Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,02.09.08

ТЮСИАД подкрепя посещението на турския президент Абдуллах Гюл в Ереван
02 септември 2008 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съюзът на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ подкрепя посещението на турския президент Абдуллах Гюл в Ереван по покана на арменския президент Серж Саркисян за мача на националните отбори на Турция и Армения, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. От ТЮСИАД заявяват, че ще дадат принос за хладнокръвно, трезво и разумно решаване на въпросите между двете страни, за нормализиране на отношенията и изграждане на взаимен диалог. Според ТЮСИАД Турция трябва да има разностранни външнополитически контакти, да има инициатива, да играе стабилизираща роля в региона, да зачита териториалната цялост на страните от кавказкия регион и да изгражда добри отношения с тях. В изявлението си съюзът на турските индустриалци изтъква, че Армения трябва непременно да е член от Кавказката платформа, а укрепването на връзките с нея ще бъде от стратегическо геополитическо значение.

Абдуллах Гюл и Джордж Буш разговаряха по актуални международни и регионални въпроси
02 септември 2008 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Президентът на Турция Абдуллах Гюл разговаря с президента Джордж Буш по актуални международни и регионални въпроси, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Засегнати са били последните събития в Грузия. Гюл е информирал президента Буш за предложената от Турция Кавказка платформа за стабилност и сътрудничество. В телефонния разговор от двамата президенти са били засегнати още проблемът за град Киркук в Северен Ирак и кипърският въпрос.

Команадващите военноморските сили на Русия и Турция обсъдиха режима на международните води на Черно море
02 септември 2008 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Командващите военноморските сили на Турция и Русия армейски адмирал Метин Арач и армейски адмирал Владимир Висоцкий разговаряха вчера преди обяд в сградата на турското адмиралтейство за режима на международните води на Черно море, предаде Анадолската агенция. Адмиралите Арач и Висоцкий са обсъдили въпроси, които засягат военноморските сили на двете страни и последните събития в региона.

Али Бабаджан и Сергей Лавров обмениха становища по широк кръг двустранни и регионални въпроси
02 септември 2008 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Вярваме, че проблемът с турските стоки на руските митници най-скоро ще бъде решен, заявиха на съвместна пресконференция министрите на външните работи на Турция Али Бабаджан и на Русия Сергей Лавров, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Али Бабаджан и Сергей Лавров представиха на съвместна пресконференция след повече от двучасовата си среща същината на разговора, който са водили. Бабаджан заяви, че изпитва голямо задоволство, че вижда Сергей Лавров и членовете на руската делегация в Анкара. Той изтъкна, че Турция и Русия са приятелски страни и целта им е многостранно сътрудничество. “За Турция отличните отношения с Русия са от голямо значение и много ценни”, каза турският външен министър и припомни, че Русия е не само приятелска страна, а много важен търговски и енергиен партньор на Турция. За периода от началото на 2008 година досега Русия е най-големият търговски партньор на Турция и двете страни имат търговски обмен на стойност 20 милиарда долара. Бабаджан каза, че Турция е предпочитана страна и за руските граждани в областта на туризма. Той посочи, че Турция е ключова страна от възможностите за доставка на енергийните източници на Русия и страните от Азия на международните пазари под една сигурна и съобразена с икономическите интереси форма и Русия няма да пренебрегва това. Бабаджан изрази надежда, че руската страна ще направи нужното за решаване на въпроса за задържането на турските стоки на руските митници и кризата между двете страни ще бъде решена, без да се стига до мерки срещу руския внос в Турция. Турският първи дипломат допълни още, че са обсъдили важни въпроси като ситуацията с Кавказ, Кипър, Близкия изток, Ирак и Иран. Бабаджан каза, че с колегата си Лавров са обменили мнения за събитията в Грузия и повтори позицията на Турция, че за нея е важна териториалната цялост на Грузия. Двамата министри са обменили и широка становища за предложената от Турция Кавказка платформа за стабилност, пише вестникът.

Сергей Лавров: Русия не доставя въоръжение за Иран
02 септември 2008 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Руският външен министър Сергей Лавров, който е на официално посещение в Истанбул, заяви, че Москва не се занимава с тайни доставки на въоръжение за Иран или за която и да било друга държава, съобщава ИТАР-ТАСС. “Що се отнася до тайните доставки на руско оръжие за Иран или за която и да било друга държава, ние не се занимава с това”, подчерта Лавров. "Износът на въоръжения на Русия е транспарентен и от гледна точка на спазване на международното право, и руското законодателство в тази област”, продължи той.
При това руският първи дипломат подчерта, че “има нарушения, в частност свързани с доставките на настъпателно оръжие за Грузия”.
“Ето защо нарушения има, но те не се допускат от Русия, а от тези, които са въоръжавали режима на Саакашвили, т.е от страните-членки на НАТО”, завърши Лавров.

ДХА: 19 души са ранени при преобръщане на автобус в Източна Турция
02 септември 2008 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Ерзинджан. Деветнайсет пътници са ранени при преобръщане на пътнически автобус в провинция Ерзинджан, Източна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Поради висока скорост автобусът не успял да вземе завоя и се преобърнал в канавката. Катастрофата станала вчера към 14.30 ч. В автобуса пътували общо 37 пътници и 3 души служебен персонал. Ранените са настанени на лечение в болници в Ерзинджан и Рефахие, без опасност за живота.

Турски войник загина при сблъсък с терористи от ПКК в провинция Гиресун, Североизточна Турция
02 септември 2008 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Гиресун. Един турски войник е загинал при сблъсък, възникнал между турските сили за сигурност и терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в провинция Гиресун, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. При операция по претърсване днес на обяд за терористи и мини, заложени от тях, и за оръжие в местността Кюмбет яйласъ, околия Дерели, група терористи от ПКК е открила огън срещу силите за сигурност. При откритата стрелба е бил убит един войник. Сблъсъците в района продължават, пише вестникът.

Над 160 нелегални имигранти са задържани в турската провинция Урфа
02 септември 2008 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Урфа. Екипи на жандармерията са задържали 163 нелегални имигранти в района на околия Биреджик на провинция Урфа, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. Чужденците – граждани на Афганистан, Мавритания и Ирак, били натоварени на два камиона, пътуващи по пътя Урфа-Газиантеп. Целта им била да достигнат Истанбул, откъдето планирали да преминат по нелегален начин в Гърция. Водачите на двата камиона са задържани, а след приключване на законовите процедури чужденците ще бъдат експулсирани от Турция.

Заместник-председателят на ПСР Шабан Дишли е подал оставка от ПСР
02 септември 2008 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието в Турция Шабан Дишли, чието име седмици наред се спряга в публичното пространство с твърдения за корупция и злоупотреби, подаде оставка от поста си, пише турското електронно издание “Хабертюрк”. Шабан Дишли беше от приближените имена на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Според твърдения, за които алармира опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ Дишли е взел подкуп от 1 милион долара за разрешение за промяна на благоустройствения план на терен в Истанбул. След заседанието на Централния изпълнителен съвет на ПСР, завършило вчера късно вечерта, тръгнаха слухове, че ръководството на партията се е обединило около становище за оставка на Дишли. Днес Дишли е депозирал оставка от ръководството на партията. Според информацията, която още не е официално потвърдена, Дишли е напуснал и партията.

“Хюриет”: Огромно мнозинство в Турция иска държавниците да приемат поканата за мача в Ереван
02 септември 2008 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Предстои мач на национални отбори по футбол. В събота – на 6 септември. Армения-Турция. Дали нашите държавници ще приемат отправената покана и ще отидат на този мач в Ереван? Ако направите проучване в Турция, огромното мнозинство от народа ще каже – да отидем. И аз също казвам – нека да отидем. Нека да заздравим връзката между арменския и турския народ, пише журналистът Рауф Тамер днес в турския всекидневник “Хюриет”. В публикацията по-нататък се казва:
“Ако съществува някакво колебание дали турска делегация да отиде или да не отиде в Ереван, това ни напомня приказката за стария тас в старата турска баня... Това е един подход на запазване на статуквото.
Най-лесно е да се вземе решение да не се отива. Рутинна политика.
Обаче да се отиде?
Ето, разликата е именно в това. Да се откажеш от наизустените неща. Да надскочиш самия себе си.Да отидеш и да заемеш своето място на трибуните. Държавниците трябва да седнат редом един до друг, за да наблюдават играчите с футболната топка, които са в една квалификационна група. Толкова ли е трудно това? Никак не е трудно. Според мен е много по-трудно президентите на футболните клубове Фенербахче и Бешикташ да седнат редом един до друг.
Разбира се, има една вероятност... Неколцина души, които не са на себе си, могат да започнат да правят демонстративни действия срещу тебе, да скандират различни лозунги.И какво от това? На кой мач на национални отбори не се случват подобни неща? Футбол е това. Ще се примириш. Ще изглеждаш добронамерен. Арменците са наши братя. Това ще го покажеш на целия свят.
Всеки може да стане голям държавник. Истинското умение е да можеш да направиш голяма държавата.”

Премиерите на Турция и Ливан разговаряха за обстановката в Близкия изток
02 септември 2008 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и премиерът на Ливан Фуад Синьора са обменили мнения за ситуацията в Близкия изток в навечерието на четворната среща на високо равнище в Дамаск, предава Анадолската агенция. В телефонния разговор, който е бил по инициатива на ливанския премиер, са били засегнати връзките на Ливан със съседните страни, мира в района и аспектите на стабилността. На 4 септември в сирийската столица Дамаск ще се състои среща на високо равнище между Сирия, Турция, Франция и Катар.

Премиерът на Турция ще направи официално посещение в Сирия
02 септември 2008 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. урският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще направи официално посещение в Дамаск на 4 септември, пише вестник “Заман”. Посещението е по покана на президента на Сирия Башар Асад. В Дамаск Ердоган ще участва в четиристранна среща на високо равнище, на която ще бъде обсъдено последното развитие на обстановката в Близкия изток. Домакин на срещата е сирийският президент Башар Асад в качеството си на ротационен председател на Арабската лига. Във форума участват също президентът на Франция Никола Саркози, чиято страна е ротационен председател на ЕС и емирът на Кувейт шейх Хамад бин Халифа ал Тани в качеството на ротационен председател на Съвета за сътрудничество в Персийския залив.
След четиристранния форум Ердоган ще участва в ифтар /специално религиозно ядене след залез слънце по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан – бел. на “Фокус”/ и по-късно вечерта ще се завърне в Турция.

Депутати от управляващата партия няма да ходят в Ереван за футболния мач Турция- Армения
02 септември 2008 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ няма да ходят в Ереван, за да наблюдават футболния мач между националните отбори на Армения и Турция, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Турция и Армения са в една квалификационна група за световното първенство по футбол през 2010 година, а президентът на Армения Серж Саркисян покани Абдуллах Гюл да присъства на мача. Във връзка с това на дневен ред беше поставен и въпросът за пътуването до Ереван на депутати от управляващата ПСР, които да придружават Абдуллах Гюл. Ръководството на парламентарната група обаче е взело решение депутати от ПСР да не ходят в Армения.

“Радикал”: Епидемия от дизентерия в провинция Малатия
02 септември 2008 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Малатия. Епидемия от дизентерия има в околия Баталгази на провинция Малатия, Централна Турция,, след като броят на заболелите надхвърли 700 души, пише днес вестник “Радикал”. Причина за епидемията е прекъсването на подаването на питейна вода по водопроводната мрежа в продължение на два месеца и половина. Кметът на града Селяхаттин Гюркан заяви, че от три дни и възстановено водоподаването на хлорирана вода и вече се наблюдава намаляване на новите случаите на заболявания и овладяване на епидемията. Кметът изразява надежда, че в бъдеще няма да бъдат извършвани подобни прекъсвания на водоподаването.

Си Ен Ен Тюрк: 12 души от задържаните при операциите срещу “Ал Кайда” в Истанбул са вкарани в затвора
02 септември 2008 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Общо 22 души, задържани при проведените едновременни операции срещу “Ал Кайда” в Истанбул, бяха откарани в съдебната палата в истанбулския район Бешикташ, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. След разпити в прокуратурата четирима от заподозрените са освободени. Останалите 18 души са изправени пред съда, като четирима от тях също са освободени, а останалите 12 души са арестувани по обвинение за “членуване в терористична организация” и вкарани в затвора, посочва телевизията.

“Сабах”: По време на Рамазана броят на извършваните престъпления в Турция намалява
02 септември 2008 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул По данни на истанбулската дирекция по сигурността, по време на Рамазана се наблюдава рязко намаляване на извършваните престъпления, пише днес вестник “Сабах”. През 2007 година средномесечно в Истанбул са били извършвани по 7 718 различни престъпления, а през 2006 годна – по 5 806 престъпления. По време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан броят на извършените престъпления е 3 151 през 2007 година и 2 476 – през 2006 година.
През 2006 година в Истанбул са регистрирани 411 убийства, 6 437 различни ранявания, 2 086 отвличания, 16 302 кражби в жилища, 8 676 кражби в служебни помещения, 17 092 кражби от автомобили, 10 313 кражби на автомобили, 5 225 въоръжени грабежи, 1 990 измами, 1 141 случаи на джебчийство – общо 69 703 различни криминални престъпления. През миналата година техният общ брой е 92 626.

“Милиет”: Училищата в Измир се зареждат с бутилирана вода
02 септември 2008 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Измир. Общината в град Измир зарежда с пластмасови бутилки минерална вода началните училища в град Измир в районите, където е установено повишено съдържание на арсеник в питейната вода, пише днес вестник “Милиет”. Това става по молба на директорите на общо 215 начални училища в районите Чигли, Борнова и Каршъяка. Количествата минерална вода ще бъдат достатъчни за срок от една седмица. След това нуждите от питейна вода в продължение на една седмица ще бъдат посрещнати от специално изградени в училищата депа за питейна вода. Предвижда се те да бъдат готови до 8 септември, когато всички ученици ще започнат учебните занятия.

“Сабах”: Тревога заради липсата на достатъчни количества кръв за кръвопреливане в Турция
02 септември 2008 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Запасите на кръв за преливане в Турция са стигнали до критично ниско ниво, особено в големите градове като Истанбул, Анкара и Измир, пише днес вестник “Сабах”. Специалистите предупреждават, че нуждите от кръв за преливане нарастват със започването на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. В момента в центъра за кръвопреливане Чапа в Истанбул има едва 972 банки с кръв, докато при нормални условия те би трябвало да бъдат поне 3 000 банки с кръв. В Анкара има едва 381 банки с кръв, а би трябвало те да бъдат минимум 1000 банки с кръв. В Измир запасите от банки с кръв за преливане са само 482, а при нормални условия трябва също да бъдат поне 1000 банки с кръв.
За нормализиране на положението Червеният полумесец разкрива пунктове за кръводаряване пред големите джамии. Кръводаряването през целия месец Рамазан ще става само вечерно време - след приключване на оруча /специалните религиозни пости/ и на ифтара /религиозното ядене след залез слънце/.

“Радикал”: Истанбул е на прага на безводието

02 септември 2008 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул е на прага на безводието, след като нивото на вода в язовирите, снабдяващи града с питейна вода, спадна под 20% от техния капацитет, пише днес вестник “Радикал”. По данни на службата за водоснабдяване и канализация на Истанбул, нивото на пълнота на язовирите вече е спаднало на 19,62%. За сравнение, през август миналата година този показател е бил 24,35%. В момента измерените количества вода в язовирите, които могат да се използват за снабдяване на Истанбул с питейна вода, са следните: Теркос – 70,574 милиона куб.м.; Йомерли – 55,047 милиона куб. м.; Бююкчекмедже – 28,859 милиона куб. м.; Сазлъдере – 6,236 милиона куб. м.; Дарлък – 6 милиона куб. м.; Елмалъ – 2,185 милиона куб. м.; Пабучдере – 0,641 милиона куб. м.; Ъстранджалар – 0,636 милиона куб. м. и Казандере – 0,29 милиона куб. м.

Турски печат: Абдуллах Гюл ще покани президента на Армения да посети Турция
02 септември 2008 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Подготовката на евентуално неофициално посещение на турския президент Абдуллах Гюл в Ереван на 6 септември, за да наблюдава футболната среща между националните отбори на Турция и на Армения, инициативите на председателя на парламента Кьоксал Топтан за подработването на нова конституция и визитата на министър на външните работи Али Бабаджан са сред централните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” информира, че като “реванш” за евентуалното си посещение в Ереван, президентът Абдуллах Гюл ще покани президента на Армения Серж Саркисян да направи визита в Турция. В навечерието на насрочения за 6 септември футболен мач между националните отбори на Турция и Армения, утре за Ереван заминава първата турска делегация, водена от първия заместник министър на външните работи посланик Юнал Чевикьоз.
Вестник “Радикал” обръща внимание на предупреждението на лидера на Партията на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели към президента Абдуллах Гюл да не ходи в Ереван. След заместник председателя на парламентарната група на ПНД Октай Вурал, Девлет Бахчели също се обръща с призив към турския президент “да наблюдава мача по телевизията”.
Вниманието на вестник “Заман” е привлечено от намерението на председателя на парламента Кьоксал Топтан да проведе срещи с лидерите на основните политически партии за осигуряване на консенсус по подработването на нова конституция на страната. Кьоксал Топтан е на мнение, че Турция има остра нужда от нова конституция, защото действащата конституция носи белезите на последния военен преврат в Турция от 12 септември 1980 година. Инициативата на председателя на парламента е да бъде сформирана специална “комисия за хармонизиране на предложенията” за изготвянето на новата конституция.
Вестник “Хюриет” информира, че министърът на външните работи Али Бабаджан заминава за Саудитска Арабия за участие в първото заседание на ниво външни министри на механизма за “Стратегически диалог на високо равнище” между Турция и Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

Министърът на външните работи на Турция е на посещение в Саудитска Арабия
02 септември 2008 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Джеда. Започва посещение на министъра на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан в Саудитска Арабия, съобщават медиите. Визитата в Джеда е с цел участие в първото заседание на ниво външни министри на инициативата “Стратегически диалог на високо равнище” между Турция и Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

Министърът на външните работи на Руската федерация е на посещение в Турция
02 септември 2008 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров пристига на еднодневно работно посещение в Турция, съобщават медиите. По време на разговорите, които ще проведе Сергей Лавров с турския външен министър Али Бабаджан ще бъдат обсъдени събитията през последно време в района на Кавказ, както и въпроси от двустранен интерес.

Служител на силите за сигурност е ранен при престрелка с терористи в Турция
02 септември 2008 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Един служител от силите за сигурност е бил ранен при подстрекателски огън на група терористи в околия Гючлюконак на провинция Шърнак, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. По информация в официалния интернет сайт на Генералния щаб на армията това е станало на 31 август около 16:15 часа в планинска местност. Представителите на силите за сигурност веднага са отговорили на стрелбата и терористите са избягали.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP