Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,26.06.08

Проблемите за връщането на осъдени терористи обсъдиха експерти и юристи на кръгла маса в Истанбул
26 юни 2008 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министерствата на правосъдието на САЩ и Турция организираха кръгла маса по проблемите за връщането обратно на осъдените за тероризъм, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В кръглата маса участват експерти и представители на институциите, свързани с изпълнението на процедурите в тази насока. На семинара от 24 до 26 юни в Истанбул взеха участие представители на Турция, САЩ, Австрия, Белгия, Дания, Франция, Ирак, Холандия, Испания и Швейцария. Първият заместник-министър на правосъдието на Турция Ахмет Кахраман привлече вниманието върху това, че терористичните организации, които действат в Турция, действат в същото време и в Европа и се занимават основно с трафик на хора и наркотици, изнудване, пропагандна дейност. Той изрази недоволство от това, че те добре се възползват от международните средства и възможности да се прикриват и продължават да действат в други страни, след като са наказвани в едни. Координаторът по борбата срещу тероризма в Европа Жил Де Керхове изтъкна, че трябва да се засили прилагането на Европейското споразумение за задържане и да се улесни неговото изпълнение.

НРП в Турция преминава в атака срещу предупрежденията, че ще бъде изключен от Социнтерна
26 юни 2008 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Народнорепубликанската партия /НРП/ в Турция Дениз Байкал и екипът му преминават в атака след предупреждението, че партията им не е социалдемократическа и ще бъде изключена от Социалистическия интернационал, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. В тази връзка Байкал изпрати своя заместник Йондер Сав в Атина с посланието към лидера на ПАСОК Георгиус Папандреу да възпрепятства това действие. В противен случай Байкал няма да присъства на заседанието на Социалистическия интернационал, което ще се състои между 30 юни и 2 юли в Атина. Според социалистите от Германия, Франция и Швеция с политиката, която следва, НРП вече се е отдалечила от социалдемократическата идентичност. Според Байкал обаче Социнтернът не трябва да оказва натиск върху политиката, която те следват. Той каза, че като партия нямат грешна политика. “Ние защитаваме светския характер и демокрацията. Ако това се разбира погрешно, ще дадем отговор”, е позицията на Байкал, пише вестникът.

Терорист от ПКК задържаха силите за сигурност в Батман, Югоизточна Турция
26 юни 2008 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Батман. Терорист от Кюрдската работническа партия задържаха в Батман силите за сигурност в Турция, предаде Анадолската агенция. Според информация в интернет сайта на Генералния щаб на Турция той е бил задържан вчера в 15,30 часа.

Очакваме с нетърпение визитата на премиера Ердоган, каза вицепремиерът на Ирак Берхам Салих
26 юни 2008 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Багдад/Анкара. Вицепремиерът на Ирак Берхам Салих заяви, че очакват с нетърпение визитата на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Багдад, която ще има голямо значение за отношенията между двете страни, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Според Салих посещението на турския премиер е важно за разширяването на политическото и икономическото сътрудничество между двете страни. Той каза, че решаването на важни проблеми в Ирак зависи много от връзките с Турция и на това мнение са и премиерът Ердоган и президентът Гюл.

22 нелегални имигранти са задържани в провинция Айдън, Западна Турция
26 юни 2008 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Айдън. 22 нелегални имигранти са били задържани в околия Дидим, провинция Айдън, Западна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Дежурни жандармерийски екипи, които са проверявали крайбрежната ивица, са задържали при мястото Кафа, околия Дидим, 22 имигранти, опитващи се да избягат с надуваем катер. Задържаните са от афганистански произход. С тях са задържани също и трима турски и един чужд гражданин, които са свързани с организацията на трафика. Задържаните афганистанци са предадени на отдела за чужденци в полицията в Айдън за извършване на необходимите процедури по експулсиране от страната, пише вестникът.

Шофьор на минибус загина, а 4 войници са ранени в провинция Диарбекир, при нападение на ПКК
26 юни 2008 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Един човек е бил убит, а 4 войници са били ранени в околия Лидже, провинция Диарбекир, в резултат на въоръжено нападение на терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/, предаде Анадолската агенция. Срещу 4 цивилни автомобила, които са изпълнявали временни задачи и са превозвали войници от мястото Тапантепе до Диарбекир, е бил открит огън от група на ПКК. При стрелбата е загинал шофьорът на минибуса Мехдин Догандемир – 28-годишен, и са били ранени 4 войници. След злополучния случай е в района е била предприета широкомащабна операция за задържане на терористите.

Съветът за национална сигурност на Турция заседава с наситен дневен ред
26 юни 2008 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. Наситен е дневният ред на започналото заседание на Съвета за национална сигурност на Турция, предава турската агенция АНКА. На заседанието, което се провежда в президентския дворец “Чанкая” под председателството на президента Абдуллах Гюл, ще бъдат обсъдени борбата срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/, преговорният процес с ЕС, последното развитие на Кипърския въпрос, действията по посредничеството на Турция в мирните преговори между Сирия и Израел, събитията в Ирак и други актуални регионални въпроси. Ще бъде обсъдено също и нарасналото напрежение между правителството и правосъдните органи, макар това да не фигурира в предварителния дневен ред на заседанието. Ще бъдат разисквани и дискусиите за представители на турските въоръжени сили в последните дни, намерили място в медиите, посочва агенцията.

При нападение на екстремисти в Турция пострадаха петима души
26 юни 2008 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. В резултат на нападение на екстремисти от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция загина един шофьор и са ранени четирима военнослужещи, съобщи източник, пожелал анонимност, цитиран от Ройтерс.
В североизточната част на страната екстремистите са открили огън по колона от военни автомобили.
ПКК е призната за терористична организация в Турция, САЩ и ЕС.

Съветът за национална сигурност на Турция заседава днес

26 юни 2008 | 09:44 | Агенция "Фокус"

Анкара. Съветът за национална сигурност на Турция заседава днес, съобщава турският вестник “Хюриет”. Това е редовното заседание за месец юни. То ще започне в 13,30 часа в президентския дворец “Чанкая” и ще бъде председателствано от президента Абдуллах Гюл. На него ще бъдат обсъдени вътрешни и външнополитически въпроси.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP