Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Входна такса

02 юли 2008 | 00:10 |

Турските превозвачи организираха протестна акция на граничните пунктове с България заради повишаването на цените на превозните такси от българска страна. Съюзът на турските превозвачи се изтъква, че решението на България да увеличи превозните такси по 271 долара на ТИР за преминаване през границите е едностранно решение и не е съобразено с международното право.
Междувременно от българското министерство на транспорта съобщиха, че страната ни е предоставила на Република Турция втората половина от годишния контингент разрешителни за превоз на товари за нуждите на турските превозвачи. Таксата е в размер на 83 евро за товарни автомобили с три и повече оси (без или с ремаркета и полуремаркета) и 58 евро за товарни автомобили с две оси. Тя се заплаща при представяне на Българско разрешително със заплащане на такса.
Вечерта временно бе затворен и ГКПП Капитан Андреево заради протестните действия. Това предизвика опашки, поради което българските гранични власти започнаха да пропускат поетапно по няколко камиона.

Агенция „Фокус”
Започнало е поетапно пропускане на камиони през ГКПП Капитан Андреево
Започнало е пропускането на камиони през ГКПП Капитан Андреево, съобщиха за Агенция “Фокус” от пресцентъра на МВР. Въпреки че по-рано бе решено да се преустанови пропускането на тежкотоварни автомобили през граничния пункт заради протести на турските превозвачи, сега граничните власти пропускат на определени периоди по един – два камиона, за да не се образуват огромни опашки.
От българска страна на ГКПП-то има струпване на камиони.

Агенция „Фокус”
Временно спира минаването на камиони през ГКПП Капитан Андреeво заради протест на турските превозвачи
За пет часа ще бъде преустановено преминаването на товарни автомобили ГКПП Капитан Андреeво заради протести на турски превозвачи, съобщиха от пресцентъра на МВР.
От Главна дирекция "Гранична полиция" съветват при възможност пътуващите да се насочат към ГКПП-Лесово
От 17.30 до 22.30 часа днес на ГКПП Капитан Андреево е преустановена работата на трасе “Вход” и “Изход” за товарни автомобили. Спирането е във връзка с провежданите протестни действия на турските превозвачи на съседния граничен пункт Капъкуле.
От Главна дирекция "Гранична полиция" съветват при възможност пътуващите да се насочат към ГКПП-Лесово.

Агенция „Фокус”
България предостави втората половина от разрешителни за превоз на товари на Турция
България предостави на Република Турция втората половина от годишния контингент разрешителни за превоз на товари за нуждите на турските превозвачи. Това стана на 25 юни 2008 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта. Предоставените разрешителни за транзитен превоз са със заплащане на такса за транзитно преминаване през територията на Република България съгласно чл. 14 на Тарифа № 12 за таксите, които се събират в системата в Министерството на финансите по Закона за държавните такси. Таксата е в размер на 83 евро за товарни автомобили с три и повече оси (без или с ремаркета и полуремаркета) и 58 евро за товарни автомобили с две оси. Тя се заплаща при представяне на Българско разрешително със заплащане на такса.
Българската страна е предупредила турската страна за въвеждането на тази такса по време на заседанията на Смесената българско-турска комисия по международен автомобилен транспорт. Това е записано и в официалните протоколи от срещите. Заседанията се проведоха на 15 и 16 април 2008 г. в София и на 10 и 11 юни 2008 г. в Анкара.
Съгласно чл. 24, т. 1 от Спогодбата за международни превози на пътници и стоки по шосе, подписана между НР България и Република Турция на 16 април 1977 г., транзитно преминаващите товарни превозни средства, регистрирани в една от Договарящите страни, ще бъдат предмет на данъци и такси в сила на територията на другата Договаряща страна.

Агенция „Фокус”
Турските превозвачи протестират срещу въведената входна такса за България за второто полугодие на 2008 г.
Протестите на турските превозвачи са свързани с въведената за второто полугодие на 2008 година входна такса за България, каза пред Агенция “Фокус” Георги Петров, председател на Управителния съвет на АЕБТРИ. Петров каза, че в сайта на турската асоциация е обявена информацията за протеста. Вероятно въведената такса от българска страна не е приемлива за турските колеги. Става въпрос за входни такси, които две съседни държави могат да договарят. Явно Министерство на транспорта са водили разговори и са провели някои работни срещи относно проблеми със спогодбата между двете държави, каза още Георги Петров.

Агенция „Фокус”
Четин Нихоглу: Ако не се премахне таксата за турски ТИР-ове в България, ще блокираме влизането на български камиони в Турция
Турски превозвачи започнаха в 12 часа протест на турско-българската граница. Това каза за Агенция "Фокус" Четин Нихоглу, лидер на организация на турски превозвачи. По думите му причината за протеста на тираджиите е “несправедливото третиране”. “България иска от всеки турски ТИР, който преминава през българска територия, 273 долара такса. Това правилно ли е? Превозвачите не искат това. Аз три пъти идвах в България. Говорих с българските организации на превозвачите. Те също не са съгласни да има такси. И българските, и турските превозвачи са срещу тези такси. Но те се въвеждат само под натиска на една фирма. Ние няма да позволим тази несправедливост”, каза Четин Нихоглу.
Лидерът на организацията на тираджиите посочи, че протестът им ще продължи, докато бъде изпълнено искането таксата да бъде премахната. Ако българската страна обаче не изпълни искането, ще блокираме влизането на български ТИР-ове в Турция, предупреди Нихоглу. “Дали сме срок от 20 дни. Ако не се постигне споразумение, ще възпрепятстваме влизането на български тирове”, каза той.
Невена ГРАМАТИКОВА

Агенция „Фокус”
Турски превозвачи ще протестират от 12 до 18 часа на граничните пунктове на Турция
От 12 до 18 часа на турските гранични пунктове ще се проведат протестни действия на турски превозвачи. Турската асоциация на превозвачите UND подкрепя протестните действия на турските превозвачи – това съобщиха от АЕБТРИ.

Агенция „Фокус”
Няма официална реакция от турските власти срещу увеличението на превозните такси, каза Володя Киров
В Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” няма получено писмо от турските власти за протеста, който се предвижда от турски превозвачи. Пред Агенция “Фокус” Володя Киров, директор на ИА „Автомобилна администрация”, заяви: „До този момент нямам официално писмо от турската страна. Тези, с които ИА „Автомобилна администрация” контактува, са официалните турски власти и до 10,30 часа от тях нямаме каквато и да е реакция”.
Днешната акция е инициатива на превозвачите. Съюзите са браншови организации и са в правото си да комуникират помежду си но официална реакция няма, каза още той.

Агенция „Фокус”
Турските превозвачи ще организират протестна акция на граничните пунктове с България
Турските превозвачи ще организират днес протестна акция на граничните пунктове с България заради повишаването на цените на превозните такси от българска страна, предаде БНР. В писмено съобщение на съюза на турските превозвачи се изтъква, че решението на България да увеличи превозните такси по 271 долара на ТИР за преминаване през границите е едностранно решение и не е съобразено с международното право. В знак на протест тираджиите ще преустановят превозите на граничните пунктове с България и пристанищата, се посочва още в съобщението.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP