Ван. Екипи на жандармерията са задържали 33 нелегални емигранти в околия Чалдъран на провинция Ван, Източна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Чужденците са били укрити в обор. Операцията е предприета след получен сигнал. Задържаните нелегални имигранти са граждани на Пакистан. Издирва се собственикът на обора и продължава разследването на случая.

Югоизточна Европа и Балкани | Турция
Валутните резерви на Турция са се увеличили с над 1,4 милиарда долара
03 юли 2008 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. През седмицата 20-27 юни валутните резерви на Централната банка на Турция са се увеличили с 1,417 милиарда долара и възлизат на 75 милиарда долара, пише днес вестник “Заман”. Златните резерви на банката са се увеличили с 8 милиона долара и вече възлизат на 3,5 милиарда долара. По този начин общо брутните златни и валутни резерви на Централната банка на Турция към 27 юни са на стойност 78,5 милиарда долара.

С повече от 100% е увеличена таксата за медицински прегледи на здравноосигурените в Турция
03 юли 2008 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара. Националната здравноосигурителна каса на Турция увеличи с повече от 100% таксите за медицински прегледи на здравноосигурените лица в страната, пише днес вестник “Сабах”. Досега тази такса беше 0,95 турски лири, а от 1 юли скача на 2 турски лири /около 2 лева/.

“Сабах”: Продължават разпитите на задържаните по аферата “Ергенекон”
03 юли 2008 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Продължават разпитите на задържаните на 1 юли 22 души по аферата “Ергенекон”, информира електронното издание на вестник “Сабах”. Очаква се след приключване на разпитите арестуваните да бъдат изправени пред прокурор. Рано тази сутрин към 02.30 ч с осем микробуса със затъмнени стъкла арестуваните бяха откарани на групи до здравно заведение в квартал Йенибосна за медицински прегледи и към 04 ч бяха върнати обратно в следствения арест на истанбулската дирекция по сигурността, посочва изданието.

1,225 млрд. долара предлагат на търг за приватизация на анкарското електроразпределително дружество
03 юли 2008 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-високата оферта - 1,225 млрд. долара, за приватизацията на анкарското електроразпределително дружество БЕДАШ е дадена от съвместна инициативна група, включваща турския холдинг Йомер Собаджъ и австрийска компания, предава Анадолската агенция. Другите двама участници в търга с явно наддаване първоначално са поискали допълнителен срок, а впоследствие са се отказали от наддаването. По този начин технически е приключил първият търг в Турция за приватизация на електроразпределително дружество, посочва агенцията.

“Хюриет”: Продължава разчистването на мините по турско-сирийската граница
03 юли 2008 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Мардин. Продължава разчистването на мините по турско-сирийската граница и по-специално в района, където ще се изгражда нов граничен пункт в околия Нусайбин на провинция Мардин, пише днес вестник “Хюриет”. Там от пет дни работи специален шестчленен екип, който досега е проверил и прочистил 35 декара. Открити и обезвредени са девет противопехотни мини, една противотанкова мина и една ръчна бомба. Очаква се в рамките на един месец да бъде разчистена от мини цялата площ от около 200 декара.

“Хюриет”, Турция: Управляващата партия се защитава в съда
03 юли 2008 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Крачка по крачка наближава развръзката по делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, пише турският вестник “Хюриет”. Вчера главният прокурор направи допълнителни устни обвинения. Днес е ред на ПСР и членовете на Конституционния съд започват да изслушват допълнителната устна защита, която ще бъде направена от вицепремиера и държавен министър Джемил Чичек и от заместник-председателя на парламентарната група на ПСР Бекир Боздаг.

Бивш командващ ВМС на Турция изтърпя наказанието си и излезе от затвора
03 юли 2008 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Текирдаг. Бившият командващ военноморските сили на Турция о.з. армейски адмирал Илхами Ердил днес в 9 ч беше освободен от затвора в околия Сарая на провинция Текирдаг, съобщава електронното издание на вестник “Сабах”. Илхами Ердил влезе в затвора в околия Сарай на 3 юли 2007 година след като беше осъден от военния съд на Генералния щаб на 3 години лишаване от свобода по обвинение в “незаконно обогатяване”. По-късно присъдата беше намалена на 2 години и 6 месеца съгласно член 59 от стария Наказателен кодекс.
В затвора в Сарай са лежали и други известни личности – синдикалисти, банкери, бизнесмени, журналисти, писатели, поети, дори и известният от близкото минало турски футболист Танжу Чолак, посочва изданието.

Турски печат: Аферата “Ергенекон” - коментарите
03 юли 2008 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Различни гледни точки, оценки и коментари за разследването по аферата “Ергенекон” са централна тема на всички днешни турски всекидневници. Вестник “Сабах” пише, че съгласно заловените документи по време на шестата вълна от арести пп аферата “Ергенекон”, са оставали само четири дни до тласкането на Турция към пълен хаос. Изпълненото на плана за проврат е трябвало да започне на 7 юни и да се осъществи на четири етапа. На първия етап е било предвидено рано сутринта да бъдат проведени неразрешени протестни митинги едновременно в 40 големи турски града, организирани от структури на Дружествата за защита идеите на Ататюрк /АДД/. Вторият етап е бил осъществяването от екип от 30 снайперисти на атентати срещу известни личности. За задълбочаване на хаоса в страната като трети етап се е предвиждало създаването на обстановка, че “икономиката потъва”. Като четвърти етап е било планирано отлагане на редовното заседание на Висшия военен съвет, което по традиция се провежда в края на юли-началото на август и на което се извършват новите назначения на висшия команден състав на турската армия.
Констатацията по темата на вестник “Радикал” е, че ако тези твърдения се окажат верни, ситуацията наистина е ужасяваща. В публикацията на вестника са посочва, че плановете за атентати са били намерени в жилищата на задържаните о.з. армейски генерали.
Вестник “Хюриет” информира за масови протести срещу извършените последни арести по аферата “Ергенекон” в различни големи турски градове. Става въпрос за проведените вчера протестни митинги в Истанбул, Измир, Балъкесир, Чанаккале, Анкара и Денизли, организирани от местните структури на АДД.
Вестник “Милиет” обръща внимание, че задържаните в рамките на шестата вълна от арести по аферата “Ергенекон” двама запасни армейски генерали, председателя на Анкарската търговска палата и представителя за Анкара на вестник “Джумхуриет” не са били вкарани в обикновени затворнически килии, а са прекарали нощта в специални помещения при добри условия в следствения арест на истанбулската дирекция по сигурността.
Вестник “Заман” окачествява като несправедливи обвиненията на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал и на лидера на парламентарно представената Демократична лява партия Зеки Сезер, че аферата “Ергенекон” е форма за “реванш” за делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. Това показва, че последното развитие на събитията определено безпокои левите партии в страната, коментира всекидневникът.

Арестуваха бивши генерали в Турция

Двама генерали в оставка, други военни и журналисти се оказаха между двадесетината арестувани в Турция при разследването на предполагаем антиправителствен заговор.

Според властите ударът е бил насочен срещу ултранационалистическа групировка, а премиерът Реджеп Таип Ердоган отхвърли спекулациите, че арестите са продиктувани от политически съображения. Всичко това става на фона на съдебния процес, в който генералният прокурор на страната се бори за разпускането на управляващата партия. Полицейските акции се проведоха във вторник едновременно в столицата Анкара, Истанбул и още три големи турски града. Те бяха насочени срещу предполагаеми членове на организацията „Ергенекон“. Единият от арестуваните е бившият генерал Сенер Еруйгур, участвал през миналата година в организацията на антиправителствени митинги. /Би Би Си

Inform,юли 2008

ДХА: Един турски командос е загинал при избухване на мина в провинция Шърнак
03 юли 2008 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Един жандармерийски командос е загинал при избухване на мина в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, предава турската информационна агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Това е станало при претърсване на местността в района на планината Като в границите на околия Бейтюшшебап. Войникът, който от 6 месеца е в казармата, е настъпил заложена от терористи мина и е загинал на място.

„Заман”, Турция: Силни експлозии в София
03 юли 2008 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Анкара/София. Тази сутрин към 6.30 часа силни експлозии в склад за боеприпаси в квартал Челопеч предизвикаха силна паника в българската столица София, предава електронното издание на турския вестник “Заман”. Взривовете са изпочупили прозорците на стотици сгради и следват един след друг. В района са изпратени много линейки и противопожарни коли. Експлозиите са вдигнали на крак цялото население на София, посочва изданието.

В Турция са задържани 92 нелегални имигранти, скрити в каросерията на камион
03 юли 2008 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Коджаели. Екипи на жандармерията са задържали в провинция Коджаели 92 нелегални имигранти, укрити в каросерията на камион, предава Анадолската агенция. Заедно с чужденците са арестувани и четирима турски граждани, включително и шофьорът на камиона. Операцията е проведена след получен сигнал, че трима души се занимават с трафик на хора. Задържаните чужденци са граждани на Афганистан – 41 души и на Пакистан – 51 души, посочва агенцията.

ДХА: Нови три случая на ухапване от кърлеж в Средиземноморския район на Турция
03 юли 2008 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Анталия. Нови трима души, сред които и едно дете на 7 години, са били ухапани от кърлеж в провинциите Анталия и Испарта и са настанени на лечение в болнични заведения, предава турската информационна агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. При два от случаите кърлежите са извадени от лекари в болница, а при третия случай пострадалият сам е извадил кърлежа и е изпратен на специализиран медицински преглед в държавната болница в Анталия. По този повод учените предупреждават, че кърлежите задължително трябва да бъдат изваждани от лекари в болнични условия, посочва агенцията.

“Хюриет”: Операции против контрабандата на цигари и горива се провеждат в турската провинция Ван
03 юли 2008 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Ван. Екипи на жандармерията са провели през последната седмица четири отделни операции против контрабандата на цигари и горива в граничната с Иран околия Башкале на провинция Ван, пише турският вестник “Хюриет”. Заловени са 100 тона контрабандно гориво и 192 000 пакети контрабандни цигари, чиято пазарна стойност е близо 1,5 милиона турски лири /около 1,5 милиона лева/. При операциите са задържани общо 6 души, които са изправени пред съда и са пуснати под гаранция, като срещу тях ще бъде заведено съдебно дело.

“Заман”: Турция ще продава електричество на Гърция
03 юли 2008 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В продължение на 3 месеца Турция ще продаде на Гърция 300 мегавата електроенергия, пише турският вестник “Заман”. Министърът на енергетиката Хилми Гюлер оповести, че това ще стане по пазарни цени. В Истанбул Хилми Гюлер подписа с гръцкия министър на развитието Христос Фолиас съответната междудържавна спогодба. Доставките ще се извършат в периода края на юли – края на октомври. Турският министър допълни, че и през миналата година Турция е продавала на Гърция електроенергия, посочва всекидневникът.

Земетресение бе регистрирано в югоизточната турска провинция Хаккяри
03 юли 2008 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Земетресение бе регистрирано снощи в 22.42 часа местно време в района на югоизточната турска провинция Хаккяри, предава Анадолската агенция. Силата на земния трус е била 4,1 по скалата на Рихтер. Няма данни за жертви и разрушения.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP