Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Разкриха заговор за държавен преврат на ултранационалисти в Турция

Николай Атанасов

Нелегалната организация на висши военни и чиновници “Ергенекон” планирала хвърлянето на страната в хаос на 7 юли

Нелегалната ултранационалистическа организация “Ергенекон”, в която влизат висши военни и държавни чиновници, подготвяла държавен преврат в Турция, който щял да бъде подготвен от провокиране на хаос в страната с масови протести и безредици на 7 юли, съобщава турският ежедневник Sabah, цитирайки иззети от заподозрените превратаджии документи.

На 1 юли, вторник, в Турция бе извършена мащабна операция за задържането на генерали в оставка и висши чиновници, които според Генералната прокуратура на Турция са свързани с дейността на “Ергенекон”. В истанбул и Анкара бяха арестувани общо 24 души, сред които бившият командващ на 1-ва Полева армия, ген. в оставка Хюршит Толон, бриг. ген. Шенер Eруйгюн, председателят на Търговската палата на Анкара Синан Айгюн, редакторът на столичното бюро на вестник “Джумхуриет” Мустафа Балбай и др. След арестите, в домовете и офисите на заподозрените бяха проведени щателни обиски и бях иззети всички налични документи.

Конфискуваната документация свидетелства, че организацията е планирала извършването на държавен преврат.

На 7 юли страната трябвало да бъде потопена в хаос, посрледством предварително подготвени несанкционирани митинги в 40 турски провинции срещу икономическата политика на управляващите и в ччастност срещу Партията на справедливостта и развитието. Шествията щели да се проведат под лозунга: “Икономиката се руши”, като активна медийна подкрепа и популяризиране на идеята щел да осъществява ежедневникът “Джумхуриет”.

За нагнетяването на вътрешнополитическата обстановка, националистите сформирали група активисти, в които влизали сътрудници на жандармерията. Те трябвало да открият огън по демонстранттие, за да провокират сблъсъци със силите за сигурност, както и да ликвидират няколко “известни личности”.

След създаването на хаос и подготвянето на почвата за държавния преврат, национарлистите планирали да вземат властта в страната с активното съдействие на ръководителите на местни административни и икономически организации, сред които и Търговската палата на Анкара.

“Ергенекон” се подозира в подготовката на убийствата на някои лидери на прокюрдската Партия за демократическа Турция, на нобеловия лауреат Орхан Памук, както ина редица местни журналисти. Смята се, че радикалната организация може да е свързана с убийството на главния редактор на арменско-турския вестник Agos Грант Динк през януари 2007 г. Всички горепосочени личности, според националистите, нанасят вреда на курса на развитие на Турция, заложен от бащата на Светската Република Кемал Ататюрк, и подриват националния суверенитет.

Срещу арестуваните все още не са повдигнати обвинения, но според подготвяния обвинителен акт от 2000-2500 страници, те ще бъдат обвинени в “създаването на терористична организация”, допълва Sabah. Обвинения се подготвят и за още 40 души, задържани през последните 12 месеца във връзка с разследването срещу “Ергенекон”, посочва Reuters.

През 60-80-те години на миналия век турската армия на 3 пъти организира държавни преврати. Последният се състоя през 1997 г., когато след серия крайни изявления на представитгели на Генералния щаб на армията, правителството на ислямистки настроения премиер Неджметин Ербакан бе принудено да подаде оставка.

Inform,юли 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP