Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция: Решаваща седмица за делото срещу партията на Ердоган



11:53

Съдебната процедура за забрана на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) по обвинение, че поставя в опасност светския характер на държавата, тази седмица ще навлезе в нов етап, предава АФП. Прокурорът на Касационния съд Абдурахман Ялчънкая ще говори пръв пред Конституционния съд във вторник на заседание при закрити врата. Той ще се опита да убеди съдиите в целесъобразността от забраната на партията на премиера Ердоган.


В четвъртък партийните представители на свой ред ще се явят пред 11-те съдии – също при закрити врата – за да представят защитата. След слушанията докладчикът на съда ще напише препоръките си, което отваря пътя за определянето на график за пренията и за обявяването на присъдата. Освен забраната на ПСР прокурорът Ялчънкая иска да се забрани за срок от 5 г. упражняването на политическа дейност на 71 нейни видни представители, сред които президента Абдулах Гюл и премиера Реджеп Ердоган.

Процедурата е последният кръг от ожесточената борба между ПСР и защитниците на строгото съблюдаване на светския характер на държавното управление – преди всичко армията и мнозинството от магистратите – започнала след идването на власт на Партията на справедливостта и развитието през 2002 г. Абдураман Ялчънкая, който постави началото на съдебната процедура през март, смята, че ПСР е основният двигател в проект, целящ установяването на ислямистки режим в Турция.

Управляващата партия, която е с ислямистки корени, отхвърля обвиненията, като заявява, че е мишена на политически мотивирана процедура и изтъква верността си към светския характер на държавата. Според анализатори вероятността за забрана на ПСР се е увеличила след като същият съд в началото на юни отмени конституционна поправка на правителството, разрешаваща носенето на ислямски забрадки в университетите, срещу което се вдигнаха просветските среди. ПСР може да извлече полза от това решение, като наблегне на факта, че отменянето на закона прави безпредметна линията, защищавана от обвинението. ПСР се отказа от ислямистките си корени и застана зад кандидатурата на Турция за Европейския съюз, но защищава позицията, че стриктното тълкуване на светския характер на държавата е пречка за религиозната свобода.

Мнозина се опасяват, че забраната на ПСР ще доведе до политически хаос в страната при положение, че партията се радва на голяма популярност, а опозицията е слаба и разединена. ПСР спечели последните парламентарни избори с 47% от гласовете. Следващите избори са през 2011 г. /БГНЕС

Inform,29.06.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP