Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,24.06.08

Не смятам, че преговорният процес с Турция трябва да бъде спрян или отложен, каза Йоост Лагендейк
24 юни 2008 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Председателят на Смесената парламентарна комисия ЕС-Турция Йоост Лагендейк заяви, че не споделя мнението преговорният процес с Турция за присъединяване към ЕС да бъде спрян или отложен, ако управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция бъде забранена, предаде Анадолската агенция. Той изтъкна, че е трудноразбираемо от гледна точка на европейските стандарти да бъде забранена управляваща партия, но това не трябва да оказва влияние върху крачките към ЕС, посочва агенцията.

Държавният министър на Турция Кюршад Тюзмен замина за Испания
24 юни 2008 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Анкара/Мадрид. Държавният министър на Турция Кюршад Тюзмен замина за Испания с наситена програма с цел засилване на икономическите връзки между Турция и Испания, пише турският вестник “Сабах”. Тюзмен е съпровождан от близо 50 турски бизнесмени от различни сектори на икономиката. Преди да отлети от летището в Истанбул турският министър заяви, че за последните 5 години търговският оборот между двете страни се е увеличил два пъти и за 2007 година е достигнал 6,5 милиарда евро. Програмата на Тюзмен предвижда да открие днес семинар за турско-испанските търговски и икономически отношения и да се срещне с министъра на промишлеността и туризма на Испания Мигел Себастиян Гаскон и председателя на Испанската търговска камара Хавиер Гомез Наваро. Тюзмен ще има и срещи с испански индустриалци и бизнесмени и ще представи възможностите за инвестиции в Турция.

Процентът на възрастното население в Турция нараства, сочи изследване
24 юни 2008 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Процентът на възрастното население в Турция се увеличава, каза проф. д-р Чичек Фадълоглу – завеждащ катедра в Медицинския факултет на Егейския университет, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Според изследване, ръководено от проф. Фадълоглу, това нарастване следва световните тенденции за увеличаване на възрастните жители на планетата. Хората в света над 60 години от 629 милиона сега през 2050 година ще станат 2 милиарда. Според прогнозата в изследването през 2030 година възрастното население в Турция ще бъде 15 %. Турската професорка изтъкна, че докато през 80-те години на изминалия век Турция е била младо общество, между 1998-2005 тя вече е общество на средна възраст, а след 2010 година ще бъде застаряващо общество, пише вестникът.

Един турски войник загина при сблъсъци с кюрдски бунтовници от ПКК в провинция Диарбекир
24 юни 2008 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Eдин войник е загинал при горещи сблъсъци между турски части и терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ при започналите операции в околиите Диджле и Силван, провинция Диарбекир, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Операцията срещу групата на ПКК е започнала вчера вечерта след предварително получена информация. Войниците са влезли в престрелка с група кюрдски бунтовници в равнинните райони на околия Силван и Диджле, които са отвърнали с огън на призива да се предадат. След инцидента операцията по задържането на терористите е разширена. Тя се подкрепя и с хеликоптери от въздуха. Тялото на убития войник е изпратено в родния му град Елязъг за погребална церемония, пише вестникът.

Френският сенат отхвърли конституционните промени, предвиждащи референдум за членството на Турция в ЕС
24 юни 2008 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Общото събрание на Сената във Франция отхвърли предложените промени в конституцията, които предвиждат референдум за присъединяването на Турция към ЕС, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. След като сенатът се противопостави на промените, предложението ще бъде върнато отново в общото събрание на Камарата на представителите. Комисията по външни отношения към Сената миналата седмица излезе с изявление, че приемането на тези промени от събранието на Камарата на представителите нанася голяма вреда на дипломатическите отношения между Турция и Франция, които са били добри приятели в течение на историята. Следващия месец промените ще бъдат разгледани отново на общо заседание на Камарата на представителите и сената. За приемането им ще се изисква 3/5 да гласуват “за” тях.

“Милиет”: Абдуррахман Ялчънкая представя днес устното си становище по делото срещу прокюрдската ПДО
24 юни 2008 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главният прокурор на Републиканската касационна прокуратура в Турция Абдуррахман Ялчънкая ще изложи днес пред Конституционния съд устното си становище по делото за забрана на Партията на демократичното общество /ПДО/, пише турският вестник “Милиет”. От своя страна ПДО ще представи устната си защита пред съда на 16 септември. Днес Ялчънкая ще представи позицията си, изложена в обвинителния акт и в същинската писмена защита, че ПДО е център на сепаратистки действия, като я подкрепи с аргументи. След като ПДО се възползва от правото си на устна защита, ще започне събирането на доказателства по делото от страна на докладчик, определен от Конституционния съд, след което ще бъде насрочена дата за разглеждането му.

“Сабах”: 500 000 души ще гледат утре вечер мача Турция-Германия от огромни екрани до Бранденбургската врата
24 юни 2008 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Турските емигранти, живеещи в Германия, ще бъдат изправени утре пред много сложна дилема, пише турският вестник “Сабах”. В подкрепата си за утрешния полуфинален мач на еврошампионата те ще бъдат разделени между родината си Турция и Германия, която има осигурява работа и възможност за материални печалби. 500 000 души ще наблюдават мача от огромни екрани, разположени до Бранденбургската врата. Полицията ще охранява зрителите, за да няма сблъсъци и нежелани инциденти. Фарук Каплан - турски емигрант, собственик на кафе в Берлин посочва, че е много щастлив, защото имат два отбора на полуфинал. “Която и страна да спечели, ще празнуваме победата заедно с германските ни приятели”, изтъква Каплан. Мустафа Йълдъз пък – служител в културно дружество заявява, че всички са турци, но в същото време усещат себе си като германци. “Засега атмосферата е много спокойна и миролюбива”, заявява комисарят на берлинския комитет за Европейския шампионат по футбол Гюнтер Пининг, като се надява, че няма да се стигне до нежелани инциденти. Канцлерът на Германия Ангела Меркел също планира да наблюдава утре вечер мача от стадиона.

“Заман”: Мачът на Турция с Германия на полуфинала на Евро 2008 ще бъде лична гордост за Фатих Терим
24 юни 2008 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Утрешният мач на Турция с Германия на полуфинала на Европейското първенство ще има специално значение в кариерата на турския селекционер Фатих Терим и в турската футболна история, пише турският вестник “Заман”. Терим, който е едно от най-важните имена сред националните треньори, които е формирала Турция, ще изживее лична гордост от утрешния мач. Като човекът, който сложи едно начало като отведе турските национали през 1996 година на еврофиналите във Великобритания, за първи път ще се радва на отбор-негов възпитаник, играещ на полуфинал на еврошампионата. Това ще бъде 76-ият мач на националния отбор, откакто Терим е негов селекционер. Под негово ръководство турският тим има 35 победи, 22 равни мача, 18 загуби, пише вестникът.

“Сабах”: ПКК не е терористична организация, заяви северноиракският кюрдски лидер Масуд Барзани
24 юни 2008 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Лидерът на местното северноиракско самоуправление Масуд Барзани заяви, че Кюрдската работническа партия /ПКК/ не е терористична организация, пише турският вестник “Сабах”. В интервю за италианския вестник “Темпо” Барзани каза, че те не се страхуват от никого. “Да си завоюваш териториите, което може да отвори път за една криза в целия регион, е като да играеш на хазарт”, каза северноиракският кюрдски лидер.

“Сабах”: ПАСЕ призова за решение според венецианските критерии по делото срещу ПСР в Турция
24 юни 2008 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ Луис Мария де Пуч поиска Конституционният съд в Турция да вземе решение, съобразено с венецианските критерии по делото срещу Партията на справедливостта и развитието, пише турският вестник “Сабах”. На пресконференция в Страсбург вчера Пуч призова Турция да се придържа към здрав разум и да действа според Хартата за правата на човека и критериите от Венеция. Той каза, че със заседанието, посветено на Турция, което ще се състои в четвъртък, ПАСЕ няма за цел да се намесва във вътрешните работи на страната, а да отправи призив да се действа внимателно и разумно. Той изтъкна, че вместо да се чакат кризите, е по-добре събитията да се обсъждат и анализират докато се случват, за да може да се реагира адекватно, пише вестникът.

Анадолска агенция: 15 войници са ранени при експлозия в артилерийски полк в провинция Газиантеп
24 юни 2008 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. 15 войници са били ранени при експлозия в 106 артилерийски полк в околия Ислахие, провинция Газиантеп, предаде Анадолската агенция. В резултат на експлозията е възникнал пожар. Ранените войници са били откарани в болницата в Ислахие, където им е оказана незабавна помощ. След това войниците с тежки изгаряния са отведени в държавната болница в Газиантеп, а останалите в Искендерун. Помощник-валията на Газиантеп Мехмет Окур посочи, че по случая е започнало разследване на военната прокуратура.

Турски печат: “Травмата “Фърат” в Анкара” – реакции за думите на представител на ПСР пред “Ню Йорк таймс”

24 юни 2008 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. зявлението на заместник-председателя на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция Денгир Мир Мехмет Фърат пред репортер на вестник “Ню Йорк таймс” и реакциите по него, делото за забрана на ПСР и предстоящия мач с Германия от полуфинала на европейското първенство по футбол са основните теми на турските всекидневници днес. Вестник “Сабах” пише, че Фърат, който привлече прожекторите към себе си с изявлението си пред американския вестник, че революционните действия на Ататюрк са една травма за турското общество, не се отказа от своите думи на специална пресконференция. Вестникът цитира думите на Фърат, че медиите имат голяма роля за свободата на словото и мисълта, но не трябва да преиначават думите на тези, които са ги казали. Той обясни, че е казал, че всяка революция е социална травма, а Ататюрк е предприел много революционни действия и някои от тях все още имат голямо отражение в психологията на турския народ. Вестник “Радикал” в публикация, озаглавена “Ердем от ПСР: Това са реакционни думи” помества реакцията, която породиха думите на Фърат сред турските политици. Вестникът пише, че думите на Фърат са срещнали голямо противодействие. Според депутата от ПСР Вахит Ердем те са реакционни и подсилват повече напрежението в Турция. Вестникът цитира и заместник-председателя на Народнорепубликанската партия /НРП/ Онур Оймен, че думите на Фърат показват хора с какъв манталитет управляват в Турция. Според реакциите на другите цитирани подобни мисли целят да върнат Турция назад.
Под заглавие “Травма “Фърат” в Анкара” вестник “Милиет” също се спира на случая и цитира реакциите на председателя на парламента Кьоксал Топтан, на лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели, на ректора на Анкарския университет проф. д-р Нусрет Арас и други публични лица. Според всички тях революционните действия на Ататюрк са онези, които са довели Турция до съвременното й състояние на просперираща държава.
Вестник “Заман” на първа страница помества публикации във връзка с предстоящия мач с Германия утре вечер. Вестникът цитира национала Семих Шентюрк, който с гола си в мача срещу Хърватия помогна за победата на отбора си. Според Шентюрк Турция трябва да победи Германия поне с 1:0, а той да е един от голмайсторите.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP