Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,20.06.08

Световната банка отпуска на Турция заем в размер на 255,4 милиона евро за подкрепа на реформите
20 юни 2008 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Световната банка отпуска на Турция заем в размер на 255,4 милиона евро за подкрепа на реформите в публичния сектор, предаде Анадолската агенция. Кредитът трябва да бъде използван за укрепване на социалната сигурност и реформи в държавната администрация.

Двама терористи от ПКК са убити при сблъсък с турски военни части в провинция Ван, Източна Турция
20 юни 2008 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Ван. Двама терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били убити при сблъсък с турски военни части в провинция Ван, Източна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Жандармерийски екипи в околия Чатак са влезли във въоръжен сблъсък с група бунтовници от ПКК между планината Кючюк Като и село Далбастъ. При сблъсъка са били убити двама терористи. Започнала е широкомащабна операция за задържането на групата на ПКК, пише вестникът.

Експлозия на мина, заложена от ПКК, рани двама турски военнослужещи в Югоизточна Турция
20 юни 2008 | 19:12 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Двама турски военнослужещи са били ранени в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, при експлозия на мина, заложена от Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Експлозията е станала при продължаващата операция срещу група на ПКК в планината Кюпели. Военна част от 12 души е провеждала същевременно операция по претърсване на района за заложени мини. Единият от ранените е младши офицер, другият е войник. Ранените военнослужещи са били откарани във военната болница в Шърнак. Те са в тежко състояние, пише вестникът.

АФП: Двама кюрдски екстремисти са убити в Източна Турция
20 юни 2008 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама кюрдски екстремисти, членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), са били убити днес при боеве с армията в Източна Турция, предаде АФП. Сблъсъците са избухнали в планинска местност близо до Чатак, в провинция Ван.

Турция е силно зависима от външни източници в областта на енергийните източници, сочи доклад
20 юни 2008 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция преживява в крайна степен критичен период в енергийната и икономическата си политика, сочи доклад на Палатата на инженерите в Турция, предава информационната агенция АНКА. Докладът, който разглежда политиката на добив и потребление на природен газ в Турция, посочва, че вносът на енергия в Турция тази година надхвърля 40 милиарда долара, което е показател за голяма зависимост на страната от външния фактор.

Земетресение с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер разлюля Черноморското крайбрежие на Турция
20 юни 2008 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Гиресун. Земетресение с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер е било регистрирано днес към обяд в черноморското крайбрежие на провинция Гиресун, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Земетресението е било усетено най-силно в околия Ейнесил на същата провинция, по-слабо в Гюмюшхане и Трабзон. Епицентърът е бил с дълбочина 11,9 км и е продължило 5 секунди. Няма жертви и материални щети.

С 22 % поскъпва от 1 юли електроенергията за битови нужди в Турция
20 юни 2008 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. С 22 % поскъпва от 1 юли електроенергията за битови нужди в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Решението за увеличението е потвърдено от Съвета за регулиране на енергийния пазар в Турция. Според първоначалното решение поскъпването трябваше да бъде 25 %, но премиерът Реджеп Тайип Ердоган поиска да не се прави голямо увеличение заради реакции на недоволство.

Продължават операциите срещу ПКК в провинция Шърнак, Югоизточна Турция
20 юни 2008 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Продължават операциите срещу терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в планините Джуди, Кюпели и Бестлер Дерелер, провинция Шърнак, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Операцията, която започна след локализирането на групата терористи в Бестлер Дерелер, се осъществява по суша и въздух с хеликоптери “Сикорсски” и “Кобра”. Тази сутрин районът е бил обкръжен за залавянето на групата, пише вестникът.

Турският генерален щаб отрече твърденията за разработен подробен план за намеса на армията в управлението
20 юни 2008 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб на Турция отрече твърденията в някои медии, че е разработил подробен план за намеса на армията в управлението на страната, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В изявление, поместено в интернет сайта на Генералния щаб, се посочва, че в командването на щаба не се намира такъв документ, който да е подписан от него. От Генералния щаб определят твърденията в някои всекидневници като инсинуации. Според публикацията във вестник “Тараф” този план предвижда възпрепятстването на противниците на турските въоръжени сили и пропаганда срещу тях чрез радиото и телевизията, както и подриване на Партията на демократичното общество.

Отворените глави показват, че преговорите с Турция не вървят отрицателно, каза Марк Пиерини
20 юни 2008 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Айдън. Председателят на делегацията за Турция на Европейската комисия Марк Пиерини заяви, че отворените нови глави показват, че преговорите за присъединяване на Турция към ЕС не вървят отрицателно, пише турският вестник “Милиет”. Пиерини, който е на посещение в Айдън за инспектиране на проектите, които се реализират с финансовата подкрепа на ЕС, посочи, че са важни както преговорите с правителството, така и с местните власти по пътя към европейската интеграция. Той изтъкна, че Турция получава помощ по предприсъединителните програми и в момента се реализират проекти за контрол на използването на водата на река Бююк Мендерес и опазването на природата в района на езерото Бафа. Той каза, че са готови да помогнат на Турция по всякакъв начин в подготвителния процес.

Турски предприемачи призоваха към подпомагане на родното производство на памук
20 юни 2008 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Адана. Среща на представителите на водещите сектори в турската икономика бе организирана в турския град Адана, пише турският вестник “Заман”. На срещата председателят на рекламната компания на вестник “Заман” Хакан Дикмен изложи предложенията на турски бизнесмени и индустриалци към правителството за възстановяването на Адана като един от цветущите промишлени центрове на Анадола. Представителите на текстилната промишленост на срещата поискаха, за да се въздигне секторът, да се престане с вноса на памук, а да се възстанови и даде рамо на производството на тази суровина в региона като се подпомогнат в тази насока Чукурова и Кайсери. Турските индустриалци и бизнесмени изтъкнаха, че е необходимо да се защити местното производство, за да може да се преодолее поне в известна степен конкуренцията на страни като Китай, Пакистан и Индия.

Не възнамерявам да се завръщам на политическата сцена, каза директорът на ПРООН Кемал Дервиш
20 юни 2008 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Директорът на Програмата за развитие на ООН Кемал Дервиш заяви, че не възнамерява да се завръща на политическата сцена в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Кемал Дервиш каза това в отговор на журналистически въпрос дали смята отново да се върне на турската политическа сцена. Той изтъкна, че е в Турция само като гост на Съюза на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/, за да разговарят върху икономическото състояние на страната.

Агенция “Фокус” припомня, че като вицепремиер в правителството на Бюлент Еджевит през 2001 година Кемал Дервиш приложи мерки за изваждане на страната от финансовата и икономическа криза, след което беше избран за депутат от Народнорепубликанската партия, но напусна парламента поради различия във възгледите и премина на работа в Световната банка, а след това оглави Програмата за развитие на ООН.

“Милиет”: За първи път в историята на Турция жена ще стане член на Генералния щаб
20 юни 2008 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. За първи път в историята на турските въоръжени сили жена става член на Генералния щаб, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Капитан Билгехан Бюлбюл, която е пилот на изтребител в командването на военновъздушните сили на Турция, и завършва Военната академия ще има възможност да стане генерал. Това е първият случай в Турция, при който жена ще може да се издига в офицерската йерархия до генералски чин. Като получи дипломата си в края на юли, Бюлбюл, която е показала отличен успех и постижения във военната подготовка, ще бъде назначена на длъжност в Генералния щаб. Срокът за израстване до генералски чин е 20 години. Дали Билгехан Бюлбюл ще стане генерал ще стане ясно на заседанието на Висшия военен съвет през 2028 година. Дипломите си от Военната академия ще получат още три жени. Двете от тях са в отдела по разузнаване, а третата е в командването на военноморските сили на Турция, пише вестникът.

“Хюриет”: Началникът на турския генерален щаб награди армейски служители за международни успехи
20 юни 2008 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Генералния щаб на Турция армейски генерал Яшар Бююканът награди вчера в щаб-квартирата на Генералния щаб войниците и офицерите, показали успехи в международни съревнования, пише турският вестник “Хюриет”. Бююканът похвали постиженията на служителите на армията и изрази надежда, че идната година броят на победителите ще бъде по-голям. Той каза, че успехите на армията се дължат на знанията на военните служители и на тяхната воля и изтъкна, че турските войници и офицери са показали своята висока квалификация в организираната операция в Северен Ирак, която се е провела в много трудни условия, пише вестникът.

Анадолска агенция: Инфлационно индексиране на заплатите на държавните служители в Турция
20 юни 2008 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на финансите определи, че индексът на инфлацията в Турция през периода януари-март е 6,38% и сега се изчакват резултатите за периода април-юни, които ще бъдат оповестени на 3 юли, за да бъде фиксиран размерът на инфлационното индексиране на заплатите на държавните служители, предава Анадолската агенция. Съгласно закона за държавния бюджет, пред първата половина на годината се извършва индексиране на заплатите на държавните служители с 2%, като увеличението на по-високите заплати е по-малко, а на по-ниските заплати – по-голямо. По този начин, увеличението на най-ниската заплата заедно със семейните добавки става 5,2%, а нетно, без семейните добавки – 5,2%.

ДХА: Хвърлена ръчна бомба по сградата на управляващата партия в околия Шемдинли, Турция
20 юни 2008 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Тази сутрин към 01.00 часа неизвестни лица са хвърлили ръчна бомба по сградата на управляващата Партия на справедливостта и развитието в околия Шемдинли на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Няма пострадали хора. На сградата са нанесени значителни материални щети. Полицията е започнала широкомащабна акция за залавяне на извършителите на бомбеното нападение.

Анадолска агенция: Ако управляващата партия бъде закрита, преговорният процес на Турция с ЕС може да бъде спрян
20 юни 2008 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Председателят на европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг заяви, че ирландското вето на Лисабонския договор не може да спре преговорния процес на ЕС с Турция, но това може да направи самата Турция, ако управляващата в страната Партия на справедливостта и развитието бъде забранена и ако на премиера Реджеп Тайип Ердоган бъде наложена политическа забрана, предава Анадолската агенция. Никой не мисли да спира преговорите с Турция, посочва Пьотеринг, но предупреждава, че ако бъде закрита управляващата партия, това вече ще съставлява “едно съвсем различно положение”.

“Сабах”: Големият горски пожар в провинция Анталия продължава да бушува
20 юни 2008 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Анталия. Големият горски пожар землището на община Гьонюк на околия Кемер в провинция Анталия продължава да бушува, информира електронното издание на вестник “Сабах”. Пожарът е започнал по обяд на 18 юни и все още продължава, но няма опасност да се разшири и да обхване други райони. Гасенето му е затруднено поради обстоятелството, че гори ниската част на каньон в района на националния парк и намесата може да става само от въздуха с хеликоптери. Предполага се, че поради особеностите на района и на метеорологичните условия гасенето на пожара ще продължи още няколко дни.

“Заман”: Месут Йълмаз изненади всички с думите, че армията няма да се върне по казармите
20 юни 2008 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият премиер Месут Йълмаз изненада всички със защитата на процеса на закриване на политически партии в Турция и думите, че не може да се очаква армията да се завърне по казармите, пише днес вестник “Заман”. В политическите среди в Анкара това изявление на Месут Йълмаз се коментира като неочакван и странен обрат на неговите възгледи. Напомня се, че навремето Месут Йълмаз полагаше значителни усилия за реформите за хармонизация с ЕС и подчертаваше, че пътят на Турция към ЕС преминава през Диарбекир. Сегашните негови позиции се оценяват като “много неприятна промяна”, която не се покрива с въжделенията на народа, отбелязва всекидневникът.

“Хюриет”: Днес турският национален отбор по футбол ще изиграе своя 541-ти мач
20 юни 2008 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Виена/Анкара. . Днес турският национален отбор по футбол ще изиграе своя 541-ти мач, като се среща с отбора на Хърватия на четвъртфиналите на “Евро 2008”, пише вестник “Хюриет”. В 85-годишната си история турският национален отбор по футбол има до сега изиграни 450 мача – 235 официални и 215 контролни и приятелски срещи. Равносметката е 157 победи, 107 равенства и 186 загуби. Головата разлика е вкарани 577 гола и получени 694 гола. Под ръководството на селекционера Фатих Терим Турция ще изиграе своя 75-ти мач. Под неговото ръководство турските национали са записали в досега изиграните 74 срещи 35 победи, 21 равенства и 18 загуби.

“Сабах”: Съветници на Барак Обама са се срещали с депутат от управляващата партия в Турция
20 юни 2008 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ предприема контакти с щаба на Барак Обама, който оповести, че ще признае твърденията на арменците за геноцид по време на събитията в Османската империя през 1915 година, пише днес вестник “Сабах”. Стана известно, че в края на месец май депутатът от ПСР Суат Кънъкоглу, който е и заместник председател на отдела за външни връзка на партията, се е срещал във Вашингтон със съветниците на Барак Обама – Фил Гордън, Хенри Баркей и Иво Далдер. На срещата е било говорено за делото за закриване на ПСР и съветниците на Обама са изрази учудването си от подобен процес в условията на демокрация и са изразили загриженост от продължаването на преговорния процес на Турция с ЕС. Турският депутат е дал уверение, че в Турция няма два има никакво насилие и че критиките ще бъдат в рамките на демокрацията и правната рамка на страната.

“Милиет”: В мача срещу Хърватия Турция ще търси реванш за загубата през 1996 година
20 юни 2008 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Виена/Анкара. Днес Турция се изправя на “Евро 2008” за четвърти път срещу отбора на Хърватия, който никога да сега не е побеждавала, пише вестник “Милиет”. В днешния си мач Турция ще търси реванш за загубата от Хърватия на 11 юни 1996 година във Великобритания по време на финалите на 10-то европейско първенство. Тогава мачът се игра в Нотингам и Хърватия победи с 1:0 с гол, вкаран от Влаович в 87-та минута. Играният между двата отбора мач в Япония за купата Кирин през 1997 година завършва наравно - 1:1, а контролната среща през 2004 година в Загреб завършва също наравно – 2:2.

“Заман”: Опозицията сезира Конституционния съд за закона за общественото и здравното осигуряване
20 юни 2008 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ сезира Конституционния съд с искане за анулиране на член 15 от закона за социалното и здравното осигуряване, пише вестник “Заман”. До сега НРП се обръщала с искане до най-висшата съдебна институция за анулирането на редица закони и вчера прибави в този списък новия закон за социалното и здравното осигуряване. Искът на НРП беше депозиран от заместник председателят на парламентарната група на партията Кемал Кълъчдароглу, посочва всекидневникът.

Турски печат: Свикнахме с радостта от победите на Евро 2008

20 юни 2008 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Представянето на националния отбор по футбол на Турция на Евро 2008 е централна тема на днешните турски всекидневници. Днес задължително ще победим, няма кой да ни спре, пише на централно място на първа страница вестник “Хюриет”. Националите ни по футбол, които успяха да се класират на четвъртфиналите на “Евро 2008”, докато сериозните фаворити рано хвърлиха хавлията, днес излизат на исторически мач срещу отбора на Хърватия. Във Виена Турция ще се изправи за четвърти път срещу Хърватия, а мачът на стадион Ернст Хапел във Виена ще бъде ръководен от италианския съдия Роберто Росети. Целта на всички е Турция да се класира за пръв път на полуфинал на европейско първенство по футбол, посочва всекидневникът.
Готови сме отново да излезем на улиците, пише по темата вестник “Милиет”. На Евро 2008 Турция направи истински пробив и тази вечер излиза срещу Хървати, за да се класира на полуфиналите. Националният ни отбор е с трима контузени и двама наказани с картони играчи. За подкрепа на националите от турските гурбетчии от Турция в Германия са изпратени 1 милион турски национални знамена. Представители на полицията предупреждават да не се стрела във въздуха от запалянковците при победа в мача и напомнят, че предвиденото по закон наказание за това е затвор от 6 месеца до 3 години.
Вестник “Заман” информира, че президентът Абдуллах Гюл е поканил на традиционната “среща на маса за обмяна на мнения” президента на Центъра за стратегически проучвания Авразия и бивш турски посланик във Вашингтон Фарук Логоглу. Името му нашумя напоследък с организираната в неговото жилище частна вечеря, на която присъства бившият президент Ахмет Недждет Сезер. Традиционния обяд във формат неформална среща с интелектуалци ще се състоя в президентския дворец Чанкая на 23 юни.
Според Кемал Дервиш причината за икономическата кризата в Турция са вътрешни, пише вестник “Радикал”. Намиращият се на посещение в Турция президент на Програмата на ООН за развитие /ПРООН/ Кемал дервиш /бивш вицепремиер в последното правителство на Бюлент Еджевит – бел. на “Фокус”/ посочва, че не вижда сериозно забавяне в развитието на световната икономика и счита, че темповете на прираст на Турция трябва да бъдат 7-8% годишно.
Вестник “Сабах” обръща внимание на критиките на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал за прекалено големия размер на външния дълг на Турция. Лидерът на НРП посочва, че през републиканския период от развитието на сраната за 82 години 59 правителства са натрупали общо 220 милиарда долара външен дълг, а за последните 6 години сегашните управляващи са прибавили нови 280 милиарда долара и с това външната задлъжнялост достига астрономичната за Турция сума от 500 милиарда долара.

Председателят на турския парламент е в Лисабон
20 юни 2008 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Лисабон. Продължава посещението на председателя на турския парламент Кьоксал Топтан в столицата на Португалия, съобщават медиите. Топтан участва в конференция на председателите на парламенти на страните от ЕС.

37 нелегални имигранти са заловени в Бодрум, Турция
20 юни 2008 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Бодрум. Екипи на жандармерията са заловили 37 нелегални имигранти в района на морския курорт Бодрум при опит да напуснат нелегално Турция с рибарска лодка, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Задържаните чужденци са граждани на Палестинската автономия, Еритрея и Сомалия, като 12 от тях са жени. Арестуван е и един турски гражданин, който им е оказвал съдействие срещу парично възнаграждение.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP