Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Конституционният съд в Турция връща модата на перуките

Конституционният съд в Турция връща модата на перуките

Фотограф: Ройтерс

Перуките се върнаха на мода в Турция. Този път не като нов поглед към модните тенденции от 60-те години на миналия век и потвърждение на правилото, че "всичко ново е добре забравено старо", а заради необходимостта студентките с консервативни възгледи отново да ги слагат върху ислямските си забрадки, за да могат да посещават университетите в страната, пише БТА.

Позападналият от началото на годината бизнес очаква своя ренесанс, обнадежден, че ще може да си върне изгубената клиентела - ученичките и студентките, захвърлили перуките, след като през февруари турският парламент реши, че те вече няма да са им нужни над забрадките, за да влизат в учебните заведения.

Според турски търговци 40 процента от търсенето на перуки идва именно от момичетата и младите жени, принудени да ги слагат върху забрадките си, за да влязат в час. В събирателен образ и символ на турските набожни девойки, решили да не жертват образованието си в името на ислямските норми, се превърна дъщерята на турския президент Абдуллах Гюл - Кюбра, която също посещаваше занятията в престижния турски университет Билкент с перука над забрадката.

В четвъртък турският Конституционен съд анулира конституционната поправка, която премахна забраната за носене на ислямски забрадки в турските университети, и спря нейното действие. Според решението на съда поправките, приети от парламента през февруари, нарушават светските принципи на конституцията.

Социологически проучвания показват, че около 80 на сто от турците подкрепят премахването на забраната срещу забрадките, която ограничава хиляди турски жени да продължат образованието си във висши учебни заведения в страната. По-заможните от тях избират да следват на запад, но останалите само допринасят за огромното разминаване по полов признак в образователния ценз на турските граждани.

Вчерашното решение на съда обаче вероятно ще има далеч по-силен отзвук, смятат анализатори, според които съдебната присъда увеличава възможността за забрана на управляващата партия. Именно върху усилията на правителството да облекчи забраната срещу забрадките се базира искът на прокурора от Касационния съд, който поиска ПСР да бъде закрита, а на десетки нейни членове, в т.ч. президента и премиера, да бъде наложена забрана за упражняване на политическа дейност за период от пет години.

Действително, цялата полемика около забрадките обогати речника с ново значение на думата "тюрбан", за да я отличи от досегашния й синоним "башьортю". И макар то все още да не е описано в тълковните речници, няма как да не бъде взето предвид в по-новите издания. "Тюрбанът" вече е не каква да е забрадка, а само тази, използвана, за да демонстрира политическа принадлежност. За разлика от традиционната забрадка, тюрбанът е продукт на съзнателен избор и акцент, който образованите жени поставят върху религията, уточняват запознати.

Като изключим приноса към лексиката обаче, фокусът върху забрадките досега само забави реформите на Турция, насочени към европейската й интеграция, а евентуалното закриване на управляващата партия от съда застрашава да замрази за дълго стремежа на мюсюлманската държава за членство в ЕС и да задълбочи съпротивата на някои от членовете на блока срещу перспективата за присъединяването на Анкара.

Inform,07.06.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP