Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,14.06.08

“Сабах”: Преговорите за членство на Турция в ЕС може да бъдат замразени14 юни 2008 13:47 Агенция "Фокус"Париж/Анкара. Стана известно, че Франция е против евентуалното замразяване на преговорите на Турция за присъединяване към ЕС, ако управляващата в страната Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ бъде закрита, пише днес турският вестник “Сабах”. Френският вестник “Фигаро” посочва, че Европейската комисия предвижда предговорите да бъдат замразени, ако ПСР бъде закрита, но някои висши европейски бюрократи са на мнение, че това ще предизвика ефекта на “атомна бомба” и настояват за “по-мек” подход. Френски дипломати също посочват, че преговорни глави могат да бъдат замразени, но се противопоставят срещу официалното прекратяване на преговорите с Турция.

“Заман”, Турция: Започнало е разследване за изтичането на информация за лечението на зам.-началника на Генералния щаб14 юни 2008 13:17 Агенция "Фокус"Анкара. Главна военна прокуратура е започнала разследване за изтичането на информация във връзка с лечението на зам.-началника на Генералния щаб армейски генерал Ергин Сайгун във Военномедицинската академия Гюлхане /ГАТА/ в Анкара, пише днес вестник “Заман”. Военните прокурори проверяват как е изтекла информация за здравословното състояние на генерала, като вече е разпитан целият персонал на ендокринологията. Военната прокуратура ще разшири обхвата на проверката, като ще бъде установявано дали и как е изтичала информация за здравословното състояние на целия военен персонал, преминал през ГАТА.

Агенция “Фокус”припомня:Турският вестник “Стар” вчера публикува информация, че генерал Сайгун е лекуван в ГАТА от раково заболяване. В публикацията се твърди, че подобни сведения били предмет на разузнаването на чужди държави и поради това лечението на лица на такова високо положение се пазело в тайна.

“Заман”: Загубите и кражбите на електроенергия в Турция през 2007 г. са за над 2,2 млрд. турски лири14 юни 2008 12:28 Агенция "Фокус"Анкара. Загубите и кражбите на електроенергия в Турция през 2007 г. са за близо 2,2 милиарда турски лири, пише днес вестник “Заман”. От продадените от държавното електроразпределително дружество ТЕДАШ през миналата година общо 126,1 милиарда киловатчаса електроенергия, 14,8% не са заплатени поради технически загуби или кражби. Тези общо 21,9 милиарда киловатчаса електроенергия са на стойност 2,224 милиарда турски лири /около 2,250 милиарда лева/, без ДДС. Най-голям процент на кражби на електроенергия има в провинция Мардин – 79,23%, следвана от провинция Шърнак – 74,20%. И двете провинция са в района на Югоизточен Анадол.

“Заман”: Турската жандармерия чества своята 169-та годишнина14 юни 2008 11:49 Агенция "Фокус"Анкара. Турската жандармерия чества 169-та годишнина от своето създаване, пише днес вестник “Заман”. По този повод президентът Абдуллах Гюл е изпратил поздравление до командващия жандармерийските войски армейски генерал Ъшък Кошанер. В поздравлението на президента се посочва, че жандармерията изпълнява своите функции успешно и с изключително чувство за отговорност. Абдуллах Гюл специално подчерта приноса на жандармерията за спокойствието и сигурността на Турция.

“Сабах”: Объркването в Турция започна с избирането на Абдуллах Гюл за президент, каза лидерът на опозицията14 юни 2008 11:43 Агенция "Фокус"Анкара. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал заяви, че сегашното объркване в Турция е започнало с избирането на Абдуллах Гюл за президент на страна, пише днес вестник “Сабах”. По този начин лидерът на НРП отговори на изразената преди това позиция на президента Абдуллах Гюл, че “политическите сътресения в Турция са започнали със заведеното на 14 март 2008 година дело за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието”.


“Радикал”: Аджемийска психологическа война в Анкара14 юни 2008 11:11 Агенция "Фокус"Анкара. В Анкара се води аджамийска психологическа война, пише днес на първа страница вестник “Радикал” и като потвърждение за това твърдение изброява три конкретни случая:Първо, информацията във вестник “Тараф”, че командващият сухопътните войски армейски генерал Илкер Башбуг се е срещал със заместник председателя на Конституционния съд Осман Паксют още преди да бъде заведено делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Задава се въпросът дали това е целяло моделиране и насочване действията на висшите магистрати. Обясненията на Паксют и Башбуг са задоволителни, но в същото време с тази информация във вестника недвусмислено се потвърждава, че заместник председателят на Конституционния съд е бил следен.Второ, здравословното състояние на заместник началника на Генералния щаб армейски генерал Ергин Сайгун. Във вчерашния брой на вестник “Стар” се лансира интересна версия за неговото лечение от раково заболяване. Твърди се, че подобни сведения били предмет на разузнаването на чужди държави и поради това лечението на лица на такова положение се държало в тайна.Трето, друг пример е свързан пак с командващия сухопътните войски армейски генерал Илкер Башбуг. В проправителствения вестник “Вакит” са публикувани снимки на генерала пред Стената на плача в Йерусалим. Макар че много добре е известно неговото посещение в Йерусалим през януари 2004 година начело на 45-членна турска делегация. Всичко това става в навечерието на редовното годишно заседание на Висшия военен съвет през август тази година, на който се очаква Илкер Башбуг да стане новият началник на турския Генерален щаб, се пояснява в публикацията на известния журналист Мурат Йеткин.

“Радикал”: Има дръзки нададения срещу Конституционния съд, алармират от висшата съдебна институция14 юни 2008 10:21 Агенция "Фокус"Анкара. Председателството на турския Конституционен съд алармира, че има дръзки нападения, които не зачитат никакви човешки и морални стойности, срещу решенията на най-висшата съдебна институция, с които тя изпълнява своите конституционни задължения, пише днес вестник “Радикал” . Председателството обръща внимание на това, че действията и изказванията относно неприключили съдебни дела представлява престъпление по Наказателния кодекс; констатира, че компетентните органи не вземат отношение и не предприемат действия по този въпрос и призовава прокуратурата да се намеси решително. Конкретно се визират някои публикации във вестници, че председателят на Конституционния съд Хашим Кълъч навремето е бил представител за Анкара на печатно издание на крайна ислямистка организация, забранена от закона, както и твърденията за тайна среща на заместник-председателя на Конституционния съд Осман Паксют с командващия сухопътните войски армейски генерал Илкер Башбуг.


Външният министър на Турция е на посещение в Естония14 юни 2008 09:35 Агенция "Фокус"Талин/Анкара. Министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан е на посещение в Естония, съобщават медиите. Днес турският външен министър ще има срещи с естонския външен министър Урмас Пает и ще бъде приет от естонския премиер Андрус Ансип, пише вестникът.

“Хюриет”: 415 полицаи от Висшето училище в Диарбекир се включват в полицейските структури на Турция14 юни 2008 09:11 Агенция "Фокус"Диарбекир. Нови 415 полицаи от Висшето професионално полицейско училище в Диарбекир се включват в полицейските структури на Турция, пише вестник “Хюриет” . На тържествена церемония успешно завършилите шестия випуск на полицейското училище получиха дипломите си, след което положиха клетва. В изказването си валията на Диарбекир Хюсеин Авни Мутлу подчерта, че там, където няма държава, хората не могат да бъдат щастливи и че държавата и правото съществуват именно за да правят хората щастливи.

Анадолска агенция: Ново увеличение на цените на бензина в Турция14 юни 2008 08:22 Агенция "Фокус"Анкара. Цените на безоловния бензин А-95 в Турция се увеличават с 5 куруша на литър, предава Анадолската агенция. Цените на литър бензин в бензиностанциите на Шел и ВР в Анкара и в Измир се повишават от 3,54 турски лири на 3,59 турски лири /около 3,60 лева/. Цените на литър бензин А-95 в същите бензиностанции на европейската и на азиатската част на Истанбул се увеличават от 3,55 турски лири на 3,60 турски лири.

Над 13 килограма хероин бяха заловени в турската провинция Амасия14 юни 2008 08:17 Агенция "Фокус"Амасия. Екипи на отдела за борба с организираната престъпност и контрабандата заловиха 13,277 килограма хероин в околия Амасия, Централна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Операцията е проведена след получен сигнал. Хероинът е открит в багажа на пътник в автобус, пътуващ по маршрута Ван – Истанбул. Притежателят на наркотика е задържан, изправен пред съда и веднага вкаран в затвора тип Ф в Амасия.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP