Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турската полиция проведе серия от арести заради подозиран преврат

Партията на премиера Ердоган поде люта битка за оцеляване

Турската полиция проведе серия от арести заради подозиран преврат

Премиерът Ердоган, който вчера говори пред турския парламент, е заплашен от забрана на партията му

[Reuters]

Турция осъмна с арести на близо 25 висши военни, журналисти и интелектуалци, обвинени в заговор срещу правителството, в деня, в който започнаха изслушванията по делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), предаде БТА. Говорител на турската полиция съобщи, че сред задържаните са председателят на Анкарската търговска палата Синан Айгюн, известният журналист от в. "Джумхуриет" Мустафа Балбай, о.з. генералът от генералния щаб на турските въоръжени сили Хуршит Толон и о.з. генералът от жандармерията Шенер Еруйгур. Освен това са били извършени и редица обиски, включително в офиса на неправителственото Дружество за кемалистка мисъл, което миналата година организира масови митинги в защита на светската власт.

Арестите са част от мащабното разследване на властите срещу националистическата организация "Ергенекон", подозирана в подготвяне на въоръжен държавен преврат. През последната година във връзка с дейността на организацията бяха арестувани около 100 критици на партията на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Половината от тях все още се намират в ареста.

Полицейската акция, оприличена от повечето турски медии на показателна разправа с опозицията, съвпадна с началото на изслушванията по делото срещу ПСР в Констутиционния съд. Вчера главният прокурор от Касационния съд Абдуррахман Ялчънкая изложи устното си обвинение срещу партията на Ердоган, като отново поиска разпускането й поради антисветска дейност и отстраняването на 71 нейни членове от политиката за пет години, включително и премиера. Очаква се ПСР да представи защитата си в четвъртък. Съдебният процес бележи връхната точка в битката на партията със светските кръгове в страната, обвиняващи я в прикрит ислямизъм. Вчера сходна позиция зае и френският външен министър Бернар Кушнер, който в интервю изтъкна значението на турската армия за опазването на демокрацията в Турция. Военните са традиционен противник на ПСР.

Очаква се Конституционният съд да произнесе решението си най-рано през август, като повечето анализатори предвиждат загуба за ПСР и предсрочни избори вероятно още през ноември. Редица експерти обаче предупреждават, че евентуалната победа на противниците на управляващата партия може да се окаже "пирова", тъй като може да доведе до политически хаос и срив в икономиката.

Inform,юли 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP