Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,04.06.08

Консултативният съвет за инвестиции в Турция ще заседава с международни компании в Истанбул
04 юни 2008 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Консултативният съвет за инвестиции в Турция ще проведе 5-то си заседание под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган на 18 юни в Истанбул, пише електронното изадние на турския вестник “Милиет”. На заседанието ще участват високопоставени представители на 18 международни компании, първият заместник-председател на Международния валутен фонд Джон Липски и заместник-председателят на Световната банка Греъм Уелър. Според изявление на съветничеството на Държавната хазна заседанието цели да подобри пред международните компании и институции имиджа на Турция като страна благоприятна за ивнестиции. Сред международните компании, които ще участват на заседанието са Американ интернешънъл груп /AIG/, Сити, Данон Груп, Елдорадо Голд Корпорейшън, Фиат, Хюндай Къмпани, Тойота Мотор Корпорейшън, Уникредит Груп, пише вестникът.

“Заман”: Футболен скандал в България
04 юни 2008 | 14:32 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. УЕФА е отнела лиценза на софийския клуб ЦСКА, който стана шампион за сезон 2007-2008 в първата футболна лига на България, стана ясно вчера, пише турският вестник “Заман”. Председателят на Комисията по лицензи на Българската футболна федерация /БФС/ Николай Кръстев заяви, че вчера им е било известено, че се отнема лицензът на футболен клуб ЦСКА. Така клубът няма да може да участва в предварителните срещи на Шампионската лига. Николай Кръстев посочи, че БФС е изпратил писмо с възражение срещу решението. Според неговите думи ще настояват УЕФА да отмени решението си и не възнамеряват да посочат друг отбор за участие в лигата. Председателят на ЦСКА Александър Томов на пресконференция пое цялата отговорност за скандала. Той посочи, че е поел клуба с финансови затруднения и поиска прошка от привържениците на тима. Томов изрази съжаление от това сурово решение на УЕФА. При излизането си от сградата Томов бе нападнат от разярени привърженици, но бе спасен от полицейски служители. Стана ясно, че за последните три години ЦСКА София е натрупал 1,7 милиона евро дългове, пише вестникът.

Земетресение разлюля Ерзинджан на обяд
04 юни 2008 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Ерзинджан. Земетресение с магнитуд 4,0 степен по скалата на Рихтер е било регистрирано в провинция Ерзинджан, Източна Турция, днес в 12,48 часа, пише турският вестник “Хюриет”.
Епицентър на труса е село Доганбейли. Засега няма сведения за жертви и материални щети.

Турският парламент одобри създаването на анкетна комисия за подслушването
04 юни 2008 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент прие предложението да бъде сформирана анкетна комисия във връзка с твърденията за подслушване на генералния секретар на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Йондер Сав, предава Анадолската агенция. Анкетната комисия ще се състои от 16 души, срокът й на действие е 3 месеца и при необходимост ще изпълнява задълженията си и извън Анкара.
Предложението е на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и беше прието с гласовете на депутатите от всички партии. По време на дебатите обаче депутатите на НРП се опитаха да провокират депутатите от ПСР с едновременно тропане по депутатските банки.

Иманяри разкопават центъра на Ерзурум в търсене на 1 тон злато на християнски свещеник
04 юни 2008 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Ерзурум. Иманяри в Ерзурум разкопават центъра на града в търсене на един тон злато, скрито според поверието от един християнски свещеник, пише турският вестник “Милиет”. След получено писмено разрешение 10 приятели и съмишленици започват разкопки в квартал “Рабия хатун” в града. Дейността си те извършват под погледите на полицията и на любопитни граждани. Разкопките се наблюдават и от музейни специалисти. В търсене на съкровището “търсачите на злато” се опират на стара карта, според която близо до едно от разрушените исторически места на града - “медресето с двойното минаре”, дълбоко в земята е укрито злато. След като са съборили намиращата се мястото частна полуразрушена къща, “златотърсачите” са стигнали вече до дълбочина 12 метра в земята. При първия ден на разкопките са били извадени няколко стари вази. Според преданието на това място много отдавна е живял свещеник, на когото е било златото. Водачът на групата иманяри Селями Кълъч каза пред журналисти, че с другарите си са убедени, че там има злато, пише вестникът.

Махмут Алънак се кандидатира за лидер на прокюрдската партия в Турция
04 юни 2008 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара. Бившият председател на областното ръководство на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в провинция Карс – Махмут Алънак, оповести, че ще се кандидатира за лидер на партията на предстоящия конгрес, предава турската информационна агенция АНКА. Целта му е да бъде свалено от власт правителството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/. Махмут Алънак посочи, че ако стане лидер на ПДО, кореспонденцията на партията с държавата ще бъде на турски и на кюрдски език; на мястото на политиката на диалог с правителството и с държавата ще се следва политика на създаване на кризисни ситуации; на партийните мероприятия ще се изпълнява интернационалният химн на кюрдски и на турски език.

ПАСЕ ще има специално заседание за Турция
04 юни 2008 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ ще има специално заседание, посветено на Турция, предава Анадолската агенция. Темата на заседанието, насрочено за 26 юни, е “Функционирането на демократичните институции в Турция”. Решението за това специално заседание за Турция е взето на съвещание на председателския съвет на ПАСЕ на 29 май в Швеция. Очаква се основата тема да бъде заведеното дело за закриване на управляващата партия в Турция.

“Хюриет”: Чрез електронна система в Турция ще се следи продажбата на гориво от станциите
04 юни 2008 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция въвежда електронна система на следене на продажбата на гориво във всички станции и единна система за транспортиране на гориво, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Министерството на финансите въвежда тази мярка, за да предотврати кражбата и нелегалния трафик на гориво, пише вестникът.

Али Бабаджан: Ще се съобразим с решението на Конституционния съд по делото за закриване на ПСР
04 юни 2008 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан заяви, че решението на Конституционния съд по делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ ще бъде окончателно и че е важно всички да се съобразят с това решение, независимо дали то се харесва или не, предава Анадолската агенция. Али Бабаджан изнесе лекция в Атлантическия съвет във Вашингтон и отговори на въпроси на журналисти. Турция, каза министърът, преминава през период на дълбоки икономически, социални и политически промени и както става и при други страни в подробно положение, е възможно събитията в страната да предизвикват по-оживени коментари и дискусии.
Али Бабаджан е на официално посещение в САЩ, което ще продължи до 11 юни.

Си Ен Ен Тюрк: Седемнайсет души са починали в Турция от Кримска треска след ухапване от кърлеж
04 юни 2008 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Самсун. В университетската болница в град Самсун, Централна Турция, почина още един човек, заболял от болестта Кримска треска след ухапване от кърлеж, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Починалият е на 59 години и е от провинция Чорум. Преди два дни в същата болница от Кримска треска е починал още един пациент. В същата болница от провинция Чорум през последните три дни са постъпили трима пациенти с диагноза Кримска треска, като и тримата са починали.
По този начин от месец май до сега в Турция броят на починалите от заболяването Кримска-конго хеморагична треска нарасна общо на 17 души.

“Хюриет”: ПСР в Измир се насочи към предизборна пропаганда по плажове и крайбрежни барове и кафенета
04 юни 2008 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Измир. Клубовете на политическите партии в Измир изградиха стратегиите си за местните избори като насочиха погледите си към областите, където имат малко потенциални избиратели, пише турският вестник “Хюриет”. Народнорепубликанската партия /НРП/, която загуби в крайните квартали и предградията за сметка на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ на изминалите избори, насочи погледа си към незаконните жилищни сгради в крайните квартали. ПСР пък насочи погледа си към крайбрежните области, където традиционно печели НРП. В тази връзка околийският председател на ПСР в Чешме, Измир, Атилла Джертел се насочи към пропаганда в полза на ПСР на плажовете, баровете и крайбрежните клубове, пише вестникът.

Конституционният съд на Турция ще гледа утре делото за забрадките
04 юни 2008 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция ще гледа утре заведеното дело за отмяна на промените в конституцията, осигуряващи свободното носене на мюсюлмански забрадки в турските университети, предава информационната агенция АНКА. Делото беше заведено от опозиционните парламентарно представени Народнорепубликанска партия и Демократична лява партия. Докладчикът по делото Осман Джан депозира доклада си по същество на 16 май. Становището в доклада е искането за отмяна на промените в конституцията да бъде отхвърлено.

“Заман”: НРП в Турция “атакува” Югоизточен Анадол
04 юни 2008 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Анкара/Диарбекир. Опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция прави опити да извлече печалби в Югоизточен Анадол след загубата си на изборите там през юли 2007 година, пише турският вестник “Заман”. Ръководството на партията днес участва на конгрес на земеделието и земеделците в Шанлъурфа, а утре ще има срещи с неправителствени организации в Диарбекир. Районът обаче е в едно друго очакване. Населението на югоизточните провинции иска извинение от генералния секретар на НРП Йондер Сав и от лидера Дениз Байкал за думите, оскърбяващи религията. Според местни представители НРП не може да привлече избирателите към себе си с острото си поведение срещу верските чувства на избирателите, пише вестникът.

“Заман”: 681 терористи от ПКК са ликвидирали турските сили от началото на 2008 година
04 юни 2008 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските сили за сигурност са ликвидирали за първите пет месеца на 2008 година при операции вътре и извън Турция 681 терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. От началото на годината турската армия e нанесла голям удар на ПКК при операциите в източните и югоизточните провинции и Северен Ирак. Според информация на Генералния щаб през месец януари са били задържани най-много терористи от ПКК, а най-много бягства от редиците на организацията е имало през април. Турските сили са дали 58 жертви в борбата срещу ПКК от началото на годината, пише вестникът.


САЩ смятат, че Турция може да повлияе на Иран за ядрената му програма
04 юни 2008 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак заяви, че Турция може да изиграе много важна роля за убеждаването на Иран да промени поведението си по отношение на разногласията по иранската ядрена програма, предава Анадолската агенция. Шон Маккормак посочи, че в дневния ред на срещата на турския външен министър Али Бабаджан с държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс, която ще се състои утре, са включени двустранните връзки, борбата с терористичната организация ПКК, Близкия изток, енергетиката и Иран. Говорителят на Държавния департамент добави, че в момента отношенията между Турция и САЩ са “добри и здрави”.

“Хюриет”: Съдът в Мюнхен освободи приятелката на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан
04 юни 2008 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Мюнхен/Анкара. Отменена беше мярката за задържане на приятелката на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан Айфер Кая, пише турският вестник “Хюриет”. Висшият провинциален съд в Мюнхен пусна на свобода Айфер Кая, известна с прозвището “Розерин”, тъй като до 1 юни не е пристигнало досие с искане от Турция за нейното екстрадиране. В решението за освобождаване се посочва също, че сведенията за времето и местата на престъпление не са достатъчни. Айфер Кая беше задържана преди три месеца в Германия, пише вестникът.

Премиерът на Турция е на посещение в Нахичеван
04 юни 2008 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Нахичеван/Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще открие днес в Нахичеван, Азербайджан, новоизградения хотел “Дуз Даг” и център за физиотерапия, предава информационната агенция ДЖИХАН. Ердоган пристигна късно снощи със специалния правителствен самолет “АНА” в Нахичеван, придружаван от своята съпруга Емине Ердоган, държавния министър Саид Язаджъоглу, министъра на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер и министъра на транспорта Бинали Йълдъръм. Днес пред обед Ердоган ще бъде посрещнат официално от президента на Азербайджан Илхам Алиев. Двамата ще дадат съвместна пресконференция и ще посетят паметника на Хайдар Алиев.

Инфлацията в Турция през май е 1,49% по цени на дребно
04 юни 2008 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. През месец май инфлацията в Турция е била 1,49% по цени на дребно и 2,12% по производствени цени, предава Анадолската агенция. На база цени от 2003 г. годишната инфлация към месец май става 10,74% по цени на дребно и 16,53% по производствени цени. За първите пет месеца на тази година цените на дребно в Турция са се увеличили с 6,38%, а производствените цени – с 13,39%.

“Милиет”: Подкрепата за управляващата партия падна под 40%
04 юни 2008 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Подкрепата за управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ е паднала от 54,2% през януари на 41,7% през април и на 39,7% през месец май, показват резултатите от най-новото проучване на общественото мнение, пише днес вестник “Милиет”. Подкрепата за основната опозиционна Народнорепубликанска партия, която получи 20,88% от гласовете на предсрочните общи избори на 22 юли 2007 година, е 19,4%. Третата политическа сила в Турция – Партията на националистическото движение /ПНД/, увеличава подкрепата си на 17,1%. На парламентарните избори ПНД спечели 14,27% от гласовете. Наблюдава се и голямо увеличаване за условията на Турция на колебаещите се – 29,3% от анкетираните.

“Заман”: Незаконните подслушвания са престъпление, каза Абдуллах Гюл
04 юни 2008 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че няма напрежение между правителството и съдебната система, пише турският вестник “Заман”. Преди да отпътува за Япония Гюл отговори вчера на актуални политически въпроси на журналисти. Във връзка със скандала, предизвикан от твърдения за подслушване на политици и граждани, турският президент посочи, че този въпрос се разисква по много прозрачен начин в парламента. Той каза, че има законни подслушвания, но незаконните подслушвания са престъпление, пише вестникът.

“Милиет”: Формира се нов ред за подслушване на 70 милиона граждани от специална общност
04 юни 2008 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ в Турция Дениз Байкал заяви, че се изгражда един нов ред на подслушване, свързан с премиера и чрез една много специална общност са поставени на подслушване 70 милиона граждани, пише турският вестник “Милиет”. “Всякакви сведения от тези подслушвания са в нечии ръце за шантажиране”, каза Байкал и обяви, че ще започнат съдебна война срещу това. Турският политик посочи, че е престъпление дори да е подслушан, разговорът да бъде разпространен в медиите, при това във вестник близък и подкрепящ правителството, пише вестникът.

Турски печат: Скандалът с подслушването на политици и граждани – водеща тема в турските вестници
04 юни 2008 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Скандалът с твърденията за подслушване на представители на Народнорепубликанската партия /НРП/ в Турция и разрешението, дадено на Националната разузнавателна организация за подслушване на телефони като мярка в борбата срещу тероризма и реакциите в тази връзка са водещата тема в турските всекидневници днес. Вестник “Хюриет” в публикация, озаглавена “44-минутната мистерия се реши”, пише, че загадката, започнала с твърдението за 44-минутно подслушване на генералния секретар на НРП Йондер Сав, е решена. Сав заяви миналата седмица, че е бил подслушан разговорът му с валията на Болу и е бил представен на вестник “Вакит”. От вестника обаче отрекоха подобно нещо. По искане на Сав операторът Тюрксел направи разпечатка от телефонните му разговори и установи, че при 44-минутния разговор Сав е натиснал погрешен бутон. В друга публикация в същия вестник се цитира “странното” изявление на министъра на съобщенията и телекомуникациите Бинали Йълдъръм по време на вчерашното разискване на скандала в парламента, че най-сигурният изход за гражданите да не бъдат подслушвани е да не говорят. Според думите на Йълдъръм има подслушвания с разрешение на съответните органи при разследване на тежки престъпления и терористични действия, но те са напълно законни.
Вестник “Сабах” в публикация под заглавие “Предложението за разследване беше прието” пише, че ще бъдат разследвани твърденията за подслушване на генералния секретар на НРП Йондер Сав. Предложението, внесено от Партията на справедливостта и развитието в парламента, беше прието снощи след дълги спорове. 16-членна комисия ще разследва случая в рамките на срок от 3 месеца.
Редица публикации по темата за подслушването помества и вестник “Заман”. В отделна статия вестникът извежда в заглавие думите на лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели, че подслушването и следенето съществуват много отдавна и не могат да се свързват с една определена партия. Вестникът цитира думите му, че най-добра мярка срещу подслушването е по-малкото говорене.
Вестник “Милиет” в статия “Не се докосвай до личния ми живот” пише, че информацията за разрешението, дадено от Съда за тежки престъпления в Анкара по искане на председателя на отдела по разузнаване на Дирекцията на полицията Рамазан Акюрек за подслушване на целия телефонен трафик в Турция с аргумента за борба срещу тероризма и следене на терористи, е предизвика напрежениело в много среди в страната. Вестникът цитира мнения на известни публични личности и представители на интелектуалния елит. Повечето от анкетираните определят това като нарушение на човешките права и свободи.

Си Ен Ен Тюрк: Абдуллах Гюл е на официално посещение в Япония

04 юни 2008 | 07:32 | Агенция "Фокус"

Анкара/Токио. Днес е първият ден от официалното посещение на президента на Турция Абдуллах Гюл в Япония, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Снощи Гюл отпътува за Япония със самолета “Коня” на турските авиолинии. Абдуллах Гюл и съпругата му Хайрюнниса Гюл са съпровождани от държавните министри Кюршад Тюзмен, Мехмет Шимшек, съпругата на Шимшек Анналиса, високопоставени държавни служители, бизнесмени и журналисти. Преди отпътуването си от летището пред журналисти Гюл определи визитата си като историческа, защото ще бъде първата среща на държавни глави на Япония и Турция. Гюл изтъкна, че между Турция и страните от Далечния Изток няма политически проблеми, което е благоприятно за изграждане на добри икономически и търговски отношения. Турският президент подчерта, че двете страни споделят общи демократични ценности и имат сходни позиции и поведение по много международни въпроси. В рамките на визитата си Абдуллах Гюл ще бъде приет от император Акихито, премиера Фукуда, от председателите на Долната и Горната камара на парламента. На разговорите ще бъдат разисквани възможностите за разширяване на двустранните връзки и детайлите по отбелязването на 2010 година като година на Япония в Турция.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP