Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,27.06.08

Комисията за хармонизация с ЕС прие законопроект за подписване на протокола от Киото
27 юни 2008 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Комисията за хармонизация с ЕС към парламента на Турция прие законопроект за подписване на протокола от Които от страна на Турция, предаде Анадолската агенция. Предвижда се законопроектът да бъде внесен за разглеждане в общото събрание на парламента в близките седмици.

Министърът на финансите на Турция Кемал Унакътан заяви, че няма да има данъчна амнистия
27 юни 2008 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на финансите на Турция Кемал Унакътан заяви категорично, че няма да има нова данъчна амнистия, пише турският вестник “Заман”. Унакътан опроверга публикациите в някои вестници от последно време, че за онези, които имат данъчни задължения, ще има облекчения. Той призова данъчните служители от службите, към които има неплатени данъци, да преманат към действия по събиране на задълженията и посочи, че министерството ще бъде всячески в помощ на онези, които искат да си платят данъците. Унакътан каза също, че вдигането на крайния срок за издължаване от 24 на 36 месеца ще улесни онези, които имат данъчни задължения.

Рахшан Еджевит разбуни духовете в Демократичната лява партия в Турция
27 юни 2008 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Демократичната лява партия в Турция Зеки Сезер скъса мостовете с Рахшан Еджевит, която е в разногласия с ръководството на партията по различни въпроси, предаде турската агенция АНКА. Рахшан Еджевит обвини Зеки Сезер, че по негово време партията не се е разраснала и не се е състояло очакваното отваряне към обществото. Съпругата на покойния основател и дългогодишен лидер на партията Бюлент Еджевит поиска от Сезер оставката му, но той не я подаде, след като председателският съвет на ДЛП му оказа натиск да не подава такава и заяви, че стои зад него. В противовес заяви, че ще започне опозиционна борба вътре в партията. Тя и нейните привърженици ще опипат почвата на предстоящите в много области конференции на партията.

АНКА: 22 % поскъпва електроенергията за битови нужди в Турция
27 юни 2008 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. С 22 % поскъпва електроенергията за битови нужди в Турция, а с 21 % за промишлени от 1 юли, предава турската агенция АНКА. Чрез въведената автоматична система за оценяване електроенергията ще нараства на всеки три месеца.

“Милиет”: 14 109 чужди фирми са открити в Турция между 2002 и 2008 година
27 юни 2008 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Председателят на Дружеството на международните инвеститори /YASED/ в Турция Тахир Уйсал заяви, че между 2002 и 2008 година в страната са открити 14 109 чужди фирми, докато за преиода 1954-2002 година те са 5 438, пише турският вестник “Милиет”. На семинар за икономическото състояние в света и в Турция Уйсал посочи, че тази цифра е показател за интереса на чуждестранните инвеститори към страната. Той изтъкна, че в момента Турция преживява политически притеснения, но отражението им в икономиката ще се види след една година. “За първите 4 месеца в страната са влезли 5,3 милиарда долара и се надяваме до края на годината цифрата да достигне 15 милиарда долара”, каза турският бизнесмен. Участниците в семинара изразиха надежда, че политическите проблеми ще бъдат преодолени и чуждите инвеститори ще предложат нови стратегически планове с дългосрочна перспектива.

“Милиет”: Ако бъде отхвърлена от ЕС, Турция може да се отклони по друг път
27 юни 2008 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Френският вестник “Ле Монд Дипломатик” предупреди в своя публикация, че една Турция, лишена от равновесието на ЕС, може да се отклони по друг път, пише турският вестник “Милиет”. Престижният френски вестник пише, че след като се поставят препятствия пред напредването на Турция в преговорния процес, отново трябва да се подложат на разискване отношенията между ЕС и Турция. Вестникът задава въпроса дали ако се възпрепятства влизането на страна с близо 80 милиона мюсюлманско население в съюза, няма да се подхрани ислямистката вълна. Той коментира, че ако не бъде приета в ЕС, Турция може да тръгне по друг път и привлича вниманието върху това, че основна пречка за присъединяването на Турция е позицията на Франция, което може да бъде погрешна стратегия за бъдещето, защото ще подсили национализма в страната.

“Милиет”: Очакваме Турция да бъде посетена от 27 милиона туристи през 2008 година, каза Ертугрул Гюнай
27 юни 2008 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Анталия. Министърът на културата и туризма в Турция Ертугрул Гюнай заяви, че през 2007 година Турция е посрещнала 23 341 000 туристи и очаква тази година този брой да бъде много по-голям, пише турският вестник “Милиет”. На галавечер под надслов “С целта на Анталия към 10 милиона”, организирана в Анталия от Съюза на средиземноморските туристически хотели и агенции, Гюнай изтъкна, че състоянието на развитие на туризма в страната в настоящия момент е било цел на всички министри на туризма преди него и дотук е нямало да се стигне без техните усилия. Турският министър на туризма изтъкна, че очакват миналогодишната цифра да бъде надмината още до септември и до декември 2008 година страната да бъде посетена от близо 27 милиона туристи.

“Милиет”: Мехмет Али Шахин даде ход само на едно дело по член 301 от турския наказателен кодекс
27 юни 2008 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на правосъдието на Турция Мехмет Али Шахин даде ход само на едно от 7-те дела, повдигнати по член 301 от турския наказателен кодекс след неговата промяна за обида на турското, турската държава и нация, пише турският вестник “Милиет”. След промяната на член 301 от турския наказателен кодекс в правосъдното министерство са постъпили 60 досиета с обвинение по този член. След преглеждането на тези досиета дали са спазени изискванията и дали искането за повдигане на обвинение е основателно, 7 от тях са представени на министър Шахин. Шахин е дал разрешение за разглеждане само на едно от тези дела, повдигнато за обида на турските сили за сигурност. Той е изтъкнал като аргумент за позицията си решения на Европейския съд за правата на човека.

Агенция “Фокус” припомня, че член 301 от турския наказателен кодекс предвижда съдебно преследване за оскърбление на турското, турската държава и турската нация. По него са осъдени редица известни турски писатели и журналисти. Под натиска на Европейската комисия в рамките на реформения процес за влизане в ЕС този член беше променен преди три месеца.

Али Бабаджан ще участва в срещата на министрите на Африканския съюз в Египет
27 юни 2008 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Кайро. Министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан е на посещение в Египет за участие в заседанието на комисията на министрите на Африканския съюз, което ще се състои днес и утре /27-28 юни/ в египетския курорт Шарм ел-Шейх, предаде Анадолската агенция. Бабаджан ще участва на срещата по покана на председателя на Комисията на Африканския съюз Жан Пинг.

Анадолска агенция: Борбата срещу тероризма ще продължи докрай, реши Съветът за национална сигурност
27 юни 2008 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът за национална сигурност на Турция реши да продължи борбата срещу тероризма и терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ с цялата си решимост и различни средства, предаде Анадолската агенция. На редовното си заседание вчера Съветът за национална сигурност на Турция обсъди проблеми на борбата срещу тероризма, енергийната политика и обстановката в Ирак. В рамките на развитието на енергийния сектор в света и състоянието му в Турция е обърнато внимание на необходимостта от разработването на местни енергийни източници заради непрекъснатото нарастване на нуждите на страната.

Турски печат: Послание от ПАСЕ към Турция: забраната на ПСР ще бъде преврат срещу демокрацията

27 юни 2008 | 09:32 | Агенция "Фокус"

Страсбург/Анкара. Вчерашното екстрено заседание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург, на което беше обсъдено състоянието на демокрацията и демократичните институции в Турция заема важно място на страниците на турските всекидневници. В публикация, озаглавена “Европа: Да се забрани Партията на справедливостта и развитието е преврат на правосъдието”, вестник “Радикал” пише, че заседателите от ПАСЕ са изтъкнали, че ако Конституционният съд в Турция забрани ПСР, това ще бъде равносилно на съдебен преврат, след който може да последва и военен преврат. В доклада, изготвен от белгийския представител Люк Ван ден Бранде, се посочва, че ако Турция се забави с реформения процес, ще се превърне в режим на БААС. Докладът предлага също демокрацията в Турция да се постави отново под наблюдение. В доклада на Бранде се изразява надежда, че по делото срещу ПСР ще бъде взето решение, което е съобразено със стандартите на Европейската комисия и венецианските критерии. Вестникът представя и позициите на парламентарните групи на ПАСЕ по делото за забрана на ПСР. Според председателя на групата на социалистите Андреас Грос забраната на ПСР ще бъде първата крачка към преврат. Вестник “Сабах” в публикация под заглавие “Послание за ПСР към Турция” пише, че с 65 гласа “за” и 3 гласа “против” ПАСЕ е приел доклада за състоянието на демокрацията в Турция. Докладът посочва, че след прекратяването на надзора над демократичните институции в Турция през 2004 година процесът на наблюдение и контрол трябва да бъде възстановен. В доклада се изтъква, че партии на религиозна основа има и в страни членки на Съвета на Европа и ако те са на власт и вземат решения, противоречащи на светския характер и конституцията, се предприемат съдебни мерки срещу техните решения, а не се иска забраната на партиите. Вестник “Заман” също се спира на позицията на ПАСЕ, изразена на вчерашното заседание в публикация със заглавие “Остро предупреждение от Европа: Забраната на партии ще бъде преврат срещу демокрацията”. Вестникът цитира мнението на представителите на ПАСЕ, че докладът не цели да накаже Турция, а да спаси демокрацията в страната.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP