Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Няколко сценария за бъдещето на Турция

Няколко сценария за бъдещето на Турция

[Reuters]

Четири алтернативни сценария за бъдещето на Турция през следващите 10 години предвижда свързаната с американското министерство на отбраната корпорация "Ранд", пише в."Миллиет".

В доклада се разглежда опитът на Турция по отношение на политическия ислям от кемалистката революция до идването на власт на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, както и външната политика на управляващите. Най-впечатляващото в доклада са разглежданите четири възможни сценария за бъдещето на Турция през следващите 10 години, сред които има вариант за преврат, както и вариант за шериат.

Първият сценарий предвижда, че ПСР ще следва умерен път, насочен към ЕС, и ще конкретизира силата си във властта. Ще има известно намаляване на ограниченията за изразяване на религиозността на обществени места, но няма да има усилия за налагане на ислямски закони.

Според втория сценарий ще има "скрита ислямизация" и едно ново правителство на ПСР ще следва по-агресивна ислямска програма.

Третият възможен сценарий предвижда, че Конституционният съд ще вземе решение за забрана на ПСР, но кризата ще се задълбочи. Тогава ПСР вероятно ще се появи отново на сцената под ново име, а напрежението в отношенията с ЕС ще се засили.

Четвъртият сценарий допуска, че социалните напрежения в страната ще се засилят до такава степен, че армията ще предприеме "мек преврат" или, макар и с по-малка вероятност, ще се намеси пряко.

Inform,19.06.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP