Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турският конституционен съд отново ще заседава за забрадките

Турският конституционен съд отново ще заседава за забрадките

[Reuters]

Конституционният съд на Турция ще разгледа тази седмица иска за отмяна на конституционната поправка, позволяваща носене на ислямски забрадки в турските университети, предаде Асошиейтес прес, като се позовава на съдебен представител, пожелал анонимност.

В началото на март тази година Народнорепубликанската партия (НРП) и Демократичната лява партия внесоха иск за отмяна на приетата малко преди това конституционна поправка, която разрешава носенето на ислямски забрадки в университетите. Според НРП реформата, която вече бе одобрена от парламента и президента, противоречи на светската конституция на Турция и ще доведе до подкопаване на разделението на държава и религия. Защитниците на светските принципи в Турция разглеждат ислямските забрадки като знак за подкрепа на политическия ислям.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието, която е с ислямистки корени, казва, че конституционната поправка ще увеличи индивидуалните свободи в Турция.

Според съдебния източник, цитиран от АП, съдът най-вероятно ще се събере на заседание по въпроса в четвъртък и би могъл да излезе с решение още същия ден.

Според информации в турските медии специалният докладчик към турския Конституционен съд, който миналия месец подготви доклад по делото, е препоръчал на съда да отхвърли иска на двете опозиционни партии за отмяна на поправката. Конституционният съд обаче не е длъжен да изпълни препоръките на докладчика.

Ако Конституционният съд гласува срещу поправката, много анализатори очакват, че това ще увеличи вероятността от решение на съда за забрана на ПСР, тъй като въпросът за забрадките бе използван като ключов аргумент срещу управляващата партия в обвинителния акт на прокурора. Ако конституционната поправка за забрадките бъде запазена, ПСР може да избегне забрана.

В края на март турският Конституционен съд задейства иска на главния прокурор от Касационния съд Абдуррахман Ялчънкая за разпускане на управляващата ПСР заради антисветска дейност. В иска за забрана на ПСР се настоява също да бъде наложена забрана за участие в политическия живот за пет години на 71 отговорни представители на ПСР, включително на премиера Ердоган и на президента Абдуллах Гюл.

Inform,04.06.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP