Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Криза сред управляващите в Турция


Турският премиер ще проведе извънредна среща, след като съд блокира опита на правителството му да позволи на студентки да носят шамии в учебните заведения.

Конституционният съд реши, че отмяната на забраната за носене на шамии нарушава светските принципи, върху които е изградена Турската република.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган провежда среща с лидери на своята Партия за справедливост и развитие /АКР/, за да обсъди следващите стъпки на кабинета.

Кореспонденти съобщават, че решението на съда може да повлияе на случая, разглеждан от друг съд по искане на прокуратурата за забрана на управляващата партия.

Главният прокурор на Турция заяви, че АКР е "център на антисветска дейност" и настоява за нейната забрана.

Това може да доведе до налагане на петгодишна забрана за политическа дейност на президента, премиера и още 71 членове на партията.

Обвинението цитира случая с разрешаването на шамиите в учебните заведения като доказателство за антисветската дейност на управляващата партия.

Светският елит на страната, който включва въоръжените сили, съдилищата и университетите, подозира, че АКР се опитва подмолно да въведе исляма в обществения живот на страната.

Турските медии наричат решението на Конституционния съд за шамиите "най-голямото поражение" на Ердоган след идването му на власт през 2002 година.

Някои лидери на АКР смятат, че партията ще бъде забранена, което ще наложи създаването на нова политическа формация и дори провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Inform,юни 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP