Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Тежко поражение за турския премиер Ердоган

В Турция отново е забранено носенето на забрадки в обществените учреждения и в училищата. Конституционният съд на страната отмени предишно решение на управляващата партия на премиера Ердоган.

Решението на турския Конституционен съд определено е източник на задоволство за армията и кемалистките елити. Докато управляващите и близките до тях десни екстремисти са гневни. Извън тези реакции би трябвало да се отбележи, че решението на Конституционния съд е коректно. И не би могло да е друго до утвърждаването на нова конституция. Първите три члена на конституцията регламентират принципите на светската държава на базата на реформаторските трудове на основателя на държавата Мустафа Кемал Ататюрк.

И победителите понякога губят

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: И победителите понякога губят

"Жълт картон" за Ердоган

Решението на съда представлява остро предупреждение към министър-председателя Реджеп Таип Ердоган. Неговите съкрушителни изборни победи от последните години му дадоха сигурността, че може да променя Турция в съответствие със своите представи. На последните избори преди една година 16,5 от 42 милиона избиратели избраха именно Партията на справедливостта и развитието. Което обаче ни най-малкото не дава право на религиозните консерватори все повече да насочват Турция според религиозните принципи.

Привърженици на премиера Ердоган

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Привърженици на премиера Ердоган

В последните години нарастват признаците за това, че е налице стремежът за преориентиране на системата от парламентарна демокрация към ислямистките принципи. Ако с демокрацията от западен тип се злоупотребява, за да бъде тя отслабена за да бъде по-късно и отменена, то демократичните институции имат на свой ред правото да се съпротивляват. Именно това свое право използваха Конституционният съд и светската опозиция.

Решение с по-далечна перспектива

Забраната за носене на забрадки важи в училищата, административните сгради, министерствата и в парламента, както и в много други обществени институции. Така е и в Германия. И е напълно коректно и университетите да се причисляват към обществените институции, в които абсолвентите биха потърсили и намерили работа.

Влиятелните турски военни неведнъж са вземали нещата в свои ръце

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Влиятелните турски военни неведнъж са вземали нещата в свои ръце

Решението на конституционния съд има и следващи измерения - тъй като то се смята за показателно по отношение на един друг процес - забраната на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Произнасяйки се по въпроса за забрадките Конституционният съд де факто увеличи заплахата пред и така разцепеното турско общество да потъне в следващи вътрешнополитически конфликти и изпитания. Армията продължава да е важен властови фактор, и тя не би се поколебала в случай на нужда да прибегне до танковете срещу избраните управляващи. Както се е случвало неведнъж в последните петдесет години. Затова и загрижеността спрямо вътрешнополитическата стабилност в Турция е напълно уместна.

Дойче веле,юни 2008

Inform

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP