Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,25.06.08

Трима активисти на ПКК са убити при операция на турската армия25 юни 2008 15:32 Агенция "Фокус"Анкара. Трима активисти на Кюрдската работническа партия /ПКК/ са убити при сражение с турски военнослужещи в източната част на Турция, предаде АФП.При престрелката е бил ранен един военнослужещ. Сражението е избухнало в района на Агръ, където се повежда мащабна операция срещу силите на ПКК.

16 нелегални имигранти са били задържани близо до турския курорт Мармарис25 юни 2008 13:50 Агенция "Фокус"Мармарис. 16 нелегални имигранти са били задържани в село близо до турския курорт Мармарис, пише турският вестник “Сабах”. По предварително получено сведение жандармерийските екипи в Мугла са задържали в село Ташлъджа 16 нелегални имигранти от палестински произход. Задържаните са дошли в Мармарис от Ван, след като по нелегален път са влезли в страната през турската граница. Те са се добрали до Мармарис от Ван чрез автобус по свои пътища. В Мармарис е трябвало да се срещнат с трафикантите на хора, които да ги преведат в Гърция. На човек задържаните са платили по 6 хиляди долара. Те са били предадени на отдела за чужденци на полицията в Мугла за извършване на необходимите процедури за експулсиране от страната.

Си Ен Ен Тюрк: 50 000 е броят на милионерите в Турция25 юни 2008 13:28 Агенция "Фокус"Вашингтон/Анкара. С 8 хиляди души се е увеличил броят на доларовите милионери в Турция за една година, сочи докладът за световното богатство, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според доклад, изготвен от международната компания “Мерил Линч”, броят на доларовите милионери в страната през 2006 година е бил 42 000 души, докато за 2007 година броят им е 50 000. Предполага се, че те притежават общо богатство от 50 милиарда долара. Според изследването най-много е нараснал броят на милионерите в Индия, Китай и Бразилия.

Двама терористи от ПКК са убити, а един войник е ранен при сблъсък в провинция Ван, Източна Турция25 юни 2008 13:14 Агенция "Фокус"Ван. Двама терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били убити, а един войник е бил ранен по първоначални данни при сблъсък между жандармерийски части и група на ПКК в планината Тендюрек в района на провинция Ван, пише турският вестник “Хюриет”. Според изявление на валията на Агръ Мехмет Четин вчера вечерта е започнала операция срещу ПКК в планината Тендюрек. Тази сутрин между жандармерийските части и групата на ПКК е възникнал въоръжен сблъсък, при който са били убити двама, а ранени трима терористи. Раненият войник е бил откаран в болницата в Агръ и подложен на лечение. Няма опасност за здравето му. Операцията в равнинните области на провинция Ван и Агръ срещу ПКК продължава, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Ще се борим до последна капка пот за победа, каза турският селекционер Фатих Терим25 юни 2008 12:48 Агенция "Фокус"Базел/Анкара. Техническият директор на турския национален отбор по футбол Фатих Терим заяви, че турските национали ще се борят до последна капка пот за победа в критичния полуфинален мач довечера с Германия, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Терим посочи, че целите му не свършват с това турският национален отбор да играе на полуфинален мач на еврошампионата. Турският селекционер изтъкна, че не се страхуват от Германия и ще водят борба до последен дъх, като не се крият зад оправданието за контузени и наказани футболисти, които няма да излязат на терена тази вечер.

“Хюриет”: Съветът за национална сигурност на Турция ще заседава утре25 юни 2008 12:19 Агенция "Фокус"Анкара. Утре ще се състои заседание на Съвета за национална сигурност на Турция, пише турският вестник “Хюриет”. Това е редовното заседание за месец юни. То ще започне в 13,30 часа в президентския дворец “Чанкая” и ще бъде председателствано от президента Абдуллах Гюл. На него ще бъдат обсъдени вътрешни и външнополитически въпроси.

Четирима жандармеристи са ранени при преобръщане на военен автомобил до Невшехир, Централна Турция25 юни 2008 12:11 Агенция "Фокус"Невшехир. Четирима жандармерийски войници са били ранени при преобръщане на военен автомобил при общинския център Учхисар близо до Невшехир, Централна Турция, пише турският вестник “Хюриет”. Кола на жандармерийското управление в Невшехир, която е пътувала в затвор тип Е до центъра на града, се е преобърнала в ров след като се е сблъскала с куче, излязло изневиделица на пътя. При инцидента са били ранени четирима жандармеристи. Те са откарани в държавната болница в града за оказване на медицинска помощ.

“Хюриет”: Топката е кръгла, дал Бог, може да спечелим, каза Сюлейман Демирел за мача Турция-Германия25 юни 2008 11:57 Агенция "Фокус"Анкара. Бившият президент на Турция Сюлейман Демирел изрази искрена надежда, че турският национален отбор по футбол ще спечели мача срещу Германия на полуфинала на Евро 2008, пише турският вестник “Хюриет”. Демирел взе участие вчера в приема по случай националния празник на Хърватия. На въпрос за мача с Хърватия Демирел каза, че още с влизането му в салона посланикът на Хърватия ги е поздравил за победата. За мача с Германия бившият турски президент каза, че при последните срещи германският отбор е загубил от турския, вероятно полуфиналът ще бъде поредната му загуба.

Делото срещу обвиняемия за убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк ще бъде открито25 юни 2008 11:39 Агенция "Фокус"Истанбул. Делото срещу обвиняемия за убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк О. Ш. ще бъде открито за медии и наблюдатели, пише турският вестник “Радикал”. Хрант Динк беше редактор на вестник “Агос” в Истанбул и беше убит преди повече от година пред редакцията на вестника от турски националистично настроени младежи. Причината делото да бъде открито е, че обвиняемият ще навърши 18 години на 28 юни. Делото ще се гледа на 7 юли в 14 съд за тежки престъпления в Истанбул. Предишните заседания на съда по делото бяха закрити, пише вестникът.

“Сабах”: Абдуррахман Ялчънкая изложи устно аргументите си за забраната на прокюрдската ПДО25 юни 2008 11:06 Агенция "Фокус"Анкара. Вчера главният прокурор на Републиканската касационна прокуратура на Турция Абдуррахман Ялчънкая изложи устно позицията си пред Конституционния съд за забрана на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/, пише турският вестник “Сабах”. В рамките на половин час той представи аргументите си по повдигнатото искане за забрана на ПДО. Ялчънкая поиска и забрана за политическа дейност на 221 представители на ПДО, сред които Ахмет Тюрк, Лейла Зана, Махмут Алънак и депутатите от партията. ПДО ще представи своята устна позиция на 16 септември.

Анадолска агенция: Забраната на една политическа партия ще бъде злополука, каза Матю Брайза25 юни 2008 10:49 Агенция "Фокус"Вашингтон. Отговарящият за Европа и Евразия в Държавния департамент на САЩ Матю Брайза заяви във връзка с делото срещу Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция, че ще бъде злополучна последица забраната на една партия като резултат от политическите противоборства в страната, предаде Анадолската агенция. Матю Брайза каза това на семинар във Вашингтонския стратегически институт в отговор на въпроса как делото ще се отрази на отношенията Турция-САЩ. Брайза изтъкна, че забраната на ПСР няма да съответства на европейските стандарти и венецианските критерии. Той посочи, че демократичната политическа система и конституционният ред на Турция е в процес на еволюция. Американският дипломат изтъкна също, че ако заради евентуална забрана на ПСР преговорите с Турция бъдат замразени, това ще се отрази отрицателно на интересите на цялата международна общност.

“Сабах”: Турският премиер се срещна с командващия сухопътните сили на Турция генерал Илкер Башбуу25 юни 2008 10:24 Агенция "Фокус"Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна изненадващо с командващия сухопътните сили на Турция армейски генерал Илкер Башбуу, пише турският вестник “Сабах”. В изявление на пресцентъра на Министерския съвет се казва, че вчера вечерта Ердоган и генерал Башбуу са вечеряли заедно. На вечерята, която е продължила два часа, са били обсъдени борбата срещу тероризма и някои събития в страната, както и публикациите по адрес на генерал Башбуу, които го представят като следващия началник на Генералния щаб.


“Заман”: В колата на заместник-кмет от ПДО в Турция е заловен 60 кг хероин
25 юни 2008 09:47 Агенция "Фокус"
Истанбул. Заместник-кметът на околия Юксекова, провинция Хаккяри, Шакир Йълдъз е бил задържан с 60 килограма хероин в район Бейликдюзю, Истанбул, пише турският вестник “Заман”. Наркотикът е бил открит в автомобил при операция на отдела за борба с наркотиците към полицията в Бейликдюзю. Заедно с Йълдъз, който е представител на Партията на демократичното общество, е бил задържан и неговият помощник Абдюлкадир К., за когото се предполагаше, че е убил полицая Шакир Йълдъз при тържествата за празника “Невруз”, пише вестникът.

Турски печат: Мачът Турция-Германия и словесните пререкания между опозиция и управляващи на вниманието на печата
25 юни 2008 09:29 Агенция "Фокус"
Анкара. Мачът от полуфинала на европейското първенство по футбол, който трябва да изиграе довечера Турция с Германия, и словесните пререкания между опозиционните политически лидери Дениз Байкал и Девлет Бахчели от една страна и премиера Реджеп Тайип Ердоган от друга обхващат значително място на страниците на турските всекидневници днес. Вестник “Радикал” пише, че призивът на лидера на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели към премиера Ердоган да се оттегли на една страна, без да чака решението на Конституционния съд по делото за забрана, е срещнал остро противодействие от страна на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/. Вестникът цитира оценките на Бахчели за изявлението на заместник-председателя на ПСР Денгир Мир Мехмет Фърат пред вестник “Ню Йорк таймс” за думите му, че революцията на Ататюрк е една травма за турското общество и за управлението на ПСР.
Вестник “Сабах” в публикация, озаглавена “Ердоган: Политиката не се прави като се проси съжаление от конкурентите”, пише, че Ердоган е дал твърд отговор на призива на Бахчели да се оттегли от политиката. “Ако някои ще се оттеглят настрана, това ще го каже народът”, заявява турският премиер.
Вестник “Хюриет” в публикация под заглавие “Социалните кърлежи” пише, че лидерът на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели е охарактеризирал правителството и ПСР като “социални кърлежи”. Същият вестник на първа страница пише, че прави впечатление, че преди историческия мач между Германия и Турция и в двете страни “вее” атмосфера на приятелство. Вестникът пише, че на много булеварди и магазини в Германия се веят германското и турското знаме. Според западни коментатори като че ли ще се срещат един срещу друг два германски национални отбора.
Вестник “Милиет” също цитира думите на премиера Ердоган към Девлет Бахчели, че подобни нелегитимни предложения към политически сили, които са получили 47 % на изборите не се вписват в демократичните ценности.

“Заман”: Две земетресения разтърсиха тази нощ провинция Хаккяри, Югоизточна Турция
25 юни 2008 08:37 Агенция "Фокус"
Хаккяри. Две земетресения разтърсиха тази нощ провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, пише турският вестник “Заман”. Първият трус е бил усетен в 00:23 часа и е бил с магнитуд 3.3 по скалата на Рихтер, а вторият е бил усетен в 6:05 часа. Той е бил с магнитуд 4.2 по скалата на Рихтер. Епицентър и на двата труса е Хаккяри. При трусовете няма материални щети и човешки жертви. Жителите на Хаккяри обаче са много уплашени и някои от тях дълго време след трусовете не са се прибрали по домовете си, пише вестникът.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP