Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция на полуфинал след руска рулетка в балкански екшън

Турците оцеляха след драма в последната минута и лотарията на дузпите | AP


Турците оцеляха след драма в последната минута и лотарията на дузпите | AP

Отборът на Турция се класира на полуфинал на Европейското първенство в Австрия и Швейцария, след като победи Хърватия с 3:1 с изпълнение на дузпи при нулево равенство в редовното време и изравняване за 1:1 в последната секунда на продълженията.
Герой за турския тим стана Семих Шентюрк, който се разписа в края на дадената от съдията Розети минута добавено време към второто продължение на двубоя. В 119-та минута хърватите бяха излезли напред в резултата след груба грешка на Реджбер и гол на Класнич, но Шентюрк направи невероятното с удар от границата на наказателното поле, рикоширал в крак на хърватски защитник.

През всичките 120 минути на редовното време и продълженията, двата отбора водиха битка в средата на терена и не достигаха до опасни положения за попадение. Хърватите бяха по-активния тим, владееха повече топката и през първото полувреме даже нацелиха гредата зад Реджбер, но като цяло и те не показаха нищо от играта си в груповата фаза.
Турция пък от своя страна изглеждаше пасивна и сякаш беше излязла в този четвъртфинал просто да не допусне гол.

Всичко интересно в балканския сблъсък се случи в последните секунди на продължението. Първо в 119-та минута турският страж излезе да гони излизаща в аут топка, но Модрич се оказа по-бърз от него, овладя коженото кълбо, завъртя се и центрира към вратата, където най-добре пласиран се оказа Иван Класнич. Нямаше кой да отрази удара му с глава, а хърватските футболисти и треньорския щаб нахлуха на терена, ликувайки за сигурната победа. Съдията Розети даде едноминутно продължение, в което пренебрегна сигнал за смяна на хърватския тим.

И тук настана истинската футболна драма. Силно подаване на Реджбер от границата на своето наказателно поле не бе изчистено добре с глава от хърватската защита пред отсрещната врата. Топката попадна в Семих Шентюрк, който стреля без забавяне от воле. Коженото кълбо се отклони леко от крак на хърватски бранител и влезе в мрежата зад Стипе Плетикоса. Това бе последното действие в игралната част на мача. Оставаха дузпите, които показаха, че хърватите са останали без сили и са психически сломени от тоталната липса на късмет.

Още с първото изпълнение Модрич прати топката в аут, докато Арда Туран отбеляза за турския отбор. Дарио Сорна бе точен, а Шентюрк показа, че може да бележи и от статични положения. Третата дузпа за хърватите отново бе пропусната – Ракитич би в аут. Алтънтоп направи преднината на турците още по-голяма, след като вкара своя единадесетметров наказателен удар. Хърватите трябваше да вкарат задължително при следващия удар, но Реджбер се прояви блестящо и спаси удара на Петрич, с което постави началото на поредните празненства в южната ни съседка.
Така Турция ще се изправи срещу Германия в двубой за определяне на единия финалист на Евро 2008 в сряда.

Inform,21.06.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP