Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,10.06.08

ДХА: Историческа надгробна плоча на 700 годни е открадната в провинция Денизли
10 юни 2008 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Денизли. Историческа надгробна плоча на 700 годни е открадната от гробищата Илбадъ в провинция Денизли, Югозападна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Плочата е стояла върху стената на гробището и датира още от епохата на Селджукидите. Липсата на историческата реликва е установена от проф. д-р Кадир Пекташ от историческия факултет на университета в Памукова, който е заснел и изследвал надгробната плоча преди 7 години. Ученият счита, че историческата ценното на плочата, която е от 1308 година, е голяма и е уведомил за случая министерството на културата и туризма, като е поискал да се вземат действени мерки срещу иманярите и грабителите на исторически реликви.

Али Бабаджан пристигна в Париж за участие в конференцията за Афганистан
10 юни 2008 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан пристигна в Париж за участие в конференцията за Афганистан, пише турският вестник “Заман”. На конференцията, която ще се състои в четвъртък, ще вземат участие близо 80 страни и организации, които ще обсъждат мерките за възстановяване и развитие на Афганистан.

Анадолска агенция: Един човек е загинал при свличане на земна маса в провинция Кютахия
10 юни 2008 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Кютахия. Един работник е загинал при свличане на земна маса в района на община Хасанлар на околия Хисарджък в провинция Кютахия, Централна Турция, предава Анадолската агенция. Инцидентът е станал по време на копаене на кладенец за вода. След като достигнал на дълбочина 5 метра и достигнал до скала без да открие вода, земната маса се струпала върху работника и той загинал на място. Другите двама работници успели да извадят тялото му чак след 4 часа, отбелязва агенцията.

Си Ен Ен Тюрк: Барак Обама може да нарече събитията от 1915 година в Турция “геноцид”
10 юни 2008 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Ако кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Барак Обама спечели президентските избори, той може да окачестви историческите събития от 1915 година в Турка като “геноцид” спрямо арменците, предава телевизионният канал СИ Ен Ен Тюрк. Такова е мнението на председателя на Комитета за международни стратегически проучвания на Турция Седат Лачинер. Основание за подобни очаквания дава обстоятелството, че арменското лоби и арменците в САОЩ най-силно подкрепят именно Демократическата партия. “Ако турско-американските отношение се развиват нормално, арменският проблем е един второстепенен въпрос, лесно може да бъде стопиран. Ако обаче в турско-американските отношения се появи дори и някакво съвсем малко противоречие, арменският проблем ще предизвика ефекта като излят върху огъня бензин; може изведнъж да избухне в силни пламъци”, прогнозира международният анализатор.

ДХА: 32 души са ранени при преобръщане на пътнически автобус в провинция Кайсери
10 юни 2008 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Кайсери. Пътнически автобус се е преобърнал на пътя Кайсери-Малатия и при катастрофата са ранени 32 души, от които трима – тежко, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Ранените са настанени на лечение в различни болници на града. Катастрофата е станала тази сутрин към 03.00 часа, като автобусът се е подхлъзнал и преобърнал на хлъзгавата поради дъжда пътна настилка малко преди да влезе в града. Започнало е разследване на катастрофата.

“Заман”: Деца след 10-годишна възраст ще могат да се возят на предните седалки на автомобилите в Турция
10 юни 2008 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на вътрешните работи публикува в “Държавен вестник” някои промени в правилника за движение по пътищата, сред които е и намаляването на възрастта на децата, които могат да се возят на предните седалки на автомобилите – от 12 на 10 години, пише вестник “Заман”. Водачите на МПС, които получат 100 наказателни точки в продължение на една година, ще бъдат наказвани с отнемане на свидетелството за правоуправление за два месеца. Увеличени са наказателните точки за преминаване на червен светофар и при такова нарушение на водачите вече ще бъдат отнемани по 20 точки.

“Хюриет”: САЩ държат в ръцете си световния пазар на оръжие с дял от над 30%
10 юни 2008 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Стокхолм/Анкара. На световния пазар на оръжие САЩ са на първо място с дял в продажбите от 31%, следвани от Русия с 25%, пише вестник “Хюриет”. Според публикувания в Стокхолм годишен доклад на Института за международни мирни изследвания, на трето място в света на пазара за оръжие е Германия с 10%, следвана от Франция с 9% и Великобритания с 4%. Според данните в доклада, през периода 2003-2007 година Турция е доставила около 15% от оръжията, с които разполага, от Германия. Турция обаче не е включена в списъка на държавите, които купуват най-много оръжие. На първо място в този списък с относителен дял 12% е Китай, следван от Индия с 8% и Обединените арабски емирства със 7%. Гърция е на четвърто място в тази класация с 6% от световния внос на оръжие. Гърция доставя най-много оръжие от Германия – 14%. Следват Франция с12% и САЩ с 8% от общите чужди доставки на оръжие за Гърция.

“Милиет”: В ПСР обсъждат планове Б и С за ново организиране на партията, ако бъде забранена
10 юни 2008 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция продължават приготовленията срещу евентуалната възможност за забрана на партията, въпреки че никой не иска да я допусне, пише турският вестник “Милиет”. На заседанието на ръководството на ПСР миналата седмица са били обсъждани планове Б и С, които предвиждат партията отново да бъде организирана по някакъв начин, ако бъде забранена. Един от основателите на партията Реха Денемеч заяви, че евентуалната забрана на ПСР ще бъде голяма загуба на енергия за страната, но ако се случи подобно нещо ще бъде лесно изграждането на нова структура, защото кадрите на ПСР работят активно с хората по места, пише вестникът.

“Хюриет”: С близо 50 % се е увеличил експортът в химическия сектор в Турция
10 юни 2008 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Експортът в химическия сектор на Турция се е увеличил близо с 50 % за тази година, пише турският вестник “Хюриет”. За първите пет месеца на миналата година износът в областта на химическата промишленост е бил 3 милиарда и 900 милиона долара, докато за първите пет месеца на тази година той е достигнал 5 милиарда 950 милиона долара. Това съобщи председателят на Съюза на износителите на химически материали и произведения Мурат Акюз. Той изтъкна, че според техните изчисления до края на годината износът ще достигне 12 милиарда долара. Акюз посочи, че за месец май износът в този сектор е надминал износа на текстил и текстилни произведения и се е наредил на трето място в класацията. Така износът на произведения на химическата промишленост е достигнал 10,8 % от общия експорт на Турция, пише вестникът.

Си Ен Ен Тюрк: Погледите на всички са насочени към Ердоган
10 юни 2008 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Погледите на всички днес са насочени към премиера Реджеп Тайип Ердоган, който ще говори пред депутатите от парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Очаква се Ердоган да отправи важни послания за линията на поведение и политиката на партията след отменените от Конституционния съд промени в конституцията, осигуряващи свободното носене на забрадки в университетите и реалната заплака висшите магистрати да вземат решение за закриване на ПСР.

“Хюриет”: Истанбул ще бъде домакин на третия турско-арабски икономически форум
10 юни 2008 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Трети турско-арабски икономически форум ще се състои на 12 и 13 юни в Истанбул под егидата на премиера Реджеп Тайип Ердоган, пише турският вестник “Хюриет”. На срещата ще присъстват премиерите на Турция Ердоган и на Сирия Мохамед Наджи Отри, други високопоставени правителствени лица, председатели на международни компании, експерти по региона и други представители с интерес към събитието. На форума ще бъдат обсъждани турско-арабските инициативи в областта на източниците на петрол и газ в Евразия; предстоящата първа среща на високо равнище на финансовите министри на Турция и страните от Залива; икономическото сътрудничество между Турция, арабските страни и страните от Евразия; общи проекти в областта на добива на петрол и газ и тежката промишленост, както и други проекти.

Анадолска агенция: Операция срещу терористи, открили подстрекателски огън срещу казарма в провинция Хатай
10 юни 2008 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Хатай. Започнала е операция срещу терористи, открили подстрекателски огън срещу жандармерийската казарма Карахасан Паша в околия Дьортйол, провинция Хатай, Южна Турция, предава Анадолската агенция. Рано тази сутрин терористите открили огън с носими ракетни комплекси по казармата и сред тогава избягали в близките планински възвишения. На място е пристигнал командира на вилаетския жандармерийски полк полковник Хаджъ Илбаш и се информирал за случая. Няма ранени военни, а веднага след стрелбата на терористите е предприета операция в планината Аманос за тяхното залавяне, посочва агенцията.

“Милиет”: Турция може да изпадне в голямо политическо объркване и хаос, каза Хюсаметтин Джиндорук
10 юни 2008 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият председател на парламента на Турция Хюсаметтин Джиндорук заяви, че турският политически живот може да изпадне в хаос и голямо объркване с решението на Конституционния съд да отмени промените за носенето на забрадки в университетите, пише турският вестник “Милиет”. Джиндорук посочи в интервю пред телевизионния канал Хабер тюрк, че Конституционният съд е взел решение по въпрос, по който се иска забрана на Партията на справедливостта и развитието. Той изрази опасения, че държавата е стигнала до положение, при което не може да бъде управлявана. Бившият турски политик призова управляващите да постъпят хладнокръвно в тази ситуация, а да не се явяват само защитници на партията си.

“Милиет”: Силите за сигурност не допуснаха забрадени студентки в корпусите на университета във Ван
10 юни 2008 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Ван. С решението на Конституционния съд на Турция да отмени предоставянето на свобода за носене на забрадки в университетите забраната отново започна да се прилага строго в университета във Ван, пише турският вестник “Милиет”. От вчера сутринта забрадени студентки не се допускат в корпусите на университета. Служители на силите за сигурност, които дойдоха с минибуси пред сградата, принудиха студентките да си свалят забрадките. Студентките, които се противопоставиха на заповедите, не бяха допуснати в аудиториите. Ректорът на университета обясни повод тези действия, че решението на Конституционния съд е задължително за всички, пише вестникът.

“Заман”: Европейският съвет отново обсъжда да включи Турция в списъка на страните със слаби демокрации
10 юни 2008 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Отново стои на дневен ред Турция да бъде поставена в списъка на контролираните страни от ЕС заради делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, пише турският вестник “Заман”. Европейският съвет, който извади Турция от списъка на “страните със слаби демокрации” през 2004 година и започна преговори с нея за пълноправно членство в ЕС, отново обсъжда тя да бъде върната в списъка на страните, за които е необходим контрол за функционирането на демокрацията и демократичните институции. На 26 юни съветът ще има специално заседание, на който ще се обсъжда този въпрос. Определеният за докладчик за заседанието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ белгийски депутат от групата на християндемократите Люк Ван ден Бранде посочи, че първа причина за свикването на извънредно спешно заседание за Турция е делото за забрана на ПСР. Той каза, че има критерии на Венецианската комисия за забрана на политически партии, но делата срещу партиите в Турция, чиято забрана се иска, не отговарят на тях, пише вестникът.

Анадолска агенция: Предложение за преодоляване решението на Конституционния съд за забрадките
10 юни 2008 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от Анкара и председател на правната комисия на парламента Ахмет Ийимая предложи действието на решението на Конституционния съд във връзка със забрадките да бъде замразено, предава Анадолската агенция. В писмено изявление депутатът от ПСР обяснява, че това може да стане ако най-малко 1/3 от пълния състав на парламента излезе с писмено предложение по въпроса, а след това по време на тайно гласуване това предложение бъде прието с подкрепата на минимум 3/5 от всички депутати. С подобно решение на парламента може да бъде спряно изпълнението на взето решение от Конституционния съд с мотивировката, че то открито противоречи на конституцията, отбелязва агенцията.

Анадолска агенция: Очакванията за инфлацията в Турция до края на годината са за 10,50%
10 юни 2008 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Очакванията на Централната банка са, че до края на годината инфлацията в Турция ще достигне 10,50%, предава Анадолската агенция. Това ниво е с 0,86% повече от прогнозата за 9,64% годишната инфлация на Централната банка от месец май. Повишени са и очакванията за размера на текущия платежен дефицит към края на годината. През месец май Централната банка прогнозираше 45,563 милиарда долара дефицит по платежната сметка в края на 2008 година, а новата прогноза вече е за ниво от 46,832 милиарда долара, посочва агенцията.

Турция създава зони за сигурност за борба с кюрдските терористи
10 юни 2008 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб на Турция обяви, че ще създаде шест нови зони за сигурност в югоизточната част на страната за борба с терористите от Кюрдската работническа партия (ПКК).Този режим ще действа от 12 юни до 12 септември, предаде ИТАР-ТАСС.
Тези зони са разположени в незаселени планински територии на провинциите Сиирт, Шърнак и Хакари на границата с Ирак, а също така в граничещите с Иран райони на провинцията Ван. Свободният достъп на цивилни лица до тези територии е забранен. Военните имат право да откриват огън по всеки, който не се подчинява на заповедите. Голяма част от тези райони традиционно се използва от ПКК за предвижване към вътрешността на страната.

Турски печат: Управляващата ПСР в търсене на изход от кризата със забрадките
10 юни 2008 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Коментарите по решението на Конституционния съд на Турция за отмяна на промените за забрадките в университетите и изненадващите предложения от високопоставени представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието за анулиране на това решение и реакциите на политическите партии в тази връзка продължават да са в центъра на турския печат вече дни наред. Вестник “Милиет” в публикация под заглавие “Парламентът може да сложи на бесилката решението на Конституционния съд” пише, че след решението на съда за забрадките е дошло изненадващо предложение от председателя на правосъдната комисия в парламента и депутат от ПСР Ахмет Ийимая с искане, подписано от 184 депутати и подложено на тайно гласуване в залата, с 330 тайни гласа да се отхвърли решението на съда. Това предложение ще може да се реализира в рамките на три месеца, като най-късно до 10 дни след обнародването на решението в “Държавен вестник” бъде внесено предложението.
Вестникът се спира и на реакцията на опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ по предложението на Ийимая. Заместник-председателят на парламентарната група на НРП Суха Окай определя това предложение като тотално премахване на съда.
Вестник “Сабах” се спира на първото заседание на правителството след оповестяването на решението за забрадките. След продължилото 6 часа критично заседание правителственият говорител и вицепремиер Джемил Чичек заяви, че обсъждането на предложението на председателя на парламента Кьоксал Топтан за въвеждането на сенат в Турция не е в дневния ред на правителството и ПСР. Вестникът цитира Чичек, който задава въпроса накъде отива демокрацията в Турция, след като едно решение на парламента, прието с четири пети мнозинство се отменя от съда. Чичек определя предложението на Ахмет Ийимая като негово лично становище, а не позиция на партията.
Вестник “Радикал”, който също се спира на предложението на Ийимая, в публикация “Няма подкрепа от Бахчели за предложението на Топтан” помества позицията на лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели за предложението за въвеждане на двупартийна парламентарна система в Турция. Бахчели не одобрява подобно предложение, тъй като подобна институция няма да реши проблемите на страната.
Вестник “Хюриет” извежда в заглавие думите на Кьоксал Топтан по повод критиките от всички страни заради предложението му за сенат. В публикацията “Хвърлят юмруци от ляво и отдясно” се цитират думите му, че не разбира “размахването на юмруци” от всички страни в тази връзка.

Си Ен Ен Тюрк: Няма да има режим на водата в Истанбул, дава гаранции кметът на града10 юни 2008 07:55 Агенция "Фокус"Истанбул. Кметът на Истанбул Кадир Топбаш отново даде гаранция, че няма да бъде въвеждан режим на водата в града, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Кадир Топбаш съобщи, че язовирите около Истанбул са пълни на около 38%, докато през миналата година този процент по това време е бил 42%. Топбаш отново призова жителите на Истанбул към икономия на вода, което е наложително не само в този град, но и на територията на цяла Турция. Според него падналите напоследък валежи нямат съществено значение за подобряване на водния баланс на Истанбул и за това е необходимо да се ограничават разходите на питейна вода.

Си Ен Ен Тюрк: Нови униформи ще имат сухопътните части на турската армия10 юни 2008 07:50 Агенция "Фокус"Измир. Офицерите, сержантите, ефрейторите и редниците в сухопътните чанти на турската армия вече ще носят нови униформи, изготвени по нанотехнология, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът се появи пред представители на медиите с такава униформа в град Измир, където се намира по повод провеждащото се учение “Ефес-2008”. На журналистите Бююканът обясни, че новите униформи са резултат на продължителна и задълбочена научна разработка. Работата по тях е продължила 4 години. Първоначално в продължение на 7 месеца са били извършвани космически снимки на различни райони от Турция. След това тези снимки са били наложени върху разцветките на платовете на швейцарска фирма, за да се получи комбинация, при която военните в новите камуфлажни униформи да не могат да бъдат различавани от Космоса. Платът е 85% памук и поради антибактериалните свойства предотвратява задържането на миризма на пот. Платът предпазва от ултравиолетовите лъчи и при изпиране съхне 8 пъти по-бързо от обикновените тъкани. Новите униформи са в 42 различни размери и вече е започнало серийното им производство.

“Сабах”: Али Бабаджан се срещна с екипите на Барак Обама и Джон Маккейн10 юни 2008 07:45 Агенция "Фокус"Вашингтон/Анкара. Министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан се срещна с екипа на сенатора от Ню Йорк Хилари Клинтън, която се оттегли от надпреварата за кандидат за президент от Демократическата партия на САЩ и със съветниците на Барак Обама, който се наложи над г-жа Клинтън като кандидат от Демократическата партия, пише турският вестник “Сабах”. След срещите си с представителите на демократите Бабаджан имаше среща и с екипа на кандидата за президент на Републиканската партия Джон Маккейн, пише вестникът.

Министърът на труда и социалните сигурност Фарук Челик е на посещение в Швейцария10 юни 2008 07:23 Агенция "Фокус"Женева. Продължава посещението на министъра на труда и социалната сигурност на Турция Фарук Челик в Швейцария. Турският министър ще направи изказване пред общото събрание на 97-та работна конференция на Международната организация на труда.

Абдуллах Гюл заминава на официално посещение в Хърватия10 юни 2008 07:18 Агенция "Фокус"Загреб. Започва тридневно посещение на президента на Турция Абдуллах Гюл в Хърватия. Официалната част на визитата стартира утре, когото Абдуллах Гюл ще бъде посрещнат с официална церемония от президента на Хърватия Степан Месич. Турският президент ще се срещне и с председателя на хърватския парламент и ще говори на заседание на турско-хърватския бизнес съвет.На 12 юни Абдуллах Гюл ще посети историческия град Дубровник.Турският президент е придружаван от държавния министър и съпредседател на смесената турско-хърватска икономическа комисия Мехмет Айдън, висши държавни служители и група турски бизнесмени. По време на разговорите ще бъдат обсъдени двустранните отношения, регионални и международни въпроси. Очаква се да бъдат подписани и някои спогодби между двете страни.Анкара отчита, че Хърватия стана заедно с Турция официално кандидат за пълноправно членство и започна преговорите с ЕС на 3 октомври 2005 година, а тази година на срещата на върха на НАТО в Букурещ Загреб беше поканен да се присъедини към алианса.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP