Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,16.06.08

27 души задържа полицията в Истанбул за престъпна дейност
16 юни 2008 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 27 души са били задържани в Истанбул за участие в група с престъпна дейност, предаде Анадолската агенция. Директорът на полицията в Истанбул Джелялеттин Джерах каза, че е организирана операция по едно и също време в кварталите Бакъркьой, Бахчелиевлер, Бейоглу, Бююкчекмедже, Фатих и др., при която са били задържани 27 души. 19 от тях са били пуснати на свобода по решение на прокуратурата и съда, а останалите са били предадени на съда. Задържаните са били замесени в убийството на трима самотни възрастни турски граждани с цел кражба и отнемане на имущество, в престъпления като заплаха и рекетиране на самотни граждани, кражби и отвличания, посочва агенцията.

МНО в Турция разследва сигналите за прожектиране на филми с религиозно съдържание в турските училища
16 юни 2008 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разследване срещу учители, накарали децата да гледат филми с религиозно съдържание в часовете по “Религиозна култура и нравствено възпитание”, започна Министерството на националното образование /МНО/ в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Министърът на образованието Хюсеин Челик заяви по повод подобни случаи, за които алармираха опозиционната Народнорепубликанска партия и пресата, че няма задължително предписание какви методи на обучение могат да използват преподавателите в часовете по “Религиозна култура и нравствено възпитание”. Той посочи, че те могат да използват различни образователни средства по свое осмотрение. Според Челик уроците в тези часове се преподават в рамките на педагогично-познавателните рамки и не формират у децата насила определен мироглед, пише вестникът.

Турската полиция в Денизли задържа двама души за търговия с ценни исторически предмети от римско време
16 юни 2008 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Денизли. 622 сребърни печата са били иззети и трима души са били задържани в турския град Денизли при операция срещу нелегална търговия с ценни исторически предмети, пише турският вестник “Хюриет”. По предварително получено сведение Йомер Ерйигит – 45-годишен и Ерджан Семерджи – 33-годишен са били задържани при търсене на купувачи на ценни сребърни печати от римско време. При претърсването им у тях са били открити 422 сребърни римски печата, а още са били намерени в колата, с която са били. Иззетите печати от римско време са били предадени на музея, а двамата задържани са подложени на полицейски разпит, пише вестникът.

Нечирван Барзани изрази желание за среща с турския премиер Ердоган при визитата му в Багдад
16 юни 2008 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Премиерът на регионалното правителство в Северен Ирак Нечирван Барзани заяви, че искат да се срещнат с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който се очаква да посети Багдад, пише турският вестник “Заман”. На фестивал, организиран в град Ербил, Барзани коментира пред журналисти отношенията с Турция. Той изтъкна, че официалната програма на турския премиер, който ще посети Багдад идната седмица за обсъждане на редица двустранни проблеми, не предвижда среща с представителите на северноиракските власти, но те биха желали да се състои такава. На фестивала в Ербил своите културни традиции представиха и тюркмените, живеещи в Северен Ирак, пише вестникът.

Продължават операциите на турската армия срещу ПКК в провинция Шърнак, Югоизточна Турция
16 юни 2008 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължават операциите срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Операциите бяха започнати по миналата седмица за елиминиране на ПКК в района и придобиха особено масиран характер в планината Габар. Те се подкрепят с хеликоптери от въздуха, пише вестникът.

Русия ще използва примера на Турция за борба срещу инфлацията
16 юни 2008 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Министърът на финансите на Русия Алексий Кудрин заяви, че Русия ще използва методите на Турция в борбата срещу инфлацията, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. В изказването си на срещата на финансовите министри на Г-8 в Япония Кудрин даде за пример програмата за борба с инфлацията, която е приложила Турция и предложи тя да бъде използвана и от Русия. За 2007 година инфлацията в Турция е била 8,8 % вместо заложената 9,6 %. Очакваната инфлация в Русия към края на тази година е 13,5 % според експерта и директор на център за макроикономически изследвания Евгений Гаврикенков.

Оли Рен успокои Турция, че разискванията по Лисабонския договор не застрашават процеса на разширяване на ЕС
16 юни 2008 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен заяви, че разискванията по Лисабонския договор в ЕС не застрашават процеса по разширяване, който засяга пряко и Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Рен изтъкна, че независимо от отхвърлянето на Лисабонския договор от страна на Ирландия, Европейската комисия стои зад думата, дадена на Турция за перспективата за членство. Като доказателство за това той посочи отварянето утре на две преговорни глави с Турция.

Турция може да бъде приета в ЕС към 2028 година, смята Стивън Уол, съветник на Тони Блеър
16 юни 2008 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Сър Стивън Уол – главен съветник на бившия премиер на Великобритания Тони Блеър засегна отношенията между Турция, от една страна, и Великобритания и ЕС от друга, пише турският вестник “Сабах”. При представянето на новата си книга Уол посочи, че ще са нужни към 20 години, за да стане Турция член на ЕС. Той посочи, че преговорния процес ще продължи близо 10 години, а след това подготвителният процес за присъединяване още 10. Той изрази становище, че е полезно за ЕС една Турция, която е изпълнила необходимите изисквания, да бъде приета в съюза, пише вестникът.

66 % от изделията на английската модна марка “Бърбъри” ще се произвеждат от турската “Йешим Текстил”
16 юни 2008 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. 66 % от изделията на една от най-известните английски модни марки “Бърбъри” ще се произвеждат в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Английската компания е една от най-старите известни модни компании и е в челната класация на компаниите по приходи във Великобритания. 66 % от поръчките си компанията предоставя за производство на турската текстилна компания “Йешим Текстил”. Според търговския директор на “Бърбъри” Май Чонг турската фирма е предпочетена за това, че е интегрирано предприятие с многофункционални възможности, коeто работи с високо качество. Турската “Йешим Текстил” ще произвежда колекциите от всекидневно и спортно облекло на известната английска фирма. Търговският директор на “Йешим Текстил” Шенол Шанкая посочи, че компанията им планира да разшири проектите за сътрудничество с “Бърбъри”, пише вестникът.

Турската НРП ще защитава своята социалдемократическа идентичност чрез представителства в Европа и САЩ
16 юни 2008 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Коментарите за Народнорепубликанската партия /НРП/ в Турция, че не е социалдемократическа и не споделя принципите на европейската социалдемокрация, подтикнаха НРП да премине към действия за популяризиране и защита на своята идейна идентичност, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Ръководството на НРП реши да открие представителства в европейски страни, за да обяснява на европейските парламентаристи, че техните твърдения не отговарят на истината. В своята разяснителна дейност НРП ще акцентира на социалдемократичната същност на партията. Представителства на партията в европейските страни ще следят отблизо преговорния процес за присъединяване на Турция към ЕС. Въпреки че Дениз Байкал е заместник-председател на Социалистическия интернационал, НРП често е обвинявана, че не споделя принципите на социалдемокрацията и затова чрез лобито, което ще създаде в европейските страни, ще се бори срещу тази представа. Представителствата ще бъдат открити в страни, където живеят компактно турски емигранти. Планира се подобни центрове да бъдат открити и в САЩ, пише вестникът.

Холдингът “Сибирский цимент” купи частта на френската компания “Цимент Франсес” в турски заводи
16 юни 2008 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Холдингът “Сибирский цимент” да придобие частта на френската компания “Цимент Франсес” във фирмите “Афион цимент”, “Сет Груп Холдинг” и “Сет Бетон” в Турция, реши Съветът по конкуренцията в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Решението за продажбата е било взето на заседание на съвета на 12 юни с аргумента, че сделката не води до ситуация, която противоречи на свободната конкуренция.

Си Ен Ен Тюрк: Капацитетът на вода в язовирите в Истанбул е 36,3 %
16 юни 2008 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Истанбул. С един процент са намалели запасите на язовирите, захранващи Истанбул с вода за миналата седмица, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Капацитетът на вода в язовирите в момента е 36,3 %. Те съдържат общо 316 милиона кубически метра вода, а дневната консумация на вода в Истанбул е 2 милиона кубически метра. Това означава, че градът на Босфора има запаси за около 158 дни. В сравнение с миналата година по това време в Истанбул са паднали повече валежи, но нивото на язовирите не се е покачило, което може отново да предизвика “водни” проблеми през това лято, посочва телевизията.

“Сабах”: Управляващата партия в Турция днес ще депозира защитата си в Конституционния съд на страната
16 юни 2008 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ ще депозира в Конституционния съд защитата си по същество по заваденото дело за нейното закриване от главния прокурор на Върховна касационна прокуратура Абдуррахман Ялчънкая, пише днес турският вестник “Сабах”. Документът е събран в три дебели папки и се очаква заедно с депозирането му в Конституционния съд да бъде оповестен и пред обществеността, посочва всекидневникът.

Безработицата през март в Турция е била 10,7%
16 юни 2008 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нивото на безработицата през месец март в Турция е изчислено на 10,7%, предава Анадолската агенция. През същия месец на 2007г. безработицата в страната е била 10,4%. В градовете безработицата е 12,7%, а в селските райони – 7,6%. Заетосттав Турция е 46,7%. Резултатите се базират на данните за периода февруари-март-април.

ДХА: Трима души загинаха, а 38 бяха ранени при преобръщане на автобус в турската провинция Самсун
16 юни 2008 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Самсун. Трима души са загинали и 38 души са ранени при преобръщане на автобус в района на околия Теккекьой в провинция Самсун, Северна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Катастрофата е станала тази сутрин към 6 ч местно време по пътя Самсун-Орду. Автобусът се е преобърнал в дълбока 50 метра пропаст. Ранените са настанени на лечение в различни болници в Самсун.

ДХА: Един военен е ранен при експлозия на взривно устройство в турската провинция Сиирт
16 юни 2008 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Сиирт. Един военнослужещ е ранен при експлозия на взривно устройство в района на околия Первари на околия Сиирт, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Взривното устройство е било заложено отстрани на асфалтов път и е било задействано дистанционно при преминаване на военен автомобил.
Операциите на турската армия в района продължават без прекъсване, посочва агенцията.

“Заман”: И турците в Косово се радват на победата на “Евро 2008”
16 юни 2008 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Прищина/Анкара. Победата на Турция над Чехия на “Евро 2008” беше чествана шумно и в Косово, пише днес турският вестник “Заман”. В столицата Прищина, в Призрен и в другите райони, където живеят турци, победата, дошла с вкараните в края на мача голове, беше отбелязана с голяма радост и възторг. В студиото на телевизионния канал RTK мачът беше коментиран от Мустафа Сарнъч – завеждащ турската част на съвместното бюро Турция-Косово, който изрази чувствата си с думите: “Нека всеки в Косово да разбере, че Турция е велика.” Мустафа Сарънч обръща внимание, че в същото време победата е за всички балкански страни и че поражда допълнително вълнение поради обстоятелството, че идва в деня, в който влиза в сила конституцията на Косово. Победата на Турция предизвика радост не само сред турците, но и сред живеещите в Косово албанци и бошнаци, посочва всекидневникът.

Турски печат: Турция се ислямизира, европейската интеграция спира
16 юни 2008 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Задълбочаването на политическата криза в страната след отмяната на промените на конституцията, осигуряващи свободното носене на забрадки в университетите и предстоящото решение на Конституционния съд по заведените дела за закриване на две политически партии днес отново са централни теми на турските всекидневници.
Турция се ислямизира, процесът на интеграция с ЕС спира, пише на централно място на първа страница вестник “Радикал”. В последния доклад за Турция на корпорацията Ранд се разиграват два основни сценария. Съгласно първия сценарии, управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ продължава “умерената” си политика. Вторият сценарии е по-твърд и се характеризира като “прикрита и коварна ислямизация”. Според този сценарии правителството на ПСР следва една агресивна политика – може да започне да назначава съдиите и ректорите и да има последната дума при назначенията на висшите военни. При този сценарии също така се следва линията на бившия премиер Неджметтин Ербакан в областта на външната политика. Сегашният премиер Реджеп Тайип Ердоган развива и разширява връзките с Иран и Сирия и може да положи усилия за създаване на ислямистки блок; предвижда се ПСР да замрази и преговорите за членство в ЕС. Прогнозира се обаче, че тези действия ще предизвикат намесата на военните и няма да получат подкрепа от народа, поради което се разглеждат само като далечна вероятност.
Все пак в доклада на корпорацията Ранд се прави генералният извод, че управляващата ПСР, която не е съществувала до 2001 година, е получила значително по-голяма подкрепа на последните общи избори от Народнорепубликанската партия /НРП/, която представлява “наследството” на Ататюрк и това показва нарастващата сила на политическия ислям в Турция. Като най-важна причина за тази сила на политическия ислям в Турция се посочва обстоятелството, че светските проекти не са успели да излязат и да се реализират извън големите градове на страната.
Вестник “Сабах” информира, че управляващата ПСР, Партията на националистическото действие /ПНД/ и прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ ще подкрепят внасянето на предложение до президента Абдуллах Гюл да помилва бившия премиер и лидер на закритата проислямистка Партия на благоденствието /ПБ/ Неджметтин Ербакан. Основната опозиционна НРП се обявява против тази амнистия. Ербакан е осъден по нашумялото в Турция дело за “изгубените трилиони” и излежава наложената му присъда като домашен арест.
Вестник “Милиет” обръща внимание на призива на бившия съдия в Европейския съд по правата на човека Ръза Тюрмен, в Турция повече да не се закриват политически партии. Навремето Тюрмен е оценил като правилно закриването от Конституционния съд на проислямистката ПБ на Неджметтин Ербакан, но счита, че вече не трябва да се закриват политически партии в Турция, защото цената на това е много висока, а резултатите се отрязват много тежко на сегашното и на бъдещето развитие на страната.
Вниманието на вестник “Хюриет” е привлечено от оценката на американското списание “Нюзуик” за стремежа към откровен либерализъм на управляващата ПСР. Основната теза на публикацията в “Нюзуик” е, че ако ПСР успее да докаже, че не е ислямистка, а либерална политическа формация, ще може да предотврати опасността да бъде закрита. Досегашните доказателства обаче сочат, че ПСР само на думи е либерална, пише “Нюзуик”. Политиката на ПСР по отношение на правата на жените, на работниците, както по отношение на алкохолните напитки, показва точно обратното - че ПСР не е либерална. Така например, през периода 2002-2008 година броят на баровете в Турция, които имат разрешително да сервират алкохолни напитки, е намалял от 13 000 на 9 000.
Вестник “Заман” информира за позицията на министерството на правосъдието, че не се намесва в работата на съдебните органи и не дава заповеди и указания на прокуратурата да започва предварителни проверки и да завежда дела. Становището е изразено по повод оповестената на 13 юни декларация на Конституционния съд, че намесата по гледаните съдебни дела, по които все още няма произнесено решение, представлява престъпление и следва компетентните органи да предприемат решителни действия за предотвратяване на тази практика.

Петима души бяха ранени при експлозия в кафене в Турция

16 юни 2008 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. При експлозия в кафене в Турция бяха ранени пет души, предаде РИА Новости.
Експлозията е избухнала в открито кафене в Истанбул, вследствие на взрива петима души са били леко ранени.
Взрива е избухнал в кафене, което се намира близо полицейско управление.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP