Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Сезонът на гастарбайтерите

Image

През юли – към Турция, през август – към Западна Европа

Над 2 милиона турски гастарбайтери ще преминат през страната ни това лятото, съобщиха от МВР.

Потоците от прибиращи се в родината турски гастарбайтери се очаква да тръгнат от Западна Европа в средата на юни. Критичните периоди са през юли – в посока Турция и в края на август – в посока Западна Европа.

През миналото лято също около 2 милиона души преминаха българо-турската границата, а за тази прогнозите са за още по-интензивно движение. Това каза заместник-областният управител на Одрин Дженгизхан Аксой при срещата си с българския вътрешен министър Михаил Миков на ГКПП – Капъкуле.

Аксой, който пряко отговаря за работата на граничните пунктове, помоли българската страна да вземе спешни мерки за облекчаване на трафика. Турция предлага част от потока гастарбайтери да бъде пренасочена към другия ГКПП - Лесово – Хамзабейли. Това може да стане с полицейска намеса още във вътрешността на страната, но повечето преминаващи предпочитат да се насочат към Капитан Андреево, тъй като това е най-краткият път – стана ясно от разговора на министър Миков с дежурната смяна на граничната полиция на пункта.

Допълнителните затруднения са свързани с интензивните строителни работи на изцяло нов и супермодерен граничен пункт на Капъкуле, който по думите на турския заместник-областен управител на Одрин, ще бъде завършен до края на годината и е на стойност 75 милиона долара. Тогава съседката ни ще може да поеме значително по-голям поток от преминаващи, който ще затрудни българската инфраструктура.

Министър Михаил Миков разпореди да бъде направен анализ на пътникопотока на входа и изхода на ГКПП-Капитан Андреево и работата на личния състав да бъде организирана съобразно този анализ. Освен това ще обсъдят организационни мерки, съвместно с Министерство на държавната администрация и административната реформа, за по-добра организация на нововъведената система за единен фиш, която забавя допълнително обработката на преминаващите.

Inform,04.06.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP