Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,02.07.08

ОССЕ прие турско предложение за оценка на събитията от 1915 г., пише турски вестник
02 юли 2008 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Астана/Анкара. Турската теза срещу арменските твърдения за събитията от 1915 г. бе приета за първи път от Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, пише днес електронното издание на турския вестник “Хюриет”. “На годишната си сесия, която се състоя в Астана, Казахстан, Парламентарната асамблея на ОССЕ прие внесеното от турската делегация предложение, в което се подчертава, че събития от миналото като геноцид трябва да бъдат признавани като такива само след като историци направят подробно проучване на всички видове архиви”, е казал днес Алаатин Бююккая, ръководител на турската група в асамблеята. Той е отбелязал, че за първи път турската теза се приема от международен форум. По думите му само Армения е гласувала против турското предложение, а мнозинството от другите държави членки са я подкрепили.
Позицията на Армения е, че около 1,5 милиона арменци са били избити в Османската империя в периода 1915 г. - 1917 г.
През 2005 г. Турция отправи официално предложение към правителството на Армения да бъде създадена смесена комисия от историци и експерти от двете страни, които заедно да проучат събитията от 1915 г. и да отворят архивите в двете страни, както и в трети държави и публично да обменят онова, което са установили. Засега Армения все още не е дала положителен отговор на това предложение, пише вестникът.

Законопроектът за преместване на финансови институции в Истанбул е внесен в турския парламент
02 юли 2008 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Анкара.Турското правителство внесе днес във Великото национално събрание законопроект за преместване на редица държавни финансови институции от Анкара в Истанбул, предаде Анадолската агенция. Проектът предвижда включително Централната банка да бъде преместена от столицата в най-големия център на турската икономика.

Анадолска агенция: Русия отмени забраната на внос на турски плодове и зеленчуци
02 юли 2008 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Русия отмени днес ограниченията за внос на плодове и зеленчуци от Турция, съобщи турският министър на земеделието Мехди Екер, цитиран от Анадолската агенция.
Агенция “Фокус” припомня, че руската служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол Росселхознадзор наложи на 7 юни забрана върху вноса на домати, патладжани, картофи, грозде и лимони от Турция във връзка с наличие на пестициди, нитрати и нитрити над допустимите количества в доставяната продукция.

Анадолска агенция: Ухапване от кърлеж взе още една човешка жертва в провинция Кастамону
02 юли 2008 | 13:34 | Агенция "Фокус"
София. Кастамону. Ухапване от кърлеж взе още една човешка жертва в околия Дадай на провинция Кастамону, Централна Северна Турция, предава Анадолската агенция. 84-годишен мъж внезапно почувствал неразположение вечерта на 30 юни и бил откаран е бил в държавната болница в Дадай, където е установено, че е заразен от вируса на Кримска-конго хеморагична треска /ККХТ/. През последните седмици от ухапване от кърлеж в провинция починаха други двама души, посочва агенцията.
От месец май до началото на юни в Турция починаха 17 души от хеморагична треска.

Масови арести в Турция по аферата “Ергенекон” (Справка, Агенция “Фокус”)
02 юли 2008 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Всички документи и материали при извършените на 1 юли масови арести и обиски по аферата “Ергенекон” са изпратени в Истанбул, където в отдела за борба с тероризма на дирекцията по сигурността продължават разпитите на задържаните в пет турски града общо 21 души в рамките на разследването по нашумялата афера, съобщават турските медии. Иззетите при арестите и обиските в Анкара документи, компютри и една пушка - помпа също са изпратени в дирекцията по сигурността в Истанбул. Един от прокурорите, които водят разследването – Зекерия Йоз е пристигнал вчера в истанбулската дирекция по сигурността и е напуснал сградата след полунощ.
Рано тази сутрин – към 5.00 ч., в истанбулската дирекция по сигурността е пристигнал микробус, пълен със задържаните веществени доказателства при операциите в Анкара.
Между арестуваните в петте различни градове на страната са:
-о.з. армейски генерал Шенер Еруйгур – генерален председател на Дружеството за подкрепа на идеите на Ататюрк /АДД/;
-о.з. армейски генерал Хушрит Тулон;
-представителят на вестник “Джумхуриет” за Истанбул Мустафа Балбай;
-о.з. полковник Хасан Атила Угур;
-бившият председател на секцията на АДД в истанбулския квартал Кадъкой Бирол Башаран;
-писателят Ерол Мютерджимер;
-председателят на АДД в истанбулския квартал Малтепе - Дурсун Али Тораман, по професия счетоводител;
-главният редактор на вестник “Терджуман” Уфук Бююкчелеби;
-предишният генерален председател на Съюза на турската младеж и настоящ член на централния управителен съвет на организацията Аднан Тюккан;
-проф. д-р Ерджюмент Овалъ;
-Хамза Демир, Кемал Айдън, Нериман Айдън, Тунч Аккоч, Осман Гюрбюз, Сиями Ялчън, Мурат Авар и един запасен генерал.
Очаква се разпитите на задържаните в отдела за борба с тероризма да продължат четири дни.
При последните операции в рамките на разследването по аферата “Ергенекон” са били ангажирани 40 отделни екипи, във всеки от които са били включени между 120 и 150 полицаи.
На 28 юни, събота, е било свикано специално съвещание, на което са присъствали водещите разследването по аферата “Ергенекон” прокурори Зекерия Йоз, Мехмет Али Пекгюзел, Нихат Ташкън, както и някои високопоставени представители на органите за сигурност. Съвещанието е било в сградата на съдебната палата в истанбулския квартал Бешикташ, в помещение на съда за тежки престъпления. Уточнени са били адресите, на които ще бъдат предприети операциите, както и подробности по извършването на арестите.
В неделя, 29 юни, е било получено разрешение от дежурния за Истанбул 10-ти състав на съда за тежки престъпления за обиски на жилищата на лицата, които трябва да бъдат арестувани.
Операциите са започнали съгласувано и едновременно на 1 юли в 07.00 часа в пет турски провинции, като са арестувани общо 21 души.

АНКА: Коментари в чуждия печат за арестите в Турция
02 юли 2008 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Лондон/Ню Йорк/Анкара Арестите в Турция на повече от 20 души, между които и запасни генерали, в рамките на разследването по аферата “Ергенекон” намира широк отзвук в чуждия печат, предава турската информационна агенция АНКА. Коментарите са, че “арестите увеличават напрежението”, “Турция унищожава надеждата си за либерален преход”, “арестите са индикатор за засилване на борбата за надмощие”.
Британският вестник ”Файненшъл таймс” пише, че арестите увеличават напрежението в страната, което парализира политическия живот и причинява загуби на финансовите пазари. Вестник “Таймс” посочва, че Турция унищожава надеждата си за либерален преход. “Индипендънт” е на мнение, че арестите показват внезапното засилване на борбата за надмощие в страната.
“Гардиън” прави прогнозата, че политическата система в Турция върви към пълен срив. “Телеграф” посочва, че Турция е изправена пред пълна “политическа бъркотия”.
Вестник ”Ню Йорк таймс” пише, че арестите на 21 души без да има официални обвинения и предявен обвинителен акт дават възможност на някои среди в страната открито да се опълчат срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Последните арести в Турция са от компетенциите на органите за сигурност, смятат във Вашингтон
02 юли 2008 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Том Кейси заяви, че последните арести в Турция по аферата “Ергенекон” са от компетенциите на органите за сигурност, пише турският вестник “Хюриет”. На журналистически въпрос Том Кейси отговори, че се е запознал с информацията по случая и препрати интересуващите се по въпроса да питат турските органи за сигурност с думите: “Това, което разбрах досегаq е, че въпросът е от компетенциите на органите за сигурност”.
Относно допълнителните устни обвинения на главня прокурор на Върховна касационна прокуратура Абдуррахман Ялчънкая по делото за закриване на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Том Кейси каза, че няма какво ново да добави и изрази надежда, че при вземането на решение по делото съдът ще отчете волята на турския народ. Говорителят на Държавния департамент добави, че САЩ подкрепят турската демокрация.

АНКА: Готова е защитата на управляващата партия в Турция, тя е в обем 400 страници
02 юли 2008 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Настъпва развръзката по заведеното дело за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, предава информационната агенция АНКА. Екипът на ПСР изкача текста на устните обвинения на главния прокурор Върховна касационна прокуратура Абдуррахман Ялчънкая и приключи подготовката на устната защита на партията. Тя ще бъде извършена от вицепремиера и държавен министър Джемил Чичек. Текстът е в обем от 400 страници, извън последните приложения, които ще бъдат като отговор на новите обвинения на главния прокурор. Предполага се, че извършването на устната защита на ПСР ще отнеме около 6-7 часа, посочва агенцията.

“Хюриет”: Протести срещу извършените арести по аферата “Ергенекон”
02 юли 2008 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Представители на различни неправителствени организации се събраха вчера сутринта пред редакцията на вестник “Джумхуриет” в Анкара за протестират срещу масовите арести в рамките на аферата “Ергенекон”, пише вестник “Хюриет”. Протестиращите издигаха различни лозунги срещу действията на властите. На влизане в редакцията известният журналист от “Джумхуриет” Али Сирмен подчерта, че “срещу всеки, които води борба против опитите за превръщане на светската турска република в ислямска държава, се предприемат действия, нямащи нищо общо с правовия ред и демокрацията”.

Сигнал за бомба предизвика паника на летище “Ататюрк” в Истанбул
02 юли 2008 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул Сигнал за бомба предизвика паника на летище “Ататюрк” в Истанбул. Полицията извършва претърсване на пътнически самолет, предава Анадолската агенция. За сега не се съобщават повече подробности по случая.

“Хюриет”: Парламентът отхвърли искането на опозицията за гласуване на вот на недоверие на премиера Ердоган
02 юли 2008 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент отхвърли искането на опозицията за гласуване на вот на недоверие на премиера Реджеп Тайип Ердоган и на министъра на вътрешните работи Бешир Аталай заради “създаване на почва за незаконно подслушване в страната”, пише днес вестник “Хюриет”. В тайното гласуване взеха участие 435 депутати /от общо 550 депутати в турския парламент/, като 120 депутати подкрепиха искането, а 305 депутати го отхвърлиха. Осем депутати гласуваха “въздържал се”, а два гласа бяха обявени за недействителни, посочва всекидневникът.

Анадолска агенция: Готов е обвинителният акт по аферата “Ергенекон”
02 юли 2008 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Анкара.Прокуратурата е приключила със съставянето на обвинителният акт по разследването на терористичната организация “Ергенекон”, предава Анадолската агенция . Документът обаче все още не качен на компютърната система UYAP, която се използва в съдебната система. В рамките на разследването през последните два дни са арестувани общо 21 души, други 3 души се издирват. Арестите са извършени в различни провинции на страната. Разследването се води от републиканската прокуратура в Истанбул. Главният републикански прокурор на Истанбул Дженгиз Енгин заяви, че не може да става въпрос за даване на указания от страна на главния прокурор на Турция и че подобна практика в страната въобще не съществува, посочва агенцията.

Турски печат: Арести на генерали в Турция по аферата “Ергенекон”
02 юли 2008 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Масовите арести в рамките на разследването по аферата “Ергенекон” са централна тема на всички днешни турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” констатира, че извършените вчера рано сутринта едновременни операции от екипи на отдела за борба с тероризма в Анкара, Истанбул, Трабзон и Анталия, са предизвикали в Турция ефекта на истинско земетресение. Посочва се, че сред арестуваните са и двама турски генерали – бившият командващ жандармерийските войски о.з. армейски генерал Шенер Еруйгур и бившия командващ Първа турска армия о.з. армейски генерал Хушрит Толон.
Вестник “Радикал” информира, че решението за арестите е било взето още на 28 юни и е било получено разрешение от съда, но за извършването им е било изчакано до 1 юли. Заповедите за арестите са били раздадени на екипите в затворени пликове, които са били отворени със започването на операциите. Задържани са общо 21 души, издирват се други трима души. Сред тях са бившият депутат Турхан Чьомез и о.з. бригаден генерал Левент Ерсьоз – бивш началник на разузнавателното управление на жандармерията. Турхан Чьомез е бил депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, но е изключен от партията и в момента е в чужбина. При завръщане в Турция ще бъде арестуван веднага на летището. Запасният генерал се издирва на територията на цяла Турция.
Вестник “Милиет” съобщава за оценката на премиера Реджеп Таийп Ердоган, който посочва, че очаква да бъде приключено изготвянето на обвинителния акт по разследването на аферата “Ергенекон”. Ердоган изразява надежда, че в рамките на разследването ще бъдат осветлени всички тъмни страни на случая. На заседание на парламентарната група на ПСР вчера Ердоган е предупредил депутатите с думите: “Пред нас има както този случай, така и дело за закриване на партията. Процесът е деликатен, не се поддавайте на провокации. Знам, че търпението ви е на изчерпване, но бъдете хладнокръвни. Възможно е да бъдат направени опити нареждането за това разследване да бъде приписано на нас. Категорично няма такова нещо.”.
Вестник “Сабах” обръща внимание на реакциите по аферата “Ергенекон” на лидерите на главните опозиционни партии. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал прави сравнение на извършените арести с изживяното по време периодите на Хитлер, Мусолини, Сталин и Хумейни. Лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели прави констатация, че страната все повече е тласкана към още по-дълбока криза. Оценката на Бахчели е, че “юлските жеги застрашават политическия и социалния живот на Турция”.
Вестник “Заман” също констатира, че в рамките на разследването по аферата “Ергенекон” са били извършени големи арести, които са шокирали цялата страна.

Сергей Лавров е на посещение в Турция
02 юли 2008 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е на посещение в Турция, съобщават медиите. Визитата е по покана на турския му колега Али Бабаджан. Сред темите, които ще бъдат обсъждани, са кипърският въпрос, Косово, Близкия изток, Ирак.

“Индипендънт”: Турски генерали са планирали убийството на Орхан Памук 02 юли 2008 | 05:04 | Агенция "Фокус" Анкара. Турската полиция задържа двама бивши влиятелни генерали, за които се предполага, че са били част от организирана група, която е отговорна за извършването на редица убийства и която е планирала убийството на носителя на Нобелова награда за литература Орхан Памук, пише британският вестник “Индипендънт”. Бившият директор на военната полиция Сенер Ерюгур и бившият генерал Хурсит Толон се оказаха сред 25 задържани от полицията в Анкара в рамките на разследване, което започна през миналата година. Десетки души, сред които пенсиониран генерал и известен ултранационалистки адвокат, вече са в ареста по обвинение в провокиране на въоръжен преврат срещу правителството. Членовете на тайната група са планирали убийствата на известни интелектуалци, кюрдски политици и военни като част от план да се дестабилизира турското общество и да се стигне до военна намеса.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP