Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,07.06.08

Турската конституционна и парламентарна система се нуждае от реформа, смята Кьоксал Топтан
07 юни 2008 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската конституционна и парламентарна система се нуждае от реформа, заяви председателят на турския парламент Кьоксал Топтан, след като Конституционният съд на страната потвърди забраната за носене на ислямски забрадки в университетите - силен удар срещу политиката на правителството, предаде АФП.
На пресконференция Топтан каза, че Конституционният съд е надхвърлил правомощията си като е блокирал предлагана от кабинета поправка в основния закон на страната, приета с голямо мнозинство в парламента на страната, която предвижда на жените да им бъде разрешено да носят традиционните за мюсюлманите религиозни забрадки в района на университета.
Това решение повдигна въпроси за разделението на властите. То предизвика сериозни опасения за развитието на нашата демокрация.

“Сабах”, Турция : Конституционният съд се намеси в правомощията на парламента, твърди управляващата партия

07 юни 2008 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управлящата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ каза, че Конституционният съд се е намесил в правомощията на законодателната власт с решението си да отмени промените в конституцията за забрадките, пише днес вестник “Сабах”. На 5 юни съдът отмени приетите от парламента промени в конституцията, премахващи забраната да се носят мюсюлмански забрадки в университетите в страната.
Решението е пряка намеса в правомощията на парламента, това е нарушение на принципа за разделение на властите, заяви заместник генералният председателят на ПСР Денгир Мир Мехмет Фърат след вчерашното заседание Централния изпълнителен комитет на ПСР.

"Хюриет", Турция: Девлет Бахчели съветва управляващите да формират нова партия
07 юни 2008 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на опозиционната националистическа Народнорепубликанска партия Девлет Бачели смята, че управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ трябва да формира нова политическа партия без да изчаква изхода от делото по нейното закриване, пише днес вестник “Хюриет”. “ От ПСР трябва да намерят нова партия и всички нейни членове трябва да се преместят в новата с изключение от онези 39 души, за които се иска забрана за политическа дейност. Новата партия трябва да състави ново правителство с нов министър-председател и да работи за нормализиране в страната”, е заявил Бахчели. Според него ако Конституционният съд, който гледа делото, не постанови решение за закриване на ПСР, тя следва да се обедини с новосформираната партия. Предлагам това като проект за нормализиране в страната, е посочил опозиционният лидер.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP