Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,09.06.08


Си Ен Ен Тюрк: Съдебно дело срещу Турция заради трансграничните операции в Северен Ирак
09 юни 2008 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Лондон/Страсбург/Анкара. Британски адвокати завеждат съдебно дело срещу Турция в Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/ заради убитите и нанесените материални щети по време на трансграничните военни операции на турската армия в Северен Ирак, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Поради заведеното дело в Страсбург, Турция ще бъде принудена да прави изявления за операциите, които имат за цел лагерите на ПККК в Северен Ирак. Делото за обезщетение се завежда от страна на неправителствената организация “Проект за кюрдските човешки права” /ПКЧП/ от името на селяни в Северен Ирак, които твърдят, че са загубили своите къщи по време на въздушните операции на турската армия през октомври и декември миналата година. През 1995 година при едно дело, заведено също от ПКЧП в ЕСПЧ, съдът взе решение страните-членки на Съвета на Европа да бъдат държани за отговорни дори и да са извършили нарушения на правата на човека извън територията на Европа. Тогава обаче ПКЧП не успя да докаже, че отговорни за смъртта на 7 овчари в Северен Ирак са турските военни. Твърди се, че последното заведено дело в ЕСПЧ се базира на резултатите от проучване на делегация, изпратена в района през пролетта.

Си Ен Ен Тюрк: Кюрдите не са доволни от доклада на ООН за град Киркук
09 юни 2008 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Иракските кюрди не харесаха инициативата на ООН за спорните райони, между които е и град Киркук в Северен Ирак, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Местният кюрдски парламент в Северен Ирак окачестви доклада на ООН като “обезпокоителен”. Местният кюрдски парламент оцени първата част на доклада под председателството на Аднан Мюфтю. След заседанието беше изразено безпокойство от предлаганата на кюрдското ръководство форма за свързване на четирите провинции в Северен Ирак. В разпространеното съобщение се казва, че преди вземането на окончателно отношение към доклада ще се изчакат запознаването с неговата втора и трета част, посочва телевизията.

“Заман”: Жандармерията не си затваря очите за нарушителите на забраните за тютюнопушене
09 юни 2008 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. След като на 19 май влезе в сила забраната за пушене в закрити помещения, пристрастените вече не могат спокойно да си пушат цигарите, пише днес вестник “Заман”. След общинската полиция и общата полиция, жандармерията също се включва в контрола за спазването на наложените със закона забрани. Жандармерията обикаля зоните на своята отговорност и налага глоби на нарушителите на наложените ограничения за тютюнопушене в размер на 62 турски лири /около 65 лева/, съгласно член 39/3 от закон 5326 за нарушенията на гражданите.

“Радикал”: Валията на Сивас се противопостави на проект на НРП хотел “Мадъмак” да стане музей
09 юни 2008 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Сивас. Валията на турския град Сивас Вейсел Далмаз се противопостави на проекта, предложен от Нардонорепубликанската партия /НРП/ хотел “Мадъмак” в града да бъде купен и превърнат в музей, посветен на жертвите от събитията през юли 1993 година, пише турският вестник “Радикал”. Депутатът от НРП от Сивас Малик Йоздемир заяви в тази връзка, че са призовавали държавата 15 години да направи нещо в тази насока, но безуспешно. Сега властта пречи дори на стъпките, които предприема НРП, коментира той по повод реакцията на валията на Сивас. Той посочи още, че хотелът може да се превърне заедно с това и в библиотека, тъй като градската библиотека е в процес на разрушаване с одобрението на местната власт.

Агенция “Фокус” припомня, че дискусията хотел “Мадъмак” в Сивас да бъде превърнат в музей тече от години наред в Турция. Там на 2 юли 1993 година загубиха живота си 33 интелектуалци, повечето от алевийската общност в Турция, които присъстваха на тържества, посветени на Пир Султан Абдал, известен поет и духовен водач от алевийската общност, живял в XVI век. Хотелът беше обграден и опожарен от противници на общността и злосторници. Сред пострадалите беше и известният турски писател Азиз Несин.

“Заман”: Модерен затвор се изгражда в провинция Ризе
09 юни 2008 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Ризе. Нов затвор тип Л, който с използваните системи за сигурност, курсовете за придобиване на квалификация, възможностите, които се предоставят на задържаните и осъдените лица, ще бъде един от най-модерните затвори в Турция се изгражда в провинция Ризе, пише вестник “Заман”. Затворът е разположен на 96 декара в района на село Хюсеин ходжа в околия Калкандере. Има капацитет за 400 души, като най-голямата килия е за 7 души. Строителството му започнало 2004 година и е трябвало да завърши през 2006 година, но поради проблеми с фирмата, първоначално спечелила обявения търг, затворът ще влезе в експлоатация с 2 години закъснение.

“Заман”: Европа е недоволна от отмяната на промените в конституцията, каза Ханес Свобода
09 юни 2008 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Европа е недоволна от отмяната на промените в конституцията, които предоставят равнопоставеност при правото на образование в Турция, пише турският вестник “Заман”. Заместник-председателят на групата на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода изтъкна, че решението на Конституционния съд за отмяна на промените, позволяващи носенето на забрадки в турските университети, е политическо. Според европейския политик законите могат да се разискват, но те не трябва да обезсмислят волята на народа. Той изтъкна, че ако бъде забранена Партията на справедливостта и развитието реакцията на Европа ще бъде силно отрицателна. “Страна, в която Конституционният съд не зачита волята на народа не може да влезе в ЕС”, изтъкна Свобода. Той посочи, че да се забраняват забрадките като израз на защита на светския характер е много теснолинейно разбиране и изтъкна, че не вижда в Турция опасност от ислямизация. Свобода каза още, че няма да приемат Народнорепубликанската партия в групата на социалистите в Европа при поведението, което тя следва, пише вестникът.

“Заман”: Пускат допълнителни влакове по линията Техеран-Истанбул
09 юни 2008 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Техеран/Истанбул. Иранските държавни железници /Рака/ пускат допълнителни влакове по линията Техеран-Истанбул по данни на агенция Мехр, пише вестник “Заман”. До сега седмично имаше по един влак по тази линия. Вече ще пътуват два влака в седмицата. Пътуването продължава 70 часа, а цената на един билет е 83 турски лири /около 85 лева/. С влакове на “Транс Азия” пътниците могат да пътуват от Истанбул до Тебриз, като цената на един билет е 65 турски лири /около 65ъ лева/, посочва всекидневникът.

“Милиет”: На 12 юни прокюрдската трябва да представи същинската си защита по делото за забрана
09 юни 2008 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Допълнителният срок, даден на Партията на демократичното общество /ПДО/ в Турция за изготвяне на същинската защита по делото за забрана на партията, изтича на 12 юни, петък, пише турският вестник “Милиет”. След като ПДО представи същинската си защита на Конституционния съд, на определена дата главният прокурор Абдуррахман Ялчънкая трябва да направи устно изявление, а ПДО устна защита. След това ще започне събирането на устни и писмени доказателства по делото от страна на докладчик, определен от Конституционния съд. След приключване на тази дейност ще бъде определена дата за разглеждане на делото. Докато тече този период, главният прокурор Ялчънкая ще може да представи допълнителни доказателства по обвинението, а ПДО допълнителна защита, пише вестникът.

“Милиет”: Продължават сблъсъците между група на ПКК и турски части за сигурност в провинция Тунджели
09 юни 2008 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Продължава сблъсъкът между турските сили за сигурност и група терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в околия Оваджък, провинция Тунджели, пише турският вестник “Милиет”. Групата на ПКК, наброяваща около 40 души, за една седмица на два пъти e пресичала пътищата и пропагандирала в полза на организацията. Операцията срещу групата е започнала тази нощ. В нея участват жандармерийски сили и специални части от Тунджели. При сблъсъците са били убити трима терористи. Извършва се и претърсване на земята за заложени мини, пише вестникът.

“Сабах”: 194 нелегални имигранти са заловени в провинция Батман, Югоизточна Турция
09 юни 2008 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Батман. Екипи на жандармерията са заловили в околия Бешири на провинция Батман, Югоизточна Турция, 194 нелегални имигранти и двама турски граждани, които са искали да ги преведат в западните турски провинции, информира вестник “Сабах”. Нелегалните имигранти са граждани на Афганистан – 71 души, на Бангладеш – 27 души и на Пакистан – 96 души. След приключване на законовите процедури заловените чужденци ще бъдат изгонени зад граница.
През последния месец броят на заловените нелегални имигранти в провинция Батман надвишава 500 души, като са задържани и 10 турски граждани, замесени в трафик на хора.

“Милиет”: Идеята за сенат трябва да бъде разисквана в спокойна и здрава обстановка, каза Зеки Сезер
09 юни 2008 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Демократичната лява партия в Турция Зеки Сезер заяви, че предложението на председателя на парламента Кьоксал Топтан за въвеждане на сенат трябва да бъде обсъждано в спокойна и здрава обстановка, пише турският вестник “Милиет”. Сезер посочи, че за да може здраво и стабилно да функционира политическата система в страната, сенатът е необходим. Турският политик каза също, че не е правилно да се разисква промяната на конституцията, докато тече делото за забрана на Партията на справедливостта и развитието, защото това няма да донесе полза на Турция.

Турският парламент предложи радикални мерки за защита на родния език
09 юни 2008 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Радикални мерки за защита на турския език от заимствания и “изработка на национална езикова стратегия” предложи профилната комисия към парламента на страната, съобщава РИА Новости, позовавайки се на вестник “Радикал”. Изданието отбелязва, че депутатите в частност смятат за задължително въвеждането във всички държавни учреждения на професионални филолози, а в средствата за масова информация създаване на отдели за контрол по правилно използване на родния език. Законодателите предлагат очистването на телевизионната реклата от чуждици, създаването на програмно осигуряване за компютрите, интернета и телефонната мрежа на турски език.
Освен това те ще се обявят с инициатива турският език да стане официален в ООН и ще задължат външното министерство “да предупреждава с ноти” всички държави и дипломатически представителства, акредитирани в Турция, за “проява на неуважение към турския език, негова забрана или пренебрегване”.

“Милиет”: Един войник загина, четирима са ранени при експлозия на мина в Югоизточна Турция

09 юни 2008 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Един войник е загинал, а четирима са били ранени при експлозия на мина в полски район на околия Шемдинли, провинция Хаккяри, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Също трима терористи са били убити при сблъсък, възникнал между турските сили за сигурност и група терористи недалеч от село Торунова в околия Оваджък, провинция Тунджели. Според информацията сблъсъкът продължава.

“Хюриет”: Конституционният съд задълбочи проблема със забрадките, смята опозиционен политик
09 юни 2008 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният секретар на Партията на националистическото действие /ПНД/ Джихан Пачаджъ заяви, че “дори и да изглежда, че решението на Конституционния съд за забрадките разрешава юридически проблема, в съзнанието на обществото проблемът се е задълбочил още повече”, пише вестник “Хюриет”. В тази връзка генералният секретар на ПНД обобщава, че страната преминава през един болезнен период на остро политическо и обществено противопоставяне, а младите хора са достигнали до положение на отчаяние, широка безработица и пълна липса на надежда за бъдещето.

“Милиет”: Към съда не трябва да се отправят неоснователни обвинения, смятат от Съюза на юристите и съдиите
09 юни 2008 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Когато съдебните решения съвпадат с очакваните, почитта към съда се издига до небесата. Когато обаче се появят решения, които са в разрез с очакванията на някои среди, не трябва съдебните органи да стават обект на несправедливи коментари и обвинения, заяви председателят на Съюза на юристите и съдиите в Турция /ЯРСАВ/ Йомер Фарук Еминагаоглу, пише турският вестник “Милиет”. Турският юрист посочи, че правосъдието е спирачен механизъм и от законодателна и изпълнителна гледна точка. “Онези, които реагират срещу този спирачен механизъм, искат да бъдат безконтролна сила”, каза Еминагаоглу. Той посочи, че не е обяснимо тези среди да твърдят, че Конституционният съд, чиято задача е да опазва конституцията, я нарушава, пише вестникът.

“Заман”: 800 години от рождението на майстора на хумора Насраддин Ходжа отбелязаха в провинция Ескишехир
09 юни 2008 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. 800 години от рождението на известния народен мислител и майстор на хумора Насраддин Ходжа беше отбелязан в общинския център, носещ неговото име в околия Сиврихисар, Ескишехир, пише турският вестник “Заман”. На празненството съвременният Насраддин Ходжа, който се бе претворил в образа на своя именит предшественик, разсмя присъстващите. В изказването си по случай годишнината кметът на общината Джемал Дедебагъ изтъкна, че ходжата е всъщност един учен и философ, тъй като разсмивайки хората, ги кара да мислят. На празника беше изнесен концерт от традиционни танци и музика, изпълнявани от състави от различни места, пише вестникът.

“Радикал”: Визитата ми в Япония ще допринесе за отваряне на Турция към Далечния Изток, каза Абдуллах Гюл
09 юни 2008 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл не засегна горещи вътрешнополитически теми въпреки въпросите на журналистите при завръщането си от официалното посещение в Япония, пише турският вестник “Радикал”. Гюл се завърна вчера от Япония с близо 200-членната делегация, която го съпровождаше. При завръщането си Гюл каза, че е поканил японския император Акихито да посети Турция през 2010 година в рамките на годината на Япония в Турция. Той изрази увереност, че визитата му в Япония ще допринесе за задълбочаване на двустранните отношения и сътрудничество. Гюл я определи като отваряне на турската политика към страните от Далечния Изток и Пасифика, пише вестникът.

Анадолска агенция: Отново 9-километрова опашка от ТИР-ове на ГКПП Капъ Куле
09 юни 2008 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Одрин. 9-километрова опашка от около 360 ТИР-ове се образува вчера на ГКПП Капъ Куле, предава Анадолската агенция. По данни от митническите служители на ГКПП Капъ Куле, опашката на турска територия от излизащи ТИР-ове се дължи на това, че фирмите искат да доставят своите износни стоки на пазарите в западните страни в понеделник. Компетентните власти посочват, че обработката на ТИР-овете на ГКПП Капъ Куле става бързо, но на българската митница се изкачва поради спирането на обработката на документите при извършваните смени на дежурните митничари, посочва агенцията.

Анадолска агенция: Предупреждение за градушки в Истанбул
09 юни 2008 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Метеорологичната служба предупреждава гражданите на Истанбул, че са възможни градушки и поройни дъждове, предава Анадолската агенция. Застрашени от градушки и гръмотевични бури са главно квартал Саръйер в европейската част на Истанбул и районът покрай Босфора. В района на Източна Тракия също са възможни градушки и гръмотевични бури. В азиатската част на Истанбул за днес се очакват краткотрайни проливни дъждове.

Продължава визитата на Али Бабаджан в САЩ
09 юни 2008 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Продължава официалното посещение на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан в САЩ. Програмата предвижда днес Али Бабаджан да замине за Ню Йорк, където ще осъществи редица контакти и е предвидено да участва в международната конференция за борбата със СПИН, която ще се състои на 10-11 юни.

Кьоксал Топтан е в Гърция за срещата на председателите на парламентите на страните-членки на ПАЧИС
09 юни 2008 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Продължава посещението на председателя на турския парламент Кьоксал Топтан за участие в конференцията на председателите на парламентите на страните-членки на Парламентарната асамблея на организацията Черноморско икономическо сътрудничество /ПАЧИС/. На конференцията ще бъде отбелязана 15-та годишнина от създаването на ПАЧИС, чийто ротационен председател в момента е Гърция. В програмата са предвидени и двустранни срещи с председатели на парламенти от страните от ПАЧИС.

Турски печат: Опозиция, юристи и управляващи се противопоставиха на дискусията за въвеждане на сенат
09 юни 2008 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Реакциите по предложението на председателя на парламента на Турция Кьоксал Топтан в страната да се помисли за въвеждане на двукамарна парламентарна система, продължаващият отзвук за решението на Конституционния съд да отмени промените в конституцията, позволяващи носенето на забрадки, и реакциите за представянето на националния отбор на Турция по футбол на европейското първенство са основните теми в турските вестници днес. Вестник “Сабах” в публикация под заглавие “Безпокойството “Кьоксал Топтан” в Партията на справедливостта и развитието” пише за позицията, която заема председателят на турския парламент по предстоящи законодателни пакети. Вестникът посочва, че ПСР не е срещнала подкрепата на Топтан за законовия пакет, насочен към демократизация. След решението на Конституционния съд за забрадките Топтан предложи въвеждането на сенат вместо ограничаване на пълномощията на Конституционния съд. Изданието пише, че това предложение е срещнало силната съпротива на опозицията и е породило безпокойство у управляващата ПСР.
Вестник “Радикал” пише в публикация “Юристите: Сега не е времето за разискване на сената”, че на предложението на Топтан за въвеждане на сенат в Турция се противопоставят и юристите. Според тях това предложение може да е полезно, но сега не е времето за неговото поставяне на дневен ред и разискване.
Вестник “Заман” коментира реакцията на лидера на опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал за решението на Конституционния съд за отмяна на промените за забрадките. Той пише, че докато призовава изцяло за зачитане решението на съда, Байкал потъпква волята на народа като твърди, че парламентът е погазил конституцията с гласуването на тези промени.
Вестник “Милиет” цитира думите на заместник-председателя на ПСР Нихат Ергун, че сенатът е една изпробвана в Турция система и няма положителен имидж. Ергун смята също, че с решението си за забрадките Конституционният съд е надхвърлил своите правомощия.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP