Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,04.07.08

Демокрацията в Турция не е под заплаха, заяви премиерът Ердоган
04 юли 2008 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви днес в съда, защитавайки политическото оцеляване на партията си, че напрежението в политиката ще бъде успокоено и че демокрацията не е под заплаха, предаде агенция Ройтерс.
Турция бе разтърсена тази седмица от скандал, свързан с информация, че незаконна ултранационалистическа организация планира осъществяването на военен преврат срещу правителството. Полицейското разследване се води на фона на защитата на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, която е обвинено във въвеждане на ислямски закони.
Партията ще може да бъде забранена – стъпка, която може да доведе до предсрочни избори в страната-кандидат за членство в Европейския съюз.

Турция няма друг изход освен избори, каза Сюлейман Демирел
04 юли 2008 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият президент Сюлейман Демирел предупреди, че след като Конституционният съд оповести мотивите за отмяната на промените на конституцията във връзка с мюсюлманските забрадки и решението по делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, Турция ще бъде обхваната от нови дискусии и остро противопоставяне, пише днес вестник “Сабах”. Демирел подчертава, че при подобна ситуация Турция няма друг изход освен избори. При това може да се наложи да бъдат произведени няколко избори, докато страната не се нормализира и не се премахнат заплахите срещу основите на републиката, посочи бившият турски държавен глава.

Управляващата в Турция партия води борба за оцеляване, пише “Гардиън”
04 юли 2008 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и най-новото развитие на разследването по аферата “Ергенекон” продължават да привличат внимание на чуждия печат, предава турската информационна агенция АНКА, като цитира публикация в британския вестник “Гардиън”.
“Борба между шериата и правото: управляващата в Турция партия води борба за оцеляване, притисната от заплахата от преврат”, пише вестникът. В публикацията се посочва оценката на главния прокурор Абдуррахман Ялчънкая, че при управлението на ПСР опасността страната да се превърне в ислямска държава е “реална и налична”. Същевременно се отбелязва, че ПСР получава широка подкрепа от средната класа в Турция въпреки “корените си в политическия ислям”.

“Заман”: Разрастват се критиките към България заради таксите за преминаване на турски ТИР-ове
04 юли 2008 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турското дружество на международните превозвачи /УНД/ излезе с декларация, в която окачествява налаганите от България такси за преминаване на турски ТИР-ове през България като “тежък удар върху турските износители и превозвачи”, пише вестник “Заман”. Дружеството разпрати днес обява по въпроса за вестниците, озаглавена “Порицаваме”. В нея се посочва, че България едностранно е нарушила спогодбата за превозите и налага ограничения и квоти на Турция, въпреки че е член на ЕС. В обявата-декларация се напомня, че от 28 юни 2008 г. България прилага такса в размер от 271 долара за всеки преминаващ през българска територия ТИР от Турция, посочва всекидневникът.

“Хюриет”: Джордж Буш иска демокрация със здрави основи в Турция
04 юли 2008 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Президентът на САЩ Джордж Буш иска да бъде сигурен, че демокрацията в Турция стои на здрави основи, каза говорителката на Белия дом Дана Перино, пише днес вестник “Хюриет”. По повод последните арести в Турция и в отговор на въпрос дали Джордж Буш има опасения за демокрацията в Турция Дана Перино е отговорила: “Предполагам, че сте чули думите на президента, че силно подкрепя Турция. Президентът подкрепи Турция и по отношение на членството в ЕС и иска да бъде сигурен, че демокрацията в тази страна е на здрави основи”. Говорителката е казала също, че се очаква в близо време да се състоят разговори с президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Таийп Ердоган за последните арести.

Терорист от ПКК е убит при престрелка в турската провинция Шърнак
04 юли 2008 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Терорист от Кюрдската работническа партия /ПКК/ е убит при престрелка в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, предава турската информационна агенция АНКА. Това е станало в района на околия Бейтюшшебап, след като при избухване на заложена от ПКК мина е загинарл войник. При възникналата впоследствие престрелка е бил ликвидиран терористът от ПКК, се казва в официално съобщение на турския Генерален щаб.

“Радикал”: Турските войски остават още една година в Ливан
04 юли 2008 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското правителство е поискало от парламента да удължи с една година срока на престой на турския военен контингент в Ливан, който действа в рамките на международните мироопозващи сили ЮНИФИЛ, пише днес вестник “Радикал”. Искането е подписано от премиера Реджеп Тайип Ердоган и се основава на резолюция № 1701 на Съвета за сигурност на ООН от 11 август 2006 г. и даденото разрешение от турския парламент на 5 септември 2006 г.за изпращане на турски военен контингент в Ливан. В рамките на това решение на 29 май 2007 г. парламентът удължи срока за престоя на турския контингент с една година, считано от 5 септември 2007 г. Сега се иска ново удължаване на този срок с една година, считано от 5 септември 2008 г.

“Сабах”: В София се взривиха боеприпаси
04 юли 2008 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Столицата на България София беше разтърсена от силни взривове вчера рано сутринта, пише турският вестник “Сабах”. Експлодираха 1500 тона взривни вещества и боеприпаси, останали още от съветския период, които се съхраняват във военен склад. Експлозиите продължиха близо два часа и хвърлиха в пълна паника населението. Няма загинали или ранени. Установи се, че взривовете идват от квартал Челопечене, където живеят 2 500 души. Взривовете се чуваха в целия град и стана причина за невероятна паника поради късното оповестяване на официална информация за тях, пише турският всекидневник.Първоначално населението в квартала остана с впечатление, че става въпрос за земетресение, панически напусна жилищата си и направи опит бързо да се отдалечи от района. Пои тази причина входно-изходните пътища в югоизточната част на града бяха парализирани. Софийската община отпусна общински автобуси на Челопечене. Поради гъстите облаци от прах и пушек за известно време беше затворена аерогара София. Министърът на отбраната Николай Цонев заяви, че в складовете са изгорели 20 тона динамит, без да се взривят, пише "Сабах".

“Милиет”, Турция: Вътрешна война в Демократичната лява партия
04 юли 2008 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Демократичната лява партия /ДЛП/ се разразява истинска вътрешна война, пише днес вестник “Милиет”. Вдовицата на бившия премиер на Турция и основател на партията Бюлент Еджевит – Рахшан Еджевит, обяви, че лидерът на ДЛП Зеки Сезер е “подал оставка” и се оплака от бездействието на партийното ръководство. Зеки Сезер отговори остро на тези обвинения и това показва, че вече официално в ДЛП се води открита вътрешна война. Досега Зеки Сезер получаваше голяма подкрепа от Рахшан Еджевит и беше окачествяван като “принцът на семейство Еджевит”, посочва всекидневникът.

Турски печат: Управляващата партия представи защитата си пред Конституционния съд
04 юли 2008 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Различни гледни точки, оценки и коментари за дълбоката криза в Турция, провокирана от хода на делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и разследването по аферата “Ергенекон” са централна тема на всички днешни турски всекидневници.
Вестник “Радикал” обръща внимание на устната защита на ПСР по делото за нейното закриване, направена от вицепремиера и държавен министър Джемил Чичек пред висшите магистрати от Конституционния съд. Основната теза в защитата на ПСР, продължила шест часа и половина, отново е била мюсюлманската забрадка; а именно, че взетото преди това решение от Конституционния съд за анулиране на промените в конституцията във връзка със забрадките всъщност обезсмисля обвинителния акт на главния прокурор по делото за закриване на партията.
Вестник “Заман” информира, че делото за закриване на ПСР ще приключи най-рано след три седмици и най-късно – след шест седмици. Това е мнението на заместник-председателя на Конституционния съд Осман Алифеяз Паксют.
“Хюриет” обръща внимание на редовните седмични срещи на президента Абдуллах Гюл с премиера Реджеп Тайип Ердоган и с началника на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът. Срещата с Яшар Бююканът е продължила близо един час, а с Ердоган е започнала по-късно от предварително планираното поради удължаването на времето за устната защита на ПСР пред Конституционния съд.
“Милиет” се спира на позицията на лидера на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели по аферата “Ергенекон” и арестите на запасни висши военни. Лидерът на ПНД подкрепя позицията на бившия началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Хилми Йозкок, че при този скандал армията е останала без защита и че това е едно от приоритетните задължения на президента, който е върховен главнокомандващ.
“Сабах” съобщава, че главният редактор на вестник “Терджуман” Уфук Бююкчелеби е бил освободен от ареста. Вчера пред съда са били изправени шестима души от задържаните в рамките на разследването на аферата “Ергенекон”, като петима от тях са били освободени, а на един е наложена постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”. Междувременно е станал известно, че арестуваните двама запасни армейски генерали са отказали да дават показания пред следствените органи.

“Хюриет”: Абдуллах Гюл е отменил посещението си в Малайзия
04 юли 2008 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл е отменил посещението си в Малайзия, където трябваше да участва в срещата на високо равнище на групата Д8, пише днес вестник “Хюриет”. Причината е желанието на президента да следи отблизо развитието на събитията по разследването на аферата “Ергенекон” и делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Поради същите съображения от пътуване до Малайзия се е отказал и премиерът Реджеп Тайип Ердоган, което е било съгласувано на вчерашната му редовна среща с Абдуллах Гюл.

Турският парламент прие закон, разрешаващ продажбата на недвижими имоти на чужденци

04 юли 2008 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент прие закон, позволяващ продажбата на земя и недвижими имоти на чужденци, предава турската информационна агенция АНКА. В приетия закон е записано, че чужди физически и юридически лица ще могат да придобиват собственост върху недвижими имоти в размер до 10% от общия размер на земята по плановете за използване, регулация и застрояване. Чуждите фирми ще могат да придобиват недвижими имоти в района на забранените военни зони, зоните за сигурност и стратегическите райони само след предварително получаване на разрешение от Генералния щаб. Пред приемането на закона по инициатива на управляващата Партия на справедливостта и развитието статутът на тези специални зони е бил разгледан на заседание на правната комисия на парламента и окончателният текст отново е бил редактиран след намесата на Генералния щаб, посочва агенцията.

Земетресение бе регистрирано в турската провинция Денизли
04 юли 2008 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Денизли. Земетресение с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер бе регистрирано снощи в 20.37 ч местно време в провинция Денизли, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. Епицентърът на земния трус е бил в района на околия Чамели. Няма данни за жертви и разрушения.

„Търкиш Прес”: Турски превозвачи протестират срещу високите транспортни такси в България
04 юли 2008 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко 500 турски шофьори на камиони блокираха за 6 часа пътя на граничния пункт Капъкуле в знак на протест срещу решението на България да облага с 271 долара преминаващите през страната товари, предаде електронното издание на „Търкиш прес”.
„Разходите на турските превозвачи са около 100 млн. долара годишно”, обяви Асоциацията на международните превозвачи, като допълни, че сумата, която ще трябва да платят фирмите от транспортния сектор ще е много по-голяма от тези 100 млн. долара.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP